Ako zvládnuť, keď dieťa odmieta škôlku?
Ja už neviem čo mám robiť. Syn 5 rokov narodil sa predčasné od začiatku boli komplikácie snim. Minulý rok začal chodiť do škôlky krásne si zvykol.skolku miloval utekal do nej. Cez prázdniny som ho dala na jeden týždeň pravdaže iné učiteľky iné deti pozbierane. Ako keby utalo už vtedy mi začal plakať hystéria. Že nejde včera mi plače že nejde do škôlky. Tak som ho teda nedala viac do škôlky cez leto. Dnes to isté hystéria rev. Pritom tam boli jeho pani učiteľky. Potom že sa ukludnil a hral sa. Dnes večer v posteli plač že on dos kolky nejde vysvetliť prečo nevie má ADHD s oneskoreným vývinom reči. Ja neviem čo mám robiť.
Je to len jeden deň. Daj synčekovi viacej času, aspoň zo dva týždne. Pravdepodobne ho to prejde.
Zvykne si, hlavne ho teraz nenechávaj doma.
@majka2 moj syn ma 4,5r ma tiez adhd a expresivnu poruchu reci (nieco ako oneskoreny vyvin, tiez) a v maji cely jeden mesiac som s nim mala tieto stavy. Tymto detom sa neda normalne vysvetlit, je to ine. No pointa toho celeho je, ze zial po tyzdni še s nim urobili riadny krik. Lebo rano si az lihal na zem, amok, kopal do dveri, vresk, ucitelka “tahala, ja som tlacila” do triedy. pocula som hi az mimo budovu. Ucitelky mi povedali, ze nechapu, lebo do 2-3 min sa ukludni a schyti sa hrat. Zakazala som mu parkrat oblubene veci/cinnosti, a rano som mu v aute stale opakovala, ze ked rano pojde pekne do triedy tak mu to dovolim za odmenu. Pripdne ze ho vezmem na zmrzku. Proste nieco co mal velmi rad a staaale som mu to davala do kontextu ze ked pekne pojde rano do triedy a nebude kricat kopat buchat…. Zabralo to. Sam potom zacal hovorit ze to a to je za odmenu. Nevravim ze je to ultimatny navod, ale zazila som si to. Bolo to hrozne. Chapem ta a drzim palce
@majka2 ako reaguješ, čo mu hovoris?
Vieš, pre neho je to velka zmena a stres. To ako keby sme my nastúpili do dlhom čase do prace.
Ja malej neprotirecim, neľutujem ju, neutesujem, nepodplacam, nevysvetlujem… Len ju počúvam a snažím sa ju pochopiť. Hovorím jej, že to musi byt pre ňu asi ťažké, je to zmena, na niečo bola zvyknutá, možno nevie, čo ju čaká, ma obavy atď. Len som tam s nou, netlačím. Až potom, keď sa trochu upokojí, nie skôr, skúšam presunut jej pozornosť na niečo, na čo sa môže tesit - nejakú kamarátku, hračku, aktivitu. Vela síl a trpezlivosti ❤️
@majka2 moj syn ma 4,5r ma tiez adhd a expresivnu poruchu reci (nieco ako oneskoreny vyvin, tiez) a v maji cely jeden mesiac som s nim mala tieto stavy. Tymto detom sa neda normalne vysvetlit, je to ine. No pointa toho celeho je, ze zial po tyzdni še s nim urobili riadny krik. Lebo rano si az lihal na zem, amok, kopal do dveri, vresk, ucitelka “tahala, ja som tlacila” do triedy. pocula som hi az mimo budovu. Ucitelky mi povedali, ze nechapu, lebo do 2-3 min sa ukludni a schyti sa hrat. Zakazala som mu parkrat oblubene veci/cinnosti, a rano som mu v aute stale opakovala, ze ked rano pojde pekne do triedy tak mu to dovolim za odmenu. Pripdne ze ho vezmem na zmrzku. Proste nieco co mal velmi rad a staaale som mu to davala do kontextu ze ked pekne pojde rano do triedy a nebude kricat kopat buchat…. Zabralo to. Sam potom zacal hovorit ze to a to je za odmenu. Nevravim ze je to ultimatny navod, ale zazila som si to. Bolo to hrozne. Chapem ta a drzim palce
@basulaak Ježiš niekto kto má to isté doma. Ja ho milujem veľmi dívať sa na to ako reve doslova tebe ziape trha sa je tak ťažké. A zároveň musim.byt prísna. Ale ja nepochopím to že minulý rok miloval škôlku učiteľky deti všetko utekal do škôlky čo som musela bežať za nima teraz toto ja to nechápem vážne nechápem a neviem čo má zas v tej hlave. Ja som na prášky vážne.
