icon

Ako riešiť nezvládnuteľné dieťa v škôlke?

mkisova
1. okt 2025

Ahojte. Dnes mi volala učiteľka zo škôlky, že maly je nezvládnuteľný.
Na vychádzke na dvore ich nepočúvala, utekal pred nimi a smial sa.
Na obed keď mali ísť deti spať tak behal po triede a nechcel si ľahnúť, tak mi zavolali aby som si preňho prišla lebo si s ním nevedia dať rady.
Keď som prišla sedel ticho na stoličke, postavil sa až keď som otvorila dvere.
Už pred tým mala učiteľka poznámky k jeho správaniu, vraj chce byt všade prvý, keď na obed nechce jesť prechádza sa po jedálni (najnovšie si ľahne na zem a leží)
V škôlke je od septembra. Minulý týždeň bol doma lebo mal sople.
Ako by ste riešili podobnú situáciu ?
Na otázku čo s ním mám robiť mi nevedeli odpovedať a mám ísť ráno ku riaditeľke na koberček.

reanda
1. okt 2025

to co su za ucitelky, ze nevedia zvladnut dieta? by som sa hanbila toto napisat rodicovi

anonym_cecc59
1. okt 2025
@reanda

to co su za ucitelky, ze nevedia zvladnut dieta? by som sa hanbila toto napisat rodicovi

@reanda súhlasím s tebou. Ak nie je agresívny, neubližuje deťom a sebe... tak je to neschopnosť učiteliek zvládnuť dieťa v danej situácii.

vf2024
1. okt 2025

@mkisova 🤦‍♀️To co su za amaterky?Ratam ze nejake mlade pipky…

anonym_bf92db
1. okt 2025

@mkisova som prekvapená, že ti volali, keby si bola v práci a nemohla by si prísť, tak čo? Doma sa správa ako? Keď ste na ihrisku počúva ťa? Pri jedení obsedí?

anonym_1f0519
1. okt 2025

A čo s ním má urobiť učiteľka, keď jej začne utekať na vychádzky a ešte sa z toho smeje? Veď tam má ešte ďalších minimálne 15 detí.
Čo má urobiť, keď jej začne behať po triede keď ostatné deti už ležia? Ma ho zbiť?, alebo niekde zavrieť? Čo keď aj vyrušuje? Keď to je raz, dvakrát, pochopím, že ho nevedeli zaujať, motivovať, ale také dieťa, ktoré ignoruje úplne učiteľky, ich príkazy, zákazy, nepatrí ešte do kolektívu. Učiteľky tam nie sú na to, aby sa točili okolo jedného, ale aby doučili, čo rodičia načali.
V skratke, neposlucha a je to vina rodiča, nie učiteľky

mkisova
autor
1. okt 2025
@anonym_1f0519

A čo s ním má urobiť učiteľka, keď jej začne utekať na vychádzky a ešte sa z toho smeje? Veď tam má ešte ďalších minimálne 15 detí.
Čo má urobiť, keď jej začne behať po triede keď ostatné deti už ležia? Ma ho zbiť?, alebo niekde zavrieť? Čo keď aj vyrušuje? Keď to je raz, dvakrát, pochopím, že ho nevedeli zaujať, motivovať, ale také dieťa, ktoré ignoruje úplne učiteľky, ich príkazy, zákazy, nepatrí ešte do kolektívu. Učiteľky tam nie sú na to, aby sa točili okolo jedného, ale aby doučili, čo rodičia načali.
V skratke, neposlucha a je to vina rodiča, nie učiteľky

@anonym_1f0519 na vychádzku chodia na dvor, nechodia von do mesta.
Do teraz bolo správanie ok, na nič sa nesťažovali. Volali len dnes že to je strasne. Ostatné dni ho chválili že spí medzi prvými a nebol žiadny problém.
Preto nechápem

anonym_bf92db
1. okt 2025
@mkisova

Do teraz bolo správanie ok, na nič sa nesťažovali. Volali len dnes že to je strasne. Ostatné dni ho chválili že spí medzi prvými a nebol žiadny problém.
Preto nechápem

