icon

Ako pomôcť synovi získať sebavedomie a obranu?

pato88
2. aug 2024

Ahojte, chcem sa poradit, neviem ci nejaky sport alebo bojove umenie by pomohlo. Mame 4 rocneho, ktoreho ucitelky zboznuju, lebo je strasne mily a poslusny a celkovo take mudre deco, ktore nerobi problemy a dobre sa chova so vsetkymi detmi, aj deti ho maju velmi radi, lenze sa nevie branit, ked ho nejaky spoluziak bije resp je agresivnejsi. Stale mu hovorime, ze ked mu niekto robi zle, ze ma povedat nie, moze aj capnut alebo sotit dotycneho, ale on stale, ze on nechce robit inym zle. Manzel si mysli, ze ak by sme ho dali na nejake bojove umenie, ze by sa naucil byt asertivnejsi a viac sa branit, co myslite, kam by sme ho mali nahlasit?

Strana
z2
radkaradix
2. aug 2024

karate

thirstymonk
2. aug 2024

Karate je divadielko, nepoužiteľne v realite. Do reality je super judo, jiu-jitsu, krav maga, ninjatsu, kickbox.

Každopádne si nemyslím, že tým, že dieťa prihlásiš na bojový šport, sa stane agresívnejší. To je proste v ňom. My máme toto presne doma. 6 ročný chlapec sa necháva obíjať 2 ročnou sestrou, stoji, slzí, bez slova, ako baránok vedený na zabitie neotvorí ústa. A tota ho bije jak sirotu.

Ale tiež ho už učime, že ju musi dakedy odstrčiť a nie aby sa nechal obijať jak šupak.

lianka123
2. aug 2024

@pato88 no ak niekto capne moje dieta tak idem za rodicom dotycneho dietata a poviem mu to/ urobila som to uz x krat. A samozrejme zalujem ucitelkam. Ja neviem pre mna je toto non go

melanta
2. aug 2024

Ach jaj. Šikana sa nerieši tak, že povieš dieťaťu, že má druhého sotiť. Alebo že ho dáš na thajský box a on mu zlomí nos. Šikana sa rieši u riaditeľky škôlky a s rodičmi dieťaťa, ktoré robí zle. Učiť dieťa, že sa má vlastne tiež biť, nie je v poriadku. Toto ste už dávno mali mať v riešení s riaditeľkou škôlky a s druhými rodičmi. Ak chcete, aby dieťa bolo priebojnejšie, stačí vybrať akýkoľvek akčnejší šport, to dieťaťu pomôže všeobecne.

simca06022011
2. aug 2024

judo, ale myslim, ze ak je takyto, mozno mu to ani nepomoze, je to o povahe (ale ma 4r, cize vyrastie z toho tiez :DDD) . V kazdom priapde su tieto sporty dobre aj na ine veci ako ubranit sa, napr byt viac smely, odvaznejsi a mozno aj menej nachylny na urazy by som povedala.. tak smelo do toho vyskusajte....
Ak mu ublizuje spoluziak/spoluziaci, treba to riesit s ucitelkou a rodicmi/riaditelkou. nemaju ho co bit, a robit mu zle, lebo mu/im slahnem ja jednu a nebudem dieta na bojove umenie posielat. Ak je to v ramci hry, treba syna naucit nech odide, este sa kludne moze stat, ze mu budu ublizovat, on naozaj niekoho uz odsoti, a ten niekto si ublizi a bude zle na syna, aj ked sa len brani.. dnes spravodlivost a "sebakritiku / svojhodietatakritiku" u vela rodicov necakaj, cize ak sa take stane, vy budete pranierovani ako "škodný" a nie ten co ho otlka dlhu dobu.

jesenzima
2. aug 2024

@pato88 moja dcéra, keď mala tie 4 roky a niekto ju "bil",začala tak vrieskať,že nikto ďalší sa k nej nepriblížil 😃 tak možno, keď sa ten tvoj nechce brániť, nech aspoň kričí 🤷

pato88
autor
Autor odpoveď zmazal
kleopatra114
2. aug 2024

Neucila by som dieta sotit druhé diéta- reálne moze zle spadnúť a nešťastie je na svete . Naucila by dom ho veľmi silno kričať “nie, nerob to”.

beata_k
2. aug 2024

@pato88 Neuc dieta bit ine deti. Raz vrati a to druhe dieta ho strepe jak zito. Jednak sa takto problem neriesi a druha vec je, ze tvoje dieta ma taku povahu. Treba pracovat s tym co mas a nie s tym co nemas v rukach. Uc ho ine techniky. Je tam ucitelka, ktora mu pomoze. Ked bude starsi nauci sa branit.

beata_k
2. aug 2024

@pato88 A nemaz prispevky. Uc dieta asertivite a nie, ze stiahnes usi pri druhom prispevku.

