Ako riešiť problematiku samostatného obliekania v škôlke?
Baby syn ma 2 roky , o mesiac 3.
Na wc chodi bez problemov, momentalne zajtra mame prvy tyzden v skolke za sebou - pred tym bol v jasliach 1,5 roka cize ten prestup je pohoda.
Problem je inde . Uz druha ucitelka ma upozornila ze syn sa nevie sam obliekat a vyzliekat. jedna Hned v prvy den ja dnes druha . Mala som rozhovor s riaditelkou v skratke ze si vyprosim take nieco dokonalo ziadat od 2 rocneho chlapceka , nikde to nebolo v podmienkch a je to MŠ sukromna je ich tam 12 tak nech ich vzdelavaju a trenuju aj take veci . Mam byt raznejsia ? Riaditelka sa mi ospravedlnila ze kolegynky si mysleli ze je starsi ona je úplbe uzasna , ale som z nich vytocena z tych dvoch, ved aj oni by mali pomahat vzdelavat a viest . Alebo stare radsej presedia a mlada ucitelka co ma 19 r je leniva ? Ta mlada bola taka protivna neviem skusenosti ake ma 19 rocna s materstvom a pedagogikou ..
Dajte mi prosim vediet ako ste to mali vy inak dam syna inde …
Dakujem🥰
moj chodil do statnej skolky a pomahali, ale hlavne s bundami a oteplovakmi a tak. vyzliect by sa mal vediet sam a s obliekanim pomahali v ramci moznosti (mali ich tam vela, 20+).
@deedol no ved to ze tu ich je 12 a vyzliect sa vie uplne do naha ale hore zial nic ale urcite to naberie praxou len myslim ze podstatnejsie je nemat plienky ako toto
o mesiac bude mať 3, takže už nie je 2 ročné. Aspoň základné veci by mal ovládať
to fakt??? ty si vytocena??? tak ma 2 ci 3 roky... 3 rocne by sa uz ako tak mohlo vediet obliekat, z coho si vytocena?? z toho ze si si to dieta nenaucila? to ze je to sukromna skolka neznamena ze su tam neschopne ale su tam v prvom rade preto aby dieta ucili podla osnov nie to co vies naucit dieta doma - samoobsluhu. uff mat tak teba za mater dietata v skolke a skole tak si 3x rozmyslim ci tam budem ucit...
povedz ucitelkam, ze to budete trenovat, a aj to naozaj trenujte. vie si obliect aspon nieco?
povedz ucitelkam, ze to budete trenovat, a aj to naozaj trenujte. vie si obliect aspon nieco?
@deedol jasne ved to aj sme hovorili , tričko si da a pri nohaviciach strati trpezlivost🥹a topanky si da 🙂) ako som pisala vyzliect sa vie uplne😁
@deedol jasne ved to aj sme hovorili , tričko si da a pri nohaviciach strati trpezlivost🥹a topanky si da 🙂) ako som pisala vyzliect sa vie uplne😁
@anonym_autor no asi by som to zatial riesila tak zmierlivo, ako som napisala, teda ked to budu ucitelky spominat, tak povedz, ze o tom vies a ze na tom pracujete.
@anonym_autor no asi by som to zatial riesila tak zmierlivo, ako som napisala, teda ked to budu ucitelky spominat, tak povedz, ze o tom vies a ze na tom pracujete.
@deedol Ďakujem ! 🙂 praxou a obkukanim u deti to určite naberie rýchle obratky
@anonym_autor moja masupila do skolky ako 2,5 rocna vedela sa zobliect obliect sama len zips ma bunde ked nevedela trafit jej pomohli
@anonym_autor moja masupila do skolky ako 2,5 rocna vedela sa zobliect obliect sama len zips ma bunde ked nevedela trafit jej pomohli
@slavomira236 dievcatka su uplne raketky vsetky kamosky co maju tak skoro rozpravali boli proste sikovnejsie a strana chalani akoby pomalsi😂 este sme aj prenasali vsetky
Chlapci vôbec nie sú pomalší, len sa im treba venovať. Syn 2,5r sa vie vyzliecť, obliecť, obuť. Zips si nezapne. Ale trénovali sme, veeela trpezlivosti, vysvetľovania, ukazovania.
Ja tie učiteľky na jednej strane chápem, ale keď sa tvoj syn dokáže vyzliecť a trocha obliecť, je na dobrej ceste.
Tvoje dieťa je 3ročné, nie 2ročné. Mesiacmi je bližšie k 3 rokom, nie k dvom. To len pre upresnenie.
Mam 2,5r dieťa, do škôlky ide v januári a ovláda už takmer všetko, čo sa týka samoobslužných činnosti. Problém je, že kto si platí súkromnú, tak má pocit, že učiteľky musia robiť všetko a nemôžu sa ozvať. Je jedno, či je súkromná alebo štátna, ale 3r dieťa by ako tak malo ovládať veci. Neviem si predstaviť, že by učiteľky dostali do triedy deti, ktoré ani jedno by sa nevedelo obliecť/vyzliect. Však by nerobili nič iné, len obliekali a vyzliekali. Trénujte to doma a neurážaj sa pre všetko.