@anonym_1f0519 nie je to ľahké, ak sa takto dieťa správa a nepočúva, ale volať matku nie je riešenie. Dieťa si to môže spojiť, nebudem počúvať, budem behať, zavolajú mamu, idem domov, paráda. Na dvore, v jedálni, či pri ukaldaní na spánom sú predsa dve, v dobre fungujúcej viactriednej MŠ pomáha aj učiteľka z triedy predškolákov, na tých už stačí jedna učiteľka. Tak ho chytím za ruku a môže si vybrať, alebo sa budeme držať a prechádzať po dvore alebo bude počúvať a hrať sa. V jedálni mu skrátka nedovolím behať, aj keby mi mal sedieť na kolenách, to sa mu dlho páčiť nebude. A v spálni si môže sadnúť na jeho postieľku a tiež mu zabrániť v behaní.
@mkisova myslela som, ako sa správa doma, nie v škôlke

mkisova
autor
1. okt 2025
@anonym_bf92db

@mkisova som prekvapená, že ti volali, keby si bola v práci a nemohla by si prísť, tak čo? Doma sa správa ako? Keď ste na ihrisku počúva ťa? Pri jedení obsedí?

@anonym_bf92db doma mi pri jedení obsedí, ma dva stolíky aj v izbe aj v kuchyni. Malé aj so stoličkou. Neuteka mi od stola. Na ihrisku tak isto, počúva a dokonca ma ťahá na hojdačky lebo nechce ísť sám.
Utekanie na dvore som pripisovala tomu, že bývame v dome a ma prístup von na dvor kde si môže behať hore dole ako sa mu chce. To som povedala aj učiteľkám, že to nie je panelákove dieta ktoré chodí len na ihriská.

anonym_01a4fa
1. okt 2025

Zasa decko, na ktoré ešte nikto nikdy v živote nezvýšil hlas a nemuselo urobiť nič, čo momentálne nechcelo. Čaká, že aj v škôlke ti tak bude a môže si robiť či chce. Chúďatá učiteľky.
Pomôže len začať ho vychovávať.

anonym_7a9138
1. okt 2025
@mkisova

@anonym_bf92db doma mi pri jedení obsedí, ma dva stolíky aj v izbe aj v kuchyni. Malé aj so stoličkou. Neuteka mi od stola. Na ihrisku tak isto, počúva a dokonca ma ťahá na hojdačky lebo nechce ísť sám.
Utekanie na dvore som pripisovala tomu, že bývame v dome a ma prístup von na dvor kde si môže behať hore dole ako sa mu chce. To som povedala aj učiteľkám, že to nie je panelákove dieta ktoré chodí len na ihriská.

@mkisova Vyhľadaj psychológa, buď je tam naozaj nejaký problém, alebo si veľmi benevolentný rodič, ktorý neurčil pravidlá a tu máš výsledok. Dieťa nerešpektuje autority a to učiteľky za mesiac nenapravia, čo si ty za niekoľko rokov dokazila.

anonym_7a9138
1. okt 2025

Ak má adaptačný, môžu ho vylúčiť. Nebudú pri 20-25 deťoch obiehať len okolo tvojho. Musí dodržiavať pravidlá, ak je zdravé a nemá žiadny problém.

anonym_bf92db
1. okt 2025
@mkisova

@mkisova a reaguje, keď ho zavoláš a príde k tebe? Že máte dvor na veci nič nemení, veď s ním chodíš aj na prechádzky, na ihrisko, nie? Tam sa správa ako?

