icon

Aký dojem máte z mladých učiteliek v škôlkach?

20. nov 2024

Mamicky, ake mate dojmy s dnesnych mladych uciteliek v skolke? Ja musim byt kriticka, pride mi ze tu profesiu si vyberaju dievcata ktorym sa nic nechce robit. Pamatam si svoju ucitelku, tiez bola mlada vtedy, vedela milion basniciek a pesniciek, krasne kreslila a bola velmi kreativna.
Mam pocit ze dnes uz to tak nie je, ucitelky si pripravia nieco co si vygooglia, nakreslit zvladnu dom a zaspievat pec nam spadla. Zaroven nedokazu citlivo komunikovat s detmi ktore nastup do skolky neznasaju bez problemu, napr placu rano pripadne sa zacnu pocikavat. Ako to vnimate vy vo svojich skolkach? Je to pre vas dolezite?

Strana
z8
klara1205
25. nov 2024

@hubka51 ja mam predškolákov už treti rok a nemam VŠ....učím od skončenia školy a nikdy mi to riaditeľka nenavrhla nepovedala, že by bolo dobré si dorobiť VŠ..možno keby odídem a hľadá novú už tam vypíše k vzdelaniu že nutná vš ale zatial sa to u nás nerieši...
A k tomu nulovému tlaku a kľudu hentakej nevysvetlíš akú veľkú zodpovednosť máme a preto je čoraz horšia práca v MŠ ani nie skrz detí ale tých rodičov🙈🙈🙈

aurora33
25. nov 2024

@klara1205 ved aj tu mame krásnu ukážku aká je to náročná práca skrz rodičov: nevieš 4 kapitoly Činčina, si nula 😀😅😅😀

maxiva
25. nov 2024

K tej tvojej poznámke o dysgrafii, skus si o tom niečo naštudovať. A ver tomu, že ona sa musela v škole 3x toľko pripravovať a makať na sebe a chválim, že to dotiahla na učiteľa. A určite si báseň zapamäta😉
Škoda, že ty sa sústreďuje na klebety, ktoré si zapamätas.. Tvoje deti tam nechodia, ale teba to prenáramne trápi.. Tu vôbec nejde o to, že sú mladé, ide o dys.... Však?
Strašne úbohé

lapersefona
25. nov 2024

@hubka51 presne tak aj ja to tak mam 😄

matkahelka
25. nov 2024

@hubka51 o klude som ja nikde nepisala, ten nemate urcite. ale tlak na vykon ma ucitelka v MS aky? prepac, teraz som sa pobavila. vies, co znamena tlak na vykon? tvorit s dietatom je tlak na vykon? ist na prechadzku s dietatom je tlak na vykon? ucit dieta kreslit obluky je tlak na vykon? skus ist na mesiac do korporatu, zistis, co je tlak na vykon.
Mimochodom, v nasej skolke okrem riaditelky nema VS ziadna ucitelka, ani tie, co maju predskolakov. v skolke o 2 ulice dalej uplne rovnako, tak ocividne ta VS pre vzdelavanie predskolakov potrebna nie je. celkovo myslim, ze toto povinnostou byt ani nemoze, len mizive percento uciteliek v MS ma VS.

klara1205
25. nov 2024

@matkahelka ty čo si prosim ta za matku?zenu? aky ma ucitelka tlak v skolke? napriklad od takych ako si ty a autorka ze tlacite na ucitelky kazdy tyzden a otazky typu kde preco ako zaco? kazde rano ocakavame s cim vy rodicia pridete...alebo nedajboh sa snazis to dieta nieco naucit a potom dojde rodic a spochybni vsetko... Povedz nam kde pracujes, prideme si to k tebe vyskusat aka si dobra ty v tvojej profesii a ci splnis co sa od teba ocakava...Ako matka pisatelka si teda velmi premudrela a nehnevaj sa ale ist na prechadzku s dietatom nie je tlak? Pomaly kazdy den sa stretavame s tym ze pocas pobytu v skolke sa nieco stalo pretoze ty nevies ako idu auta okolo, co ked zrovna pocas nasej prechadzky nam na prechode auto nezastavi a vpali do nas, co ked niektore z deti (kt.rodic.ako si ty nenuacil ako sa sprava vonku) odbehne vytrhne sa z radu alebo napr.co ked dietatu (kt.rodic ako si ty,nerespektuje ucitelku lebo je pre nu len oštara) vyleze na strom padne a zlomi si ruku..Od rana do poobedia sme za ne zodpovedne MY ucitelky...a ty doma nie si pod tlakom? nemas toho niekedy dost?ked ta VLASTNE jedno max dve deti vycerpavaju alebo ti nakladaju az prilis?Nie si unavena? A ty ich nemas 24 ako my...Niekedy si by si ozaj mala byť ticho alebo nepovedať aspon takuto sprostost..Ale ved ako sa hovori komu neni zhora dano v apotece nekoupi a naozaj len vdaka takym rodičom ako si aj ty toto vedie do jednej velkej zahuby