pato88
autor
2. aug 2024

Este doplnim, ze to samozrejme s riaditelkou riesime a aj s ucitelkami. Len tych rodicov tazko, prve bolo v skolke, mama rozvedena s troma detmi a maly bil vsetkych dookola, s ucitelkami komunikovala neprijemne, ze stylom, co furt maju. Mne len hovorili, ze mali tazky rozvod, nasilie a maly chodi k psychologovi a neviem co. Dalsi chlapec uz teraz v skole, je o rok starsi, sama som ho videla do vzduchu hadzat veci, udierat ucitelky… teraz zase v druzine tiez o rok starsi chlapec, otec ani nevystupil z auta odprevadit ho ku dveram, maly vyzera taky maly bucko, trocha aj hlupejsi… no tie deti to od niekal maju. Nechcem aby syn niekoho zmlatil, ale ked ho niekto bije, aby sa nejako ubranil. V nedelu v parku mu dvojrocny znicil v pieskovisku drahu na auta a zacal plakat, namiesto toho, aby na neho zakrical alebo neviem, rodicia toho dvojrocneho sa ani nepostavili z lavicky, az kym som ja na neho zacala kricat, ze nech nam vrati hracky a stacilo, aj to sa na tom bavili, ako fakk aky rodic take dieta.

pato88
autor
2. aug 2024

@melanta samozrejme, ze to riesime s riaditelkou a ucitelkami.

ramzesa
2. aug 2024

U nás našťastie v škôlke takéto problémy neboli. Ale na 1.stupni ZŠ sa vyskytlo kadečo. Keď som sa na to pýtala v škole, tak nikto o ničom nevedel, alebo sa to zľahčovalo. Tak sme mu prikázali, aby sa bránil. Párkrát dostal záškodník do nosa a bol pokoj. Potom, keď zmenil školu, tak tiež si chalani dovoľovali. Tiež dostali párkrát do nosa a bol pokoj. Aj sme to boli v škole riešiť, lebo učiteľkám to nedalo, že taký slušný a šikovný chlapec. Tak tam to pochopili, veci sa vyriešili a už si nikto nedovoľoval. Niekedy sa ľahko povie, že ísť za rodičom, že ísť do školy, že toto, že tamto. Nepochodíte. Tak som za, aby sa dieťa naučilo brániť. BRÁNIŤ! Nie naučilo biť iné deti.

candii
2. aug 2024

Ja by som to neriešila so svojím dieťaťom. Ale riešila by som to prečo ho niekto iný napadá a bije 🤔

luccija
2. aug 2024

@pato88 a možno ho taký šport vôbec nebude baviť a bude to robiť, lebo vy chcete...v každom kolektíve sú také deti nie sotit, ale brániť sa prestaň, to je moja hračka, ale veľa detí sa boji, že to učiteľka uvidí a bude zle nanho ..každý rodič zle znáša, keď mu dieťa bijú, odstrkuju.On je jedináčik?
V škôlke bolo hneď vidieť, ktoré deti majú doma súrodencov a, ktoré nie sú zvyknuté na konflikty a nemusia"bojovať"

ramzesa
2. aug 2024

@luccija presne aj u nás bolo to, že ale dostane potom poznámku. Tak sme ho ubezpečili, že nám to vôbec nevadí a s p.uč. si to vydiskutujeme my.

andrejkap123
2. aug 2024

Uplne som oci vyklula ked som si precitala ze hovorite malemu ze ma sotit naspat. To chcete mat doma bitkara? Ocividne je dost mudry na to aby to nerobil. Urcite riesit s rodicmi, ucitelmi, riaditelkou a nie agresivitou naspat. Ktoru aj tak v sebe nemá. A este davat na bojovy sport kvoli tomu 🙈. Ach…

jesenzima
2. aug 2024

@beata_k neučí ho bit, chce ho naučiť brániť sa... Moje deti majú tiež dovolené "vrátiť", keď žiadne iné spôsoby nepomôžu ...

benit
2. aug 2024

Nic nepomahalo len vrat. Par krat vratil a bol pokoj. Tiez bolo tazke mu vysvetlit, ze moze. Ked sme ho ucili, ze deticky sa nebiju tak to tazko chapal. Inak to nejde. Nezacinaj, ale vrat- to sa branis. Tieto deti nezastavi nic len aky pozicaj, taky vrat. Mozes povedat ucitelke, ale ta ich nemoze mat na ociach vkuse. Rodicia takychto deti vacsinou nic neurobia. Teraz sa tu do mna pustia, ale ver, ze to zaberie.

