Ako riešiť nesamostatnosť dieťaťa po víkende u babky?
Baby, dcéra ide mať 5 rokov a po víkende u mojej mamy je úplne nesamostatna. Bola pri nej od piatku do nedele poobedia. Dcéra vie sama jesť, piť z pohára a vie si aj umyť ruky a tvar keď je špinavá. Normálne na 5 ročne dieťa. Lenže ona jej vo všetkom “pomáha” aj keď to vie. Kŕmi ju ako bábätko, umýva jej tvar, oblieka a obúva ju… toto robia aj s mojou svorkou…. Ja dveru vediem k tomu aby tieto činnosti robila sama, ale ona ako včera prišla domov tak odmietla jesť sama, lebo chce aby som ju kŕmila. Ráno do škôlky som ju obliekala a Obúvala ja.
Už som x krát hovorila, keď jej chceli vo všetkom pomáhať, aj pri umývaní rúk že ona si vie umyť sama, je šikovná… nie oni sa ešte oduju. Čo mám robiť? Veď to je už choré že sa s ňou bavia ako sa batoľaťom…
@anonym_autor a čo ak je doma "nesamostatná" preto, že si jej chýbala a potrebuje si aj týmto spôsobom doplniť čas s tebou. Nehovoriac o emóciach, môže byť viac podráždená. Nemáš robiť vôbec nič, len zmeniť svoj vlastný pohľad na danú vec a nesnažiť sa za každú cenu mať zas samostatné dieťa doma 🙂
@denkabemommy joooj to zas nechcem… lenže toto sa deje aj keď sú babky u nás na návšteve. So všetkým pomáhajú a dieťa potom protestuje
prosim ta co riesis?? to ze sa stary rodicia chcu venovat tvojmu dietatu? ok, neuvedomuju si schopnosti dietata, ale to nie je to dovod na riesenie situacie. vsak nech ju rozmaznavaju ked je u nich, bola by som rada, keby si svokra brala moje deti ale nikdy to nespravila a mama mi zomrela ako dieta. takze moje deti si babky "neuzivaju". nechaj to tak tvoje dieta vie ze si to u babky moze dovolit, ze babka vsetko spravi za nu ale doma je to ine. drzim palceky a nerob z toho velku vedu proste su to babky
prosim ta co riesis?? to ze sa stary rodicia chcu venovat tvojmu dietatu? ok, neuvedomuju si schopnosti dietata, ale to nie je to dovod na riesenie situacie. vsak nech ju rozmaznavaju ked je u nich, bola by som rada, keby si svokra brala moje deti ale nikdy to nespravila a mama mi zomrela ako dieta. takze moje deti si babky "neuzivaju". nechaj to tak tvoje dieta vie ze si to u babky moze dovolit, ze babka vsetko spravi za nu ale doma je to ine. drzim palceky a nerob z toho velku vedu proste su to babky
@kacena4 mas pravdu asi to len veľmi prežívam ☺️
Len mne teraz ide hlavne o to, že za pár týždňov nám domov pribudne bábätko a bojím sa čo bude keď si dcérku takto hýčkajú
Zas jedna premotivovaná matka 🤦🏻♀️
Keď idú deti k babke, zatvorim dvere a vôbec neriešim, čo tam robia, koľko a čo jedia, čo s nimi robí ona... Je mi to úplne jedno, teším sa, že mám kľud. Keď sa vrátia domov, nastolím zasa svoje pravidlá.
@denkabemommy joooj to zas nechcem… lenže toto sa deje aj keď sú babky u nás na návšteve. So všetkým pomáhajú a dieťa potom protestuje
@anonym_autor vsak ju nechaj nech si protestuje a nerob to co babky. Nechaj babky nech ju rozmaznavaju, na to su, Ale doma platia tvoje pravidla. Ma 5 rokov, nauci sa
Nechaj babky aby boli babkami, ved na to su, aby rozmaznavali vnucata, aby im dovolili to, co im nedovolia rodicia - proste babka ma byt super babka.
Ty si doma trvaj na svojom, povedz decku, ze uz nie je u babky a doma su ine pravidla. Bodka.
@kacena4 mas pravdu asi to len veľmi prežívam ☺️
Len mne teraz ide hlavne o to, že za pár týždňov nám domov pribudne bábätko a bojím sa čo bude keď si dcérku takto hýčkajú
@anonym_autor priprav sa, že pôrodom bábätka sa dcéra zmení tiež na nesamostatné bábätko, bude potrebovať pomôcť s uuuuuuplne všetkým. Teraz jej to dopraj v plnej pozornosti, kým nemá súrodenca 🙂
@anonym_autor veď ju nebudeš obliekať a obúvať do maturity. Ráno si to urobila, tiež by som nič ráno pred škôlko s dieťaťom nenacvičovala, keď príde zo škôlky, vrátite sa k pravidlám, ktoré platia doma. Aj vysvetlíš prečo. Podstatné je, že sebaobslužné činnoti ovláda a nechaj babky, nech ju rozmaznávajú, teší to aj ich aj dcéru a dlho to nepotrvá. A súhlasím s príspevkom vyššie, ak bude bábätko, tak sa dcérka môže vrátiť vývojovo späť, je to bežná reakcia, netreba sa z toho rútiť
Toto sa dialo čiastočne aj u nas, babka ma na to čas, užíva si vnúča, hlavne keď je to vnučka, tie sú také "milsi" *, ale u nás platilo ze u babky je u babky a doma je doma, vysvetlila som obom dcéram ze u babky sú prázdniny a tam môžu byť pomalšie aj mat raňajky v posteli keď im babka naservíruje, aj sa vliect ako slimaci ráno, ale doma keď treba stihnúť škôlku, tak treba byť znovu "šikovná myska" fungovalo to.
