icon

Ako zvládnuť ťažký nástup do škôlky?

8. jan 2026

Ahojte mamičky. Ako zvládnuť ťažký nástup do škôlky? Koľko času tomu dať? Dcera je v škôlke cca 1,5 mesiaca, lebo sa uvoľnilo miesto. Od leta sme ju na to pripravovali, keďže sme si mysleli, že ju vezmú už v septembri. No jej nástup je pre nás hrozne náročný - každý deň plač, ráno, poobede, večer pred spaním. V škôlke ju musia odo mňa nasilu brať, ráno plače tak, že ju počuť na celu ulicu, opakuje mi, že plače tam aj cez deň. Ponechali jej zatiaľ dochádzku na pol deň. Podľa učiteľky sa nič nedeje, lebo sú tam deti, ktoré plačú aj celý rok. Ale ja neviem, čo robiť, dokedy čakať, skúšať to. V inej škôlke teraz miesto nie je voľné, museli by sme ju voziť do uplne iného mesta, cudzieho kolektívu, prostredia.. kde si navyše nemôžem z časového hľadiska len tak hocikedy odbehnúť (napríklad kvôli chorobe, zabudnutým veciam alebo ju vyzdvihovať po 2-3 hodinách). To by sa nám vôbec nevyplatilo.

Strana
z2
anonym_e1beee
Včera o 08:57
@anonym_autor

@anonym_e1beee veď môžem dať výpoveď.. otázne je, či to má zmysel a dokedy potom čakať s nástupom do inej škôlky.. a či sa tam nebude opakovať rovnaký scenár.. proste pýtam sa tých, čo majú skúsenosť, ako to riešili.. to je všetko

@anonym_autor moja ja predskoláčka, niektorí chodia 3rok, niektorí už 4tí.. sú deti ktoré revu doteraz. Dať výpoved koli plaču dieťata v školke, tak to som naozaj ešte nepočula

fiafia
Včera o 09:09

@anonym_autor nie každé dieťa má ukazkovu adaptáciu. Moja dcéra isla do skolky ked nemala ani 3. Adaptácia hrozna, ranné plače, ze ju bolo počuť až von, nejedla, začala sa pocikavat, dokonca mala zle sny. Nie, niesom zla matka, svoje dieta milujem, samozrejme, ze som ju tak nerada videla ale do prace som musela, nebolo na výber. Chcem tým povedať to,že s podporou učiteliek si dcéra skolku zamilovala chodila tam rada a teraz ako školáčka ju stále spomína a rada by sa tam este vrátila. Veľa závisí od prístupu učiteliek a rodičov. Keď dieta zbadá,ze rodič váha,je neistý je problém. Ak ste pre škôlku rozhodnutí dajte tomu este cas...

autor
Včera o 13:30
@anonym_e1beee

@anonym_autor moja ja predskoláčka, niektorí chodia 3rok, niektorí už 4tí.. sú deti ktoré revu doteraz. Dať výpoved koli plaču dieťata v školke, tak to som naozaj ešte nepočula

@anonym_e1beee no vidíš a ja mam v okoli kopec mamičiek, ktoré kvoli škôlke museli riešiť výpoveď, zmenu úväzku a pod.. v susedstve máme chlapčeka, ktorému po mesiaci prerušili dochádzku, bratrancov syn mal zo škôlky triašky a nočné dresy, jeho žena musela ostať 7 mesiacov doma bez nároku na akýkoľvek príspevok.. vieš, deti sú rôzne, ale mamičky na MK ma vždy vedia fascinovať vetami typu “mne nikdy dieťa nevrátili”, “dať výpoveď kvôli placu, to som nikd nepočula”, “ďalšia premotivovana matka”… to, že sa to nestalo vám, neznamená, že sa to inde nedeje alebo nemôže stať

anonym_e1beee
Včera o 13:34
@anonym_autor

@anonym_e1beee no vidíš a ja mam v okoli kopec mamičiek, ktoré kvoli škôlke museli riešiť výpoveď, zmenu úväzku a pod.. v susedstve máme chlapčeka, ktorému po mesiaci prerušili dochádzku, bratrancov syn mal zo škôlky triašky a nočné dresy, jeho žena musela ostať 7 mesiacov doma bez nároku na akýkoľvek príspevok.. vieš, deti sú rôzne, ale mamičky na MK ma vždy vedia fascinovať vetami typu “mne nikdy dieťa nevrátili”, “dať výpoveď kvôli placu, to som nikd nepočula”, “ďalšia premotivovana matka”… to, že sa to nestalo vám, neznamená, že sa to inde nedeje alebo nemôže stať

@anonym_autor tak daj v pondelok vypoved a vybavené. Nie som premotivovana moja milovala a miluje škôlku a chodi aj celý júl ale aj keby plače, neviem žit zo vzduchu ak ty ano tak daj vypoved a hraj sa doma s dcerkou a hladaj si potom robotu kde budu akceptovať hned po nástupe ocr a choré decko v školke. A ked sa v novej práci spýtaju dovod vasho odchodu, povedz že lebo dcera plakala v školke 🙂 premotivované mamičky su skôr tie, ktoré si myslia že žiadne ine decko nerevalo v školke

bielasovicka
Včera o 13:43
@anonym_autor

@anonym_autor a keď sa ju doma opýtaš ze prečo stále plače, tak co ti hovori?

jajur88
Včera o 14:23

@anonym_autor Vidis za ten mesiac a pol nejake zlepsienie? Pripadne zhorsenie spravania malej doma?

Uprimne, prekvapuje ma, ze ucitelka tvrdi, ze sa nic nedeje. Mala sa potom upokoji a zapaja sa do cinnosti? Alebo je bokom a poplakava? Je tam i ina ucitelka ci len tato jedna?

Mne dieta jednu dobu rano tiez velmi plakalo a nechcelo sa ma pustit. Bolo to spojene s mojim nastupom do prace si myslim. A vtedy som dost zneistela. Ale mne pani ucitelky vraveli, ze poznaju, ak to dieta nedava. U nas chodil jeden chlapcek len na hodinku. Skratili to, lebo plakaval za maminkou. A potom opat predlzili.

Plus ja sa drzim este jednej rady pani ucitelky. Ak je dieta uz od rana rozrusene (u nas sedi ako kopka nestastia, co nie je zvykom), tak skolku rusim, ak sa da.

Strana
z2