V nasej skole obliekanie bola jedna z podmienok prijatia tiez sukromna ale upozornovali na to aj na zapise. To, ze ich je 12 neznamena, ze ich budu ucitelky obliekat alebo krmit alebo ktovie co este vsetko by niektori rodicia ocakavali. Samozrejme ak si nieco naopak oblecie raz za cas tak to maju napravit ale nie su to jasle ak tvoj syn to sam nedokaze mal ostat v jasliach tam maju iny pristup k detom v skolke zaklad uz ma vediet. A obliekat sa pre 2rocne dieta nie je nieco nad priemer.
Tvoj syn má o mesiac 3 roky, mal by sa už vedieť sám obliecť, stále je teplo, oblečenia minimum.Dávaj mu oblečenie, ktoré sa ľahko oblieka, voľnejšie nohavice.
Vytočená môžeš by jedine sama na seba, to to je vec, ktorú majú naučiť rodičia, nie učiteľľky v škôlke.
U nás je v podmienkach prijatia samostatné obliekanie
Moj aktuálne nosi kratasy a tričko celý tyzden toto zvládnuť musi
Tak v podstate je to už 3 ročne dieťa. V obliekaní by mal byť už samostatný aspoň natoľko,že sa má sám obliecť,len pomoc trebárs v tom, že zapnúť zips, gombík, prípadne dať mu správne tričko (často deti nevedia, ktorá strana ide dopredu)a ono si ho už potom len na vlečie.
Alebo v zime pomôcť s vetrovkou, otepľovackami.
Oblečenie by malo byť voľne, ľahko obliekatelne,bez zbytočných gombíkov, šnúrok a podobne. U nás toto vraveli hneď na prvom stretnutí rodičov novoprijatých detí ešte v júni
No v našej skolke sa samostatne nevedia obliecť niektoré 4 rocne deti takže pohoda. A v zime jedna učiteľka berie von uz oblečené deti a upratovačka s ďalšou učiteľkou obliekaju
Autorka,úplne samo obliecť znamená,že sa dieťa úplne komplet oblečie,ciže oblecie sa bez akejkoľvek pomoci doslova od spodného prádla po čiapku a vetrovku.Ale samostatne v obliekaní znamená aj to,že si dokáže vopchať nohy do nohavíc, ruky a hlavu do trička,dať samo tie nohavice a spodné prádlo dolu,nazad obliecť,že si vezme samo svoju mikinu a dá si ruky do rukáva. Nie že sedí a obliekate má.
Vy daktore mate v hlave buď piliny alebo sa tu jedna pred druhou umelo vyťahujete😂 zatial jedna normalna pani mi tu odpisala .. čakam kedy príde odpoved že v porodnici sa uz samo oblieklo😂
@anonym_autor tvoje dieťa teraz nosí len spodné prádlo, krátke nohavice a krátke tričko, to by si naozaj mal zvládnuť natiahnuť sám. S topánkami, zipsami, gombíkmi môže mať problém ešte dlho ale obyčajné veci zvládne ak to nebudete robiť za neho.
@anonym_autor tvoje dieťa teraz nosí len spodné prádlo, krátke nohavice a krátke tričko, to by si naozaj mal zvládnuť natiahnuť sám. S topánkami, zipsami, gombíkmi môže mať problém ešte dlho ale obyčajné veci zvládne ak to nebudete robiť za neho.
@januska12323 👌🏻😊Ano je to tak, spoliehasa velmu na pomoc “mama pomož “ su taki traja pytala som sa dnes . Pobojujeme💖
Autorka,úplne samo obliecť znamená,že sa dieťa úplne komplet oblečie,ciže oblecie sa bez akejkoľvek pomoci doslova od spodného prádla po čiapku a vetrovku.Ale samostatne v obliekaní znamená aj to,že si dokáže vopchať nohy do nohavíc, ruky a hlavu do trička,dať samo tie nohavice a spodné prádlo dolu,nazad obliecť,že si vezme samo svoju mikinu a dá si ruky do rukáva. Nie že sedí a obliekate má.
@jaskolka Mas pravdu je tak zvyknuty , hnevam sa trosku na jasle že to tie vacsie deti tam neuculi kedze babatka vyslovene lozia hraju sa ale nevadi. Tak isto ako niekto ma na 3,5 roka plienku tak niekto pobojuje s oblecenim. .
