icon

Ako zvládnuť ťažký nástup do škôlky?

8. jan 2026

Ahojte mamičky. Ako zvládnuť ťažký nástup do škôlky? Koľko času tomu dať? Dcera je v škôlke cca 1,5 mesiaca, lebo sa uvoľnilo miesto. Od leta sme ju na to pripravovali, keďže sme si mysleli, že ju vezmú už v septembri. No jej nástup je pre nás hrozne náročný - každý deň plač, ráno, poobede, večer pred spaním. V škôlke ju musia odo mňa nasilu brať, ráno plače tak, že ju počuť na celu ulicu, opakuje mi, že plače tam aj cez deň. Ponechali jej zatiaľ dochádzku na pol deň. Podľa učiteľky sa nič nedeje, lebo sú tam deti, ktoré plačú aj celý rok. Ale ja neviem, čo robiť, dokedy čakať, skúšať to. V inej škôlke teraz miesto nie je voľné, museli by sme ju voziť do uplne iného mesta, cudzieho kolektívu, prostredia.. kde si navyše nemôžem z časového hľadiska len tak hocikedy odbehnúť (napríklad kvôli chorobe, zabudnutým veciam alebo ju vyzdvihovať po 2-3 hodinách). To by sa nám vôbec nevyplatilo.

Strana
z2
lentilka
8. jan 2026

Už mala 3?

anonym_7e60b3
8. jan 2026

Ja som preplakala celú škôlku, aj prípravku, a tu som, aj som sa uplatnila v živote a nemám nespracované traumy z detstva.

autor
8. jan 2026
@lentilka

Už mala 3?

@lentilka áno, nastúpila ako čerstvo 3ročná

autor
8. jan 2026
@anonym_7e60b3

Ja som preplakala celú škôlku, aj prípravku, a tu som, aj som sa uplatnila v živote a nemám nespracované traumy z detstva.

@anonym_7e60b3 ďakujem za životný príbeh, ale otázka bola trochu iná…

lentilka
8. jan 2026

A začať opätovne napr. s 1 hodinou v škôlke a po týždni postupne predlžovať? Nech má šancu sa adaptovať.

autor
8. jan 2026
@lentilka

A začať opätovne napr. s 1 hodinou v škôlke a po týždni postupne predlžovať? Nech má šancu sa adaptovať.

@lentilka To nám štátna neumožňuje..

anonym_ae07e7
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor moja prvá dcéra plakala 2 mesiace, vkuse, aj keď sme mali prázdniny a chcela som s ňou ísť len vonku , či do obchodu, nechcela ísť, bála sa ísť aj okolo škôlky. Začala sa pocikavať. Prerušila som jej dochádzku a dala ju od polroka. Pokračovalo to. Preložila som ju do inej škôlky a zrazu bolo super. Po 2 týždňoch ani domov nechcela ísť.
Syn plakal 2 dní a potom už bolo dobre.
Niektoré deti z jeho triedy plaču ešte aj teraz a to sú predškoláci. Ale tam je podľa mňa aj chyba v rodičoch. Veľmi dlho sa s nimi lúčia, presviedčajú ich, vyjednávajú. Ja dám pusu, postiskam, poviem že idem do práce a keď sa vyspi prídem. A dodržím to.

anonym_30daab
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som nedokázala nechať svoje dieťa plakať denno denne 1,5 mesiaca.
Nie je zrelá. Pauzu minimálne na mesiac. Ideálne do septembra. Nie je nič horšie ako dať dieťa do zabehnutého kolektívu. Nikdy nezapadne.

anonym_70884d
8. jan 2026

A ucitelka co povedala na ten plac, teda ci place aj cez den? Alebo o placi vies len podla dcery..
U nas prisiel zlom asi vtedy, ked si nasla nejakeho partaka tam, cize byt tam dlhsie paradoxne, aby dieta zistilo, ze ucitelka je fajn, je to kamoska, prostredie je bezpecne.. a teda plac bol rano len, ze tam nebudem s nou, po chvili presiel a cely den ok.. my sme si robili srandicky a vysvetlovali, ze rodicia pracuju a nemozu tam byt, nezmestia sa na postel, stolicky, wc a pod
A tie kamaratstva sa tam menia rychlostou rychlika, tak ako aj veci, aktivity..

mirola
8. jan 2026

moj syn plakal a nariekal celu skolku.. rano katastrofa, poobede vecer v posteli, vystriedali sme 4 skolky.. robil to v kazdej… teraz je skolak.. a konecne neplace.. dovod bol, ze v skolkach ho nutili spat, ak nespal lezat po tichu..

pribinak
8. jan 2026

Muž ju nemôže ráno brat do skolky??

autor
8. jan 2026
@pribinak

Muž ju nemôže ráno brat do skolky??

@pribinak môže, ale na situácii to nič nemení

pribinak
8. jan 2026
@anonym_autor

@pribinak môže, ale na situácii to nič nemení

@anonym_autor meni. Deti Inak reagujú na matku, inak na otca.

anonym_66a08c
8. jan 2026
@anonym_autor

@lentilka To nám štátna neumožňuje..