anonym_dfbc9a
1. okt 2025

@mkisova mňa zaujala poznámka, že chce byť všade prvý. Ja mám takého synovca v skolkarskom veku a je to tragédia. Musí byť za absolútne každú cenu vo všetkom prvý. Ostatné deti, keď ho predbiehajú, tak ich soti, buchne, odstuchne, keď volám dcéru umyť ruky, tak vyštartuje prvý, do nej štuchne postaví sa na stolík a pcha ruky pod umývadlo. Keď uprednostním dcéru, dostane záchvat hnevu, plaču vzdor. Keď mala dcéra bicyklik a on nemal, hodil sa o zem, a potom celou cestou utekal pred ňou, aby bol prvý a ona za ním na bicykli. Keď nie je všade prvý, nemá každú hračku v ruke prvú a vôbec všade prvý, tak reve, zlosti sa a je pomstychtivy. Je to psycho. Švagriná sa z toho smeje, nech sa učí..🥹, neviem síce čomu, ale ak to robí v skolke vôbec sa nečudujem, že sú učiteľky rozhodne. Mala by si ísť ku psychológovi, aby zistil, prečo chce byť všade prvý. U švagrinej je to preto, že je jedináčik a rodičia si ho veľmi nevšímajú, túži po pozornosti za každú cenu.

anonym_bf92db
1. okt 2025
@anonym_dfbc9a

@mkisova mňa zaujala poznámka, že chce byť všade prvý. Ja mám takého synovca v skolkarskom veku a je to tragédia. Musí byť za absolútne každú cenu vo všetkom prvý. Ostatné deti, keď ho predbiehajú, tak ich soti, buchne, odstuchne, keď volám dcéru umyť ruky, tak vyštartuje prvý, do nej štuchne postaví sa na stolík a pcha ruky pod umývadlo. Keď uprednostním dcéru, dostane záchvat hnevu, plaču vzdor. Keď mala dcéra bicyklik a on nemal, hodil sa o zem, a potom celou cestou utekal pred ňou, aby bol prvý a ona za ním na bicykli. Keď nie je všade prvý, nemá každú hračku v ruke prvú a vôbec všade prvý, tak reve, zlosti sa a je pomstychtivy. Je to psycho. Švagriná sa z toho smeje, nech sa učí..🥹, neviem síce čomu, ale ak to robí v skolke vôbec sa nečudujem, že sú učiteľky rozhodne. Mala by si ísť ku psychológovi, aby zistil, prečo chce byť všade prvý. U švagrinej je to preto, že je jedináčik a rodičia si ho veľmi nevšímajú, túži po pozornosti za každú cenu.

@anonym_dfbc9a na toto sú rodičia, aby to korigovali a v škôlke mu to jednoducho nedovolím, nie je to u detí až také výnimočné

lenvam
1. okt 2025

@mkisova máte na to školu, veľa šťastia, vidíme sa poobede keď po neho pridem

anonym_7a9138
1. okt 2025
@lenvam

@mkisova máte na to školu, veľa šťastia, vidíme sa poobede keď po neho pridem

@lenvam Rodič má na to dosť času, aby vštepil dieťaťu pravidlá. Tu sa to nestalo. Strčila nevychované dieťa do MŠ a učiteľky trápte sa. Ak má dieťa nejaký zdravotný problém, je to iné.

anonym_cecc59
1. okt 2025
@anonym_7a9138

@lenvam Rodič má na to dosť času, aby vštepil dieťaťu pravidlá. Tu sa to nestalo. Strčila nevychované dieťa do MŠ a učiteľky trápte sa. Ak má dieťa nejaký zdravotný problém, je to iné.

@anonym_7a9138 učiteľka má na to školu, aby si vytvorila rešpekt a autoritu pred deťmi. Ak to nedokáže má to s ňou riešiť riaditeľka a nie volať rodičov aby si vyzdvihli dieťa. Autorku doma poslúcha tam problém nemusí byť.

anonym_1f0519
1. okt 2025
@mkisova

Preto nechápem

@mkisova jasne, a ta veta, že "Už pred tým mala učiteľka poznámky k jeho správaniu, vraj chce byt všade prvý, keď na obed nechce jesť prechádza sa po jedálni (najnovšie si ľahne na zem a leží)"

anonym_b98c24
1. okt 2025

Nie si nahodou na MD s dalsim, niekedy potrebuju flek a vytipuju, koho sa zbavit, nieco ako overbooking v ✈️. Chod nna kobercek az v pondelok, dovtedy sa vec usadi".

anonym_8fa8c0
1. okt 2025

Nuž, musíš si ho doma prevychovať aby potom v škôlke nerobieval problémy.

anonym_406165
1. okt 2025
@reanda

@reanda To co su za rodicia, ze nevedia vychovat dieta??? Co ho ma ucitelka nasilim priviazat niekde, ked ju ignoruje?

reanda
1. okt 2025
@anonym_406165

@reanda To co su za rodicia, ze nevedia vychovat dieta??? Co ho ma ucitelka nasilim priviazat niekde, ked ju ignoruje?

