icon

Ako riešiť agresívne správanie 2,5-ročného dieťaťa na ihrisku?

21. máj 2025

Dobrý deň. Môj syn má akurát dnes 2,5roka. Cca 2 mesiace máme s ním problém, že začal útočiť na druhé deti na ihrisku. Napríklad niekto má hračku, ktorú chce on, pride a dane dieťa tapne. Alebo chce ísť na šmýkačky, niekoho ma v ceste, zase ho začne capat. Necape silno, ale predsa, a keď sa stane, že druhé dieťa začne silno kričať, plakať, ešte sa mu to páči a smeje sa. Búra do druhých detí, keď sa vozia na motorkach. Vyslovene robí zle. Niekedy vezme formičky, alebo čo má po ruke a hodí to po inom dieťaťu, ktoré mu neurobilo vôbec nič. Každú situáciu riešime tak, že buď ja alebo muž ( kto je práve s ním) ho vezmeme, musí sa ospravedlniť a dohovarame mu - že druhé dieťa to bolí, jemu by to bolo tiež nepríjemné, je to nepekné atď. Cítim sa ako policajt, všade mu behám v tesnej blízkosti, a len zasahujem. Nezdá sa mi, že by ostatné deti boli také agresivne a nerozumiem, odkiaľ to ma. Je jedináčik, nikto ho doma nebije. Poraďte, čo s ním robiť? Mimo tohto sa správa normálne ako 2,5rocny. Zahrá sa aj sám, pri dospelých je to zlaté dieťa.

Strana
z2
belllinka
21. máj 2025

On nechápe, čo mu vy tam medovým hláskom vysvetľujete stále dokola.
Treba dať na zadok a odísť z ihriska hneď ako začne robiť zle.

beata_k
21. máj 2025

Nedohovarat jak papagaje. Beriem dieta z ihriska a hotovo.

bielasovicka
21. máj 2025

2,5 ročný je batoľa?

pribinak
21. máj 2025

Asi by sme si na čas dali pauzu od ihriska, chodili viac do lesa, na luky či na ihrisko kde je menej deti, alebo väčšie deti

Mali sme takéto dievčatko v okoli, raz narazilo na rovnako vybojne doeta, dostalo a viac nikoho nebilo
Možno aj tvoj syn potrebuje zažiť niečo take

pribinak
21. máj 2025
@bielasovicka

2,5 ročný je batoľa?

@bielasovicka do 3 rokov je batoľa

minesasubu
21. máj 2025

odporúčam pozrieť profil na fb- insta elipredeti
majú aj túto temu rozobranú

sss777
21. máj 2025

Zobrala by som ho preč z ihriska. Rozhodne by som mu nedávala na zadok ako ti bolo poradené. Asi by nepochopil, že to, že biť ostatných sa nemá, mu vysvetľuješ tým, že zbiješ jeho.

mimikarol
21. máj 2025

Robí zle tak sa ide domov. A zakaždým. Aj keby ste mali chodiť na ihrisko na 5 minút

bielasovicka
21. máj 2025
@pribinak

@bielasovicka do 3 rokov je batoľa

@pribinak do 3 rokov? Véd tie už dávno normálne chodia, ako môžu byť batoľatá? Nemudrujem, len mi to nejak nesedí. 🤔

pribinak
21. máj 2025
@bielasovicka

@pribinak do 3 rokov? Véd tie už dávno normálne chodia, ako môžu byť batoľatá? Nemudrujem, len mi to nejak nesedí. 🤔

@bielasovicka čo má batoľa s chôdzou? Ty si evidentne mýliš batoľa a dojča

bielasovicka
21. máj 2025
@pribinak

@bielasovicka čo má batoľa s chôdzou? Ty si evidentne mýliš batoľa a dojča

@pribinak už zmenili nadpis 😄

lucia13022023
21. máj 2025

Nastaviť hranice. Urobí zle - idete domov.

ankare
21. máj 2025

Juj, máš to ťažké. Dobre, že ho nenechas ísť freestyle a nevšímat si to. Ries to hneď, zasiahni, skús tomu predchádzať.
Isto ho nebi. Tak sa to nerieši.
Verím,že je to len obdobie a prejde to.
Skús na čas chodiť s ním mimo deti.

feuille
21. máj 2025

Keď moja 2 ročná vie pochopiť napríklad ze sa nehladkaju cudzí psi na ulici tak chápe aj ten tvoj že robí niečo zle ale ma vás vieš kde…to už nie je bábätko co nevie čo robí. Takže primeraný trest ako odchod z ihriska.

lilianka28
21. máj 2025
@bielasovicka

2,5 ročný je batoľa?

