Ako reagovať, keď dieťa nechce požičiavať hračky?
Ahojte, chcela by som si precitat vase skusenosti, ako to riesite vy.
Dam priklady. Syn ma 4 roky, je jedinacik. Ma kamosov a veeelmi tazko poziciava napriklad svoje odrazadlo. Minule tak plakal, ked nechcel pozicat, ze bolo mi pred kamoskou a susedmi trapne, ale nezobrala som na silu od neho, nechala som mu to odrazadlo, ale hnevala som sa. Teda, povedala som mu doma, ze sa hnevam, a bola by som rada, aby poziciaval, pretoze aj jemu poziciavaju hracky... Ked pride k nam jeho kamos, poziciava vsetko no 90%.
Kamoska to robi tak, ze normalne da na zadok svojmu dietatu, vynada mu, zoberie od neho... Mam pocit, ze takyto pristup chce aj odomna, uz viackrat mi naznacovala, ze som na toto prilis makka.
Tak ja fakt neviem, ako sa k tomuto postavit. Mam od neho nasilu zobralg hravku/odrazadlo a dat druhemu dietatu?
Vy to ako mate?
Nasilu mu nič neber. Ani na zadok necapni. Asi nechce, aby mu to nepoškodil.
Spomenula som si, keď kamošovi na ulici som nechcela požičať stoličku. "To je moja hačana" , On plakal. Doma mi mama povedala: " Prečo si mu ju nechcela požičať?"
Ja: "Nech mu kúpia" . Keď sme chodili do školy, s úsmevov na to spomínali
Nebrala by som, je to jeho hracka/majetok. Ty tiez nepozicias napr svoj telefon/auto niekomu, len preto, ze to je kamos. Pre nas je odrazadlo nepodstatna vec, no pre neho je to asi dolezita vec. Aj moj s tym ma problem a to ma 13r. Proste su veci, ktore neda ani sestram do ruk a respektujeme to.
Nenutim poziciavat. Snazim sa dohovorit (bez vyhrazok a vydierania) pripadne skusim balakr na inu hracku ale ak nie tak akceptujem. Rovnako ked niekto nechce pozicat nasmu.
A prečo by mal byt povinný vždy všetko požičať? Ja malého učím, že ak nejaké dieťa príde a chce si niečo požičať, tak nech sa sam rozhodne či pozicia. Nevidím dôvod prečo by mal požičať hračku, s ktorou sa napríklad aktuálne hra. Ak ich má viac tak ho vediem k tomu, že “aha s týmto sa teraz nehras, ak chceš požičaj a keď sa s tým budeš chcieť hrať neskôr, dieťa ti ku vráti”. Nemám rada napríklad, keď príde nejaké dieťa a bez opýtania si niečo zoberie, nedajbože mu vytrhne z ruky, vtedy už zakročím aj ja 🤷♀️ a napríklad odrazadlo ktoré má, stalo 150€ a to už teda ani ja by som nepoužívala nejakému cudziemu dieťaťu nech sa vozí 😅 keby to boli nejakí bližší kamaráti alebo rodina tak ok. Inak syn tiež je jedináčik a bude mat v lete 4 roky. Ale teda s týmto prístupom ktorý mame, niekedy pozícia a niekedy nie a podľa mna je to v poriadku
Nebrala by som, nenútila požičať, ale nedovolila by som, aby si požičiaval hračky, ktoré sa mu páčia od iných detí.
Presviedčam, vysvetľujem....ale iba, ak tú vec nepoužíva. Ak niekto ťahá z ruky alebo berie niečo, čo je vedľa neho a hrá sa s tým, len to nedrží v rukách, tak naopak vysvetľujem druhej strane, že nepožičia to, používa to.. Nasilu neberiem. Nasilu skôr niekedy tie požičané veci vraciam. :D :D
No ale zas on by si chcel poziciavat vsetko. Je to pre mna take neprijeme. Samozrejme vysvetlujem do Aleluja, ze vidis, aj on ti pozical, je super vec, pozicaj aj ty... A vtedy horko tazko da.... 😏
Nikdy som ju nenutila pozicat ani nevysvetlovala ze poziciat musi.
Nemusi.
je to jej.jej kyblik ,bike ,hocico je pre pre dieta tak dolezite Ako tvoj Telefon ,tvoje Auto.
Ma 6,5r a co chce pozicia co nie nie .Jej rozhodnutie.
Blbost na entu ze dieta treba ucit pozicat treba si nieco o tom precitat.
Autorka ked on nieco chce pozicat a nedostane to , nevadi.