klara1205
25. nov 2024

a keď raz skončím ako učiteľka nebude to vďaka deťom, ale vďaka rodičom..Pretože to dieťa len sleduje a učí sa z domu a to už jednoducho človek nevie opraviť...Keď sú základy nulové ani stavba dlho nevydrží

mamatroch
25. nov 2024

Na nase ucitelky v skolke nemozem kriveho slovka povedat. Tolko basniciek, pesniciek, co sa nam deti v skolke naucili, vyrabali, tvorili niekedy fakt velmi pekne veci, mnohe z nich mam doteraz odlozene na pamiatku. Takisto ich viedli k samostatnosti, jasne, ked bolo treba, pomohli, ale lenivost u deti nepodporovali (take ze dieta si sadne v satni a Ty ma oblec, v nasej skolke nefunguje). Kolkokrat som pre syna prisla tesne pred stvrtou a este som aj tych zopar deti nasla ako s pani ucitelkou hraju rozne vedomostne hry / kvizy na temu tyzdna, co maju.
Nemyslim si, ze je to vekom, jednoducho ide o to, ci toho cloveka ta praca bavi. Verim tomu, ze vacsina absolventov pedagogickej tu pracu aj realne chce robit. Je ale mozne, ze po par rokoch su uplne frustrovani - a zial, casto s tym deti nemaju nic spolocne, casto im tu frustraciu sposobuju rodicia svojim pristupom. Ale to by bolo na dlho, nejdem sa rozpisovat. Ked som dlhe roky robila au-pairku, v troch roznych krajinach, spolu 15 deti "odopatrovanych", vzdy som s detmi dokazala najst spolocnu rec, mali sme sa navzajom radi a prezili mnoho peknych chvil, na ktore doteraz rada spominam, zato niektori rodicia (poznala som vela rodin, lebo som mala kamaratky, co robili to iste a nase rodiny sa poznali)... prefackat by ich bolo treba, aby sa zobudili... skratka niektori dieta brali ako modny doplnok a neskor zataz navyse, cim viac hodin sa o ne niekto cudzi staral, tym lepsie. Strasne mi bolo tych deti luto niekedy.

mamatroch
25. nov 2024

@klara1205 v tomto mas uplnu pravdu. Mne vsetci hovorili, ze by som sa hodila za ucitelku v skolke, ale presne tato zodpovednost ma desi. Lebo ucitel je vzdy jednou nohou v base a druhou tiez na tenkom lade. Sa doteraz pamatam, aka vystresovana bola ucitelka, ked mi volala, ze si dcera rozbila hlavu (nakoniec to bola len povrchova ranka a nebola potrebna ani navsteva lekara). A ten stres nemala z toho zranenia, dieta normalne komunikovalo, nebolo dezorientovane a spadlo sediac na drevenej klade 30 cm nad zemou a dopadla na tu makku dopadovu plochu. Stresovalo ju to, ze nevedela, ako zareagujem ja, lebo niektori rodicia su ozaj schopni ucitelku zazalovat. Pritom aj doma sa stane uraz a to mam len tri deti, nie pomaly 25. Lenze to si mnohi rodicia nevedia uvedomit a ked si dieta ublizi, lebo lezie, kam nemalo, tak rodicia namiesto toho, aby dohovorili dietatu, budu pomaly ucitelku hnat pred sud.
Takisto tie poziadavky rodicov, Ferka nemaju nutit spat, Jurka maju nechat spat, kym sa sam nezobudi, Janke treba ryzu poliat stavickou, Agatke dat masko na tanierik tak, aby sa jej nedotykalo ryze, Miskovi treba von obliect ine tricko, lebo toto bolo drahe a nema si ho zaspinit, Mirka nema ist do piesku, aby si nezaspinila suknicku...
Aj ta samostatnost, vidim to v skolke (u predskolakov!!!), dieta stoji v satni ako figurina vo vyklade a mamka oblieka, obuva, medzitym do neho este tlaci keksik, lebo ved v skolke isto jest nedostalo, tak aby nahodou neodpadlo od hladu, kym budu aspon vonku na dvore, nie, treba este namrvit a natrusit v satni, ved od coho su tam tie upratovacky, no nie? Cele chore... A potom pride dieta do skoly, kam uz rodica do budovy vobec nepustia a dieta stoji vydesene v satni, neschopne si pomaly aj zips na bunde rozopnut, lebo to v zivote nerobilo... V jedalni kuka ako moriak z tasky, ze ci ho pani ucitelka nebude krmit... No to kde sme...

