icon

Čo hovoríte na schválenie povinnej škôlky?

23. okt 2025

Čo na to hovoríte ?

Strana
z5
anonym_e8060d
23. okt 2025

Si myslím, že by mali ešte navýšiť kapacity a skrátiť RP/RD na 2 roky 🙂🤷🏼‍♀️.

anonym_f2378c
23. okt 2025

čo je na tom zlé. za mňa je to v poriadku.
do mš by mali chodiť aj deti s osady - aspoň by sa čo to naučili z hygieny a samozrejme aj deti postihnuté.

anonym_f2378c
23. okt 2025
@anonym_e8060d

@anonym_e8060d súhlasím

anonym_949464
23. okt 2025

@anonym_autor ako alternatíva je domáce vzdelávanie. Len by ma zaujímalo, kde vezmú v niektorých lokalitácn priestory a učiteľky

anonym_f2378c
23. okt 2025
@anonym_949464

@anonym_autor ako alternatíva je domáce vzdelávanie. Len by ma zaujímalo, kde vezmú v niektorých lokalitácn priestory a učiteľky

@anonym_949464 a v niektorých lokalitách sú zš poloprázdne. rodí sa čoraz menej detí.
za mňa mala škola 900 žiakov, pred 20 r. to bolo 500, v dnešných časoch ledva 280 detí. jedná sa o tú istú zš.

pataja
23. okt 2025

Každé dieťa je iné. Každé dozrieva inak rýchlo. Je to veľmi nešťastne, dávať toto ako povinnosť. Ked si len predstavím, ze som mala 3 ročne dieta doma a čerstvé novorodeniatko, bola som.vdacna, ze nemusím riešiť skolku, chorobnosť a všetko. Prvorodéne dieta nebolo odstrcene a všetko sme zvládli spolu. Chápem, ze to môže byt prínos pre marginalizovanych ale táto povinnosť nie je šťastné riešenie pre vsetkych

anonym_949464
23. okt 2025
@anonym_f2378c

@anonym_949464 a v niektorých lokalitách sú zš poloprázdne. rodí sa čoraz menej detí.
za mňa mala škola 900 žiakov, pred 20 r. to bolo 500, v dnešných časoch ledva 280 detí. jedná sa o tú istú zš.

@anonym_f2378c píšeš o ZŠ, ja som myslela škôlky. V BA je situácia dosť kritická. A pred 20 rokmi boli deti úplne iné a neboli v triedach integrované deti so špeciálnymi potrebami.

anonym_008eac
23. okt 2025

@anonym_autor nic, ze spravne, deticky patria do kolektivu a nech matky nevymyslaju 🙂

anonym_f2378c
23. okt 2025
@anonym_949464

@anonym_f2378c píšeš o ZŠ, ja som myslela škôlky. V BA je situácia dosť kritická. A pred 20 rokmi boli deti úplne iné a neboli v triedach integrované deti so špeciálnymi potrebami.

@anonym_949464 ani pred 10 r neboli deti integrované . známa mala obrovský problém zohnať pre dieťa s pas mš. ani sa jej to nepodarilo. musela zostať doma na opatrovateľskom.

anonym_008eac
23. okt 2025
@anonym_949464

@anonym_949464 menej a menej deti sa rodi. ono sa to utrasie.porodnost uz nikdy stupat nebude.

anonym_949464
23. okt 2025
@anonym_008eac

@anonym_autor nic, ze spravne, deticky patria do kolektivu a nech matky nevymyslaju 🙂

@pataja veď nemusíš ani dnes. Zrejme toto bolo zavedené preto, aby sa do škôlok dostali čo najskôr deti z málopodnetného prostredia a uľahčil sa im tak prechod na základnú školu- Lenže dnes je problém deti z takéhoto prostredia dostať do školy, či budú chodiť do škôlky? Asi ťažko, ak nebudú nejaké postihy.
@anonym_008eac nie všetky detičky tam patria. Nenávidela som kolektív, som introvert a som šťastná sama

anonym_008eac
23. okt 2025
@anonym_949464

@pataja veď nemusíš ani dnes. Zrejme toto bolo zavedené preto, aby sa do škôlok dostali čo najskôr deti z málopodnetného prostredia a uľahčil sa im tak prechod na základnú školu- Lenže dnes je problém deti z takéhoto prostredia dostať do školy, či budú chodiť do škôlky? Asi ťažko, ak nebudú nejaké postihy.
@anonym_008eac nie všetky detičky tam patria. Nenávidela som kolektív, som introvert a som šťastná sama

