Bojazlivé 3-ročné dieťa
Ahojte, môj 3 ročný sa boji iných deti pritom od malička sa stretával s rovesníkmi. Teraz sa stretávame s jednou rovesníčkou takmer denne. Veľmi sa na ňu tesi vždy keď ideme krasne sa spolu hrajú kým nepríde že ona ho capne alebo mu zobere hracku on sa nechá zbiť nechá si všetko zobrať (samozrejme jej mama ju okríkne) vôbec sa nevie ubrániť len stojí a čaká mne to je hrozné ľúto sa nán ho tak pozerať . Prídeme do detského kútiku a náhodou skáče na trampolíne alebo čokoľvek iné a príde iné dieta k nemu ani si ho nemusí všímať ale on radšej zdupka preč a absolútne si nevie “dupnut” bojím sa ako to bude v škôlke. Ďalšia vec keď bol menší hocikedy sme ho dávali na tie vláčiky autíčka lietadielka a podobne čo sú v nákupných centrách alebo na detské kolotoče vždy tam chcel ísť a teraz vôbec keď ho tam posadim kričí že sa boji a chce ísť preč tak isto mame doma elektricke autíčko niekedy tam vydržal hodiny sa voziť a teraz vôbec tam nechce lebo sa boji pritom sa nikdy nestalo že by spadol z toho autá alebo kolotoča a tak. Viete mi poradiť čo mám robiť zle sa mi na to pozerá a bojím sa v škôlke o šikanu keď je taký
Ja som tiez bola take dieťa. Żial ma šikanovali a aj teraz sa mnohych veci bojim. Prisla son aj o veci, čo som mala rada, lebo si to odo mna niekto vypýtal a ja som mu nevedela povedat nie. Dobre ze to riesis. Drzim ti palce aby sa ti to podarilo vyriesit.
@terezkaarthuramax to ste má nepotešili skôr som dúfala že napíšete že sa to zmenilo 🙈.. ale ďakujem
Asi si začal nejaké veci uvedomovat. Väčšinou to pride s nejakou vlastnou skúsenosťou, či cudzou, ak niečo videl, niekto mu niečo rozprával, a on začína chápať súvislosti.
Vyzerá to, akoby sa bál nejakého zranenia, nehody, bolesti, nepríjemnosti… Strach nás pred niečim chráni, takze je dolezity a zároveň v niečom veľmi užitočný. Pokial je to taký zdravý strach, chápeme coho sa bojíme, a mame ho pod kontrolou.
Kedy sa ho zbavíme? Väčšinou, keď zistíme, že je neopodstatnený, dokážeme nejaké neprijemne pocity zvládať za cenu toho, že nám to prinesie nejakú odmenu - prijemne pocity (zábavu, potešenie, hru,..)
So synom sa rozpravaj, skús mu popisom pomôcť zorientovať sa v tom, ako sa cíti, konkretizovať z coho ma asi strach/obavy. Ty ich však vnímaj ako niečo normálne, co patrí k životu. Môžete potom skúsiť vymyslieť spôsoby, ako tie strachy zvládať (teda neskor, nehľadajte riešenia hned).
Napr. Na vláčik sa môže iba pozerať, ak ho to baví, vyliezť tam, keď sa nehýbe, dať si bezpeč.pasy..
@luss0509 ja mam podobného syna..tiez sa nechá bit, deti mu berú hracky on nic...Treba to povedať pani učiteľkam ze je ešte bojazlivy..ze keby mu pomohli si nájsť podobného kamoša k sebe. Postupne sa možno osamelí..predsa len ma ešte len 3 roky...
@laskonkaq do škôlky zatiaľ ešte nechodí obávam sa toho keď pôjde a vy to ako riešite ak mozem vedieť
Ahoj, moja má 3,5. Asi v 1,5r videla jedno dieťa na ihrisku ako zranilo ďalšie a odvtedy sa všetkým prispôsobuje. Ešte nechodí do škôlky. Moja je extrémne bojazlivá. Má taký temperament, teda s tým neustále pracujem. Vždy keď sa vyskytne situácia, motivujem ju k činnosti a rovnako aj mne keď niečo nevyhovuje, riešim to hneď pred ňou aj keď sa to jej netýka. Stále jej ukazujem, že treba komunikovať, aj keď sa zmôže iba na nie.
Ale teda, pred časom niečo v hlave dozrelo a vie si vykomunikovat, keď jej niečo nesedí. Normálne kamarátkam povie ,,nie, počkaj, chcem ti to vysvetliť,, a potom spustí prečo nie.
Ale teda na ihrisku sa rovno vzdá a odovzdáva hračky 😃 Je tam na ňu vždy pretlak a príde jej to ako lepšia voľba.
Akože ja vidím extrémny posun od 3r doteraz. To každé 2 týždne ten mozog poskočí o dosť dobrý kus. Mám čas ju ešte sledovať a je to fascinujúce.
Ale teda už sa o ňu nebojím. Pripravujem ju ako má konať v škôlke, že treba vyhľadať učiteľku a riešiť to s ňou. A podľa toho ako budú riešiť učiteľky ju budem učiť brániť sa 😃
Ja som nebola utiahnuta a tiež som bola sikanovana staršími. Tam asi nie je vzorec ako sa tomu vyhnúť, skôr je to o šikanatorovi. A následne som sama sikanovala a ventilovala si frustráciu.
Mám nejaký postup ako z nej dostať maximum v dospelosti. Veľa sa nad tým zamýšľam. Väčšinou nie som nadšená, ale má moju povahu. O to viac viem ako jej niečo odovzdať a veľa x sa do nej vžiť. Ona pozoruje aj 500x a potom ide na istotu. Teda ja mesiace ukazujem a čakám kedy z nej čo vypadne.
Držím palce 🙂

Ja som tiez bola take dieťa. Żial ma šikanovali a aj teraz sa mnohych veci bojim. Prisla son aj o veci, čo som mala rada, lebo si to odo mna niekto vypýtal a ja som mu nevedela povedat nie. Dobre ze to riesis. Drzim ti palce aby sa ti to podarilo vyriesit.