Musi sa naucit ze nemoze mat vsetko co chce .
Vidis pises - horko tazko da … on Nechce vlastne,ale vdaka tvojim vycitkam horko tazko da ….
S prvým synom sa dalo celkom rýchlo dohodnúť, no keď som na ňom videla, že veľmi nechce požičať, druhému dieťaťu som povedala, že je to jeho obľúbená hračka a nerád ju požičiava.
Druhý syn je taký "skupáň". On ani bratovi nechce požičať. Poviem, že je pekné podeliť sa, že mu to vráti a že aj on sa s ním vždy podelí/ požičia mu. Buď dá alebo nedá. Ale keď on príde, že jemu nechce požičať tak len poviem "je to v poriadku, ani ty nechceš vždy všetko požičať. Keď bude chcieť tak ti požičia"
Čo sa týka cudzích deti- prihováram sa k dieťaťu, nie k matke. Tá nech si myslí čo chce 😁
Jeho hračky ho nenútim požičiavať, sú jeho a ak chce, požičia a ak nie tak smola. Ale zároveň ho učím, že nie všetci požičajú/dajú jemu keď niečo chce, tak ako má syn právo sa rozhodnúť, majú právo aj iné deti/ľudia. Drvivú väčšinu situácií to pochopí a sme bez hádok 😀
Jediné čo sa snažím ho učiť aby požičal/vrátil spoločné hračky na ihrisku/v herni, vtedy sú spoločné hračky...
Nám si niekto minule na ihrisku nie ze požičal kolobezku, ale doslova ju ukradol. 😅 Babka ho nevedela dobehnúť a on ufujazdil preč z ihriska. Ako už bol dobre ďaleko keď ho nakoniec zastavila ale tak môj krpec si to nevšimol. Ja hlavne deti učím ze si nemajú požičiavať cudzie veci.
ty svoj mobil, kabelku, auto tiež požičiavaš? to isté je pre dieťa napr. odrážadlo.
Nehnevaj sa na neho ak nepozicia. Hlavne mu nehovor, ze sa na neho preto hnevas. Deti by sme nemali vydierat tym, ze sa na nich hnevame.
Nehnevam sa ak nechce pozicat. Moj tiez nechce pozicat a nie len odrazadlo. Uplne vsetko. Ak si vytiahne hracky a niekto pride,ze pozicaj tak povie nie. Ja ho nechavam. Bud sa rozhodne pozicat alebo nie. Ak nie ostatne deti to musia akceptovat. Ale vie aj to ,ze co kolvek by chcel pozicat on a niekto povie nie ,nemoze sa hnevat potom,ze niekto neda jemu
A neviem preco, ale vela krat vidim na ihrisku, ale aj na ulici ,ze to robia zeny, ze pride dieta ine za ich dietatom,pozicat hracku. A jej dieta hracku nechce pozicat,tak matka zoberie svojmu hracku a ochotne poziciava a kolko krat pocujem ,paci sa on je lakomec len si pozicaj. To mi je strasne tazko z toho. Neviem pride mi to strasne zle riesenie
Načo ho nútiť ..ty máš určite tiež veci čo by si iným nepožičala...netreba ho nútiť ak bude chcieť pozicia
Ja som synovi samozrejme porozpravala o poziciavani,co to znamena a tak, a nasledne ked si chcel vziat hracky na ihrisko, vzdy vzal aj auticka,ktore pozicia. Mal svoje oblubene a tie nechcel nikomu, tak ked prislo dieta, tak mu dal tie druhe. A ak dietatko nechapalo, prisla som k nim do hry ja a vravela som mu, ze s tymto autivkom sa hraje Jurko a ty nech sa paci,mozes si poziciat to alebo hento a ukazala som mu ich,predviedla. Velmi sa nam to osvedcilo. Ked chcel syn navstevu doma, tak hracky,ktore ani keby co poziciat sme odlozili do spalne. Takze kompromis s reapektpvanim jeho oblubenych hraciek.
Často krát je to kontraproduktívne, toto kázanie požičiavať hračky. Nabudúce choďte na ihrisko a tým, že mu povieš, že hračky sú tvoje a ak nechceš, nemusíš ich nikomu požičať. U nás to funguje. Malý ma pocit, že ma "moc" rozhodovať o svojich veciach, čo som rada, a vtedy vždy požičia.
Napríklad tak isto to bolo s dudlami. Pokiaľ som mu nevravela, že už je veľký a cumle majú len bábätká, ani si nespomenul, že ich má. Akonáhle som mu to vravela a vysvetľovala, siahal po cumloch stále, dával si na ne pozor aby som mu ich nezobrala.
