icon

Ako zvládnuť neposedného syna v kolektíve?

11. dec 2025

Ahojte. Syn má 2,5 roka ano pre niekoho to bude smiešne ale ja si s ním naozaj neviem dat rady ked niekam ideme do kutika/herne alebo na nejaké krúžky 🥲 skúšali sme uz mnoho aktivit ale on jednoduchí nebude nikdy rešpektovať ani mňa ani lektorku on sa vždy chce len šaliť a behat a ked sa rozjaší až príliš tak robí zle iným deťom 🥲 neviem preco, uz som ja kričala, upozorňovala, vysvetľovala alebo sme aj niekoľko krát odišli ale bez efektu on jednoducho takýto je len mi vŕta v hlave ci to je v poriadku 🥲 naozaj nikde kde sme boli som sa nestretla s tak divym dieťaťom ako je on. Všetky deti ci mladšie alebo staršie aspoň na chvíľu udržia pozornosť a zaujme ich co ukazuje lektorka to ale môjho syna vôbec. Najprv som si vravela ze možno je este na také aktivity nezrelí ale predsa ked to dokážu aj mladšie deti ?! Mam s nim zájsť k psychologicke? Inak doma sa s nim pracuje v pohode. Pekne si kreslím, vyrábame alebo sa spolu hráme ci aj pekne sam. Len v kolektivoch je ako utrhnuty z reťaze a mňa to mrzí. Rada by som s nim chodila a užila si este tých pár mesiacov doma na materskej ale s nim sa ozaj nedá 🥲

pribinak
11. dec 2025

K psychologické? Nie si tak trochen premotivovana?
2,5 ročný ak nejavi taujem o krížik, tak tam proste s ním nechod

autor
11. dec 2025
@pribinak

K psychologické? Nie si tak trochen premotivovana?
2,5 ročný ak nejavi taujem o krížik, tak tam proste s ním nechod

@pribinak a ty nie si tiež premotivovana ze tu všetko komentuješ a este s tak nepríjemným podtonom stale ? 😃 je mi jasné že s nim nepôjdem tam kde ho to nebaví. Nejde o to ze ho nebaví ale ze sa nevie absolútne sústrediť a ani nechce. Je veľmi ale naozaj veľmi divoký ma rad nahanacky a vrieskanie a smiech to poväčšine deti nedávajú lebo sú oveľa kľudnejšie

pribinak
11. dec 2025
@anonym_autor

@pribinak a ty nie si tiež premotivovana ze tu všetko komentuješ a este s tak nepríjemným podtonom stale ? 😃 je mi jasné že s nim nepôjdem tam kde ho to nebaví. Nejde o to ze ho nebaví ale ze sa nevie absolútne sústrediť a ani nechce. Je veľmi ale naozaj veľmi divoký ma rad nahanacky a vrieskanie a smiech to poväčšine deti nedávajú lebo sú oveľa kľudnejšie

@anonym_autor to je moja vec čo komentujem
Ale ty máš iný rapel

jaskolka
11. dec 2025

Autorka, máš temperamentne dieťa,nič iné. Zbytočne budeš porovnávať s inými deťmi,to je jedna z najhorších veci,aké môžeš urobiť,lebo budeš len zbytočne stresovať seba a možno aj dieťa,keď ho budeš chcieť "vopchať"do podoby iných pokojnejších detí. Povahy sú rôzne, tvoj je skrátka viac energický a zároveň ešte nemá "kapacitu"aby vedome pochopil,že teraz sa treba prispôsobiť okoliu a robiť to,čo ostatní.
Proste s ním choď na také herne,kde nie sú lektorky ani organizovana hra,to očividne ešte nie je pre neho. Keď sa príliš rozblazni pri samostatnej hre ,tak ho vezmi a idete domov.

anonym_69a447
11. dec 2025

A keby si sa s ním vyjašila pred tým? Môj je tiež dosť divý, takže pred krúžkom prechádzka po vlastných, čo ho čiastočne upokojí. Úplne ok nevydrží nikdy. Tiež som sa bála, že mi nebude spolupracovať - napr. pred 1,5 rokom na babybalance nespolupracoval takmer vôbec, na babyplávaní ako-kedy a až teraz spolupracuje, ale asi hlavne preto, že ho aktivita baví. A vždy po nejakom čase začne blbnúť, ale tých 20 - 30 minút už zvykne vydržať.

