Ako pristupovať k dieťaťu, ktoré odmieta nočník?
Mamičky čo by ste robili na mojom mieste? So synom neviem pohnúť. Jemu je bez plienky dobre ale v žiadnom prípade si nesadne na serbel ani na záchod ani nič. Proste to pustí len tak do gatí a nevadí mu to. Skúšala som už všetko. V pondelok ide prvý krát do škôlky. Čo robiť? Myslíte že ho zoberú? Nejak som dúfala do posledného dňa že sa ešte stihneme naučiť cikať. Ale nič na neho nezaberá. Prosím pomoc.
Pises, ze ho “oducate” uz rok. Podla mna je z toho jednoducho otraveny. Stale mu to niekto pripomina/kaze, raz ho odmenite inokedy vynadate, je to tema c1 🤷🏼♀️
Skolka mu mozno pomoze, len mne pride trosku nefer voci ucitelkam dat im tam plne plienkovane dieta (ak teda ide o skolku, kde dieta ma byt bez plienky pri nastupe), plienka na spanok je ina vec.
Keby toto napises na zaciatku leta, tak ti poviem, ze nechaj ho behat holeho, nech ma nocnik na dosah a ano ked sa pocika, nech si to utrie 🤷🏼♀️ lebo on evidentne chape co sa deje, len teraz za vikend do pondelka sa teda uz zazracne zrejme neodplienkuje.
Ahoj, moj vtedy takmer 3r totalne chapal co sa deje na zachode ale proste sa mu nechcelo, pohodlnejsie mu boli plienky. Ja som priebezne skusala, ale mala som pocit ze nebol dlhsi priestor sa hecnut (byvali sme v inej krajine, stale cestovali alebo mali navstevy)...
na mojho zabralo ze som mu povedala ze ide mat 3r, ze take velke deti uz proste nemavaju plienky, ze to je hanba, ze to potom tie narodeniny nemozme oslavit ani s tortou ani darcekmi, ked este taky velky by bol v plienkach. Doslova po tejto diskusii bezal, vycikal sa na nocnik a zahlasil pamatnu vetu: mama daj mi ciecky na kojacik. Odvtedy nemal anilen nehody, ani nepotreboval plienky na spanok. Do skolky sa tesi? Nevies s nim pokecat ze tam deticky uz nemavaju plienky a vedia pouzivat zachod?
Radou neprispejem, máme rovnaký problém, iba malá našťastie ešte nejde do škôlky, ale tiež ju nejde naučiť ani na nočník, ani na wc, takže úplne chápem a veľmi vám držím palce. Niektorí ľudia nemajú predstavivosť, tak im to nepripadá ako problém a hádžu vinu na matku, nevšímaj si komentáre typu "Mala si na to celé leto", nie je to tvoja vina. Držte sa 🙂
No nic uz nespravis.Das ho do skolky,a bud to pochopi a zacne spolupracivat,alebo ti ho vylucia.
A neskusali ste tu redukciu na wc so schodikmi? A aj nocnik co vyzera ako wcko a vie to splachnut akoze. U nas obe veci boli hit a chodil rad na wc lebo vsetkom chcel robit sam a ako my
@ptvw áno presne tak som to myslela nikdd nepíšem že by sa nezvládol vyzliecť
No ja riaditeľke ráno poviem pravdu nemôžem to tajiť veď to uvidia aj samé. A poviem že skúsime pár dní či nato nepríde v škôlke. Samozrejme nehádžem zodpovednosť na učiteľky len medzi tými deťmi to bude iné viem že deti sa v škôlke úplne zmenia a veľa veci sa tam naučia od detí. A ak mu to bude jedno aj tam nech sa páči môže ostať aj rok doma.
