Ako vybrať správnu súkromnú škôlku - rady a tipy
Milé mamičky.
Prečítala som už veľa diskusíí, v ktorých hľadáte správnu súkromnú škôlku pre svoje dieťa a viem, že veľakrát ste nerozhodné, lebo názory sa rôznia. Nejdem vám odporúčať konkrétnu škôlku, ani toto nie je akýkoľvek druh reklamy, len sa vám chcem pokúsiť poradiť, na čo sa zamerať, čo si všímať, aby ste neskôr neboli prekvapené, šokované, sklamané. Nie som žiadny kontrolný orgán, ani pracovník inšpekcie či hygieny, ale v súkromných materských školách pracujem už trinásty rok a videla a zažila som už veci, ktoré by som neverila, že niekedy uvidím a zažijem v škôlke. Nejdem tu riešiť nejaké pracovno-právne vzťahy, ale čisto len veci, ktoré vám ako mamičkám môžu pomôcť pri výbere tej správnej škôlky.
1.) pobyt vonku- ak škôlka nemá vlastný dvor, záhradu, ihrisko, nezaslúži si tá škôlka vaše peniaze. Netvrdím, že učiteľky nie sú schopné ustrážiť deti aj mimo areálu škôlky, ale mať oplotené ihrisko je na nezaplatenie. Viete dobre aké to je, keď idete s dieťaťom na ihrisko a musíte stále sledovať, kde je, aby sa náhodou nestratilo, nezamotalo medzi iné deti, prípadne sa k niekomu nepridalo a nezmizlo. Deti sú rýchle a sú všade, preto ja oceňujem vlastnú záhradu. Ale zasa na druhej strane, len vypustiť deti na ihrisko nie je tiež to pravé orechové. Áno, deti a voľná hra je správne spojenie, ale treba si všímať, či učiteľka deti sleduje a má prehľad, kde sú a čo robia a nevenuje sa niečomu inému. Ak deti chodia aj na prechádzky, má škôlka, alebo skôr učiteľka u mňa plus. Veď spoznávať sa dá aj pri takej obyčajnej prechádzke.
2.) strava- ak má vaše dieťa nejaké obmedzenia v jedle (alergia, špeciálna strava), v súkromnej škôlke by to nemal byť problém. A ak je, je to len nechuť škôlky urobiť niečo navyše. Ak si nosíte stravu do škôlky sami, dobré pre vás. Ak nie a škôlka vám ponúkla, že bude špeciálnu stravu objednávať spolu s normálnou- super, ale skontrolujte to. Lebo nie vždy to, čo sa povie a sľúbi je aj pravda. Dnes je už bežnou praxou, že škôlka nemá vlastnú kuchyňu, ale jedlo sa dováža. To nie je teda žiaden problém, aj keď vlastná kuchyňa je veľké plus. Každopádne je dobré si zistiť, odkiaľ sa strava dováža a troška si danú firmu preklepnúť. Pre istotu.
3.) počet detí v triede- keď si odmyslíme všetky možné zákony, ktoré určujú, koľko detí može byť v triede v závislosti od jej veľkosti, dajte na svoj pocit. Ak máte pocit, že detí je naozaj skutočne veľa, pýtajte sa vedenia, prečo je to tak. Ak vám bolo povedané, že v triede je max 10 detí a vy vidíte 13, nemlčte. Ozvite sa, pýtajte sa. Vedzte, že ani pre učiteľku nie je ľahké zvládnuť príliš veľký počet detí, ale škôlka je biznis a o tomto sa zvyčajne so zamestnancom nediskutuje. Samozrejme treba zvážiť vek detí. Je jasné, že 15 predškolákov je (ak je primerane veľká trieda) vcelku fajn. 15 dvojročných detí a jedna učiteľka už fajn nie je. Škôlka je biznis. To znamená- čím viac detí, tým viac peňazí. Na to pozor. Možno vy nastúpite v septembri a detí bude 7...a v októbri už 12.
4.) osobnosť učiteľky- škôlka môže deťom podávať na olovrant aj kaviár a mať hojdačku zo zlata, ale ak je nanič učiteľka, celé to padá. Zistiť, aká je tá ´´vaša´´ učiteľka je pri prvom stretnutí snáď nemožné. Každá sa usmieva, rozpráva sa s vami milo a naozaj taká môže byť, to je jasné. Ale aj nemusí, aj to je jasné. Nejdem teraz riešiť, či má zlý deň, ťažké obdobie, bolí ju zub...na to bohužiaľ v tejto práci treba zabudnúť (alebo ak sa dá, vziať si voľno). Viete aké to je, keď prídete do obchodu a tam nepríjemná predavačka. A teraz si predstavte, že ste malé dieťa a musíte s tou osobou stráviť 3,4,5 alebo viac hodín. To si žiadne dieťa nezaslúži. Z môjho pohľadu správna učiteľka musí vedieť nájsť nejakú zlatú strednú cestu medzi rešpektovaním dieťaťa a jasným vymedzením hraníc a vedieť to správne odkomunikovať. V preklade- mám ťa rada, ale tú dážďovku jesť nemôžeš, pretože ťa bude bolieť bruško...a podobne. Snáď sa chápeme. Všetko je vždy o komunikácii. Ak malo vaše dieťa nejaký zlý deň, prídete poň a učiteľka na vás spustí, že bolo zlé a neposlúchalo a udrelo kamaráta...pre mňa absolútne nezvládnutá situácia. Všetko sa dá povedať tak, aby to znelo nie ako tretia svetová, ale ako normálny rozhovor medzi rodičom a človekom, ktorý trávi s dieťaťom väčšinu dňa. A môj súkromný skromný názor- vyčítať rodičovi niečo, čo urobilo dieťa počas jeho neprítomnosti, je úplne nanič, pokiaľ sa nejedná o niečo naozaj závažné. Ale všetci dobre vieme, že dieťa sa správa (zvyčajne) úplne inak s rodičom a bez neho. Vždy, naozaj vždy žiadajte stretnutie s učiteľkou/učiteľkami, ktoré sa budú starať o vaše dieťa a pýtajte sa ich. Veľa sa pýtajte. Lent ak môžete trošku lepšie zistiť, či je táto osoba taká, ako si aspoň sčasti predstavujete.