Jedinacik co vam poviem😁 priznavam si rozmaznavam urobim mu po voli casto. Aj moja chyba ale co uz
Vy daktore mate v hlave buď piliny alebo sa tu jedna pred druhou umelo vyťahujete😂 zatial jedna normalna pani mi tu odpisala .. čakam kedy príde odpoved že v porodnici sa uz samo oblieklo😂
@anonym_autor ahoj, nečítala som komentáre,len sa vyjadrim k príspevku. O nič nejde, no to je toho, že sa neviem sám 100% obliecť. Dieťa je ešte maličké, má čas, neviem na čo a pre koho je toto dobré robiť búrku v pohári vody. Veď nie je v prvej triede. O pol roka už bude väčší, spraví znovu pokrok. Koľko detí má v 4 rokoch plienku a je to podľa pediatrov ešte v norme. Všetko má svoj postup a hlavne čas
🍀 Autorka drž sa
@anonym_autor ahoj, nečítala som komentáre,len sa vyjadrim k príspevku. O nič nejde, no to je toho, že sa neviem sám 100% obliecť. Dieťa je ešte maličké, má čas, neviem na čo a pre koho je toto dobré robiť búrku v pohári vody. Veď nie je v prvej triede. O pol roka už bude väčší, spraví znovu pokrok. Koľko detí má v 4 rokoch plienku a je to podľa pediatrov ešte v norme. Všetko má svoj postup a hlavne čas
🍀 Autorka drž sa
@anonym_b8743f ĎAKUJEM TI🥰🥰🥰!! Nie som žiaden lajdak mama, každy ideme na 100% ako najlepsie vieme a vidis vždy Ťa zvezu či tu či hocikde. Len či ti najvacai kritici su taki
Precizni👌🏻
My sme mali v podmienkach prijatia do štátnej škôlky, že dieta ma ovládať samoobslužné činnosti, medzi ktoré patrí obliekanie/vyzliekanie. Keď mal sym mesiac pred 3.narodeninami a nastupoval do škôlky, mali sme rodičovské, kde nám bolo povedané, že by sa mali deti vedieť vyzliecť v troch rokoch. Ale, že ak bude treba pomôcť, pomôžu. S obliekaním pomáhali aj pani upratovačky. Dokonca mohli mať plienku alebo cumel na spanie, keď nemali ešte 3 roky. (S tým som zas ja nesúhlasila, ale to je môj problém 😂). Môjho aj kŕmili na obed, lebo nechcel jesť a to sme ho doma nekrmili.
Môžem ti povedať, že náš sa v škôlke naučil vyzliekať a obliekať sám, uložiť si veci, kam patria, atď. Píšeš, že máte za sebou prvý týždeň. To je ešte príliš krátky čas na to, aby vôbec riešili, čo ktoré dieťa vie.
Mňa pravidelne nasierala naša pani učiteľka s tým, že môj syn nechce kresliť. Proste ho to nebaví, tak som jej povedala, nech ho tam necha teda sedieť, ale mne je jedno, či má na výstavke nejaké výkresy. Ani ja neviem kresliť a ani ma to nebaví. Syna zas bavia a vie iné veci 🤷🏼♀️. Sú to malé deti, každé má svoje tempo, chalani ešte čosi extra 😁.
My sme mali v podmienkach prijatia do štátnej škôlky, že dieta ma ovládať samoobslužné činnosti, medzi ktoré patrí obliekanie/vyzliekanie. Keď mal sym mesiac pred 3.narodeninami a nastupoval do škôlky, mali sme rodičovské, kde nám bolo povedané, že by sa mali deti vedieť vyzliecť v troch rokoch. Ale, že ak bude treba pomôcť, pomôžu. S obliekaním pomáhali aj pani upratovačky. Dokonca mohli mať plienku alebo cumel na spanie, keď nemali ešte 3 roky. (S tým som zas ja nesúhlasila, ale to je môj problém 😂). Môjho aj kŕmili na obed, lebo nechcel jesť a to sme ho doma nekrmili.
Môžem ti povedať, že náš sa v škôlke naučil vyzliekať a obliekať sám, uložiť si veci, kam patria, atď. Píšeš, že máte za sebou prvý týždeň. To je ešte príliš krátky čas na to, aby vôbec riešili, čo ktoré dieťa vie.
Mňa pravidelne nasierala naša pani učiteľka s tým, že môj syn nechce kresliť. Proste ho to nebaví, tak som jej povedala, nech ho tam necha teda sedieť, ale mne je jedno, či má na výstavke nejaké výkresy. Ani ja neviem kresliť a ani ma to nebaví. Syna zas bavia a vie iné veci 🤷🏼♀️. Sú to malé deti, každé má svoje tempo, chalani ešte čosi extra 😁.
@mandrewa 👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻
@anonym_autor Zle si si odpoveď prečítala, nevšimla si slovíčko ÚPLNE
Trojročné dieťa si má vedieť SAMO obliecť spodné prádlo, tričko, nohavice, ak majú gombík učiteľka pomôže zapnúť, vetrovku pomôžu so zipsom. V zime pomôžu s rukavicami, šnúrkami na topánkach.
Platí pravidlo, do škôlky obliekať a obúvať, to čo dieťa zvláda samo alebo s minimálnou pomocou
Môj SYN sa začal sám obliekať keď mal 2 roky.To,že to nedokáže tvoje dieťa,neznamená,že je to nemožné a samozrejme to platí aj naopak,ale iste základy by mal už ovládať.
@anonym_autor nechápem prečo píšeš že ma 2 roky keď ma 3 🤣 koho chces oklamať? Samu seba jedine

moj chodil do statnej skolky a pomahali, ale hlavne s bundami a oteplovakmi a tak. vyzliect by sa mal vediet sam a s obliekanim pomahali v ramci moznosti (mali ich tam vela, 20+).