Ako pomôcť synovi získať sebavedomie a obranu?
Ahojte, chcem sa poradit, neviem ci nejaky sport alebo bojove umenie by pomohlo. Mame 4 rocneho, ktoreho ucitelky zboznuju, lebo je strasne mily a poslusny a celkovo take mudre deco, ktore nerobi problemy a dobre sa chova so vsetkymi detmi, aj deti ho maju velmi radi, lenze sa nevie branit, ked ho nejaky spoluziak bije resp je agresivnejsi. Stale mu hovorime, ze ked mu niekto robi zle, ze ma povedat nie, moze aj capnut alebo sotit dotycneho, ale on stale, ze on nechce robit inym zle. Manzel si mysli, ze ak by sme ho dali na nejake bojove umenie, ze by sa naucil byt asertivnejsi a viac sa branit, co myslite, kam by sme ho mali nahlasit?
Aj také rady sme dostali, že máme byť naňho doma prísnejší (asi že mu máme dať na zadok?). A kvôli čomu, keď my sme žiadny problém nemali? Preventívne? Na to je tam učiteľ, aby on povedal tým deťom, že takto sa konflikt nerieši a ukázal im to. Lenže často je to tak, že učiteľ ani nevie, čo sa stalo a deti povedia každý svoju verziu.
@ramzesa pisala som vyssie, prve dieta, co
bilo, chodilo dokonca k psychologovi, matka rozvedena a bolo tam nasilie, otca sme nikdy nevideli. Chlapec, co ho bike teraz (aj ine deti) ma 5 rokov a otec ani nevystupil z auta opdrevadit ho ku dveram, tebe to pride normalne? Vsteci ostatni rodicia ich odprevadia a rozlucia sa, dokonca aj mamicka, co musela kazdy den vylozit vajko s novorodencom nechala dceru riadne v skole.
@pato88 možno vie, čo sa deje v škole a cíti sa trápne... neviem... len píšem, že nie vždy to tak je, že je problém v rodine. Aj z okolia som počula nie jeden príbeh. Jeden potichúčky zapára a ten druhý mu jednu švacne a na vine je ten druhý. Alebo sa rieši aj u psychológa problém, ale škola si ide svoje. Rodič sa môže aj na hlavu postaviť. Aj jedného dieťaťa, aj druhého. Ale ako som už písala vyššie, dieťa treba naučiť brániť sa. Celý život bude musieť niečo riešiť.

@pato88 to dieťa môže mať normálne domáce prostredie, normálnu stabilnú rodinu. Doma môže byť ako anjelik, ale keď príde do kolektívu, tak tam nevie, že ako má na niektoré situácie reagovať. Môj chodil zo škôlky s tým, že ho deti bijú. Nakoniec sme horkoťažko vypátrali, že keď sa zoraďovali do dvojstupov, tak sa podrgali, kým došli na svoje miesto a on to vyhodnotil, že ho bijú. Tak im to vrátil a ešte sa aj zlostil. A my sme počúvali, že máme nevychované dieťa. A doma zlatý chlapček. Som len počúvala, že o kom mi to rozprávajú, či sa nepomýlili. Takže trošku opatrnosti pri týchto záveroch. My sme si to vyskúšali z oboch strán.