icon

Ako riešiť problémové správanie 6-ročného syna?

11. mar 2025

Môj syn má takmer 6 rokov. On narodenia uplakane náročné dieťa. Teraz je doma chorý dva týždne a ja už nevládzem z neho. Stále problém. Jeden príklad.
On sa nudí. Kúpili sme lego, to ho baví, ze budeme skladať. On chce skladať sám. Náhodou mu niečo nepasuje, rev. Ja som zlá, blbé lego. Prídem s kľudom, pýtam sa, kde je problém. Nepovie. A plače ďalej.
Plače, keď mu o jeden milimeter (naozaj 1 mm) nalepím nálepku inak ako ma byť.
Fúkať sopeľ nechce, vždy s nervami.
Napiť sa nechce, dá si jeden glg, 20krat za deň mu núkam. Piť musí, ma zapal močových ciest.
So všetkým boj. Tisíckrát za deň mamíí. Snažím sa po dobrom, stále je na mňa za niečo (nezmyselné) ofučany.
To isté je aj keď chodí do MŠ. Ideme z MŠ a už je nahnevaný, nepovie prečo, len tak, lebo chce napríklad nejakú hračku.
Som z neho normálne v strese, ze co zas bude.
Keď poviem normálne, neposluchne. Milión vecí za deň, ja už nevládzem. Takto som si materstvo fakt nepredstavovala.
Je to naše jediné vytúžené dieťa po rokoch, viac detí mať nemôžeme.
Kde je problém? Je rozmaznany? Ako to riešiť?
Ďakujem

dobryden
12. mar 2025

@tiika ale nepomoze ani ze mu budes dohovárať,

dobryden
12. mar 2025

@terezkaarthuramax ano ,treb ucit deti empatiu sle nie ked su v rozpoložení,vtedy nepomoze dohováranie,u nas aspon to preslo same,zbytocne budes vysvetlivat ked to doeta nevníma poučky ale kriví nálepku.A ! V skolke sa ovladat vie,aj deti vedia byt vypočítavé a hlavne vycítia labilná matku.Mozno by bolo fsjn v tomto pripade adoptovat sirodencs,tak nauci autorka syna najlepsie empatiu.

tiika
12. mar 2025

@dobryden dohováranie naozaj nepomáha spracovať a regulovať emócie, to je akoby si tvrdila, že “nemôžeš sa takto cítiť, to co prežívaš nie je správne, ty nie si v poriadku, máš mat emócie, ktoré ja považujem za vhodne a mal by si sa cítiť inak”

tiika
12. mar 2025

@terezkaarthuramax nie, vyhrážanie je, že do nemocnice pôjde bez mamky. Lebo tebe asi nestačilo vysvetliť ako to je, ty mu chceš nahnať strach a chceš ho cez neho manipulovať

tiika
12. mar 2025

@dobryden 🤣🫣

@terezkaarthuramax Niekto proste nevie, čo je empatia. To nevysvetlíš, keď to ani pochopiť nechce😅

ayato
12. mar 2025

@dobryden tiež si sa tomu učeníci empatie vyhla ako dieťa evidentne...

akvi
12. mar 2025

Tiež si myslím, ako tu už odznelo, že tvoje dieťa si pri tebe môže konečne vydýchnuť a ventilovať svoje frustrácie. Tvoja úloha je prijať dieťa v tej emócii, potvrdiť ju, pomôcť mu pomenovať, čo cíti, čo sa mu deje a takto ho naučiť vysporiadať sa s tým. Mne podľa popisu pripomína aj AS deti, hlavne tie dôrazy na detail a prehnaná reakcia na krivo nalepenu nalepku - to sú presne veci, ktoré AS má veľmi silné. Ale samozrejme je úplne jedno, akú "diagnózu" si tu na MK vymyslíme, tá práca s takýmto dieťaťom je vždy o prijatí a vytváraní bezpečia. Je úplne super, že si pri tebe dovolí sa uvoľniť, neber to ako niečo zlé, aj keď je to vyčerpávajúce. Ber to ako príležitosť naučiť dieťa pracovať s emóciami. A nielen dieťa, aj seba, pretože je to veľká škola aj pre teba.

