Ako riešiť sociálne problémy v škôlke?
Dobrý deň. Chcem počuť viac názorov,možno aj niekoho z praxe. Ako riešiť situáciu v škôlke ,kde s dcérou nastúpili aj rómovia a nemajú alebo resp. majú veľmi slabé sociálne a hygienické návyky. Doma vysvetľujeme a naozaj sa snažíme,aby necítila nejakú neznášanlivosť voči nim. Sú veľmi hluční, nerespektujù učiteľku,nevedia použivat vodu. Nechcem popisovať všetko čo robia lebo je to dosť nechutné, to ani nie je podstatné ,ale vadí mi,že to moja malá cez deň prežíva a sleduje. Samozrejme,že učiteľka sa im musí nad rámec venovať. Budem to riešiť aj v škôlke ak by sa to stupňovalo. Ale tu viem,že hneď budú argumentovať slovom rasizmus. Upozorňujem, že rasista určite nie som, syn mal tiež v škôlke romku ,ale ta bola vždy čistá a pekne učesaná a veľmi slušná, ale toto je čistá katastrofa.
Učiteľky nič? Nám už prvý týždeň letela správa na EduPage nech dbáme na čisté oblečenie, čisté ruky, nechty... Nekonkretizovali, čo sa stalo a komu ale riešili to okamžite. S týmto by si mala urobiť poriadok škôlka, rozhodne. A keď nie, odhlásiť a prihlásiť inde, bohužiaľ.
@michaela789 ako si predstavuješ, čo s tým dokážu učiteľky spraviť? A ešte cez EduPage! Nedaj sa vysmiat.
@letfenixa veď nevravím, že dokážu aby sa zemegula prestala točiť, ale aspoň nejakú oficiálnu reakciu a upozornenie by som teda čakala. Neviem, ako je to inde ale u nás, ak ani po upozornení nenastane zmena, tak si škôlka vyhradzuje právo takéto deti vylúčiť (ak nie sú predškoláci, tam neviem ako by sa toto riešilo).
@anonym_de00e7 sú to cigani. Ja viem,že tie deti za to nemôžu ,ale neexistuje nejaký zákon kde sú chránené naše deti? Jednoducho budú zaostávať, nachyaltaju choroby a ešte ich donesú mladším súrodencom, Musí existovať nejaké pravidlo,že učiteľ môže vylúčiť takéto dieťa ak sa chová asocialne.
@anonym_autor neviem, či takýto zákon existuje, skôr si myslím, že nie. Jedine riešenie vidím v tom ísť za učiteľkami/risditelkou možno aj viacerí rodičia naraz, lebo určite nie si jediná. Sťažovať sa ma asociálne správanie týchto deti, žiadať nápravu a keď nepomôže, zobrať hromadne deti inam. Rozumiem možno je to blbosť keď nie ke miesto, ale musíte sa brániť nejako. Posledná možnosť, že ty ako pracujúci slušný človek budeš nútená svoje dieťa dať preč, ďalej, kde budete dochádzať dlhšie, vstávať skôr
, stratí kolektív, kamosov, prostredie, ktoré pozná, kvôli týmto indivíduam. Ja sa už teraz obavám ako za 2 roky sa naplnia škôlky štátne ciganmi vďaka novému zákonu. Nezostane nám nič iné ako si platít 400 eur súkromne.
@letfenixa veď nevravím, že dokážu aby sa zemegula prestala točiť, ale aspoň nejakú oficiálnu reakciu a upozornenie by som teda čakala. Neviem, ako je to inde ale u nás, ak ani po upozornení nenastane zmena, tak si škôlka vyhradzuje právo takéto deti vylúčiť (ak nie sú predškoláci, tam neviem ako by sa toto riešilo).
@michaela789 a ako vieme, že rodičia neboli upozorneni? Veď učiteľky to nebudú riešiť pred ostatnými rodičmi. Neviem, ako je to v predskolskej triede, ale zo ZŠ, ktorá je tiež povinná, sa žiak vylúčiť nedá.
@michaela789 a ako vieme, že rodičia neboli upozorneni? Veď učiteľky to nebudú riešiť pred ostatnými rodičmi. Neviem, ako je to v predskolskej triede, ale zo ZŠ, ktorá je tiež povinná, sa žiak vylúčiť nedá.
@letfenixa práveže, nevieme či upozornenie bolo. O tom bol môj komentár, že či sa to rieši nejako formálne... Ak nie, malo by sa.

@anonym_autor okamžite by som hľadala inu skolku