Za rok to musel pochopiť.Nic by som im nepovedala, pokým po prvých dňoch nezistis ako sa správa v škôlke.Prve dni to budú brať s rezervou stres...dáš ho vycikať doma a tam pôjde max 2x na toaletu pred, alebo po desiatej a pred odchodom von.Ak sa do škôlky teší o to lepšie...povieš mu, že tam chodia už len veľké detičky bez plienok, šikovné atď....aké to bude super...dopredu im to nehovor, lebo do 2 t je doma.Tvoj syn možno vidí, že len dohováras a nič sa nestane, keď pustí do slipov povieš to sa operie atď..takze vlastne nič sa nestane...nehovorim dať na zadok či zbiť, ale ak nemá zdravotný problém 3 r musí pochopiť, že sa chodí na wc, alebo nočník a by som už bol prísnejšia on vie, kam sa chodí a čo sa robí
A teda kde chodí cikať?či to celý deň ho prezliekas?
Nie je riešenie vyskúšať a nechať ho doma.Ak by si bola samoživiteľka a musíš pracovať kvôli wc by si bola rok doma?
@luccija ako im môžem nič nepovedať? Veď im tam všetko ocika ako doma. Koberec gauč všetko. On nepojde na wc to už ho vidím. Zaprie sa a odmieta si čo i len sadnúť. Sama tomu nerozumiem a môžem mu vysvetľovať od nevidím do nevidím. Takých prednášok už mal veľa a nie len odo mňa. Ja pracujem doma takže mne to problém nerobí s ním ostať doma. Tam ide len o ten kolektív ktorý už potrebuje.
@slavomira236 @autor prečo kruté? Tiež som to tak poriesila.Môj syn robil presne to isté. Cikať chodil bez problému na nočník, pomohli lentilky za každé vycikanie neskôr už bez lentiliek. Ale kakanie schoval sa za gauč a naložil do slipov. Tiež som sa naštvala vzala ho do kúpeľne a ukazovala ako teraz musíme slipky oprať a že je to fuj (ručne preprat mydlom a potom do práčky) Našťastie to spravil len pár krát po tomto praní to okamžite pochopil a začal chodiť na nočník. Skús keď sa pocika do nohavíc dať mu lavor vodu mydlo nech perie po sebe hovor mu aké je to fuj v nohaviciach a možno mu dopne a začne chodiť na nočník. Držím palce
Počkaj aspoň mesiac. Prvý mesiac v škôlke je veľmi náročný pre deti aj pre učiteľky. Pol dňa im tam niekto plače. A v tejto atmosfére, keď majú mať navyše dieťa, ktoré sa im tam popišká 3x počas dňa...
A nevysvetľuj už toľko malému. Dávaj jednoznačné, kľudné,ale rázne pokyny ohľadom toho záchoda. Ale už sa ku plienkam nevráť.A nechoďte pár dní nikam,ani na nákupy,ani návštevy ...aby si sa mohla na to lepšie zamerať.
Držím palce.
Aj my sme s plienkou pred tyzdnom mal 3, ale ma blok jednoducho sadne na serbel pekne ale zadrzuje moc….riesili sme to s doktorom proste na neho netlacit, nech sa nezatne este vyse…v skolke samozrejme vam ho nezoberu, my mame do januara odklad s tym, ze ak sa hocikedy odplienkuje moze nastupit ..aj za mesiac…takze ideme na tom makat este neviem akym sposobom, ale bude musiet 🤦🏽♀️ a mimochodom skusam to uz od jeho 2 aj som vypisovala kdejakym poradkynam nic nepomohlo ani reset mozgu
Moj bol taky isty ako popisujes..ani za svet sadnut na nocnik,nebodaj na zachod aj ked vedel na co to sluzi .kludne sa hral dalej v ocikanej/okakanej plienke..odplienkoval sa po troch rokoch,ale od dvoch chodil do sukromnej skolky kde vyrazne pomohli pani ucitelky a ze chodili spolu s detmi cikat..az teraz v septembri nastupuje do statnej kde bola podmienka bez plienky a ako taka samostatnost- obliect,vyzliect,bez plienky,obut sa..ak sa mu to bude stavat pravidelne tak ho asi vylucia :/ urcite sa skus porozpravat s riaditelkou ale nebyde nadsena
Tak v tom prípade ho tam ani nedávaj, alebo sa dohodni a povedz pravdu, že vyskúšate týždeň, alebo pár dní a uvidíš.A teraz doma nemá rok vôbec plienku a cika kde je?lebo väčšina detí sa aspoň postaví a neocika gauč, koberec.