5.)angličtina- áno, toľko riešená angličtina. Niekomu stačí dvakrát týždennne ako krúžok, iný vyžaduje celodennú komunikáciu v angličtine, ďaľší vidí cestu v bilingválnosti. Každopádne- je to na vás. Ak vám stačí, že dieťa bude vedieť vymenovať po anglicky zvieratká fajn, ak však chcete, aby vaše dieťa hovorilo po anglicky plynule, prípadne plánujete dať dieťa neskôr do anglickej školy, jednoznačne vyberte škôlku, kde sa komunikuje len anglicky. Ale je to len a len na vás. Z môjho pohľadu je najlepšia celodenná angličtina, deti sa učia veľmi rýchlo a v dnešnej dobe je znalosť anglického jazyka na nezaplatenie. Kurz je kurz, celodenná anglina je celodenná anglina. To je ako keby ste vy chodili na kurz dvakrát týždennne alebo pracovali v anglickom prostredí. Rozdiel je dosť veľký.
6.) montessori- montessori škôlka funguje na troška iných princípoch ako tá nemontessori. Ak takúto škôlku hľadáte, pravdepodobne už viete, do čoho idete. Ak nie, najprv si čosi prečítajte, aby ste sa potom nečudovali, že v triede na poličkách nie sú bábiky a autíčka a že vaše dieťa nebude mať na nástenke každý deň nový výtvor. Viac k tejto téme už nenapíšem nič, len toľko, že nie každá ´´montessori´´ škôlka je ňou aj v skutočnosti.
7.) mimoškôlkarske aktivity- návštevy knižnice, bábkového divadla, výlety- jednoznačne áno, áno, áno. Akákoľvek zmena prostredia, podnetov a aktivít je pre dieťa dobrá. Nemusí to byť každý týždeň, to vôbec nie. Ale aspoň raz mesačne určite. Deti radi ojavujú a spoznávajú nové veci, tak prečo im to nedopriať.
8.) krúžky- môj názor- radšej jeden kvalitný krúžok ako štyri nezvládnuté. Ak toho škôlka ponúka príliš veľa, nechce sa mi veriť, že tie krúžky za to aj stoja. A tiež nemá veľký zmysel dieťa nejako preťažovať aktivitami, pretože to po čase začne brať ako niečo, čo nechce, ale musí. Preto s rozvahou.
9.) Či už počas pobytu vonku, v triede, na výlete alebo pri čomkoľvek- bezpečnosť detí musí byť na prvom mieste. Škôlka musí zvážiť predom, či je aktivita alebo akcia domyslená tak, aby sa deťom nič vážne nestalo a ak by sa aj nedajbože stalo, či je jasný postup. Chcite vidieť škôlkársku lekárničku. A argument- práve zabezpečujeme novú, nie je argumentom. Úrazy a nehody sa stávajú, odreté koleno alebo lakeť ešte nie je zanedbaná bezpečnosť. 🙂
10.) hygiena a čistota- udržať stopercentný poriadok počas celého dňa v priestore, kde sa premelie kopa detí a rodičov je samozrejme nonsens, ale škôlka má byť čistá. Bez kompromisov.
Záverom by som len napísala- veľa sa pýtajte. Nie, nie je to trápne, ak si otázky pripravíte dopredu a kľudne si ich aj napíšte. Je to vaše dieťa a vaše peniaze. Kľudne prejdite aj dvadsať škôlok, než si vyberiete. Nenechajte sa k niečomu dotlačiť vetou- musíte sa rozhodnúť rýchlo, máme už len pár voľných miest. Doprajte si čas. Dajte na vlastný pocit a názor, pretože to, čo sa môže páčiť jednému, sa nemusí páčiť vám a naopak. Nedajte na pekné reči a úsmevy, to vie skoro každý. Sledujte deti, ako sa hrajú vonku, pozorujte, ako idú na prechádzku,... Nie, ešte raz- nie je to trápne. Je to prirodzené mať záujem.
Prajem veľa šťastia. 🙂
@tatianaba suhlasim.... dodam este 1 vec co som ja spravila ked sme hladali - brala som moje dieta so sebou a v case ked som sa bavila s ucitelkami/ riaditelkou som ju nechala s normalnou triedou ( hladali sme pritom skolky kde sa komunikovalo anglicky ci nemecky - moja dcera tieto reci neovladala ) - tie 2 hodiny mi uz vela ukazali - ako sa deti spravaju k sebe navzajom, ako ucitelky a pod. ... po takejto skusenosti 1 skolka so super menom u nas napr. Totalne prepadla...

Článok je o zaujímavý a myslím si, že veľmi dobre poslúži mamičkám, ktoré hľadajú takýto typ škôlky. No treba si uvedomiť aj takú vec, že zväčša v takýchto prípadoch zohráva hlavnú úlohu rozpočet, od ktorého sa odvíja to, či vôbec dieťatko do súkromnej škôlky pôjde.