autor
11. dec 2025
@pribinak

@anonym_autor to je moja vec čo komentujem
Ale ty máš iný rapel

@pribinak tak bude mi tu nejaka písať ze som premotivovana? 😅

beata_k
11. dec 2025
@anonym_autor

@pribinak tak bude mi tu nejaka písať ze som premotivovana? 😅

@anonym_autor Ale ona ma pravdu. Si premotivovana. 2,5 zive dieta vlacit po kruzkoch, ktore ho zjavne nebavia nie je nic ine iba premotivovanost matky. A s tym psychologom si zabila uz uplne.

zabka79
11. dec 2025

@anonym_autor moze tam byt hyperaktivita...ale este je maly na diagnostiku...avsak tvoj instinkt bude asi spravny ze je "iny"

mogaa
11. dec 2025

prosím ťa tvoje dieťa má 2,5 roka....to je vek kedy si robí čo chce a snaží sa presadzovať to, čo chce robiť ono, nie to čo od neho chceš ty alebo lektorka....jednoducho ho nezaujíma čo po ňóm chce lektorka alebo ty, v tom momente sa chce naháňať alebo blázniť...uplne normálna vec.....a psychologička? veď tá ťa vysmeje, to čo opisuješ nie je problém dieťaťa ale vek dieťaťa.....a ano, treba dieťa zobrať a ísť vtedy preč a takto opakovať dokolečka až to pochopí.....iné deti majú asi lepšie určené hranice čo môžu a čo nie....

anonym_6e0f01
11. dec 2025

A ten kruzok ho aj zaujima alebo nie
Lebo je rozdiel, ze v podstate zaujima, ale nevie sa prisposobit kolektivu
Alebo ho teda vobec nezaujima a teda nema ani snahu opakovat cosi..
Je moznost skusit iny kruzok, nieco co mu viac sadne.. nie co si ty myslis, zeby bolo pekne, kebyze spolu chodite, ale co by jemu sadlo, jeho temperamentu
Este je moznost aby siel na kruzok s niekym inym, lebo vsetky deti sa inak chovaju pri mame a inak bez nej.
A teda, ak mozem, aky je to kruzok kam chodi?

tiika
11. dec 2025

@anonym_autor v tomto veku je to normálne, nie všetky deti zvládajú organizovane aktivity. Moja bola podobna, ostatne detičky sa držali pri mamach, posobili utiahnuto, moja mala “na haku”, čo sa robí, išla si svoje, skúmala okolie.. avsak po niekoľký krát, keď už nebolo čo objavovať, sa konečne začala aj zaujímať o to, čo sa deje.
Myslím, že sa naozaj netreba až tak s inými porovnávať a zatial ani obávať. Časom uvidis. Nie je to ani o hraniciach, skôr o povahe, temperamente.. niekto veci radšej pozoruje z diaľky, niekto si chce všetko čo najskôr sam vyskúšať.

autor
11. dec 2025
@mogaa

prosím ťa tvoje dieťa má 2,5 roka....to je vek kedy si robí čo chce a snaží sa presadzovať to, čo chce robiť ono, nie to čo od neho chceš ty alebo lektorka....jednoducho ho nezaujíma čo po ňóm chce lektorka alebo ty, v tom momente sa chce naháňať alebo blázniť...uplne normálna vec.....a psychologička? veď tá ťa vysmeje, to čo opisuješ nie je problém dieťaťa ale vek dieťaťa.....a ano, treba dieťa zobrať a ísť vtedy preč a takto opakovať dokolečka až to pochopí.....iné deti majú asi lepšie určené hranice čo môžu a čo nie....

@mogaa ach to som si tu teda prišla na správne miesto pre rady opäť som tu dopadla ako hrozna matka co vlastne nevie ani určit hranice dieťaťu.

