icon

Ako zvládnuť dopravu autistického dieťaťa do škôlky bez funkčného auta?

sonycobain
27. okt 2025

Dobrý deň, idem si k Vám po radu.. Syn je autista (v auguste mal 5 rokov) a navštevuje Špeciálnu materskú škôlku pre autistov, do ktorej ho každé ráno vozím už tretí rok. Aktuálne už má povinnú predškolskú dochádzku. Škôlka je v inom meste a je vzdialená od nášho bydliska cca 20 km. Pred dvomi rokmi sme dostali z úradu príspevok na auto. No a to auto je teraz nepojazdné už od septembra, pretože vyžaduje opravu spojky, čo je celkom nákladné (okolo 1000€ cca). Keďže som na predĺženom rodičovskom príspevku, môj mesačný príjem je okolo 600€. Som slobodná matka (otec dieťaťa nula bodov, čakáme na súd ohľadom výživného) a bývam u bývalého priateľa, ktorému prispievam mesačne na účty. Okrem toho kupujem malému len potrebné veci a samozrejme potraviny, atď.. No aj tak som vždy 1-2 týždne pred rodičákom na nule. Rodina mi nemá ako finančne pomôcť a nemám si ani kde na tú opravu požičať. Aktuálne chodíme do škôlky tak, že o pol 7 ráno naložím syna do kočíka a ideme na vlak. Vlaková stanica je od nášho bydliska vzdialená 25 minút a syn mi to ráno v takej zime peši nezájde. Na vlakovej stanici zamknem kočík a ideme na vlak. Z vlaku potom ideme na MHD ku škôlke. Keď bolo teplejšie, dalo sa to v pohode zvládnuť. Ale čím väčšia zima je, tým je to horšie. Okrem toho je MHD maximálne preplnená študentmi až po vodiča a syn má vždy v tej tlačenici záchvaty. Ako prosím riešite podobnú situáciu, keď sa Vám pokazí auto a nie sú peniaze na opravu? Ďakujem za každú radu 🙏🏼

Strana
z2
sonycobain
autor
29. okt 2025

A všetky tie "úžasné" predsudky o autistoch, ktoré kolujú v našej zastarale zmýšľajúcej spoločnosti majú za následok to, že ľudia majú z autistov strach. Rovnako ako aj moja mama, ktorá vychovala 5 detí, ale keď ide o jej vnuka autistu, má strach postrážiť ho, lebo "čo keby náhodou..".
Len tak nájsť niekoho, kto bude s dieťaťom kým ja budem v práci, je nemožné.

Strana
z2