Čo hovoríte na schválenie povinnej škôlky?
Čo na to hovoríte ?
@anonym_008eac nuž nepatria,aj ja mám doteraz kŕče v žalúdku sonskolu,asi vieš,že deti dozrievajú,každé inak a áno aj na kolektív. Ja a aj moje deti si tiež užili čas so mnou doma a kolektívu,keď mali potrebu,mali viac než dosť. Nepotrebovali okolo seba 20 ďalších,stačili im kamaráti a rodina. Za mňa jby toto rozhodnutie malo byť na rodičoch. Lebo reálne pchať trojročné dieťa do škôlky keď je mama doma s bábätkom. Logiku v Tom nevidím. Áno,mať možnosť ,keď je to dieťa zrelé,ale nie povinnosť danú zákonom.
„Návrhom sa rešpektuje právo zákonných zástupcov rozhodnúť, či ich štvorročné alebo trojročné dieťa bude povinné predprimárne vzdelávanie prednostne plniť formou individuálneho vzdelávania alebo využijú možnosť, aby ho plnilo formou pravidelného denného dochádzania v pracovných dňoch v rozsahu najmenej tri hodiny denne,“ uviedol rezort v materiáli.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/983844-revolu...
@maciatkolulu ked to tak citis ze tvoje dieta nepatri do kolektivu, tak to ries s lekarmi. alebo za pedopsychiatrom. pozri, kazda mame pocut vnutorny hlas. ak mas pocit ze tvoje dieta je ine, urcite to ries.
@anonym_008eac nepochopila si,alebo sa snažis byť cool. Nevyšlo 🤷
@anonym_073c04 no dobre dieťa bude doma a s kým ostane doma. so starou mamou ako v 70tych rokoch deti ostávali, alebo ako bude matka platená. na akých dávkach na RD? alebo zo zdr. dôvodov do 6 r ?
@anonym_f2378c a doteraz bola po 3. roku na akych davkach? RD uz predsa vtedy konci, cize bude na rovnakych davkach ako by v tom pripade ze neda dieta od 3 r do skolky bola aj doteraz. V tomto smere sa predsa nic nemeni.
@anonym_008eac nepochopila si,alebo sa snažis byť cool. Nevyšlo 🤷
@maciatkolulu nepotrebujem byt cool. pisem ako to je. ak mas nejake namietky, tak potom smeruj tam tym nasim mudrym hlavam.
Dôležité je ale uvedomiť si fakt, že aj keď sa odporúča dať dieťa vo veku 3 rokov do materskej školy a posunúť proces socializácie na ďalšiu úroveň, nesmieme zabúdať na to, že máme pred sebou dieťa, ktoré je individualita a osobnosť. Nezáleží teda úplne tak na veku, ako na tom, či je samotné dieťa na to pripravené, vyvinuté a či zvládne odpútanie od matky.
Čiže je normálne počkať, netlačiť dieťa zbytočne do škôlky len preto, že dosiahlo tri roky a že napríklad sused tam už chodí.
Áno. Niektoré deti potrebujú dlhší čas na prechod z kolektívu rodiny a blízkych do kolektívu materskej školy, iné sú na to pripravené v tomto veku troch rokov. Vnímanie dieťaťa a jeho potrieb zabezpečí to, že dané vývinové procesy a sociálne zmeny budú prebiehať „ľahšie“ práve vtedy, keď ich bude prežívať pripravené a vyzreté dieťa
@anonym_008eac nuž nepatria,aj ja mám doteraz kŕče v žalúdku sonskolu,asi vieš,že deti dozrievajú,každé inak a áno aj na kolektív. Ja a aj moje deti si tiež užili čas so mnou doma a kolektívu,keď mali potrebu,mali viac než dosť. Nepotrebovali okolo seba 20 ďalších,stačili im kamaráti a rodina. Za mňa jby toto rozhodnutie malo byť na rodičoch. Lebo reálne pchať trojročné dieťa do škôlky keď je mama doma s bábätkom. Logiku v Tom nevidím. Áno,mať možnosť ,keď je to dieťa zrelé,ale nie povinnosť danú zákonom.
