icon

Ako riešiť vzdorovité správanie u 3,5-ročného dieťaťa?

michaela20011203
3. jan 2025

Ahojte mamičky idem sa s vami poradiť lebo už som zúfalá. Naša dcérka má 3,5roka do 3 rokou sme žili v Nemecku už pol roka sme na Slovensku lebo som mala ťažkú haváriu na aute. Mala ešte nechodí do škôlky ale v nemeckú navštevovala jasličky, mali sme problém ju odplienkovat ale posledne dva týždne je odplienkovana rozpráva len základ, ale aby som prišla k hlavnému problému, odkedy žijeme na Slovensku mala od určitého času odmieta somnou ísť kamkoľvek von, ak ju dostanem von hádže sa o zem, ma záchvatmi plaču a pýta sa hneď domou, a co ma najviac dostalo prestala hovoriť mama. Vždy keď jej poviem povedz mama odpovie baba, s manželom ide bez problémov von, žijeme v meste kde sa narodil muž čiže mala sa stretáva len s jeho rodinou, dokonca mi moja dcérka povedala ze som kaka, ja neviem co sa stalo, vždy bola na mňa veľmi naviazaná a teraz nič, stále je len okolo tatina. Muž pracuje a ako náhle on príde domou mňa si ani len nevšimne, odmieta ma objať, spraví to len málo kedy. Ja už neviem ako ďalej prosím pomoc

Strana
z2
andreatytler
4. jan 2025

@michaela20011203 A prisli ste na Slovensko natrvalo, alebo len kym sa das dokopy? Lebo ak len na urcity cas, tak by som isla cim skor spat, aby si zase nazvikla na Slovensko a nezacala ho povazovat za svoj domov a potom mala dalsi stres z dalsieho stahovania.
A ked ste sa stahovali vysvetlili ste jej vsetko co a ako, zapojili ste ju do procesu vytvarania noveho domova? Citala som tu prispevok od mamiciek co pisali ze bolo stahovanie pre niektore ich deti velmi tazke. Ja som vzdy myslela ze dieta bude stastne tam kde su rodicia, ale to mozno plati pri malinkych detoch co nevnimaju velmi okolie. 3 rocne si uz urcite vytvorilo vztah k svojmu nemeckemu domovu. Priniesli ste aj nabytok, alebo je vsetko nove?
Ja si nemyslim ze sa dcera na teba skutocne hneva. Myslim si ze ma strach. Strach ze strati teba a svoj domov a ked ludia nevedia spracovat strach tak robia to najjednoduhsie co sa da, prepnu strach do hnevu. Toto robi aj vacsina dospelych a 3 rocna urcite nema ani sajnu ako sa popasovat s tak obrovskym strachom ako je strata mamy a domova.
Alebo ma strach ze odide ocko na mesiac tak ako si odisla ty. Ja nieviem, nie som odbornik. Podla mna sa tam stali 2 velmi zavazne veci ktore cely jej svet prehodili hore nohami.
A urcite by som hladala logopedicku. Ked sa dieta vie dohovorit, ma menej hysakov a hadzania sa o zem. Vsetkym vam to pomoze.
Vela stastia a skutocne sa netrap tym ze by ta prestala mat rada. To urcite nie je pravda. Ona ti len nedokaze povedat v com je jej problem. Preto jej musis pomoct s tym odbornikom psychologom a logopedickou.

tiika
5. jan 2025

@michaela20011203 Je ešte pravdepodobne, že ta obviňuje za to, že ste sa presťahovali. Preto ta odmieta, hovorí ti inak, lebo svoj hnev (ale možno i ten strach) nevie dať najavo inak. Aj tu by som skúsila tu empatiu, napr. Je možné, že sa hneváš, pretože sme sa presťahovali? Chcela si zostat v Nemecku? Asi ti chýbajú tvoji kamaráti, tvoja izbička,..?
Pokojne na koniec povedz, ako si sa citila/cítiš ty. Že i tebe to je ľúto, rada by si tam ostala, keby to bolo možné, alebo, že si v tej nemocnici každý deň na ňu myslela a veľmi si túžila byt s nou… (Len teda vyhni sa obhajovaniu a vysvetľovaniu).

michaela20011203
autor
6. jan 2025

@andreatytler
@tiika ahojte mamičky tak som pátrala a pátrala, s malou som sa rozprávala, skúšala som, vnímala som jej reakcie, no dnes sme isly do jednej herne kde sa môže moja mala vyblázniť samé uličky, preliezačky, môj muž robí odkedy sme prišli na Slovensko taxikára, takže nás tam aj viezol aj odviezol, keď prišiel po nás vošiel dnu a mala ho zbadala hneď plač, tak som ju poobliekala, a reku mu ju podám nech neplače kým sa oblečiem ja. On fajčil vonku a nevšimol si ze ja som otvorila dvere, a on jej rozprával, ako bolo s mamou? Mama bola s iným ujom? Za chvíľku budeš mat iného uja lebo mama je taka... Ako ostala som obarena, mam dosť. Odkedy sme na Slovensku mal mesiac asi taky ze len kamaráti a domou sa prišiel len vyspať potom zmena lebo som pobalila mňa aj malú, potom bolo chvíľku dobre zo začiatku sme bývali u svokra a teraz máme byť prenajatý dlho sme hľadali ten pravý, ale zas je to to iste on trávy hlavne v práci nočné, stále je nervózny, mňa si už ani len nevšíma teraz sme spolu nekomunikovali asi 5 dní, ja mam pocit ze on ma inú a mňa už nemiluje, môže byt ze mala toto cíti? Pre mňa je to fakt pecka.

fiirsttiime
6. jan 2025

Ja si myslim ze ma inú a potrebuje to zvaliť na teba aby nebol ten zlý... malú by som asi uistila ze Si náhodou pocula ocka a ze žiadny ujo nebude ze ju ľúbiš...a jemu by som to teda riadne vytmavila kokos ze co to ma znamenať

andreatytler
7. jan 2025

@michaela20011203 Och, to je hrozne. Takto vyuzvat male dieta na splietanie svojich planov a stresovat ju a robit jej zo zivota peklo. Neuveritelne. Ja by som mu uz malu nedala. Je mi to velmi luto ze mas takyto problem. Mala by si sa sustredit na zotavenie a miesto toho ta trapi kreten muz.

michaela20011203
autor
7. jan 2025

@andreatytler som s toho úplne hotova toto by som nečakala ani v najhoršiom sne, chúďatko mala mam chuť ho vieš čo....

michaela20011203
autor
7. jan 2025

@fiirsttiime
@fiirsttiime nie ze žiaden ujo nebude ale ani tatik

gribka1
7. jan 2025

Vyzeralo to tak, že jej niekto tlačí kaleráby do hlavičky, len by ma nenapadlo, že tatiček. Preto som sa pýtala na to, čo on na to hovorí, ale reakcia mala byť iná. No a teraz má on nejakú alebo si myslí, že ty máš?

andreatytler
7. jan 2025

@michaela20011203 Ja by som ho konfrontovala. Velmi razne a mozno mu malu uz ani nedala ked bude s nou sam. Neviem ako ti zdravie dovoli, ci mu malu musis davat, ale to je velmi nezdrave co jej on robi.

Strana
z2