dobryden
12. mar 2025

@tiika ale ved dobre ak ma cas na to cakat kym sa ukludni,ved moze aj pol dna s nim takto stráviť v jeho excesoch,Ono zalezi aj ako je autorka trpezliva apri jednom dietati si to asi dovolit moze,keby ze si adoptujú surodenca,ver ze ten cas vy inak riesila.
Napr mojej neteri to trva dodnes a to maturuje,no.

sofia1979
12. mar 2025

Je rozmaznany musíš byť trošku prísnejšia a neoblomna ofuc sa tiež Ak príklad mu z mužom dávate? Ja mám tiež 6rocnu ono niekedy je ťažké ma svoje obdobia no vie sa zahrať upratať poprosiť posluchnut atď

lauruska_sumienka
12. mar 2025

jeminenky ako sa tu vsetky natahuju. dany problem ma pekne jednoduche riesenie. dostala si tu plno rad a diagnoz ze co je za tym jeho chovanim, ktore mozu aj nemusia byt pravdive, objednaj ho k psychologicke ze mas podozrenie ze nieco nie je v poriadku a ta to preveri, zisti kde je problem. a ona ti poradi ako dany problem riesit

tiika
12. mar 2025

@dobryden Zmeniť prístup a reagovat inak si nevyžaduje čas, ale iné nastavenie (a vedomosti). Rovnaký čas, ktorý ma autorka na dohováranie, ma aj na inú reakciu.
Ignorovať sa tiež nedá vždy. A je dobre si zvážiť, ci ti ten odignorovany čas stoji za to, že tvoje dieťa bude mat nadalej problémy so zvladanim emocii, bude sa to prejavovať vo vašom vzťahu a v inych oblastiach.
A aj keď nemôžeš vždy počkať, kým sa dieťa celkom upokojí, je dôležité ako využiješ ten cas, ktorý k dispozícii máš.

dobryden
12. mar 2025

@tiika tak ak ma jedinacika noze sa s nim dohadovat aj do vecera,ako ma jedno doeta a asi aj casu nazvyš.Nechcem stle opakovat jedinacik,lebo nieked jedinacikovia stoja viacej casu ako 3 deti,kedze vyzaduju logicky viacej pozornosti.A on nema surodenca a tak svoje emocie vyjadruje takto,kebyze ma surodenca tie emocie si vymenia medzi sebou.Ale ja som dospela pri takychto”náročných” detoch ze dohováranie,vysvetlivanim aj tak nic nezmozes,to doeta musi samo pochopit a vysporiadať sa s tym hnevom.A chce to cas ale to ze pri nom bude sediet a donekonečna mu nieco v tej chvíli vysvetlivat nema tiez vysledok.,je to romistiky akonked odignorujem akurat si ty (mama) neznicis nervy.A deti z toho casom vyrastu,jasne ze ta drama quen ostane,toto s dramatické deti.

bielasovicka
12. mar 2025

Načo psychológ? Chlapec je rozmaznany a prefíkaný, nerobí to nikde inde len s mamou. Takže je v poriadku. Co to nikdo nechápe? 🤦🏼‍♀️Podľa mňa je chyba u matky. Keby mal nejaký problém tak je taky všade a stále.

terezkaarthuramax
12. mar 2025

@tiika no neviem ako to chodí teraz ale ja ked som mala cca 7 rokov vyberali mi mandle a nemohla byt so mnou mama v nemocnici.nedovolili to lekari

kaca222
12. mar 2025

@dobryden dúfam, že aj tebe niekto hovorí, že sa nič nedeje, nie je to koniec sveta, keď ťa niečo fakt že trápi. Empatia nula bodov. Pre teba je to len nálepka, preňho je to v tej chvíli extrémne dôležité.