@anonym_949464 ale patria. ver ze patria. aj na zakladnej skole a strednej skole si nebola? lebo si introvert? ale nooo. nebud citlivka. snad v tomto duchu nevychovavas svoje deti.

anonym_f2378c
23. okt 2025
@pataja

Každé dieťa je iné. Každé dozrieva inak rýchlo. Je to veľmi nešťastne, dávať toto ako povinnosť. Ked si len predstavím, ze som mala 3 ročne dieta doma a čerstvé novorodeniatko, bola som.vdacna, ze nemusím riešiť skolku, chorobnosť a všetko. Prvorodéne dieta nebolo odstrcene a všetko sme zvládli spolu. Chápem, ze to môže byt prínos pre marginalizovanych ale táto povinnosť nie je šťastné riešenie pre vsetkych

@pataja tiež som mala novorodenca a najsr. dieťa v mš. mne to vyhovovalo, žiadne choroby sa domov nenosili. dcéra milovala mš.

anonym_949464
23. okt 2025
@anonym_f2378c

@pataja tiež som mala novorodenca a najsr. dieťa v mš. mne to vyhovovalo, žiadne choroby sa domov nenosili. dcéra milovala mš.

@anonym_008eac viem, že pôrodnosť stúpať nebude a na Slovensku zvlášť, ale ubehne zopár rokov, kým sa to utrasie. A škôlka povinná od troch rokov je tu o necelé tri roky.
@anonym_f2378c bola´, bohužiaľ, neboli vtedy také možnosti, aké sú dnes. Bola som celá šťastná, keď som z nej vypadla, napriek tomu, že som tam mala kamarátky. Niekde je v spoločnosti ako ryba vo vode, niekto si vystačí s partnerom. Niekto nedáva HO, trpí, iný je šťastný, že taká možnosť exustuje. Moje dieťa je už dospelé a úplne inej povahy, ale keby bolo takej, ako ja, tak sa vzdeláva doma.

anonym_073c04
23. okt 2025

Ziadny problem. Ved kazdy rodic so stredoskolskym vzdelanim bude moct nechat dieta doma ako doteraz a ti co neboli schopni ukoncit ani strednu skolu, tak ti radsej nech tie deti do skolky daju, lebo ich doma len pokazia. Toto je zjavne mierene najma voci urcitym socialnym skupinam, len to asi nemohli urobit priamo, aby sa zase neozvali nejaki krikluni z mimovladok.

bolarazjedna
23. okt 2025

Ja sa toho trochu bojím. Možno moje postrehy nie sú dobré, aké jednak neviem, či chcú postaviť nové škôlky, a keď aj, kde zoberú kvalifikované učiteľky? Keď za chvíľu budú musieť aj tak mat povinne VŠ (co vnímam ako pozitívum), akebo to budú riešiť raj, že navýši počet detí na 1 učiteľku, čo zase bude len v neprispeh detí.
Chápem cieľu co najskôr socializovat deti z marginalizovanych rodín, len teda ci ostatné deti nebudú trpieť v takej triede (my sme mali na gymply chalana, ktorý celych 5 rokov, kým konečne neodišiel bol ne prispôsobivý, vyrušoval na hodinách, neučil sa a nespolupracoval) a namiesto normálneho napredovania budú sa riešiť tie problémové deti ktoré neovládajú úplne základy kvôli zanedbávania povinnosti rodičov (nemyslím teraz deti s diagnózou, ale napr deti z ciganskej osady.) chápem, že čím skôr sa integruju, tým lepšie pre nich a aj pre spoločnosť, no len ci sa s ich mentalitou bude s tým dat niečo urobiť.. Myslím si, te aby deti napredovali, treba spoluprácu rodičov a škôlky. A keď doma sa žije na smetisku (u nás neďaleko doslova 150ludi býva v 3domoch a vo dvore všade smeti v takých kopcoch) tak darmo bude škôlka učiť deti k niečomu inému.
Aby som to skrátila - aby to nebolo tak, že marginalizovane deti zaplnia škôlky a "bežný" rodičia radšej si budú brať deti do súkromných škôlok za veľké peniaze, lebo nechcú riešiť dookola vši, svrab, a to ze ich deti kvôli iným pôjdu do regresie kvôli iným deťom.
Je to len môj názor, moje obavy, možno to vidím zle, tak namiesto hejtov privítam slušný protinazor a budem len rada, ak mi dáte iný pohľad na vec a možno to budem vidieť neskôr aj ja v inom svetle.

anonym_f2378c
23. okt 2025
@anonym_073c04

Ziadny problem. Ved kazdy rodic so stredoskolskym vzdelanim bude moct nechat dieta doma ako doteraz a ti co neboli schopni ukoncit ani strednu skolu, tak ti radsej nech tie deti do skolky daju, lebo ich doma len pokazia. Toto je zjavne mierene najma voci urcitym socialnym skupinam, len to asi nemohli urobit priamo, aby sa zase neozvali nejaki krikluni z mimovladok.