Necitam vsetky komentare. Moj odmietal nocnik, zachod, nasadku... Mali sme knihu, zvieratka pisali do nocnika.. nic. Ani za frasa. Raz som mu stiahla kratasy vonku, povedala ze presne tento kvietok ma opiskat a on pisal a velmi sa snazil splnit ulohu, ze ktory kvietok. Skoro som odpadla vtedy. Chodili sme 2 mesiace pisat len do travicky, ale pomohlo, naucil sa. Ale teda, mal 2 roky vtedy
Synovec išiel v troch rokoch do škôlky s plienkou. Tam ho od nej odnaučili. Doma sedával na nočníku, ale vždy prázdny. Postupne cez deň mu ju nedali, počas spánku sa im vždy pocikal. Netrvalo ani 3 týždne a bol bez plienky aj v noci. V škôlke nerobili vedu z toho, že prišiel ešte s plienkou. Doma už na šerblíku nechcel byť vôbec, chodil rovno na WC bez redukcie za asistencie rodiča. A v škôlke chodili cikať hromadne a deti sa jeden od druhého veľa učia.
Môj syn detto. 3 roky predodvermi a doteraz ani za svet. Už som to vzdala. Aj prísnejšie naňho neplatilo. Ani odmeny. Motivácia od staršieho brata ani sestry. Až pred pár dňami keď som už rezignovala, si prvýkrát sám sadol na nočník. Odvtedy sem tam hlási, sem tam sa pocika. Pomohlo asi to, že sme to pustili a nechali na neho a už to neriešili. A keď sa pocika a nestihne sadnúť, nerobím z toho haló. Len mu láskavo pripomeniem že sa musí pýtať skôr, aby sme to potom nemuseli upratovat
Pediatricka/er vam poradia, nie kazde dieta to ma rovnako . Raz sa to nauci 🙂, potrebuje viac casu ako ine deti. Prvy syn sa odplienkoval ked mal 1r a druhy az v 3r. Ked uz bolo naozaj treba to vyriesit, povedala som ze tento vikend sa budeme ucit na zachod, kazdy den sme sa o tom rozpravali. Tento vikend som poslala manzela so starsim synom prec aby nebolo rozptylenie a my dvaja s mladsim sme ostali doma a mali sme specialnu misiu🙂 a ziadne rozptylenia, boli sme doma, vela sme pili, stale sme boli pri nocniku. A prvy a druhy krat sa pocikal do nohavic a potom sa mu to podarilo do nocninka, dostal odmenu velke ovacie a potom to uz slo vsetko samo, dokonca aj v noci. Bol to ciel, ukotveny v dvoch dnoch a bez rozptyleni.
