Ako zlepšiť pozornosť 3-ročného dieťaťa?
Baby, všimla som si na synovi, že je veľmi ľahko vyrušitelný. Príklad z rána- opýtam sa ho ako sa mu spalo a on v polovici vety sa postavil a videl nožničky čo som zabudla na stole. Opýtal sa ma koho sú a už začal o nožniciach. Tieto situácie ako odpisujem vyššie sa opakujú neustále. Máte nejaké rady ako zlepšiť jeho pozornosť ? Iné problémy nevidím, vie sa sústrediť na to čo má rád aj 10-20 min. Je z tých aktívnejších detí. Ale toto, že v strede rozhovoru zmení úplne tému, lebo vidí lietadlo napríklad, sa deje neustále.
Toto mi pride ako mozno ADHD ja ho mam a asi ta nepotesim takto v strede vety prepnut na nieco ine je u mna dost caste a to som uz dospela. Rovnako aj sustredenie hovori sa tomu hyperfocus na to naco chcem sa viem sustredit aj hodiny, ze niekedy dokonca zabudnem pri tom cely den pit, jest, ist na wc naopak na nieco co ma nebavi sa neviem sustredit ani pol minuty, jednoducho to nejde. Co sa tyka diagnostiky mne ho diagnostikovala neurologicka az vo vyssom veku, rodicia to zanedbali tak neviem od akeho veku najskor sa to da skus to prekonzultovat s pediatrickou.
@nynia akože na diagnózy som sa úplne nepýtala, to zas ja si nejdem porovnávať dieťa 3 ročné s dospelou osobou a jej symptómami, ale jasne, ďakujem za tvoju skúsenosť. Ak to bude pretrvávať v 4-5 tich rokoch, určite to budem riešiť, ale teraz ešte nie.
Riešiť s odborníkom, tak som to myslela. Teraz by som mu samozrejme tiež chcela pomôcť, ale zatiaľ skôr doma
Tak ale ADHD som mala uz aj v detstve aj ked nediagnostikovane presne rovnako sa to prejavovalo, samozrejme nie od detstva som sa vedela hodiny sustredit ale nato naco som chcela som vedela primerane veku, nato naco nie jednoducho to neslo. A na riesenie ako zlepsit pozornost, neodbacat od temy ani teraz v dospelosti som neprisla, jednoducho mozog funguje inak ako "normalny".
Ahoj, nasa logopedicka podobne skusenosti u nasej cerstvo 3 rocnej vobec nepovazuje za nieco zvlastne. Pediatricka tiez nie. Ale ak mas nejaku pochybnost, isla by som a konzultovala s pediatrom. Nasu tiez vela veci zaujima, konverzacie vedie vo svojom jazyku aj ked sa snazi, ale ako ze by vetu vedela dlhsiu zosmolit...vdaka, ze tvoj pekne rozprava a odpovie na otazku. Nasa este iba kedy ako. A povazuju ju za v poriadku. Ak by nasa obcas odskocila od myslienky, ja by som toto neriesila a nestigmatizovala by som svoju psychologmi atd. To len moj nazor a takato skusenost.
V troch rokoch to nie je nič zvláštne, otázka na spánok je nudná, nožničky zaujímavé. Postupne sa pozornosť zlepší.
Nie obrazovka. Počúvať ho a nechať dohovoriť. Možno manžel takto alevo ty ignorujete alebo hovoríte a uz pomaly idete do inej izby či do inej činnosti, dieťa kopíruje. Pokojní rodičia, pokojnejšie dieťa. A tiež čas a trpezlivosť, vieš si ymysliet s nájsť napady na hry, kde sa trénuje trpezlivosť.

Toto mi pride ako mozno ADHD ja ho mam a asi ta nepotesim takto v strede vety prepnut na nieco ine je u mna dost caste a to som uz dospela. Rovnako aj sustredenie hovori sa tomu hyperfocus na to naco chcem sa viem sustredit aj hodiny, ze niekedy dokonca zabudnem pri tom cely den pit, jest, ist na wc naopak na nieco co ma nebavi sa neviem sustredit ani pol minuty, jednoducho to nejde. Co sa tyka diagnostiky mne ho diagnostikovala neurologicka az vo vyssom veku, rodicia to zanedbali tak neviem od akeho veku najskor sa to da skus to prekonzultovat s pediatrickou.