@anonym_073c04 no dobre dieťa bude doma a s kým ostane doma. so starou mamou ako v 70tych rokoch deti ostávali, alebo ako bude matka platená. na akých dávkach na RD? alebo zo zdr. dôvodov do 6 r ?

anonym_949464
23. okt 2025
@anonym_f2378c

@anonym_073c04 no dobre dieťa bude doma a s kým ostane doma. so starou mamou ako v 70tych rokoch deti ostávali, alebo ako bude matka platená. na akých dávkach na RD? alebo zo zdr. dôvodov do 6 r ?

@anonym_f2378c možno bude na MD s druhým dieťaťom, možno s babkou, možno má otec dieťaťa dstatočný príjem na to, aby rodinu uživil, aj keď žena nepracuje. Na RD môže byť. ak má ešte maldšie dieťa

anonym_914744
23. okt 2025
@bolarazjedna

Ja sa toho trochu bojím. Možno moje postrehy nie sú dobré, aké jednak neviem, či chcú postaviť nové škôlky, a keď aj, kde zoberú kvalifikované učiteľky? Keď za chvíľu budú musieť aj tak mat povinne VŠ (co vnímam ako pozitívum), akebo to budú riešiť raj, že navýši počet detí na 1 učiteľku, čo zase bude len v neprispeh detí.
Chápem cieľu co najskôr socializovat deti z marginalizovanych rodín, len teda ci ostatné deti nebudú trpieť v takej triede (my sme mali na gymply chalana, ktorý celych 5 rokov, kým konečne neodišiel bol ne prispôsobivý, vyrušoval na hodinách, neučil sa a nespolupracoval) a namiesto normálneho napredovania budú sa riešiť tie problémové deti ktoré neovládajú úplne základy kvôli zanedbávania povinnosti rodičov (nemyslím teraz deti s diagnózou, ale napr deti z ciganskej osady.) chápem, že čím skôr sa integruju, tým lepšie pre nich a aj pre spoločnosť, no len ci sa s ich mentalitou bude s tým dat niečo urobiť.. Myslím si, te aby deti napredovali, treba spoluprácu rodičov a škôlky. A keď doma sa žije na smetisku (u nás neďaleko doslova 150ludi býva v 3domoch a vo dvore všade smeti v takých kopcoch) tak darmo bude škôlka učiť deti k niečomu inému.
Aby som to skrátila - aby to nebolo tak, že marginalizovane deti zaplnia škôlky a "bežný" rodičia radšej si budú brať deti do súkromných škôlok za veľké peniaze, lebo nechcú riešiť dookola vši, svrab, a to ze ich deti kvôli iným pôjdu do regresie kvôli iným deťom.
Je to len môj názor, moje obavy, možno to vidím zle, tak namiesto hejtov privítam slušný protinazor a budem len rada, ak mi dáte iný pohľad na vec a možno to budem vidieť neskôr aj ja v inom svetle.

@bolarazjedna každý región má svoje špecifiká , u nás je mš.poloprazdna zš hrozí zánik. Pritom v čase keď boli.moje deti na 1st zš bol skoro trojnásobný počet ako v súčasnosti.
V meste máme zš kam chodia iba deti spoluobčanov a to nie sme východ SVK,nemáme osady. Dokonca lepšie situovaný spoluobčania sa snažíia dostať deti mimo obvod. Na tej.škole učí aj moja kamarátka, úprimne bola som z hrozená z toho čo som vám videla a ešte viac z toho čo som počula. Ony reálne miesto učiva v 1tr zš učia deti základným hygienickým návykom a pod(umyť si ruky, použitie toalety) takto prejde polrok keď dieťa vypadne uči všetko od nova. Potom začínajú učiť farby tvary a pod čo by mal zvládnuť predškolak

anonym_949464
23. okt 2025
@bolarazjedna

@bolarazjedna myslím, že toto bude žiaľ realitou, že rodičia nebudú chcieť riešiť dokola vši, svrab, prípadne žltačku a budú hľadať iné alternatívy. Ešte by ma zaujímalo, kto tie deti z osád bude v tej škôlke učiť a ako dlho vydrží- Nie som rasista, ale byť učiteľkou v takej škôlke a nosiť domov takéto chuťovky a nakaziť opakovane rodinu za ten plat...