Skus vziať plienku úplne, aj na spánky a požiadaj si o odklad v škôlke o mesiac/dva. Asi ta aj vystre z toho prania ale proste plienka neexistuje a hotovo. Za mňa lepšie ako vylúčenie a ma sa cítiť blo ze deti chodia cikat a on nič. Ak vaša škôlka plienky neakceptuje (štátne väčšinou co viem nie) tak nespĺňa podmienky k nástupu. Je iné keď sa stane nehoda ako sústavne pocikavanie sa a odmietanie záchoda. Ja by som teda dieťa co nie je odplienkovane do škôlky nasilu netlacila, aj ak ta niečo tlači ho tam dat, moc si nepomôže keď ho do týždňa vylúčia. Príde mi ferovejsie povedať, že žiaľ nepodarilo sa a ten odklad ti dajú. Plus teda pre dieťa nové prostredie noví ľudia a ešte aj stres z odplienkovania mi príde dosť. Ak mu ten nástup chceš uľahčiť mesiac/dva zapracuj na tom a daj ho potom. Ja keď som musela vziať plienku na nočný spánok ked začala chodiť do škôlky lebo nerozlisovala co je denný a co nočný spánok. Mala 2,5 roka vtedy a pritom pred nástupom do škôlky plienku na obedny spánok nemala, no v škôlke tým ze učiteľky nemali na starosti len ju neodsledovali kedy sa zobudi a nehbali ju cikat hneď po zobudení tak bolo nehody. Čiže asi v tomto veku by, dom už dieťa neplietla tým, že teraz plienka je a teraz nie. Plienka proste neexistuje. Ak cestjete tak do sedačky podložku prebalovaciu nech neprecika sedačku. Držím palce.
Ahoj, nápis mi správu mali sme taký podobný problém.
Nehrodte nepanikárte....všetko príde casom ... Viem, že je to stresujúce hlavne kvôli škôlke ... U nás to bolo podobne ...proste kým on si to neuvedomí môžte sa hádzať o zem nič nepomôže ...sú proste také typy detičiek...ale čas to poriesi.. náš mal plienku na noc do 4 rokov ...ako sú starší im sa zväcsuje aj moč.mechur a vydržia dlhšie bez potreby cikať ...chcem Vás hlavne povzbudiť všetko to prejde chce to len čas ...v škôlke keď sme prišli som s ním išla hneď na wc aby sa vycikal hoci sme cikali aj pred odchodom z domu... Ony potom chodia hromadne cikať takže relatívne to bude ok aj keď párkrát sa nehody stali ale to akceptujú a sú zvyknutí preto sa dáva aj náhradné oblecko... Takže kľudne povzbudzujte ukazujte rozprávajte sa s ním, ale nechajte to na ňom...taka je moja skúsenosť ... A v škôlke tiež veľa pochyti ohľadne používania wc ... Držím palciak a veľa šťastia 🍀
Moj mal plienky do 3,5 roku. V skolke vymenili plienku a nikto nic neriesil. Doma sme mohli skusat vsetko, jednoducho musel na to „dospiet“. Ale je pravda ze zijeme mimo Svk. Dnes ma 10 a neubudlo z neho.
Krik nic nevyriesi. My sme mali so synom taky isty problem. Isiel do skolky z tym, ze riaditelka bola informovana o situacii a vzala ho. Presne 2 dni trvalo kym bol bez nehody. Odkukal od spoluziakov. V skrinke mal viac nahradneho oboecenia a aj sacky na zabalenie spinaveho oblecenia. Drzim palce
PS: v skolkde kde chodi syn tak nehody riesi pani upratovacka
Skúste detský pisoar. Ak nechce sediet tak nech stoji ked cika. Moj syn tiez radšej takto ako ked mal sadnúť na nočnik.
Mne toto robil mladší. A potom sme zistili, že chce ísť na klasický záchod a nie nočník. V živote na ňom nesedel, rovno na záchod...
My sme sa tiež báli dcéra mala 2r. A nič prišlo leto hola behala žiadna plienka kúpila som podložky pod bábätko a to mala aj keď pozerala telku alebo sa hrala sama zistila ze keď sa vyčítala bolo kopu radosti tešila sa prišla na to sama a dokonca si sama pýtala gatky na noc nie plienku prišla na to ze je to super ,veľa odmien bolo keď sa vyčítala pretože dostať ju sadnúť si na nočník bol doslova umenie ale veľa trpezlivosti a hlavne aj za spadnutie len na nočník tlieskanie radosť a neviem co všetko aby cítila ze je to super pocit
Určite mu to v škôlke dôjde, a pekne sa naučí. 🤗

@walentina7 vacsiu sprostost som nikdy necitala ako prisne a s krikom oducat dieta od plienok