shee11
2. aug 2024

Máme syna, ktorý je rovnaký dobrák. Teraz má 10. Chodil na judo 1-3 roc. a je stále rovnaký🙂 Povahu nezmeníš. V jude bol dobrý technicky, každú techniku vypiloval do najmenších detailov. Vieš prečo to nechal? Lebo mu liezli na nervy deti, ktoré robili všetko hala bala a pri zápase iba okopávali a o technike len snívali. A tiež mu vadili deti, ktoré boli divoké a robili zle... Ono ani tak zle nerobili, proste sa len bavili, ale v jeho očiach to bolo zle. Ale judo nie je len o zápase. Je to veľmi komplexný šport, perfektný tréning, silový aj vytrvalostný. Určite odporúčam. Ale chlapec agresívejší poňom nebude. Práve naopak, my sme tam museli riešiť kooopec situácií, kedy mu robili zle, lebo sa tam kumulovali práve tie agresívnejšie deti, ktoré tam rodičia dali z dôvodu, že sa tam "vybijú". Takže ideálne to ani zďaleka nebolo. Ani syn nespomína na to v dobrom, čo ma dosť mrzí, lebo technicky bol v tom športe naozaj dobrý.

pato88
autor
2. aug 2024

@andrejkap123 ale bojove sporty predsa nie su o tom, ze ma niekoho bit. Ucia sa tam aj hodnoty, vztahy, respekt… ja neviem, ale tu vsetci chapu, ze bojovy sport je o biti, ja to tak vobec nechapem, neterka chodila na judo a tak to vobec nebolo. Riesime to so skolou, ale ucitelky nemozu cely den strazit dve deti a ked ho niekto bije to mu mame povedat, ze nech stoji a necha sa?

shee11
2. aug 2024

@pato88 ano judo je o rešpekte k súperovi, judo je skvelé v tom, že to je jediný bojový šport, pri ktorom sa človek nezraní ak ovláda správnu techniku padania a úchopov... ale toto všetko čakaj až v pokročilejšom tréningu. alebo v ideálnom svete 🙂
6-8 ročné deti na tréningu v počte 20 až 30...tak to je úplne niečo iné... zranenia a "zle robenia" boli každodený chlieb🙂

dzejny656
2. aug 2024

Naša 5 ročná chodí na krúžok sebaobrany, začala keď mala 4. Nie je to o tom že sa učia biť, ale rôzne cvičia, ako padať, ako sa brániť keď do teba niekto kopne atď.
Za mňa krúžky a podobné tieto športy sú len druhoradé. Učili ste ho ako sa brániť? Ale nemyslím len povedať mu ako na to, ale normálne si to doma zahrať.
Ja som to s dcérou cvičila už od malička, hrali sme sa ze jej chcem akože zobrať nejakú hračku a ona mala povedať nie - hračku stisnúť, pevný postoj, pohľad do očí, hlasné "nie". Alebo ak ju niekto napadne, brániť sa primerane, dať ruku pred seba, druhému dieťaťu na hrudník a jemne, ale pevne zatlačiť od seba a hlasné "nechaj ma". My sme mali skôr problém s tým ze sa bránila neprimerane, takže deti bila hlava nehlava keď jej niečo niekto zobral a takto sme ju učili na ktoré časti tela nesmie útočiť (hlava, tvar, brucho) a na ktoré primeranou silou áno. A že najprv ma skúsiť slovnú obranu, ak nefunguje, tak až potom fyzickú.

vevesh
2. aug 2024

@pato88 ja odporucam zacat judom- nas je-bol tiez taky, ale uz nedrzi ako hluchy dvere, ale uhyna sa, aby sa ho super ani nedotkol😄

@shee11 mozno stacilo zmenit klub. U nas su v okoli 4 kluby a z toho su 2 horor strach, jeden super a jeden taky priemer. Tiez do nasho klubu prislo takto dieta z druheho klubu, ze tam sa len bili, ucitel na nich vrieskal atd. A u nas perfektna atmosfera, robia party, dni juda atd.- ten chlapec s averziou zacal znova rad chodit na judo...🙂🙂

shee11
2. aug 2024

@vevesh žiaľ, v menších mestách nie je len tak možné zmeniť klub🙂

pato88
autor
2. aug 2024

@dzejny656 dakujem, to je dobry napad s tym cvicenim, vyskusame!

pato88
autor
2. aug 2024

@luccija hej je zatial jedinacik, v skolke nam hovorili, ze problem je, ze sa oproti inym detom nebranil tolko a teda jasne tie deti, co buchli naspat, nechal ten agresor na pokoji.

mabenn
2. aug 2024

@pato88 4rocneho chces davat na bojove umenie? Ja skor vidim problem v skolke

pato88
autor
2. aug 2024

@candii lebo tie deti su z nestabilnych rodin a potrebuju sa niekde vybit 🤷‍♀️ stazujeme sa a ucitelka tiez nic nemoze, ked ich rodicia nevedu doma k nejakemu slusnemu spravaniu - a tiez nechcem vediet, co maju doma, ked trojrocny vedel, ze ma kopat medzi nohy…

pato88
autor
2. aug 2024

@mabenn ano, uz bude mat 5 rokov a zvazujeme nejaky kruzok, od 5 rokov u nas beru aj na futbal aj tieto bojove a kreslenie - ale tak uvidime, co povie maly, ze chce. Problem bol aj v skolke aj teraz v skole, proste sa nebrani a vacsie deti si dovoluju ( sme mimo SVK tu je iny skolsky system, preto je uz v skole)

Strana
z2