Ako pripraviť dieťa na nástup do škôlky?
ahojte, ako ste, prosím pripravovali svoje detičky do škôlky? Mám z toho celkom hrôzu, ako to zvládne moje dieťa ako to zvládnem ja. Bojím sa aj toho čo všetko ešte nevie.. ako obliekanie, nerád maľuje, neobsedí často ani pri jedení, začal odmietať denný spánok.. Máte nejaké tipy ako ste sa vy pripravovali so svojimi deťmi? 🙂
Kupili sme knihu Misko a brumko idu do skolky, u nas zatial ide tato kniha kazdy den. Inak ja to velmi individualne, kazde dieta ma iny stupen “poznania”. Fajn je, ak ste chodili aspon na daky kruzok typu baby balance, ze uz pozna kolektiv a vedenie hodiny lektorkou.
V cppp robia bezplatné prípravné kurzy pre predškolákov, skús sa poinformovať
A ide do statnej alebo do súkromnej?aky majú system adaptácie?my sme boli raz s malou pozrieť skolku, a tam si pozrela prostredie, hrala sa tam už s hračkami, to tam už neboli iné deti..den pred nástupom sme sa tam išli pozrieť o takej cca 16, keď sa ešte pár deti hralo vonku a ona sa tam s nimi smykala a my s manzelom sme tam boli tiež a rozprávali sa s učiteľkami..to sme boli tak cca 20-30 min..a následne chodila prvý týždeň na 2 hod, druhý týždeň na 3 a teraz chodí na 4 hod..prvý týždeň bol odchod do skolky s plačom, ale teraz už sa aj tesi a to začala len teraz v apríli..ale veľa sme jej aj predtým vraveli, že bude chodiť do skolky, hovorili sme jej o deťoch ktoré pozná a už chodia do skolky..my sme chodili veľa na krúžky a ona mala rada iné deti a spoločnosť..takze napriek tomu, že ma len 2r4m to veľmi v pohode zvláda..ak sa vám da tak chodiť okolo tej skolky, alebo sa chodiť hrat na ich ihrisko, nech to tam už trochu pozná
Vieš čo, ja mam dve deti a škôlku pod oknami! Keď mala ísť staršia dcéra, tak som jej hovorila, že aj ona pôjde do škôlky, že tam budú tancovať, kresliť, hrať sa, atď, nástup bol bez problémov, plaču, od prvého dňa super! Pri druhom som postupovala rovnako a bol a je to čistý des, chodí už druhý rok a vôbec tam nechce ísť, potom už dobre aj poobede mi veľakrát povie, že som prišla skoro, ale ráno čistá katastrofa!
A inak môj tiež nerád kreslí, papuče ma skoro vždy obute naopak 🙈, ale ide s davom, musel mať nejaké základy z domu, ako určite vypýtať sa ma WC, hygiena umyť ruky, s prezliekanim učiteľky pomáhali ale viedli ich aj k samostatnosti, neboj sa, zvládne to! Hlavne sa musíš tešiť zo školky aj ty, lebo dieťa vycíti, že niečo nieje ok
My sme sa vela o škôlke rozprávali, chodili sme v lete okolo nej a tešil sa do skolky. V škôlke malovanie nie je povinné. Niektoré deti si maľujú s pani učiteľkou iné sa hrajú. Každého bavi niečo iné a učiteľky vždy niečo vymyslia čím deti zaujmu deti. Skôr si myslím ze svojho budúceho skolkara porovnavate s 5 ročnými detmi. Učiteľky deti oblečú, odprevadia na WC a tie deti ktoré nespia tak len ležia. Deti obkukavaju všetko od ostatných detí. Bude to v poriadku
Obliekanie, kreslenie, spanie… nie sú najdôležitejšie veci. Asi najťažšie býva odlúčenie.
My sme si jednak čítali knihy - Misko a Brumko, Kubko, Terka… Chodili sme sa s deťmi hrávať, keď boli na vychádzke, či i par krát vnutri. To odlúčenie sme nemali trénovať s kým, ak by bola možnosť, určite by som pomaly navykala.
Ostatne veci sa vyriešili, mala sa prispôsobila, spala na obed, učiteľky pomohli.
Koľko ma dieťa rokov?
Aj môj nastupuje od septembra do škôlky. Obliekanie s pomocou. Učím ho ale nevie si ešte poriadne vytiahnuť tepláky. Taktiež ponožky vôbec. Krásne mi jedol všetko a teraz posledné 2 mesiace vymýšľa. 😃Maľovanie kreslenie obsedi primerane veku. Ja som aj učila v MŠ. Síce v súkromnej a mala som detičky najmladšie 1,9 roka a najstaršie 4. A všetko som im pomáhala. Chlapci väčšinou nechcú kresliť maľovať tak to rýchlo počarbu a hotovo. Také veci väčšinou riešime u predkolakov. To wc je dôležité a s tým má aj môj problém. Takže toto učiť vypýtať sa. ALE Detičky aj tak chodia skupinovo väčšinou to zvládajú bez pýtania. Niektoré na to naozaj dozrejú 3,5 ročný že vie už povedať treba mi. Mala som bežne aj nehody. Aj kako bolo. Tak proste sa dieťa umyje oblecko da do sáčku a ideme dalej. V septembri deti bežne plačú skoro všetky. Ale vždy mi plakali ráno pár minút a potom už dobre. Niekedy keď si spomenuli v priebehu dňa ale nikdy nič strašné. Teraz budem aj ja v role rodiča takže to viem viac pochopiť ale v prvom rade musíme byť my v pohode a bude aj dieťa. Tie knihy čo ti radia sú super a taktiez veľa sa rozprávať o tom. Ja ti prajem aby si mala dobré a citlivé učiteľky. Aj sebe to prajem. Lebo som zažila už všeličo ako učiteľka. 🙈
Môj nastupoval ako takmer štvorročný a normálne sme sa o tom rozprávali čo ho čaká, nechcel ísť. Ale ono sa podľa mňa pripraviť nedá, to dieťa si nedokáže reálne uvedomiť, že čo ho čaká. Vysvetľovala som mu, že maminka tam nebude, že budem mať robotu a on tam bude mať pani učiteľky. Je ťažký introvert a na moje prekvapenie plakal iba prvý deň. Ťažšie mu trvalo, kým sa začlenil do kolektívu. A stále to nie je 100%, keďže je veľmi introvertný. Upozorňovala som učiteľky, že možno nebude vôbec chcieť jesť. A nakoniec - že vraj mu tam veľmi chutí a pekne papá. Tie deti sú v škôlke úplne iné.
A ešte - veci do škôlky sme vyberali spolu. Papučky som sa pýtala aké by sa mu páčili a podobne.

1. Nemusí nič vedieť, len sa vypýtať na wc 2. Neprenes svoj strach na dieťa a kniha Kubko ide do škôlky je veľký pomocník, sú tam len obrázky, takže text si vymyslíš sama 🙂