Nikdy som nenútila ani nepresviedčala, nechceli požičať, tak nemuseli. Do dnes to tak máme nastavené, sú to zdravé hranice - nemusia sa obetovať na úkor šťastia druhého. Popritom vôbec skúpe deti o xy vecí sa radi podelia aj sami od seba -napr o sladkosť, ale určité veci sú proste ich a bodka. Nech si myslí kto chce, čo chce. 🙂
Keď sa jedná o drahšie veci tak som aj rada, že to nepozicia a dáva si na ne pozor, ja tiež nepoziciam kadeco...keď sa jedna o blbosti tak skúšam dohovoriť, ale je to na nej..keď tak vysvetlím tomu druhému dieťaťu, že je to pre ňu dôležité a možno nabudúce, keď sa s tým nebude hrat/keď to nebude nové si to rozmysli..a mojej tiež keď je smutná že jej niekto nechce niečo požičať tak jej to vysvetlím že to je v poriadku a nemusí byť pre to smutna, že je normálne ze to nechce pozicat a mozno neskor si to rozmysli, ved to nie je samozrejmost/povinnost 🤷♀️
Ty by si poziciala svoje auto kamoske len preto, ze ona ho chce? Pre deti v takom veku maju hracky taky vyznam ako auto pre nas dospelych...nedas len tak niekomu...
Hracka je jeho, ma na nu pravo, preco ho nutis sa jej vzdat ked on nechce a este k tomu prihodis na dieta pocit viny, ze sa na neho za to hnevas??? ...on tomu nechape...
U nas platilo pravidlo, ze ked nechce poziciat, respektuje sa vola dietata. Niekedy pomohla vymena hracka za hracku...to moze akceptovat.
Bitie a nasilne bratie hracky pri placi dietata akurat znizuje jeho sebavedomie.
A nie su z nasich deti sebci, vedia sa podelit, ale treba im dat cas, aby tomu pochopili. V 3-4t je typicke obdobie, ze je to "moje"...je to normalna sucast vyvoja osovnosti dietata.
Treba vysvetlovat a vysvetlovat.
Neriesim, nevysvetlujem, nepresviedčam, nechavam na dieťati. Keď tak sa snažím pochopiť (bojis sa, aby ti to nepokazili?, chceš sa s tým ešte hrať a pozicias neskôr? chlapčekovi sa to asi páči a takú hračku doma nemá…). No potom väčšinou na 90% skôr ci neskôr sama dá.
Jedine, ak je niečo verejné/spoločné a nie naše snažím sa stanoviť nejaké pravidlo, či limitovať čas.
Nemyslim si, že niekto musí čokoľvek požičať a absolútne neriesim či rovnako požičajú jej. Aj keby ona 100x požičala a jej nikto ani raz, alebo naopak, je to na každom, ako sa sam rozhodne.
Rovnako s kamoskou. Ona sa rozhodla takto vychovávať, neodsudzovala by som ju za to, akceptujem, asi si mysli, že robí to najlepšie. Povedala by som, prepáč, mame na to iný názor, každá mame možnosť sa vo výchove rozhodnut, takze ja som s tým spokojná a meniť to nebudem.
Ja si myslím že keď dieťa nechce požičať a chce sa hrať len so svojimi hračkami je to ok, ale akonáhle by chcel brat hračky iných a zaroven nechcel dať svoje tak by som zasiahla, 4 ročný to už chápe.
môjmu som vždy povedala, že nemusí požičiavať ked nechce,ale potom nemôže automaticky očakávať a hnevať sa na to keď iní nebudú chcieť.

Necham na dietati, aby sa rozhodlo, ci pozicia alebo nie. Skusim mu dohovorit, vysvetlit, ak nepomoze, tak nepozicia.
Ak by niekto chcel pozicat "mojho manzela", tiez by som ho nepozicala a snad by mi nikto nedal na zadok alebo ma nenutil, ze musim.
Jasne vysvetlujeme mu, dohovarame, opakujeme, ze to je pekne, ked si deti poziciavaju a ked on pozicia, aj ini pozicaju jemu, no ale obcas nechce, nestava sa to casto, skor s novymi hrackami alebo ked ma nejaky pretlak zo skolky a pride so zlou naladou. No a nech si mysli kto chce co chce, urcite nebudem dieta nutit alebo trestat, akoze skor tvoja kamaratka by sa mala spamatat. Ci by sa to jej ako dospelej pacilo, ak by ju niekto vytrieskal po riti, lebo nechce pozicat auto alebo inu vec, ktoru vlastni.