@majka2 ako reaguješ, čo mu hovoris?
Vieš, pre neho je to velka zmena a stres. To ako keby sme my nastúpili do dlhom čase do prace.
Ja malej neprotirecim, neľutujem ju, neutesujem, nepodplacam, nevysvetlujem… Len ju počúvam a snažím sa ju pochopiť. Hovorím jej, že to musi byt pre ňu asi ťažké, je to zmena, na niečo bola zvyknutá, možno nevie, čo ju čaká, ma obavy atď. Len som tam s nou, netlačím. Až potom, keď sa trochu upokojí, nie skôr, skúšam presunut jej pozornosť na niečo, na čo sa môže tesit - nejakú kamarátku, hračku, aktivitu. Vela síl a trpezlivosti ❤️
@tiika juh toto nezaberá u detí s ADHD proste on sa zatne a hotovo nepomáha dohovára je ani nič
Ja by som nevstupovala. Potom ss naučí ze plac=nejde sa do skolky a si vybavená. Okrem toho za chvíľu predškolský, škola a tam už si nepomozes.
@basulaak Ježiš niekto kto má to isté doma. Ja ho milujem veľmi dívať sa na to ako reve doslova tebe ziape trha sa je tak ťažké. A zároveň musim.byt prísna. Ale ja nepochopím to že minulý rok miloval škôlku učiteľky deti všetko utekal do škôlky čo som musela bežať za nima teraz toto ja to nechápem vážne nechápem a neviem čo má zas v tej hlave. Ja som na prášky vážne.
@majka2 hej uplne ta chapem. Nas mal tiez take fazy ze supeer vbehol do triedy sam a siel sa hned hrat stastny ako blcha a potom zrazu to prislo. Bez varovania. Prisudzovala som to tomu ze byval viac doma vtedy, byval vtedy chory + statne sviatky a predlzene vikendy. Aj u teba to iste asi - prazdniny bol dlho doma navykol si. Ja som mu aj stale a dookola vravela ze preco potrebujem aby chodil do skolky, ze potrebujem ist do roboty pomoct tatinovi zarobit peniazky a taketo dovody. Ze ani ja nechcem ale musim ist do prace, lebo peniazky potrebujeme aby sme si mohli kupit to hento tamto. A mam pocit ze tym omielanim sa s tym bud zmieril alebo postupne pochopil, no neviem ale preslo to. Ale trpla som teda paradne kazdy raz potom v juni a juli rano v satni. Na mieste nedohovori clovek takymto detom. 0 bodov. Ale z dlhodobeho hladiska to slo casom.
@tiika juh toto nezaberá u detí s ADHD proste on sa zatne a hotovo nepomáha dohovára je ani nič
@majka2 čo nám ešte pomohlo, neviem, pomôže i pri ADHD bolo, že sme si najskôr spravili 10-15 minút len pre seba, túlili sme sa, hrali, čítali… Mala som dojem, že ma pocit spokojnosti, naplnenia, že sa ma trochu nasytila a išlo všetko oveľa ľahšie

@majka2 neustúpiť