Všetkým ktoré dali normálne komentáre ďakujem. A nie nie je nenormálne ísť v tomto veku l psychologovi na hlavu...je to skoro ale chodi sa aj v tomto veku a poznám nie jedného rodiča co to riešil uz v tomto veku.
Nie syna premotivovane nevlacim po krúžkoch. Chcela som s nim raz týždenne na niečo chodiť aby mal nejakú zmenu. Niečo iné a nejaký iný kolektív. To je teda vlacenie ano ? Ci vlastne som na prd matka aj preto ze som chcela syna na nieco zobrať 🤣 panebože....

autor
11. dec 2025

A keby ho neberiem nikde tak som zas zla matka lebo sedíme doma 🤣🤣 ja neviem ženy trosku rozmýšľate nad tým co komu píšete. Viem ze v reále nie ste také hnusoby (väčšina z vás určite nie) písmo veľa znesie a skúste aj takto skryté na sociálnych sieťach vysloviť podporu ženám ktoré sú v podobných situáciách ako vy.

anonym_9df139
11. dec 2025

Aj keď @pribinak komenuje často moc ostro tak tu celkom s ňou súhlasim. Ja mám dieťa podobného veku, temperamentné, živé, tiež také divé nikde nevidím a preto s nim na žiadne krúžky nechodím. Normalne radšej skáčeme do mláky, kopeme si loptu, ideme do lesa, na ihrisko alebo sme na dvore. Veď keď vidíš, že to frustruje teba a jeho tak prečo mu tie podmienky neprispôsobíš? Hernička nášho velmi baví ale on tak lieta a ja musim jemu za zadkom lebo by si ešte ublížil alebo potrebuje pomoc že som tak brutal z toho vyčerpaná že ideme iba s mužom alebo raz za čas. Jednoducho robíme aktivity ktoré vyhovujú nám obom.

autor
11. dec 2025
@anonym_9df139

Aj keď @pribinak komenuje často moc ostro tak tu celkom s ňou súhlasim. Ja mám dieťa podobného veku, temperamentné, živé, tiež také divé nikde nevidím a preto s nim na žiadne krúžky nechodím. Normalne radšej skáčeme do mláky, kopeme si loptu, ideme do lesa, na ihrisko alebo sme na dvore. Veď keď vidíš, že to frustruje teba a jeho tak prečo mu tie podmienky neprispôsobíš? Hernička nášho velmi baví ale on tak lieta a ja musim jemu za zadkom lebo by si ešte ublížil alebo potrebuje pomoc že som tak brutal z toho vyčerpaná že ideme iba s mužom alebo raz za čas. Jednoducho robíme aktivity ktoré vyhovujú nám obom.

@anonym_9df139 bývame v byte tak radi vypadnem niekam von. Vonku sme kazdy den. Ci uz len prechádzka do lesa, do mesta alebo na odrazadle ci na ihrisko. Na jeseň a zimu som chcela pridať niečo interiérové nejaký krúžok na com nevidím nic zle a syna to nefrustruje. Baví hi to, chce chodiť aj sa vždy pýta ked ideme okolo budovy kde sa krúžok na ktorm sme boli nachádza on sa z toho tesi ale ako píšem on sa chce jašiť a skákať a popri tom niekedy aj drgne nejaké dieta čím by mohol ublížiť a tak ma to trocha mrzi rada by som s nim chodila ked aj on chce ale toto sa nedá

anonym_9df139
11. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_9df139 bývame v byte tak radi vypadnem niekam von. Vonku sme kazdy den. Ci uz len prechádzka do lesa, do mesta alebo na odrazadle ci na ihrisko. Na jeseň a zimu som chcela pridať niečo interiérové nejaký krúžok na com nevidím nic zle a syna to nefrustruje. Baví hi to, chce chodiť aj sa vždy pýta ked ideme okolo budovy kde sa krúžok na ktorm sme boli nachádza on sa z toho tesi ale ako píšem on sa chce jašiť a skákať a popri tom niekedy aj drgne nejaké dieta čím by mohol ublížiť a tak ma to trocha mrzi rada by som s nim chodila ked aj on chce ale toto sa nedá

