icon

Ako ste dieťa naučili hovoriť r?

bonnie2
12. máj 2018

Ahojte.
V septembri nastupuje dcera do skoly, chodime sice na logopediu, no stale nevie povedat r. Preto sa chcem opytat, ci nemate nejake finty, ako naucit dieta r. Co pomohlo vasmu drobcovi?

Strana
z2
sasesoe
16. máj 2018

@bonnie2 ano, rackujem.casom si najde svoj system. Ja som chodila k logopedicke, ale len mi vzdy stlacila usta, ze ma boleli a tak som mala rozpravat...neznasala som to cele a mozno aj preto som sa to nechcela naucit ..snad ma ta vasa lepsie metody...ale neznasala som "byt za atrakciu" opakuj teraz toto a toto a vsetko s "r"... nerob z tihi vedu, bud to pride al nie...moji surodenci vsetci vedia "r" aj bez logopedicky a nemam pocit ze sa im nejako "inak" doma venovali...som najstarsia

lilijana
30. máj 2018

aj ja chodím so synom na logop.pravidelne už asi 2 roky. Tiež mal teraz 6 rokov.Lenže ja som s ním išla k nej preto, lebo mal 3 roky a rozprávať sa mu nechcelo...
" r" cvičíme doteraz, samostatne ho vie už povedať, aj do slov ho vie dať, keď ho skúša slovíčka no v bežnom rozprávaní ho vobec nepoužíva, pretože ho ta asi stojí veľa úsilia ho tam dať /nevyslovuje ho tak ľahko, ale tlačí "na pílu"/ neviem kedy sa to zlomí... no pamätám si že aj ja som "ráčkovala" a naučila som sa "r" až v 10 rokoch sama, bez pomoci, tak neviem či to bude aj synov prípad alebo čo...

lubina
30. máj 2018

@bonnie2 obe deti chodili na logopediu, trenovali sme no aj tak starsia sa naucila az ku koncu prvej triedy a mladsia az v druhej ☹, ale obe to vedia normalne teraz povedat. snazili sme sa, ale nic nepomahalo, len trenovat to chce a trenovat.Mala som kupene aj rozne knihy na precvicovanie, co mi odporucila na doma logopedicka, ked sa na to sustredili aj to slo, ako nahle zacali rozpravat rychlo zasa R chybalo, ale postupne sa to naucili .....Drzim palce

jasminet
30. máj 2018

s dcerou som chodila k logopedicke od 3,5r a R sa naucila asi tyzden po 6.narodeninach. proste zo dna na den - dovtedy iba cielene.
syn chodi tiez tak dlho, o mesiac bude mat 6r a je to strach a hroza - vie ho, ale nepouziva, trenovat nechce, resp. velmi malo. no ale vsak raz to pride

lilijana
30. máj 2018

@jasminet aj ja som toho názoru, že raz to príde 🙂

miku1
30. máj 2018

@bonnie2 Chodili sme na logopédiu, ale nepomohlo. R trénovala asi 1,5 r. a nepomohlo. Keď sme už mysleli, že sa podarilo a hovorí pekne, tak nás logopedička rovno pred malou slušne sprdla, že ako to hovorí, celá zhrozená. Dcéra tam išla taká vytešená, že už sa jej darí a keď prišla reakcia od logopedičky, tak sa proste doma zasekla, bol plač, že ona tam už ísť nechce. Tak sme prestali. Dlhé ŔŔŔ povie bez problémov, len to normálne jej stále nejde. Nenútim ju. Ja sama R neviem, ani pri učení sa s malou som sa sama nenaučila. Má síce už 7 rokov, ale tak myslím, že keď už vie dlhé R, tak sa časom naučí aj normálne krátke R. A možno nie. Svet sa nezrúti 🙂

zanas
30. máj 2018

@bonnie2 ani moja dcera nevedela pri nastupe do skoly R. Nejak ju to neobmedzovalo. Inak vsetky ostatne hlasky vedela cisto L, č, š, dz, dž.... Rko sa naucila, ked vedela plynule citat. Vtedy si to nejak v hlavicke poskladala, ako tie pismenka idu za sebou a zacala hovorit ciste R. Samozrejme logopediu sme navstevovali aj pocas 1.rocnika 😉

bonnie2
autor
30. máj 2018

Tak zienky nejako sa to u nas zlomilo a uz sice nie cistovale od min.tyzdna vie to r povedat.este musime cvicit ale yz aspon daco sa pohlo...

lilijana
30. máj 2018

@bonnie2 parada vsetko chce len cas !☺

bonnie2
autor
30. máj 2018

@lilijana ano tesiiim sa moc...

astaar
21. júl 2020

Dobrý deň, tak u nás prišlo k zmene, malý po 2 stretnutiach s novou logopedičkou vie povedať krásne r. od 4 rokov chodil k logopedičke do Senice a nič. Nakoniec po 4 rokoch sme to vzdali, že už nebude vedieť vysloviť r.. Hovoril tak, že to r vždy zhltol a nevyzeralo to tak nápadne, že ho nepovie. Dostali sme podnet od jednej maminky, aby sme skúsili ísť k súkromnej logopedičke do Skalice a tam úplne super už po prvom raze sa mu začalo vytŕhať a na druhý raz krásne to r vysloví. Sme všetci nesmierne radi, že nebude mať handicap lebo inak krásne všetko vyslovoval od 2 rokov. Pani logopedička zo Skalice fakt super. Malý mal teraz 10 rokov, tak sme šťastní.

nini1010
21. júl 2020

My sme nejako velmi netrenovali az raz sa moja 4 rocna dcera zobudila,prisla za nami do postele a zacala na mna hovorit.Zrazu z nej vypadlo krasne ciste R.Dost ju to zaskocilo co a ako sa to stalo 😂 Zrazu jej tam ten jazycek len zapadol a bolo 😁

astaar
23. júl 2020

@nini1010 tak to je super, teším sa s Vami. My sme sa dosť natrápili. Ale už je to za nami.

Strana
z2