icon

Ako pomôcť predškolákovi s poruchou pozornosti?

monulkaaaa
21. sep 2025

Ahojte, hladam skusennosti/rady inych mamiciek predskolskych deti z oblasti,, poruchy pozornosti,,. Je to v uvodzovkach, pretoze po odporuceni uciteliek na synove chovanie v skolke, sme navstivili centrum kde su tieto speci pedagogicky a psychologicky a po vysetreni synovi nebolo zistene nic extra, ziadna diagnoza. Len drobne odchylky v grafomotorike a odporucanie na pokracovanie v logopedickej starostlivosti. Spolupraca s ucitelkami je dobra, len minuly skolsky rok zacali upozornovat na jeho chovanie a trva doteraz. Dovtedy bolo asi vsetko ok. Za mesiac ma 6 rokov a buduci rok nastupi do skoly a ja mam vaznu obavu ze tam ani neusedi 🫣 konkretne sa stazuju, ze mu robi problem stat vo fronte napr. do umyvarky, mava tam rukami, vselijako sa hybe, nevydrzi tam stat v klude, ani ked sedia a robia nejaku aktivitu v kruhu alebo pri stole. Pri jedle tiez musi rozpravat, sustavne si nieco hmka a napodobnuje zvuky aut, sanitky, hasicov 😕 rozosmieva druhe deti, co ucitelkam stazuje edukaciu, bavi ho ked sa na nom smeju. Je velmi dobry spac, ale posledny tyzden mu robi problem lezat v klude aj na lehatku. Stale rozmyslame co moze byt u nho problem? Preco je v skolke uplne iny ako doma? Ucka hovorila ze sa to viac a viac stupnuje. Pani psychologicka ho vysetrovala samozrejme mimo skupiny deti, len medzi 4 ocami, a vtedy je pokojny, mily, sustredeny, velmi rad spolupracuje s lekarmi, zubarmi, pedagogmi, s kymkolvek. Aj interakcie doma prebiehaju v pohode, ked trenujeme pismenka atd, vacsinou aj na prikazy posluchne hned, je bystry a ma extra pamat, basnicky a pesnicky ma v malicku po prvom pocuti, rad sa od malicka zahraje sam, a s detmi na ihrisku tiez nie je problem, skor by som povedala ze ich tam vyucuje a diriguje, je taky ako keby vodca pre nich.. Preco mu robi problem suatredit sa pri 22 dalsich detoch v skolke a preco ma potrebu byt stale saso? Potom je nonstop za zleho, ajked ucitelka sa nikdy nevyjadrila doslova ze je zly, ani pojaseny, povedala ze sa vie velmi dobre ovladat, viac ako ine deti na svoj vek, preto nechapem preco sa neovlada pri takych beznych cinnostiach ako sedenie alebo statie? Preco sa stale musi osivat, hybat rukami a rozpravat? Doma vydrzi v klude pozerat rozpravku aj 45 min, s hrackami, legom sa sam pohra aj hodinu, v klude.. Ma niekto nieco podobne doma? Mame v plane este par sedeni s psychologom, potom skolsku depistaz a nasledne asi absolvujeme neurofeedback. Ucitelka hovorila ze po 6 roku prichadza nejaky taky skok, pri ktorom sa deti doslova zmenia, viac dospeju, tak este to je nasa nadej.. Budem rada za kazdy dotaz, skusennost, radu..

biba_18
21. sep 2025

a neurofeedback kvôli čomu keď mu nič nezistili? lebo moje dieťa malo zjavné príznaky add už v škôlke…
ale keď ako píšeš že sa vie sústrediť dlhšie pri niečom čo ho zaujíma - ako reaguje doma na to že má končiť s hrou, ako obsedí pri jedle, ako to má v škôlke s tým že sa nesústredí a ako rýchlo vie niečomu venovať pozornosť? (nie na ako dlho, ale ako rýchlo vie preniesť pozornosť z niečoho iného na to čo má robiť).

pribinak
21. sep 2025

Toto porucha pozornosti nebude

monulkaaaa
autor
21. sep 2025
@biba_18

a neurofeedback kvôli čomu keď mu nič nezistili? lebo moje dieťa malo zjavné príznaky add už v škôlke…
ale keď ako píšeš že sa vie sústrediť dlhšie pri niečom čo ho zaujíma - ako reaguje doma na to že má končiť s hrou, ako obsedí pri jedle, ako to má v škôlke s tým že sa nesústredí a ako rýchlo vie niečomu venovať pozornosť? (nie na ako dlho, ale ako rýchlo vie preniesť pozornosť z niečoho iného na to čo má robiť).