anonym_e2466c
23. okt 2025
@anonym_008eac

@anonym_008eac
kravina ako mraky! Nech mamicky nevymyslaju a daju dieta do skolky lebo kolektiv?? Pokial ma mama rodinu a babky sa radi bavia s vnucatami, nwtreba im skolku. Nech si kazdy jedna podla seba a nie dat prikaz skolky od 3 rokov. To mohol nariadit len psychopaticky debil s hasnym cielo - a nie tym, pre dobro dietata!
A velmi usnevne bude to prevedenie do praxe. Uz teraz nemaju kapacitu umiestnit vsetky deti, nemaju personal ale chcu to pivinne. No vymysel ako u 4 rocneho Janka 😏

anonym_008eac
24. okt 2025
@anonym_e2466c

@anonym_008eac
kravina ako mraky! Nech mamicky nevymyslaju a daju dieta do skolky lebo kolektiv?? Pokial ma mama rodinu a babky sa radi bavia s vnucatami, nwtreba im skolku. Nech si kazdy jedna podla seba a nie dat prikaz skolky od 3 rokov. To mohol nariadit len psychopaticky debil s hasnym cielo - a nie tym, pre dobro dietata!
A velmi usnevne bude to prevedenie do praxe. Uz teraz nemaju kapacitu umiestnit vsetky deti, nemaju personal ale chcu to pivinne. No vymysel ako u 4 rocneho Janka 😏

@anonym_e2466c este raz, vedela som ze tu bude pisat daka citlivka. to neznamena ze dieta co chodi do skolky, nema dostatok lasky a pozornosti v rodine. dieta tam patri. a mamicka patri do prace 🙂 ty si to vlastne ako predstavujes? ze mamicky budu mat vybavene predlzene rodicaky ? lebo doma hoviet do 6 roku zivota? ci vlastne mas doma dieta a pracujes? fakt sa to da?

anonym_0f92ff
24. okt 2025

Mne to aky taky problem nerobi. Ale teda neviem si to v praxi predstavit. Nakolko je to podla mna kapacitne nerealne. V ba a okoli urcite. Ale predpokladam, ze poslanci zas nieco prijali a na principe padajuceho h*vna to budu musiet uz doriesit samospravy a riaditelia MŠ…
U nas (satelit ba) je velky nedostatok miest. Skola sa rozsirivala uz 2x (na plane je 3 rozsirovanie-nadstavba), skolka ma uz 2 elokovane pracoviska a stale je malo…
Takze ja sa veru pozriem ako to bude nakoniec vyzerat…

maryetta
24. okt 2025

Nejako sa to upravovalo? Malo to byt povinne od 4 rokov ci?
To je uz hadam aj kazde dieta v skolke. To ze to daju povinne snad iba pomoze. Len sa zamyslam kde to vsetko daju.... priestory. Ucitelia.

maciatkolulu
24. okt 2025
@anonym_008eac

@anonym_949464 ale patria. ver ze patria. aj na zakladnej skole a strednej skole si nebola? lebo si introvert? ale nooo. nebud citlivka. snad v tomto duchu nevychovavas svoje deti.

@anonym_008eac nuž nepatria,aj ja mám doteraz kŕče v žalúdku sonskolu,asi vieš,že deti dozrievajú,každé inak a áno aj na kolektív. Ja a aj moje deti si tiež užili čas so mnou doma a kolektívu,keď mali potrebu,mali viac než dosť. Nepotrebovali okolo seba 20 ďalších,stačili im kamaráti a rodina. Za mňa jby toto rozhodnutie malo byť na rodičoch. Lebo reálne pchať trojročné dieťa do škôlky keď je mama doma s bábätkom. Logiku v Tom nevidím. Áno,mať možnosť ,keď je to dieťa zrelé,ale nie povinnosť danú zákonom.

anonym_610854
24. okt 2025
@anonym_f2378c

@anonym_f2378c no u nas sa choroby nosili veru, aj zo skoly a tretie dieta bolo od babatka chore, vratane covidu, ked mal ako 19 mesacny horucky az do 41 stupnov, skoro som zosalela, ked som videla to cislo na teplomeri. A potom zas stvrte v kuse chore od tretieho. Aj kiahne mala za sebou, nemala ani rok. Nasim starsim dvom detom hrozila operacia, mandle...prisiel covid a zatvorene skolky a vsetko sa stiahlo, konecne sa vylizali z nekonecnych soplov. Posudzujes len podla seba. Mne bolo zase super doma s novorodencom na jesen a starsim 2,5 rocnym. Ked si predstavim, ze tie choroby by mi nosil k novorodencovi, uff. A rano babatko obliekat, vrieakajuce dieta tahat za ruku do skolky, v zime...no dik.