hubka51
25. nov 2024

@klara1205 ja som momentalne rok na materskej.Viem že keď som odchádzala na materskú zástupkyňa riešila to,že s ňou na triede bude iná kolegyňa ako pôvodne mala byť lebo len ona a ja máme VŠ.Viem že sa to stále nejako menilo ohľadom toho vzdelania.Hovorilo sa najprv že vsetky učiteľky musia mať VŠ alebo odpracovaných myslím min.10rokov.Viem že sa to riešilo že keby museli mať VŠ všetky učiteľky tak pre staršie kolegyňe by to bol problem.U nás riaditeľka veľmi sleduje zmeny v legislatíve a každú zmenu sa snaží aj dodržať.Určite je aj nejake prechodne obdobie čo sa tohto týka

marsmykkok
25. nov 2024

Toto je taká typická slovenská debata ako sa to tu zvrtlo. Každý si obhajuje svoje a druhého zhadzuje. Lebo každý "správny" Slovák má najťažšiu prácu kde sa namaká a ostatní ľudía- iné profesie chodia sa len do práce zapísať, figu robia a majú kopu výhod. Ono práca-komunikácia s ľudmi je ťažká a chápem, že komunikácia s rodičmi je ťažká, ale rovnaký problém majú aj predavačky, čašníčky, pracovníčky bánk, recepčné, lekárky a mohla by som pokračovať. Ale zase práce ako učiteľka je jedno kde, zdravotná sestra, lekár nie sú povolaním, sú poslaním. Ak niekto ide do škôlky preto, že má dobrú pracovnú dobu alebo za sestričku preto, že hoci býva v hladovej doline, sestričky potrebujú všade a nájde si prácu, tak potom rýchlo vyhorí a potom tu máme sestry, čo sa nestarajú o pacientov, učiteľky čo kašlú na deti a tak. A práve tých učiteliek z rozumu je teraz ako maku a potom to vidím aj ak sú deti vonka, sa rozprávajú medzi sebou o súkromných veciach, maximálne zvresknú na deti ak niečo robia a berú tie deti ako príťaž a nevenujú sa im vôbec, česť výnimkám.

hubka51
25. nov 2024

@matkahelka to že vo vašej či vedľajšej MŠ to tak nieje neznamená že je to správne 😉 Keď tak bažíš stále po zdrojoch a nevieš si to sama zistiť len pozeraš telku a čítaš fóra páči sa.To jr napr.jeden.Ja sa nejdem s tebou hádať či to tak je alebo nie.
https://www.vssr.sk/clanok-z-titulky/nove-pozia...
Čo sa týka tvojej otázky a výsmechu ku kaldení tlaku na výkon tak tu si naozaj stačí len prečítať fórum na koníkovy a vidíš.Ak nieje niečo odľa predstáv rodiča píšu sa sťažnosti,chodí sa za riaditeľkou či ohovára na ulici 😄.
Ako som písala už vyššie porovnávať profesie nemá význam.Ja tiež môžem povedať na zákalde jednej skúsenosti že úradničky nič nerobia len klebetia a pijú kávu či robotníci na stavách len chlastajú.Mohla by som pokračovať no nehovorím a neporovnávam lebo všetko je len o ľudoch nie o danej profesii.Keď chceš argumentovať tak sleduj (ak máš čas) zmeny v zákonoch kazdej profesie aby si vedela a nie u nas je to tak takže je to pravda.

hubka51
25. nov 2024

@marsmykkok ja s tebou súhlasím a tiež o tom píšem.Ja sa nebijem do pŕs som uciteľka kto je viac.Veď každy máme ľudí okolo seba s rôznymi profesiami.Kaže má svoje výhody aj nevýhody.Preto nemám problem podporiť štrajk zdravotníkov,robotníkov či policajtov a nenadávam že načo to robia.
Učiteľky vyprodukujú stredné a vysoké školy dostatok no nie všetky pri tom aj ostanú.Mam kolegyňu ktorá má strednú obchodnú školu a VŠ má pedagogickú a je to super kreatívny človek čo si svoju prácu robí zodpovedne.No mala som aj skusenosť s učiteľkami s dlhoročnou praxou a teda nič moc

lily09
30. nov 2024

Zdravím. Ja musím povedať že mám takú skúsenosť ze od veku to nezáleží, ale prevažne som zažila mladé (do 30r) ako milé a snažíme, plne energie, optimizmu, a veru som sa s nimi nemala problém porozprávať a čokoľvek sa ich spýtať. Pri tých starších, kedy ako, pri niektorých som mala pocit ze ja som malé decko a ona ide poučovať ešte aj mna, niektoré zas boli také ze som im doverovala a vedela som ze sa s nimi dá normalne porozpravat.

Strana
z8