icon

Ako zvládnuť emočné výbuchy u 5-ročného dieťaťa?

8. dec 2025

Čaute, máte niekto skúsenosti ako pristupovať k dieťaťu čo má svoje epizódy nálad, kedy všetkým naokolo nadáva, kričí a bije rodičov? Kamoška je v koncoch s nervami, dieťa bude mať o 4 mesiace 5 rokov a trvá to už skoro pól roka. Problémy v škôlke niesu žiadne, tam všetkých rešpektuje. Doma keď nemá náladu nikto mu nemôže niečo povedať lebo hneď spustí scénu krik bitka no vraj niečo neskutočné. V škôlke psychológ nevidel problém.

anonym_7ab8fb
8. dec 2025

@anonym_autor aj doma niekedy pocítil dôsledky svojho wpravania? V škôlke nie je problém, lebo tam funguje príčina - dôsledok. Treba aby mal hranice aj doma a nie ze mu nikto nemôže nic povedat.

anonym_a88092
8. dec 2025

cppp co najskor, mozno ma problem a treba ho podchytiť pred nastupom do skoly, u nas tak vyzeralo ADHD, akurat sa zacalo okolo 5 r. V skolke viac-menej sa drzal a zvladal, doma bol horor. potom ked isiel do skoly nastal fact problem aj doma aj v skole

autor
8. dec 2025
@anonym_a88092

cppp co najskor, mozno ma problem a treba ho podchytiť pred nastupom do skoly, u nas tak vyzeralo ADHD, akurat sa zacalo okolo 5 r. V skolke viac-menej sa drzal a zvladal, doma bol horor. potom ked isiel do skoly nastal fact problem aj doma aj v skole

Tiež som povedala že problémom sú hranice. Dôsledok je taký že ho zbije (čo podľa mňa neni správne). Tiež začína odmietať podujatia kde majú byť aj iní ľudia, či už Mikuláš kde sú cudzí alebo oslava kde je rodina.
@anonym_a88092 prosim ťa vieš napísať čo znamená horor? Doma nerešpektoval ani otca ani mamu?

anonym_a88092
8. dec 2025

no ako to povedat. bol taký napätý a vždy, keď potreboval prestať s tým, čo robil (hrať sa, stavať Lego) a ísť niečo robiť (urobiť domáce úlohy, umyť sa, jesť, ísť spať), dostal hysterický záchvat. Potom sa len bil, hrýzol a kričal, nadaval. Potom strašne trpel, že udrel svoju mamu, pohrýzol otca a celkovo sa správal ako zlý človek. Pamätá si všetko, čo mu ničí sebavedomie, takže ho stále nevieme presvedčiť, že je dobré dieťa (a je). celkovo sa to vyzeralo ako prípad na exorcizmus, horor.

adrianna19
8. dec 2025

@anonym_autor Dobrý večer,mohli by ste mi napísať správu?

anonym_97647c
8. dec 2025

@anonym_autor ako pisu...mozne ADHD syn to mal podobne. V skolke anjelik a doma v bezpecnom prostredi nezvladnutelny. A nie nevyrastol z toho....

autor
8. dec 2025
@anonym_a88092

no ako to povedat. bol taký napätý a vždy, keď potreboval prestať s tým, čo robil (hrať sa, stavať Lego) a ísť niečo robiť (urobiť domáce úlohy, umyť sa, jesť, ísť spať), dostal hysterický záchvat. Potom sa len bil, hrýzol a kričal, nadaval. Potom strašne trpel, že udrel svoju mamu, pohrýzol otca a celkovo sa správal ako zlý človek. Pamätá si všetko, čo mu ničí sebavedomie, takže ho stále nevieme presvedčiť, že je dobré dieťa (a je). celkovo sa to vyzeralo ako prípad na exorcizmus, horor.

@adrianna19 prepáčte z akého dôvodu? Nie je to moje dieťa, chcem len pomôcť kamarátke

Ďakujem za reakcie, je to normálny múdry chlapec, tieto epizódy niesu zakaždým, vraj len keď má takú “náladu”. Kamoška ide k externej psychologičke lebo ju to naozaj ničí.
@anonym_a88092 on tiež keď sa ukľudní tak povie mamke že on to nechcel že mu to je ľúto, akoby sa nevedel ovládnuť

anonym_a8e9e1
8. dec 2025

tak kamosku nicia jeho zachvaty? ale nad svojim "zachvatom zlosti" a zbitim dietata neuvazuje?? len tak dalej, ked bude vacsi zbije on ju... evidentne ak v skolke nie je problem je to opozicky vzdor, nema nastavene hrnice a doma si s rodicmi robi co chce a nerespektuje ich. drzim palceky v nastavovani hranic

anonym_a88092
8. dec 2025

@anonym_autor on sa nevie ovládnuť a ho to nici, hranice s tym nemaju nic spolocne. stále ma strašne mrzí, že sme kvôli koronavírusu syn nedostali včasnú diagnózu a naše dieťa si muselo prejsť peklom doma aj v škole. to malo obrovské následky na jeho sebavedomie a jeho postavenie v škole.