Ale ďakujem za túto diskusiu, konečne mám pocit, že sa Slovensko (aspoň v niečom) uberá správnym smerom ❤️ aj keby len jedno dieťa na základe diskusie bolo zrazu vypočuté a pochopené, tak to za to stojí. A v konečnom dôsledku si myslím, že to do autorkinej domácnosti prinesie viac spokojnosti na oboch stranách.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
ayato
12. mar 2025

@bielasovicka ja neviem, ale aj dospelý človek má tendenciu viac sa uvoľniť doma a skôr pustí emóciu von pred partnerom ako pred cudzími ľuďmi alebo kolegami v práci.Manžel chodí z práce ako besný pes občas, v práci na nikoho nevrieska aj keď má sto chutí, pekne si to donesie domov a doma vypustí paru ( on už vhodným spôsobom). Keby mal šesť tak by isto robil to isté čo tento chlapec.

bielasovicka
12. mar 2025

@matkamirko ja viem veľmi dobre, že deti majú takéto diagnózy, chápem to. Ale v tomto prípade je trochu čudné ze to máva len pri matke. O tom hovorím.

kaca222
12. mar 2025

@bielasovicka nie je to vôbec čudné, je to tu už niekoľko krát vysvetlené

akvi
12. mar 2025

@bielasovicka deti s týmito diagnózami a normointelektom, resp. s nadpriemerným IQ sa takto správajú len v bezpečnom prostredí, takže áno, je úplne normálne, že dieťa to robí len pri matke.

dobryden
12. mar 2025

@kaca222 mna to netrapi🙂Ja si viem s emóciami poradit aj sama.Ako nehnevaj sa ale potom ti chlapci su taki ze je teplo,nemaju vodu,cek 8 rokov a chlapec mame chcem vodu a mama na to pockaj prode otec ,doniesie(cakali na zmrzlinu),ten 8 r sa skoro rozrevala kvoli tej vode.Ako taketo chlapčiská do zivota nepoužiteľné.A ked je doevca drama quen ako ale dramaticky chlapec no nic traonejsie.Obcas jedna za ucho nezaškodí😉A to si robim srandu ale cakam zasa oriblbly komentar.

dobryden
12. mar 2025

@kaca222 nie to noe je diagnoza ale tozmaznanist,vies co to je diagnoza?Nevies?Tak chod do osobitnej skoly ,tam najdes oprávňuje diagnozy nie revanie kvoli letu.Chlapec moze byt pedant a takto sa prejavuje alw to nienke dovod aby bil kvoli tomu hystericky.Alw ok mama ma cas moze sa snim takto nazmar a lutovat ho.

lucka_ke
12. mar 2025

takéto deti sú plačlivé a nespokojné už od narodenia, neskôr sa prejavy menia, pretože už veľa vedia povedať, ale ťažkosti ostávajú, počas školy ak sú neriešené tak sa prehlbujú a v dospelosti môžu vyústiť do depresií a úzkostí, netreba to brať na ľahkú váhu
s rôzne veci hypersenzitivita, aspergerov syndróm až autizmus, ADHD/ADD, rôzne iné ochorenia nervovej sústavy, treba s nimi pracovať od malička a nečakať, že z toho vyrastú
rozmaznanosť vyzerá trochu inak

tiika
12. mar 2025

@dobryden Pride mi, že nevidíš rozdiel medzi lutovanim, vysvetľovaním, dohovaranim a empatiou, prijatím, nasluchanim.
Z vlastnej skúsenosti sa pri tom druhom riešení dokáže dieťa upokojit skôr a lepšie zvládať podobne situácie, cim sa ten čas v pozitívnom zmysle opat vráti. No tu nejde o preteky a porovnavanie, čo je rýchlejšie a teda tým pádom i lepšie? 🤔. Pretože tento problém určite nie je o jednej takejto situacii. Takze na tom treba pracovať s ohľadom na budúcnosť a vnímať širšie súvislosti.