@biba_18 ten nam navrhli, lebo vlastne nijako inak nam nemaju ako pomoct 🤷 mna to hrozne trapi ze to takto na nho pocuvam, a pani riaditelka z centra si pyta za 10 sedeni 200 euro, a povedala ze zvycajne sa robi 20 sedeni, no ze v nasom pripade bude stacit aj 10. A mame nad tym porozmyslat. V oktobri budeme mat este stretko s ucitelkou kde nam to viac rozvinie co tam stvara. Lebo v skolke medzi dvermi sa to moc neda 😏 no mam z toho stres, pretoze doma sa vzdy nejako dohodneme, na nejakom kompromise, ked chcem ist z domu a ma nieco rozohrane, tak sa dohodneme ze to nemusi ukludit do regalu, moze si to nechat rozrobene a schovame to niekde na stol aby mu to napr mladsia mezitym nezobrala atd. Alebo aj inak ho viem namotivovat, ze pod ideme tam a tam, bude tam to a to.. V tomto to nemam az tak tazke, jeho nie je tazke namotivovat, som myslim dobry recnik aby som ho zaujala a namotala na nejaku vec. Mozno v tomto bude problem ze pani ucitelky nerobia kompromisy? Alebo to nemaju kedy kazdemu vysvetlovat? Vobec neviem, tak strasne by som si teraz priala aby bola v skolke kamera 🫣😃

biba_18
21. sep 2025

a čo za centrum to je? veď choď k školskej psychologičke, tie sú zadarmo…

vanilkavan
21. sep 2025

Podľa mňa sa v škôlke už aj nudí, nemá dostatok podnetov, ktoré by ho zaujali a tak prebytok energie nejako ventiluje. Píšete, že už má takmer 6rokov a ak je taký bystrý a možno popredu oproti deťom v jeho triede tak prosto ho už nebavia nudné aktivity, ktoré hravo zvláda

monulkaaaa
autor
21. sep 2025
@pribinak

Toto porucha pozornosti nebude

@pribinak ano tiez si myslime ze nebude, ale nevieme to inak pomenovat. Napada vas nieco?

monulkaaaa
autor
21. sep 2025
@biba_18

a čo za centrum to je? veď choď k školskej psychologičke, tie sú zadarmo…

@biba_18 je to SCPP, sukromne centrum poradenstva a prevencie, konkretne nas ma v rukach uplne bozia pani psychologicka 🙏 ona je zadarmo aj sedenia k nej no uz ten bio a neurofeedback su platene.

monulkaaaa
autor
21. sep 2025
@vanilkavan

Podľa mňa sa v škôlke už aj nudí, nemá dostatok podnetov, ktoré by ho zaujali a tak prebytok energie nejako ventiluje. Píšete, že už má takmer 6rokov a ak je taký bystrý a možno popredu oproti deťom v jeho triede tak prosto ho už nebavia nudné aktivity, ktoré hravo zvláda

@vanilkavan ano, napadlo nas aj to. Ale nechcem si nejako namyslat ze by bol nejako extremne chytry (IQ test mal bodovo priemerny, ako 90 percent populacie nam povedala). Je mozne ze ho nebavi to iste robit kazdy den, no take veci ako postat chvilku v rade, alebo vydrzat sediet chvilu na stolicke pocas,, vyuky,, to sa mi zda velmi dolezite do zivota aj celkovo hlavne teda do skoly 😏 ak sa nebude sustredit na ucitelkin vyklad, a bude sa tam obzerat a vrtiet na stolicke, tak veru neviem co budeme potom robit 🫣