Ako zvládnuť vzdorovité správanie trojročného dieťaťa?
Ako postupujete pri vzdore vášho dieťaťa? Moja dcéra neustále plače, vykrikuje, dožaduje si všetko ihneď. Nemôžem ani len ráno trochu poležať, lebo ma vyháňa z postele, keď niečo chce. Dennodenne jej vysvetľujem, najprv s kľudom, pokojne, no ona akoby ma vôbec nepočúvala. Nepozerá sa mi do očí, aj keď jej držím ramená a pokojne vysvetľujem ignoruje ma. Snažím sa postupovať s kľudom, no niekedy mi rupnú nervy a schytá odo mňa na zadok, ale takto to riešiť nechcem. Niekedy fakt je po tľapnuti po zadku ako vymenená, kľudná… ale tie jej vzdory, hnev je na nevydržanie, hádže sa o zem, nepočúva , nerešpektuje …skúšala som aj ignorovať, pomáha to len občas… naozaj niektoré deti majú takú vzdorovitú povahu alebo je to len obdobie ktoré prejde?
Co na to otec?
Co na to otec?
@veklipo takto sa správa aj pri ňom, najprv vravel že je to dieťa, tak ma svoje obdobia, ale nedávno sme rozmýšľali, že ju zoberieme ku psychologičke
takto sa správajú aj deti s diagnózou...
iné problémy nie sú?
centrum včasne intervencie - pre prípad žeby to trvalo dlhšie.
@deti95060810 do roka vôbec neudržiavala očný kontakt, donedávna nerozprávala, začala až keď mala 2,5 roka ale to aj tak len krátke vety a dosť ma piskľavý hlas, občas som zbadala že párkrát chodila po špičkách (už mala dva roky), keď je rozrušená, že niečo chce tak máva dlaňami dopredu pri hlave… inak je bystré dieťa, má rada spoločnosť, chce byť v prítomnosti detí ale tiež nerešpektuje ich hranice, išla by aj k cudziemu človeku, najradšej by brala druhým deťom veci respektíve pozerala do ich tašiek, vždy ju predtým stopnem a vysvetľujem jej, že sa to nesmie
z tohto opisu by som si netrufla povedat, ze ma nejaku diagnozu, takto sa sprava aj kopa zdravych (normotypickych) deti. ako reagujes, ked nieco chce a pisti? ako prebiehaju tie rana, kolko lezis v tej posteli? co od teba chce? kedy sa jej snazis vysvetlovat, ked je v amoku, ci neskor v klude? drzis ju za plecia a nutis ju pozerat ti do oci? to je dost neprijemne. a nebi ju ani ju "netlapkaj" po zadku, ci ako si so nazvala. vzdy je aj ina cesta.
Odporučala by som psychologicke vysetrenie,vizera to na asbergera ,alebo vysokofunkčny autizmus.
tak mám viac detí ale takto sa nesprávalo žiadne dieťa vo veku 3 roky...
nič nepokazíš ak pôjdeš do centra kde som ti už vyššie napísala. max. ti poradia čo a ako máš s dieťaťom pracovať.
z tohto opisu by som si netrufla povedat, ze ma nejaku diagnozu, takto sa sprava aj kopa zdravych (normotypickych) deti. ako reagujes, ked nieco chce a pisti? ako prebiehaju tie rana, kolko lezis v tej posteli? co od teba chce? kedy sa jej snazis vysvetlovat, ked je v amoku, ci neskor v klude? drzis ju za plecia a nutis ju pozerat ti do oci? to je dost neprijemne. a nebi ju ani ju "netlapkaj" po zadku, ci ako si so nazvala. vzdy je aj ina cesta.
@deedol ako vravím, viackrát v kľude zopakujem, ale nereaguje na tie slová. Tie rána vyzerajú tak, že len otvorím oči a už mi ťahá paplón, že chce piť mlieko.. tak jej poviem, chvíľku počkaj a pojdeme… ale nedá sa odbiť. Aj pred amokom a aj počas amoku. Nie, nenútim ju pozerať sa mi do očí, píšem že keď ju jemne držím za plecia a rozprávam sa s ňou, pozerám jej do očí, tak ona sa mi do očí nepozerá a akoby ma vôbec nepočúvala.