@anonym_autor ak sa tam teší ale neskôr vôbec nepočúva iné inštrukcie, ruší iné deti a ubližuje im tak tam nasilu nechodte. Môj by sa tiež tešil aby lietal v obchode a vyťahoval veci z regálov ale nepatrí sa to, môže sa z toho tešiť kolko chce, robiť to nebude a takým situáciam sa vyhýbam. Ale ako si napísala že drgne nechtiac iné dieťa je úplne normálne a vôbec by som sa na to neurazila.

anonym_fed07b
11. dec 2025

@anonym_autor nevláčila som dieťa po krúžkoch, ani po žiadnych kútikch, lebo by robilo to, čo tvoje. Nechala som ho vyblázniť sa, vyjašiť, vybehať na ihriskách, zima, nezima, skúkať po mlákach, zbierať kamene, palice a je tu, úplne normálny, výborne sa učil. Nie všetky deti sú ochotné v 2,5 roku počúvať lektorku a opakovať ako cvičené opice. Neviem, kde toto vzniklo, že si premotivované matky myslia, že keď bude mať dieťa od dvoch rokov aspoň dva, tri krúžky týždenne, tak musí zákonite skončiť medicínu alebo právo s červeným diplomom. Alebo že by to bolo v tom, že keď sa venuje dieťaťu lektorka, mamička má viac menej pohov?

beata_k
11. dec 2025

Tak ho vezmi do inerieroveho ihriska a nie na kruzok. Tam mooooze po trampoline skakat aj celu hodinu. A do buducna, pocitaj s tym, ze mas zive dieta a podla toho mu musis vyberat kruzok. Pri hrnciarskom kruhu ti jednoducho nikdy neobsedi aj ked bude mat 5 rokov.

autor
11. dec 2025
@anonym_fed07b

@anonym_autor nevláčila som dieťa po krúžkoch, ani po žiadnych kútikch, lebo by robilo to, čo tvoje. Nechala som ho vyblázniť sa, vyjašiť, vybehať na ihriskách, zima, nezima, skúkať po mlákach, zbierať kamene, palice a je tu, úplne normálny, výborne sa učil. Nie všetky deti sú ochotné v 2,5 roku počúvať lektorku a opakovať ako cvičené opice. Neviem, kde toto vzniklo, že si premotivované matky myslia, že keď bude mať dieťa od dvoch rokov aspoň dva, tri krúžky týždenne, tak musí zákonite skončiť medicínu alebo právo s červeným diplomom. Alebo že by to bolo v tom, že keď sa venuje dieťaťu lektorka, mamička má viac menej pohov?

@anonym_fed07b nie na kruzkoch pre takéto deti kde je lektorka mamičky nesedia 😃

anonym_fed07b
11. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_fed07b nie na kruzkoch pre takéto deti kde je lektorka mamičky nesedia 😃

@anonym_autor možno na týchto nie, o nejaký ten rok ich vláčia zo škôlky rovno na krúžky, ideálne denne, aby dieťa malo vyplnený deň do poslednej minúty, lebo veľká časť memičiek je presvedčená, že treba dieťaťu robiť animátora od rána do večera. A ak je na krúžku škôlkar, tam mama okolo neho kmitá len výnimočne.

tini27
11. dec 2025

Nevidela by som to tragicky, keď hovoríš, že doma viete normálne fungovať, pracovať, tvoriť… Môj syn bol tiež taký ( teda stále je, teraz má 6,5 :D), ja si vždy pripomínam seba v jeho veku- on proste vníma svet okolo ako tá zajačica v zootropolise tých leňochodov 😀… takže je náročné ho zaujať… my sme tak npr prestali chodiť na baby balance- proste v tom veku cca 2 roky už to bola pre neho neskutočná nuda ( už len to, kým sa “vystriedali” ostatné deti jemu prišlo ako večnosť…) tak načo to hrotiť a vzájomne tam trpieť…
Áno, časom sa bude musieť naučiť, že treba aj vydržať, že sú aj nudné veci v živote… treba to skúšať, treba hľadať čo ho osloví… veľmi veľa spraví osobnosť lektora/ pedagóga/ trénera… a veľa aj tvoj prístup 🙂.. nechci z neho kľudné dieťa, to on nebude… ber ho aký je a snaž sa tú vlastnosť využiť čo najlepšie 🙂… a nenúť ho, aj do budúcna- deti dokážu úžasné veci, no musí im to čo robia dávať zmysel 🙂