@anonym_autor aký má dôvod vám to neumožňovať? Bežne to štátne škôlky robia. Ale čo sa týka dcérky, zjavne nie je na škôlku ešte zrelá. Píšeš, že chodí na pol dňa, ak sa ti tú len trochu dá, nechala by som ju do septembra, možno aj rok doma. O rok to môže byť celkom iné, nie všetky trojročné deti sú na škôlku zrelé a túžia po kolektíve

anonym_2629de
8. jan 2026

" navyše nemôžem z časového hľadiska len tak hocikedy odbehnúť (napríklad kvôli chorobe, zabudnutým veciam alebo ju vyzdvihovať po 2-3 hodinách). To by sa nám vôbec nevyplatilo "
Toto som teda že nikdy v škôlke neriešila
Do škôlky išli predsa na to ,aby tam boli ,čo po 3hod.vyzdvihovať
Aké zabudnuté veci,čo sa bez toho jeden deň nezaobíde, spadne svet
Kvôli chorobe?dieťa mi odovzdali po mojom príchode a nikto mi za soplik,kašlik nevolal ,príďte si po dieťa.ak bolo choré,ostalo doma od rána,žiadna škôlka
Z tvojho príspevku si premotivovana matka,ktorá zas robí veľké haló zo všetkého

anonym_e2c99c
8. jan 2026

Ja ti poviem moj nazor a to je,ze ak mozes nechaj na pol den dochadzku a ked sa to nezlepsi a je moznost prerus skolku. Ja som to neurobila pri druhom,stale ma vsetci presviedcali,ze to je ok,ved nech si place,prestane,len trucuje atd. A vlastne som si to nahovarala uz aj ja asi potom. Ze to je len obdobie a asi dlhsie si zvyka. A nezvykol si. Dostal taky odpor,ze nejedaval absolutne nic v skolke. Zacalo ho prehnat,vracal atd. Len sme chodili potom po lekaroch vkuse problem s bruskom. Snazila som sa ako som mohla. Predskolsku musel ist no problem pretrvaval a tak sme to dako prezili na pol dna. Ale bol to horor celkovo.

autor
8. jan 2026
@pribinak

@anonym_autor meni. Deti Inak reagujú na matku, inak na otca.

@pribinak ale veď sme to skúšali, striedame sa, reakcie sú stále rovnaké

anonym_66a08c
8. jan 2026
@anonym_autor

@pribinak ale veď sme to skúšali, striedame sa, reakcie sú stále rovnaké

@anonym_autor ty pracuješ?

autor
8. jan 2026
@anonym_2629de

" navyše nemôžem z časového hľadiska len tak hocikedy odbehnúť (napríklad kvôli chorobe, zabudnutým veciam alebo ju vyzdvihovať po 2-3 hodinách). To by sa nám vôbec nevyplatilo "
Toto som teda že nikdy v škôlke neriešila
Do škôlky išli predsa na to ,aby tam boli ,čo po 3hod.vyzdvihovať
Aké zabudnuté veci,čo sa bez toho jeden deň nezaobíde, spadne svet
Kvôli chorobe?dieťa mi odovzdali po mojom príchode a nikto mi za soplik,kašlik nevolal ,príďte si po dieťa.ak bolo choré,ostalo doma od rána,žiadna škôlka
Z tvojho príspevku si premotivovana matka,ktorá zas robí veľké haló zo všetkého

@anonym_2629de neviem, v akom roku si ty chodila po deti.. ale momentálne majú všetky škôlky v okoli adaptačný proces.. niektoré 2 týždne, niektoré aj 3 mesiace.. na začiatku chodia 3-4 hodiny, potom skúšajú spánok, potom na celý deň.. ak ju začneme voziť do krajského mesta, pripočítam si k tomu zápchy, celu cestu otočiť, absolvovať ranné porady, tak nie, neoplatí sa mi toľko dochádzať.. to môžem rovno nechať robotu..
kvôli chorobe? V škôlke je ranný filter. Bola som svedkom toho, ako niektoré deti otočili vo dverách (lebo dieťaťu trochu tiekol sopel, lebo malo niečo na koži a pod), rodičia mohli presviedčať učiteľku koľko chceli, že žiadne známky choroby nevykazuje.. už raz som sa musela po hodine po ňu vrátiť, lebo bola rozhorucena (nakoniec z toho ani choroba nebola)..
žiaľ, nie každá škôlka je taká zhovievavá ako vaša

autor
8. jan 2026
@anonym_66a08c

@anonym_autor ty pracuješ?