PAS
pri 3r je normalne, ze nereaguje aj viackrat na to, co chces ty, ak to nechce ona.
aj tie rana su normalne, musi sa to naucit. neda sa odbit, ale ty si urob po svojom, ak to teda nie je 30 minut lezania v posteli, ale par minut. to zvladne.
pocas amoku nevysvetluj nic, len bud pri nej, ak znesie dotyk, tak sa jej mozes dotykat, snaz sa ju upokojit. vysvetluj az po amoku.
stale si neviem predstavit to drzanie za plecia, kedy to robis, ked jej nieco prikazujes, alebo vycitas, alebo kedy?
v kazdom pripade navstevou psychologa nic nepokazite, ale sla by som najprv "sama so sebou" poradit sa, ako postupovat, a on zhodnoti, ci chce vidiet aj dieta. v dnesnej dobe sa da aj online, my sme mali takto jeden call s psychologickou, tiez sme sa radili, ako na syna, a pomohlo.
pri 3r je normalne, ze nereaguje aj viackrat na to, co chces ty, ak to nechce ona.
aj tie rana su normalne, musi sa to naucit. neda sa odbit, ale ty si urob po svojom, ak to teda nie je 30 minut lezania v posteli, ale par minut. to zvladne.
pocas amoku nevysvetluj nic, len bud pri nej, ak znesie dotyk, tak sa jej mozes dotykat, snaz sa ju upokojit. vysvetluj az po amoku.
stale si neviem predstavit to drzanie za plecia, kedy to robis, ked jej nieco prikazujes, alebo vycitas, alebo kedy?
v kazdom pripade navstevou psychologa nic nepokazite, ale sla by som najprv "sama so sebou" poradit sa, ako postupovat, a on zhodnoti, ci chce vidiet aj dieta. v dnesnej dobe sa da aj online, my sme mali takto jeden call s psychologickou, tiez sme sa radili, ako na syna, a pomohlo.
@deedol nie, neležím 30 minút. Keď to mlieko chce, tak jej ho do pár minút dám. No pri amoku neznesie dotyk. Keď jej niečo chcem vysvetliť, priblížim sa na jej úroveň, dotknem sa jej oboma rukami ramien alebo jej chytím obe ruky a vysvetlím jej. Nezovieram jej ich. Ja som čítala že je to dobrý spôsob, keď chcete dieťaťu niečo vysvetliť, stanoviť hranice.
tak mám viac detí ale takto sa nesprávalo žiadne dieťa vo veku 3 roky...
nič nepokazíš ak pôjdeš do centra kde som ti už vyššie napísala. max. ti poradia čo a ako máš s dieťaťom pracovať.
@deti95060810 No asi to bude najlepšie cesta. Pracujem aj na sebe, pretože si nesiem traumu z detstva a snažím sa ju neprenášať na dieťa, s hnevom je to niekedy ťažké, lebo som bola vychovaná ako poslušné dievčatko, ktoré sa pri konfliktoch nemohlo brániť, lebo už odvrávalo, preto som hneď nechcela dcéru škatuľkovať, že je chyba čisto iba v nej. Ja viem, že deti majú obdobie vzdoru, ale toto mi niekedy príde už moc. Už aj začala búchať babku alebo švagra, keď jej nedali to čo chcela.
A načo teda čakáš s vyšetrením? Vysvetľuješ tu a zdôrazňuješ u nej znaky chovania, aké majú aj deti s PAS, príp.adhd a čo tu čakáš od nás, diagnostiku? Však ak má problém, treba k tomu pristupovať inak než len u vzdorovitého zdravého dieťaťa. Riešte toho psychológa.
no tak ked nelezis 30 min, tak vydrzi. ci co zacne robit?
ked neznesie dotyk, tak sa jej nedotykaj, skusaj to inak.
ano, je to jeden z dobrych sposobov, ako dietatu nieco vysvetlit, ale nie je jediny a nie kazde dieta ho toleruje. niektore ho priam neznasaju. treba skusit nieco ine. kedze citats (co je super), urcite si natrafila aj na ine sposoby, napr. vysvetlovat v klude, v prijemnej atmosfere, vracat sa k veciam neskor, rozoberat veci pred spanim... kazde dieta je ine a kazdemu zafunguje nieco ine.
ale ako pisem, pokec s dobrym psychologom nie je nikdy zly krok 🙂
A načo teda čakáš s vyšetrením? Vysvetľuješ tu a zdôrazňuješ u nej znaky chovania, aké majú aj deti s PAS, príp.adhd a čo tu čakáš od nás, diagnostiku? Však ak má problém, treba k tomu pristupovať inak než len u vzdorovitého zdravého dieťaťa. Riešte toho psychológa.
