Ako riešiť konflikty medzi malými kamarátkami?
ako by ste brali situáciu, keď vaše dieťa iné dieťa sem tam strkne, drgne, buchne, kopne.. su to deti predskolaci a to dieta povazuje moje dieta za svoju najlepšiu kamarátku.. ma ju veľmi rada, hraju sa spolu, chce stale byt u nas a podobne.. moja dcera ju ma tiež rada, ale nepreziva to az tak, nie je proste taky typ, berie ju ako kamosku a je to ok.. casto chodievame spolu von, kamaratime sa aj my ako matky detí.. vadi mi ale vsak velmi, ked moju dceru zo zlosti drga, strká, bucha a potom povie, ze je to omylom.. ale nie je to omylom, vela krat som sa presvedčila ze ma proste zlost a vybije si to na mojej dcere.. som premotivovana matka, alebo by ste videli ako ja? ja svoju dceru nebijem, nemam na to dovod, takze mi to príde divne, aby jej to robil niekto iny a nieto este "najlepšia kamoška"..
@brcanaa Ako na tie buchance reaguje tvoja dcera a ako na ne reaguje mama toho dievcata?
V tomto veku deti nevedia ako riesit konflikty a ani vlastne emocie, takze toto by mohla byt dobra prilezitost obe dievcata nieco naucit, ale neviem ako by to zobrala mama toho dievcata.
Ja mojej stale dookola vysvetlujem, ze ked ju niekto drgne, buchne, kopne aby najprv povedala: nerob mi to, nepaci sa mi to, boli ma to. Ak ju kamos/ka drgne, kopne alebo buchne znova, tak ma vratit drgnutim, buchnutim alebo kopnutim. Ze nikdy nema strkat, kopat a buchat prva, ale ked jej niekto robi zle, ma zalovat (ale viete asi ako to riesia ucitelky).
Musi sa naucit taketo situacie riesit sama, pretoze to nemozem a neviem riesit ked pri nej niesom alebo som nevidela celu situaciu.
@brcanaa dcera ma takuto kamaratku v skolke - strci, buchne, musi robit, to co chce ona, ked nejde do skolky
vravi, ze uz nebude jej kamarátka atd... Dcera je pritom spoločenská, v skolke oblubena, moze sa hrat s kýmkoľvek... pani učiteľka mi sama vravela, ze je jedina, ktora sa s nou hra, len dievcatko je tazka povaha.
Minuly týždeň ju na dvore tak strcila, ze spadla a rozbila si koleno. Konecne dcere pretiekol pohar trpezlivosti a šla za pani učiteľkou. Ta to potom riesila, dievcatko vsak nahnevane, ze to sla povedat. Na druhy den akoby sa nechumelilo...
Odratavam posledny mesiac, kazda potom pojde do inej skoly.

@brcanaa ty reaguješ ako v takej situacii? Ja by som zakrocila a slusne bez afektu vysvetlila ze toto si kamaratky nerobia, nepaci sa mi to a ze take spravanie uz nechcem vidiet. A doma by som sa porozpravala aj s dcerou. Deti v takom veku este nevedia vyhodnotit co je ok a co uz nie. Im pride normálne to co zazivaju pravidelne. Ak je tvoja dcera na taketo zakernosti od kamaratky zvyknuta, nema odkial vediet ze toto si kamošky nerobia a ze to nie je normalne. A ak by sa to opakovalo zas, prestala by som sa s nimi stretavat, nechcela by som aby mala dcera takyto zly priklad.