@anonym_406165 ze som ja sprosta neostala v tom skolstve.. mohla som si valat sunky a len vydavat rozkazy detom, co uz doma vycvicili rodicia, aby posluschlo na povel.. a ked nie, tak im zavolat, nech si ponho pridu, ze ho nezvladam 😀

anonym_406165
1. okt 2025
@reanda

@anonym_406165 ze som ja sprosta neostala v tom skolstve.. mohla som si valat sunky a len vydavat rozkazy detom, co uz doma vycvicili rodicia, aby posluschlo na povel.. a ked nie, tak im zavolat, nech si ponho pridu, ze ho nezvladam 😀

@reanda Chvalabohu, ze si tam neostala.

anonym_1ea1f6
1. okt 2025

Nuž mne dieťa vylúčili kvôli tomu že sa neadaptoval ... po 4 dňoch 🤷🏼‍♀️

anonym_bf92db
1. okt 2025
@anonym_1ea1f6

Nuž mne dieťa vylúčili kvôli tomu že sa neadaptoval ... po 4 dňoch 🤷🏼‍♀️

@anonym_1ea1f6 po štyroch dňoch? To preboha prečo? Tiež taký malý? Trojročný?

euka210
1. okt 2025

@mkisova no ked si uz v skolke nevedia dat rady s detmi, co potom v skole.
Treba zistit, kde je problem, ked doteraz bolo ok. Uci sa pravidlam, tak aj oni musia vysvetlovat a aj Ty. Ked doma je v pohode, tak mu povedat, ako sa ma spravat a nerobit to, co robil dnes. Kvoli 1 dnu by som nerobila tragediu.

jennky13
2. okt 2025

@mkisova ja suhlasim, ze toto je predosvetkym problem uciteliek. Mam v rodine ucitelky v skolke a viem, co vsetko musia zvladnut, ale to co pise autorka nie je nic take, s cim by si nemohli poradit. Ale nic sa neda robit, aj ucitelky su len ludia a aj s takymi musime vychadzat. Skus sa porozpravat so synom a vysvetli mu vsetko, co si myslis, ze potrebuje vediet a pocut . Ale myslim si, ze mas doma jedno sikovne a zive chlapča, ktore je plne zivota a radosti a niekedy to prejavuje nevhodne ( ale aky prejav radosti je vhodny 🙂 ) .
Tak sa upokoj predovsetkym ty a urcite to so synom zvladnete.

prasiatko30
2. okt 2025

Tu je problem ten, ze decka sa vychovavaju v uplnej bubline az do veku kedy ma nastupit do skolky. To dieta absolutne netusi ako ma fungovat v kolektive, lebo doma ma 200% pozornost oboch rodicov, ktory mu behaju za ritou a vsetko, cely barak a zivot sa organizuje tak aby dieta bolo happy. Predpokladam, ze s inymi detmi bez dozoru matky sa nehral az kym nenastupil do skolky a teraz je z toho mlady na vetvy. Teraz chyba je aj v ucitelkach, ze si s tymto fenomenom nedokazu dat rady, ale zase ak im prislo do triedy z 20 deti, takychto nesocializovanych deti 15 tak maju co robit

candii
Autor odpoveď zmazal
anonym_b183b8
3. okt 2025

@mkisova
* na vychádzke nepočúva, uteká a smeje sa z toho
* keď majú deti oddychovať, vyrušuje a behá po triede
* v jedálni nechce obedovať, prechádza sa, leží na zemi
* chce byť všade prvý

Len som to zhrnula.
Naozaj máš pocit, že je toto správanie ok a upozornenie učiteliek je nemiestne?