@bielasovicka
Je to stále batoľa. Toto hovorí aj google:
Detský vek sa delí na 5 období, z ktorých je každé iné:
novorodenecké odbobie – od prestrihnutia pupočníka do 28. dňa života
dojčenské obdobie – do konca 1. roku
batolivé obdobie -od 1. do 3. roku
predškolské odbobie – od 3. do 6. roku
školské obdobie – od 6. do 15. roku

lila246
21. máj 2025
@belllinka

@belllinka ano, vysvetlit dietatu ze sa ine deti nebiju tym, ze mu dam po zadku :D IQ tykve

sisska96
21. máj 2025
@belllinka

@belllinka presne tak.

pl2y
21. máj 2025

Ja som niečo podobne riešila s dcérkou, keď mala cca 1,5 roka..v zasade nebila ale prišla za detmi a schmatla za tricko, vraj to v tom veku bol pokus o socializáciu.. ale teda riešila som to aj so psychologickou a ona mi radila povedať rázne nie, ako prvé sa venovať dieťaťu ktorému niečo urobil, opýtat sa či je v poriadku a vraj rodič sa ma ospravedlnit, tak aby to vaše dieťa videlo a na tom sa nauci aj ono neskôr sa ospravedlnit, že v tomto veku nútiť sa ospravedlnit dieťa same ešte nema zmysel, nakoľko to nechape (ono sa uci cez nás) a potom vlastnému dieťaťu rázne vysvetlit že nie, nebijeme/nehadzeme..a keď to urobi znova tak zobrať prec..a necakat že to pochopi na prvýkrát ale pochopi napokon

bielasovicka
21. máj 2025
@lilianka28

@bielasovicka
Je to stále batoľa. Toto hovorí aj google:
Detský vek sa delí na 5 období, z ktorých je každé iné:
novorodenecké odbobie – od prestrihnutia pupočníka do 28. dňa života
dojčenské obdobie – do konca 1. roku
batolivé obdobie -od 1. do 3. roku
predškolské odbobie – od 3. do 6. roku
školské obdobie – od 6. do 15. roku

@lilianka28 dobre, ved ja sa nehadam.

deedol
21. máj 2025

Zobrat prec zakazdym dosledne. Aj keby po piatich minutach po prichode. A nebit ani necapat. Strucne vysvetlit - toto a toto si urobil, tak sa k druhym nespravame, ide sa domov. Ak nepochopi po par razoch, tak aspon dva tyzdne pauza od ihrisk a inych deti.

sevrin
21. máj 2025

Raz ho niekto za to tak vytrieska po riti, že týždeň bude spávať na bruchu a jedávať postojačky.

simona20201309
21. máj 2025

Och si mi pripomenula tie časy keď som mala sto chutí to cudzie decko schmatnut za ruku a vysvetliť mu to raz dva.
Nevieš v com je problém? V tom vašom dohovaaaaaraniiii
Prosím ta 2,5r decko nepotrebuje dohovaranie.
Keď vidím vás troezlive láskavé milujúce mamičky ako dohovarate, mam žlč až v hlave....
Vieš čo je mu to vaše dohovaranie platné?
Nič!
Nevravím ze.mas vrieskat ale rázne so zvýšeným hlasom povedať- co si to urobil?! Ešte raz a odchádzame.
Urobí ďalšiu blbosť? Dovidenia, domov. A žiadne maznacky ale nech to mladý pán pochopi.
Áno, maznate sa so svojimi deťmi aj keď ich mate karhat.

elli333
21. máj 2025

Ja som za vysvetlovanie a dohovaranie, ale toto je ten pripad kde podla mna vynimka potvrdzuje pravidlo. Treba ho zato potrestat, ist domov z ihriska a opakovat to zakazdym ked sa ide na ihrisko az kym nepochopi. Lebo stretnut na ihrisku taketo dieta ked som tam s dcerou tak mila by som k vam veru nebola, ale razne by som si dieta branila

ismarela
21. máj 2025
@sevrin

Raz ho niekto za to tak vytrieska po riti, že týždeň bude spávať na bruchu a jedávať postojačky.