Zas jedna premotivovaná matka 🤦🏻♀️
@anonym_c468ac Si robíš srandu?! Premotivovaná, lebo nechce kŕmiť 5 ročné dieťa?
@anonym_autor nepomozes si 😀. Moji od 2,5 sa vedeli sami uplne obliect, obut najest.. u babky su babatka niekedy. Ked sa im narodil najmensi surodenenc, tak rok sa tiez tvarili ze zrazu nic nevedia 🙈 preslo ich to
nechaj to tak 🙂 bud rada, ze ma babicku, ktora ju miluje a rozmaznava. vela deti take nieco nepozna ♥
No tak od dnes nech zasa vsetko robi sama, vec vybavena 🤷♀️ snazim sa neriesit co a ako robi moja svokra a svokor, ked tam maly je, viem, ze nejde o zivot, viem, ze zakladne principy dodrziavaju a ostatne nech robia ako uznaju za vhodne, pride domov 1-2 dni sa aklimatizuje a pochopi, ze je opat doma a nie na prazdninach u babky.
Nechápem reakcie, že to máš nechať tak, lebo veď ju nebudeš kŕmiť do dospelosti... mne by teda tiež vadilo, aby mi 5ročné dieťa odmietalo samo sa nejesť, keď by už v tomto veku malo zvládať príbor a samo si umyť ruky, keď už by sa malo učiť samo sa osprchovať.
Príliš by som to neriešila so starými rodičmi, lebo vidíš, že to nikam nevedie. Ale dieťa už máš veľké, vie veľa vecí pochopiť a veľa veci komunikovať. Treba ju veľa chváliť za to, aká je samostatná a ako si vie poradiť. Keď bude na seba hrdá (pretože aj ty si na ňu hrdá) bude ochotnejšie robiť veci sama. Úprimne, na tvojom mieste by som asi skúsila aj miernu "manipuláciu" - tak veľké dieťa už dokáže pochopiť myšlienku, že babka z nej robí nesamostatné bábätko a podceňuje jej schopnosti. Skúsila by som jej predať ideu, že babka ju neprávom podceňuje a nechápe aké veľké šikovné dievča to je a že by sa sama mala dožadovať toho, aby ju tak babka vnímala. Naučiť dieťa, že má odmietnuť kŕmenie je oveľa jednoduchšie ako naučiť babku, aby dieťa nekŕmila.
Keď sa doma dožaduje asistencie pri týchto veciach, objím mu, pochváľ, ale trvaj na tom, aby si poradila sama.
Pochopiteľne, ak jej pribudne súrodenec, môže žiarliť a bojkotovať snahy o samostatnosť. Treba to správne uchopiť a okrem povinnosti, čo všetko musí zvládať sama, jej daj aj nejaké privilégiá, čo všetko ona sama môže.
Toto čo su za komentáre, že ved ju nebudeš obliekať do maturity,že si premotivovaná,že chce teraz aby si ju obliekala a krmila lebo si jej chýbala 😀
Kriste ženy,...
Tak ako niektoré písali, u babky nech robí čo chce ale ked príde domov, má fungovať tak ako fungovala alebo ako funguje v školke. Určite by som 5r dieťa neobliekala, nekrmila. Moja je letná, teraz bude mať ešte len 5, o rok ide do školy a neviem si predstaviť, žeby som akceptovala to čo tu píšu niektoré ženy že ju mam krmiť a obliekať ... Lebo zpohodlnela. Mám len jednu dceru, ktorá je pre mna všetkým ale odtial potial
@anonym_autor buď vďačná za voľný víkend a prestaň riešiť kraviny. Keby ti nikto dcéru nebral, zas by si písala že nemajú záujem 🤦
ako jednoduchá pomoc, nenaje sa sama , bude hladná , neoblečie sa .pôjde v pyžame ( veci v batohu ) a hotovo . A buď rada za babku , že venuje čas tvojej dcére.
Ozaj len s láskou avšak pevne vysvetlit, že pri babke a doma to funguje inak. Môže to chvíľu trvať, no časom pochopi, kde nie si ochotná prekročiť svoje hranice a niečo tolerovať.
Ja som vytrenovana zo spolunažívania s mužom, lebo on by najradšej so všetkým pomáhal, všetko za dcérku robil, dovolil, vysvetľovanie sa minulo účinkom. Teraz to už ona našťastie akceptuje a ani neplače. Lenže trvalo to veľmi dlho.
Keď idú deti k babke, zatvorim dvere a vôbec neriešim, čo tam robia, koľko a čo jedia, čo s nimi robí ona... Je mi to úplne jedno, teším sa, že mám kľud. Keď sa vrátia domov, nastolím zasa svoje pravidlá.
@heleninamama presne tak, alkohol im nepodávali a či zjedli sladkosť navyše neriešim
Ide mať 5 rokov🙄 hádam bude mať 5 rokov.

@anonym_autor a čo ak je doma "nesamostatná" preto, že si jej chýbala a potrebuje si aj týmto spôsobom doplniť čas s tebou. Nehovoriac o emóciach, môže byť viac podráždená. Nemáš robiť vôbec nič, len zmeniť svoj vlastný pohľad na danú vec a nesnažiť sa za každú cenu mať zas samostatné dieťa doma 🙂