@anonym_66a08c práve začínam na menší úväzok, zatiaľ z domu, ale niektoré porady sú na pracovisku

majlo1234
8. jan 2026

Ak ucitelka veavi, ze je to ok, a ty nemas inu moznost, asi to bude ok.

anonym_214b5b
8. jan 2026

Dlasia premotivovana matka ktora hlada dovody a nie sposoby. Vsetko co ti napisu znegujes. V zivote mi dieta nikto rano v skolke neotocil, ze je chore a ma ist domov.
A stale sme sa nedozvedeli, ci place aj ked rano odides ako dlho place alebo robi cirkus len pri odovzdavani?

anonym_66a08c
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_66a08c práve začínam na menší úväzok, zatiaľ z domu, ale niektoré porady sú na pracovisku

@anonym_autor riešila by som to s opatrovateľkou, pre dieťa je toto trápenie, ešte ma napadlo, ona vie, že nechodíš každé ráno do práce? Možno si myslí, že ty si doma a ju si odložila do škôlky

nikushka8
8. jan 2026

Nam obe dcery odplakali skoro kazde rano 2 roky. Nedavali rannu rozlucku,aj ked sme to nikdy nepredlzovali- rychlo vyzliect, pusa a cau. Starsiu bezne bravala od nas ucitelka, no akonahle sa dvere zavreli, uz bola v pohode. Stacilo, ze ju ucitelka potulkala (castokrat mi posielala fotku,ze je ok). Mladsia poplakavala aj cez den, no nerobievala sceny ako starsia. S prichodom predskolskej sa to u oboch zlomilo. No mali sme vzdy stastie na neskutocne mile ucitelky, keby boli ine, starsiu do skolky nedostaneme. Starsia je uz druhacka a obcas ide aj do skoly so slzami,je hypersenzitivna, vela veci vnima moc citlivo, takze s tym musime pracovat neustale.

autor
8. jan 2026
@anonym_214b5b

Dlasia premotivovana matka ktora hlada dovody a nie sposoby. Vsetko co ti napisu znegujes. V zivote mi dieta nikto rano v skolke neotocil, ze je chore a ma ist domov.
A stale sme sa nedozvedeli, ci place aj ked rano odides ako dlho place alebo robi cirkus len pri odovzdavani?

@anonym_214b5b čo konkrétne znegujem? Že máme ranný filter? To je fakt a po dvoch týždňoch mi dieťa vrátili, lebo podľa nich bolo rozhorúčené. Striedame sa s mužom ako dvaja rovnocenní rodičia a emócie sú stále rovnaké - na tom som niečo znegovala? Vyse hodiny dochádzať v zápchach do novej škôlky, otočiť to a pritom stíhať robotu s fixným začiatkom pracovného dňa? Adaptácia bola umožnená týždeň, viac nepovolili. Riešili sme to pred prázdninami, vyhoveli nám pol dennou dochádzkou. Čo konkrétne som znegovala? Dcera normálne chodí do škôlky ďalej. Pýtam sa len na skúsenosti, aby sme sa vedeli zariadiť, nakoľko počítame s tým, že sa časom musim vrátiť na plný úväzok.

autor
8. jan 2026
@anonym_214b5b

@anonym_214b5b plače v priebehu doobedia, potvrdila to učiteľka, dokonca aj kuchárka, že roní slzy aj pri jedení.. po navrate domov plače a večer zaspáva s plačom
Ďalšie otázky?

autor
8. jan 2026
@anonym_66a08c

@anonym_autor riešila by som to s opatrovateľkou, pre dieťa je toto trápenie, ešte ma napadlo, ona vie, že nechodíš každé ráno do práce? Možno si myslí, že ty si doma a ju si odložila do škôlky

@anonym_66a08c nie, nevie, neriešime to s ňou do detailu.. vie, že sa pomaly vraciam do prace.. sú dni, keď som naozaj len doma a niekedy aj dva dni po sebe idem do kanclu, lebo riešime väčšiu zákazku.. ale neoznamujem jej, kedy a odkiaľ robím

anonym_e1beee
Včera o 06:30

otázka je ake riešenie alebo radu čakas? ked už začínaš robiť a teda doma ju nechať nemôžeš?

zuzkaa1991
Včera o 08:23
@anonym_autor

@anonym_autor moja nastupila ako 2.5r pocas pandemie takzs viac doma ako v skolke. Stale od začiatku kedze bola aj casto doma 2 3dni v skolke mesiac doma a tak.dookolecka do 5r potom som zmenila skolku kvoli skole a revala vkuse kazde rano v skolke dokonca v novej skolke mala učiteľku nasu susedu co ju pozna od malicka aj tak revala...preslo.az v druhom polroku ked koncila predskolsku ;)
Niektoré deti su viac citlivé ano aj pre mna bolo to narocne ale dieta si zvykne dlho sa nelucit rychlo prezliecť do 2 3min som.bola prec ;)

autor
Včera o 08:53
@anonym_e1beee

otázka je ake riešenie alebo radu čakas? ked už začínaš robiť a teda doma ju nechať nemôžeš?

@anonym_e1beee veď môžem dať výpoveď.. otázne je, či to má zmysel a dokedy potom čakať s nástupom do inej škôlky.. a či sa tam nebude opakovať rovnaký scenár.. proste pýtam sa tých, čo majú skúsenosť, ako to riešili.. to je všetko

Strana
z2