@sevrin treba na neho starších súrodencov tých maličkých deti nech sa poučí 👌😀

princezna_bosorka
21. máj 2025

nenut ho ospravedlnovat sa a hlavne ho nebi. treba do nemoty vysvetlovat, ze sa to nerobi a ako sa to da inak riesit (ponuknut inu hracku na vymenu, poprosit, aby mu pozicali atd.). Efekt uvidis mozno o pol roka, mozno o rok, ale bude (ked nebudete chodit medzi deti, nenauci sa riesit konflikty, len sa tento problem odsunie - takze ani nechodit na ihrisko ti nepomoze).

gov
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
22. máj 2025

To nemusi niekde vidiet. Na to pride uplne sam, ze silou dokaze riesit veci. Dobre je ze si asi v zivote nenecha skakat po hlave. Ale nesmies mu to tolerovat.
Po prichode na ihrisko, vysvetli pravidla.
Nechcem aby si deti bil, bral im hracky. Ak udries, alebo zoberies hracku, ideme hned domov.
Chcem aby si cakal kym pride na teba rada ked ides na suchalku, alebo hojdacku. Ak sa predbehnes, ideme domov.
Ak porusi pravidla, ides domov s jednoduchym vysvetlenim ze preco.
Nenut ospravedlnit sa. Ty sa ospravedln.

tiika
22. máj 2025

Tvoj syn sa chce s niečim hrať, chce sa šmýkať, nechce čakať, chce sa hrať s inými deťmi. Akurát to všetko robí spôsobom, aký pozna a v tej chvíli mu napadne. Takze by si mu mohla ukázať ako na to inak. Byt pri ňom a už skôr reagovat, ako k niečomu dojde. Rovnako to môžete trénovať doma, ak od teba bude niečo chcieť. Nedávaj mu všetko hneď a automaticky.
Môžeš mu povedať: vidím, že chceš toto pero. Skús povedať: prosím, požičaj. (Možno to nepôjde na prvýkrát alebo vždy, nepotrebuješ to z neho dostať za každú cenu, avšak ucte sa.) Este môžeš dodať, ok, chcem, aby si mi ho potom vrátil sem, keď s ním dokreslis. Rovnako trpezlivosť. Nemusí dostať vždy všetko hneď. Zároveň skúšaj situácie, keď mu niečo nebudes chcieť dať, alebo bude musieť na niečo počkať. Bude smutný, prijmi to s pokojom. Vidím, že plačeš, je to pre teba ťažké čakať alebo by si to veľmi chcel. No nevyhýbaj sa napriek tomu takym situáciám, frustrácii dieťaťa.

lienka.7
22. máj 2025

@autorka je to zlate nevychovane dieta. Osobne keby toto robil môjmu, povedala by som ti, ze ked si ho nevieš vychovať, nechodievaj s ním medzi ludi. Keď nerozumie vysvetlovaniu, nech sa paci dostane jednu po zadku a dovi dopo z ihriska. A po ďalšie, keďže je jedináčik, nemusi sa s nikým deliť, ma všetko však?

mirka0677
22. máj 2025

Ako ti tu už písali, najskôr vysvetliť, že sa to nerobí, a aj spomenúť, čo sa stane, ak v tom bude pokračovať. a ak v tom napriek tomu pokračuje, splniť trest - teda vziať ho z ihriska preč. Alebo ho vytrieskať ako sirotu, ako ti tu radia. Telesné tresty ho určite najlepšie naučia, že nemá robiť iným ďeťom zle a biť ich .. :(

Strana
z2