@mdse vyššie som spomenula, že som ju nešla hneď škatuľkovať lebo sa sama učím pracovať na sebe a svojich emóciách. Ja tu od vás nechcem žiadne diagnózy, lebo nie ste psychológovia. Pýtam sa iba či sa niekto s takým správaním u dieťaťa stretol a ako postupoval.
@mdse vyššie som spomenula, že som ju nešla hneď škatuľkovať lebo sa sama učím pracovať na sebe a svojich emóciách. Ja tu od vás nechcem žiadne diagnózy, lebo nie ste psychológovia. Pýtam sa iba či sa niekto s takým správaním u dieťaťa stretol a ako postupoval.
@anonym_autor ja som sa stretla a bola z toho diagnóza.
stretla som sa s tym a dieta z toho vyrastlo. (nebolo to moje dieta, takze prejavy uplne detailne nepoznam.) ale ak mas pocit, ze je nieco nie ok, alebo to nezvladas, tak naozaj smer odbornik. z tychto par riadkov to moze byt nieco alebo aj nic.
Môže to byť len vzdorovité dieťa a kľudne aj aspergerov syndróm /náš mal takéto prejavy, ktoré popisuješ.../ ak sama vidíš, že to nie je normálne správanie dieťaťa, treba to riešiť, lebo u aspergera s bežnými výchovnými metódami neuspeješ, tam treba iný prístup.
@anonym_autor ADHD.
Tak pomaly do 3 rokov ma moje ťahajú z postele rovno a chcú jesť, aj keď to nie je o hlade… ale od tých 3 rokov sa im nechce ani len prezliekať, nie to ísť hneď jesť. Chcú sa hrať a rozprávať, pripadne túliť v posteli.
Moja dcerka ma tiez taketo amoky a zachvaty hnevu ... ja ju vzdy chvilku necham nech to najvavsie rozpolozenie prejde, sadnem si k nej chytim jej rucicky a naucila som ju "ukludnit sa " ... dame si spolu tak tri styri hlboke nadychy a vydychy a ked vidim ze uz vnima tak jej poviem nech ma pocuva , sedi oproti mne a drzime ai ruky .. vtedy jej vysvetlujem co bolo zle, preco som nespravila to co chcela , alebo preco sa nemoze tak chovat ... hned ako jej to dovysvetlujem, tak sa jej spatne pytam co som jej hovorila nech viem ze ma ozaj pocuvala .... potom sa uz len polubime ... toto zabera u nas aj pri tych najvacsich zachvatoch ( presne take iste, ake popisujes aj ty ) .... skus to vyskusat, ak to nepojde tak asi ozaj len psychologicke
Že sa na ňu pozrie odborník, za to nič nedáš. Nie všetky deti majú pri rozrušení radi dotyk, koniec-koncov, ako aj nie všetci dospelí ľudia ho v takej situácii znesú. Skúsila si to vysvetľovanie odložiť na dobu, keď bude pokojnejšia? Skúste si (keď je pokojná) dohodnúť, že v stave rozrušenia bude mať svoje miesto, kde bude musieť ostať, kým sa upokojí - napr. vo svojej izbe. Moje dieťa sa vždy najviac ukludnilo, keď niečo robilo rukami - puzzle, omaľovánky, plastelína. Môžeš jej napr. kúpiť nálepkový zošit, ktorý bude špeciálne na situácie, keď sa hnevá. Inak pokiaľ ide o raňajky, nechaj ju, nech si ich pripraví sama - bude spokojná, že to zvláda a ty budeš mať pár chvíľ na oddych.
@anonym_autor Ak by sa vám nedarilo vo vašich ťažkostiach posunúť môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu. Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...

takto sa správajú aj deti s diagnózou...
iné problémy nie sú?
centrum včasne intervencie - pre prípad žeby to trvalo dlhšie.