anonym_b22746
11. dec 2025

@anonym_autor Ja ti síce poradiť neviem, ale takého istého som mala doma. Ale s tým, že bol veľmi hyperaktívny aj doma a skôr v kolektíve tichý. Ale keď sa v kolektíve oťukal nebolo mu konca kraja 😅
Treba proste vydržať a možno za čas nechodiť tam to nie je pre neho. Skôr vonku ,športové aktivity s deťmi,alebo iný tip zábavy. Možno nie je nato zrelý. Proste neporovnávaj deti. Každé dieťa je iné. Môj nikdy nevydržal ani v škôlke pri jednej aktivite prvý rok,ale zase v športe vždy vynikal. Už je dávno dospelý a veľmi dávno sa ukľudnil a nie je už ani stopy po tom neposednom chlapcovi.

hana_clarity
12. dec 2025

@anonym_autor prosim neporovnajme deti. moje su kazde ine, inak reagovali na veci aj na kruzky. ked chce behat a blaznit sa tak nech sa blaznit. pozrite sa na stravu - vela cukru, malo bielkovin - a cas pred obrazovkou. dieta ma byt zive, hybat sa, blaznit sa.

deedol
13. dec 2025

podla mna je to normalne, vzdy sa najde aj dieta, ktore taketo aktivity v tomto veku este nebavia a mozu a nemusia ho zacat bavit neskor. netlacila by som na pilu, ked to nejde. mozete skusit pohybovy kruzok, je ich vela, kde je mama cely cas pri dietati a mozes ho usmernovat. ale mozno ani to nepojde, ak je vo faze, ze nechce pocuvat prikazy. ak sa doma vie sustredit na nejaku aktivitu par minut, tak to podla mna nebude ani ziadna hyperaktivita, ako tu niekto pisal. a psychologicku by som kvoli tomuto neriesila (pritom som zastanca toho, ze ak je problem, tak radsej riesit skor ako neskor, ale tu fakt problem nevidim).

motylik2559
13. dec 2025
@anonym_autor

A keby ho neberiem nikde tak som zas zla matka lebo sedíme doma 🤣🤣 ja neviem ženy trosku rozmýšľate nad tým co komu píšete. Viem ze v reále nie ste také hnusoby (väčšina z vás určite nie) písmo veľa znesie a skúste aj takto skryté na sociálnych sieťach vysloviť podporu ženám ktoré sú v podobných situáciách ako vy.

@anonym_autor Ahoj autorka, moj synovec, ked bol este malicky bol tiez takyto loptoš, behat, nahanat sa, no svagrina mala co robit, doma tiez bol ok, ale v kolektive deti, ze no zbohom😂 Neboj nemas jedina takeho drobca, aj ked sa ti ine deticku zdaju kludnejsie. Svagrina tiez chcela skusit, aj ked to si pamätam,ze mal vtedy 3r. nejaky v uvodzovkach kruzok, ci kurz, ci ako to spravne nazvat, kde tiez sa mali sustredit chvilku na nieco a u neho nehrozilo, takze po chvili odisli. A nakoniec co pomohlo a velmi- moj brat, cize jeho otec si zacal s nim kopat loptu, kde pri tom aj dost behal, vyjasil sa a ked bol prvak na zakladke ho dali na futbal normalne za futbalovy klub a teda bavi ho to doteraz a to uz ma 19 rokov😄 Takze skuste sa uberat tymito smermi napr., mozno to aj u tvojho pomoze, lebo sa vybujaci pri tom dosyta a bude aj koza cela aj vlk syty🙂 Neviem ci som ti tym pomohla, za vyskusanie nedas nic, aspon ako napad z praxe🙂