dobryden
12. mar 2025

@tiika U nas zaberalo nechat dceru tak,ked maal 2roky a potrebovala son riesit dalsie deti,tak bilo vysvwtlovanie,pomáhanie a pod,ale to neviedli tiez k nicomu,hlavne ze aj ked som jej vysvetľovala pytala sa stale tu istu otazku dookola,proste mala nervy a jej bolo jedno,ci jej vysvwtlujem,pomozem a pod.Ja ju uz ignorujem ,povuem raz a moze si revat kolko chce,ona sa potom ukludni aj sama,bezo mna,uz ma 8r ale ignorovať tieto stavy som zacala skor.Inak za mna to je taka nespokojna povaha a z toho dieta ani tak nevyrastie,bude ho to sprevádzať cely zivot mozno.Ja to vidim na neteri,stalw robi drámy z obyčajnej otazky,co uz.Ja nie som zástanca bitiek u deti a ani ignoracie.A 6 rocny uz. Ie je babatko,kludne sa moze vyzurit sam pri legu,tiez ho to nebude bavit cely den.

deedol
12. mar 2025

@dobryden tak ti gratulujem, ze si nechala 2r dceru tak a ona sa naucila, ze to musi zvladat sama. niektore z nas to chcu robit inak.

autorka, nemusi to byt hned diagnoza, moj 6r je v niektorych veciach citlivejsi a ma nadpriemerne iq (otestovane, keby chcel niekto rypat, chodi aj do skoly pre nadanych) a robi to tiez. proste sa v niektorych oblastiach vyvija rychlejsie a v inych (zvladanie emocii) pomalsie. navyse je perfekcionista (uplne si viem predstavit tu vasu situaciu s tou nalepkou). ako som pisala uz vyssie, drz si svoje hranice (ja nie som zastanca volnej vychovy, ale obojstranne respektujucej ano) a zaroven bud laskava. on potrebuje citit, ze je to ok a ze on je ok taky, aky je. u mojho su podobne vybuchy coraz menej caste, postupne z toho vyrasta. drz sa.

tiika
12. mar 2025

@dobryden aha, takze si si prešla niečim podobným. A tu empatiu si neskúšala? Iba vysvetľovanie a pomoc alebo ignor? Veď vlastne i to je v poriadku, každý robíme len to najlepšie, čo vieme. Akurát by som potom nenegovala a neodradzala hneď od iného prístupu, ktorý si si nevybrala, a s ktorym nemáš priame skúsenosti.
Myslím si, že ten človek z toho skutocne nemusí “vyrásť”, pokial nebude nikým dostatočne pochopeny najmä v rannom detstve, prave vtedy ked sa uci zvládať svoje emócie a nebude s ním adekvátne pracovane.

akvi
12. mar 2025

@tiika aj na tejto diskusii vidno úplne presne, aké následky na niektorých zanechala výchova v "tvrdosti". Najviac ju obhajujú práve tí, ktorí ju zažili na vlastnej koži a ten nedostatok súcitu, empatie, porozumenia a strach z láskavého pristupu je presne dôsledok tej tvrdej výchovy. Vždy ma to na tomto fóre šokuje, že aké tvrdé dokážu byť ženy na deti i na druhé ženy.

radostka
12. mar 2025

@terezkaarthuramax vyhrazanie je ze ak nebude brat lieky, skonci v nemocnici SAM bez matky. Preco by mal skoncit sam? je rozdiel medzi vyhrazanim a vysvetlovanim dosledkov

tiika
12. mar 2025

@akvi áno, ta výchova nás veľmi silno ovplyvní, nie každý si to pripustí a chce s tým niečo robiť.
Súhlasím s tebou, no mne zas akosi naskakujú ine dôvody 🙃 Napr. strach z toho, že prijatie, pochopenie znamená zároveň suhlas; dezinformacie, že empatia znamená lutovanie, prip. vedomosť, co to vlastne je a ako vyzerá; nepripustenie si existencie aj iných spôsobov komunikácie, výchovy, než sme sami zažili ci ich hľadanie; neustála snaha meniť dieťa a nie svoj prístup a správanie; a za tým všetkým žiadne kladenie si otázok, hľadanie odpovedi, dávaním si pochybnosti, strach z pripoistenia si chyby/omylu. Je mi to obcas dosť ľúto 🥲