scila
24. okt 2025
@anonym_e8060d

@anonym_e8060d to je dobrá sprostosť. Kopec detí nie je na školku vyzretých ešte ani v troch rokoch. Človeku to trhá srdce keď vidí ten srdcervúci plač. Jasné, sú aj také, ktoré nemajú s odlúčením problém, ale hádzať všetky do jedného vreca môže len veľmi neempatická osoba.

anonym_ae48b4
24. okt 2025
@anonym_914744

@bolarazjedna každý región má svoje špecifiká , u nás je mš.poloprazdna zš hrozí zánik. Pritom v čase keď boli.moje deti na 1st zš bol skoro trojnásobný počet ako v súčasnosti.
V meste máme zš kam chodia iba deti spoluobčanov a to nie sme východ SVK,nemáme osady. Dokonca lepšie situovaný spoluobčania sa snažíia dostať deti mimo obvod. Na tej.škole učí aj moja kamarátka, úprimne bola som z hrozená z toho čo som vám videla a ešte viac z toho čo som počula. Ony reálne miesto učiva v 1tr zš učia deti základným hygienickým návykom a pod(umyť si ruky, použitie toalety) takto prejde polrok keď dieťa vypadne uči všetko od nova. Potom začínajú učiť farby tvary a pod čo by mal zvládnuť predškolak

@anonym_914744 načo existujú sociálne úrady?Prečo nie su zriadené popri obciach nejaké stretnutia v kultúrnom dome, kde by ich poludstovali?Sú organizácie, tisícky nezamestnaných, ale my sa len tvárime, že tu rómovia nie sú táto generačná chudoba sa nikdy nezmení.Toto je neriešiteľný problém ani sa mi to nechce písať.A k škôlke nie, nesúhlasím, aby štát určoval kedy pôjde moje dieťa do škôlky.Ja by som skolky zrušila úplne a zaviedla systém ako v zahraničí kde ženy opatruju 3-4 deti skúste podporiť individualitu a venovať sa dieťaťu pri počte 25 deti v triede.Skolka je semeniste chorôb a úplne zbytočná institucia.V škôlke by malo byť max 10 deti v triede

anonym_e8060d
24. okt 2025
@scila

@anonym_e8060d to je dobrá sprostosť. Kopec detí nie je na školku vyzretých ešte ani v troch rokoch. Človeku to trhá srdce keď vidí ten srdcervúci plač. Jasné, sú aj také, ktoré nemajú s odlúčením problém, ale hádzať všetky do jedného vreca môže len veľmi neempatická osoba.

@scila tak inak, aby to bolo pochopené, nech si rodičia ostanú aj do 10r s deťmi doma ale nech je to platené do 2r, potom to bude na financovaní rodičov. A financie, ktoré by šli rok na RP a ZP ľudí na RD sa môžu použiť na vylepšenie školstva (ale to je len môj mokrý sen, viem ako to tu (ne)funguje). To už snáď nie je neempatické. 🙂 Mimo to fuj fuj neempatické vyspelé národy, kde matky chodia do práce od 6-18mes dieťaťa, je nižšia nezamestnanosť a vyššia životná úroveň.

anonym_008eac
24. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_008eac nuž nepatria,aj ja mám doteraz kŕče v žalúdku sonskolu,asi vieš,že deti dozrievajú,každé inak a áno aj na kolektív. Ja a aj moje deti si tiež užili čas so mnou doma a kolektívu,keď mali potrebu,mali viac než dosť. Nepotrebovali okolo seba 20 ďalších,stačili im kamaráti a rodina. Za mňa jby toto rozhodnutie malo byť na rodičoch. Lebo reálne pchať trojročné dieťa do škôlky keď je mama doma s bábätkom. Logiku v Tom nevidím. Áno,mať možnosť ,keď je to dieťa zrelé,ale nie povinnosť danú zákonom.

@maciatkolulu ked to tak citis ze tvoje dieta nepatri do kolektivu, tak to ries s lekarmi. alebo za pedopsychiatrom. pozri, kazda mame pocut vnutorny hlas. ak mas pocit ze tvoje dieta je ine, urcite to ries.

Strana
z5