@maciatkolulu co prosim ta stale melies o povinnosti? Ano, bude to “povinne”, ale prakticky len pre nevzdelanych. Mas ukoncenu strednu skolu? Ak ano, nic sa pre teba nemeni a mozes mat dieta doma ako doteraz. Len pozor na to, aby potom nezazilo velky sok pri nastupe do skoly, lebo mam pocit ze uz ides trosku do extremu.
@maciatkolulu co prosim ta stale melies o povinnosti? Ano, bude to “povinne”, ale prakticky len pre nevzdelanych. Mas ukoncenu strednu skolu? Ak ano, nic sa pre teba nemeni a mozes mat dieta doma ako doteraz. Len pozor na to, aby potom nezazilo velky sok pri nastupe do skoly, lebo mam pocit ze uz ides trosku do extremu.
@anonym_073c04 tak,neobávam sa...majú 27 a 25 a 12. Ten extrem je len ten,že to úbohé posledné dieťa bolo doma do päť rokov a je v pohode prvák na Rakúskom osemročnom gumnaziu. Bez stresu,absolútne komunikatívne dieťa bez žiadnych Traum z neskoršieho nástupu do kolektívu. (Asi je to aj tým,že pod sedením doma nebolo len to sedenie)Žiadne traumy nemá ani jedno. Pardon,akurát druhé doteraz nemôze cítit zopár veci,nastupovala do škôlky necelé tri roky mala. Vydržali sme pol roka,potom súkromná. Menší kolektív,v škôlke so sestrou,individuálny prístup.
Nevidím vo svojich príspevkoch nič extrémne,teda pokiaľ považujes za extrém,aby sa rodič rozhodoval sám🤷,tak hej. Som extrémna.
@anonym_914744 načo existujú sociálne úrady?Prečo nie su zriadené popri obciach nejaké stretnutia v kultúrnom dome, kde by ich poludstovali?Sú organizácie, tisícky nezamestnaných, ale my sa len tvárime, že tu rómovia nie sú táto generačná chudoba sa nikdy nezmení.Toto je neriešiteľný problém ani sa mi to nechce písať.A k škôlke nie, nesúhlasím, aby štát určoval kedy pôjde moje dieťa do škôlky.Ja by som skolky zrušila úplne a zaviedla systém ako v zahraničí kde ženy opatruju 3-4 deti skúste podporiť individualitu a venovať sa dieťaťu pri počte 25 deti v triede.Skolka je semeniste chorôb a úplne zbytočná institucia.V škôlke by malo byť max 10 deti v triede
@anonym_ae48b4 veď ti desiatky žien písu že kľudne si môžeš nechať dieťa doma ak máš strednú. Kľudne si plať inú ženu aby bola s tvojim dieťaťom. Čo ti v tom bráni?
Cely problem tohto je to, ze kvoli nejakej 3%-nej mensine sa zavadza plosna povinnost pre vsetkych. A to nie je v poriadku. Tiez nie je v poriadku to, ze tato nasa vlada nema ziadnu dlhodobu viziu, ziadne plany,vytvara zakony na zaklade dojmov, nie na zaklade analyz, vyskumov, skusenosti a pod.. Aspon teda na prv pohlad to tak posobi.. Proste nieco skrsne v hlave nejakeho idiota, ktory ma moc a tak to supne do zakona a dalsi idioti len zdvihnu ruky. Pretoze v tomto konkretnom pripade ak by sa pozreli aspon na skusenosti z inych krajin, plus na cisla, ktore maju k dispozicii od zaciatku zavedenia povinnej skolky od 5 rokov, tak by videli, ze na tie 3% to zavedenie povinnosti nemalo absolutne ziadny vplyv. Analyzy existuju z CR, kde bohuzial postupuju presne rovnako, tiez idu zavadzat povinnost, pricom odbornici davno kricia, ze toto opatrenie nepomohlo tym, pre ktorych bolo myslene. A tak nastava otazka, ze o co v skutocnosti ide? Naozaj o pomoc? Alebo o co? Akoze uz zacinam verit aj tomu, ze tam hore sedia vazne idioti, ktori, ako pisem vyssie, konaju uplne nelogicky, doslova pudovo, lebo proste mozu.. Alebo ciel je uplne iny, ako pomoct 3%. Lenze to uz vacsina samozrejme povazuje za konspiracne teorie. Mna desi to, ze aj tu vidno, ze ludia sa nedokazu zamysliet nad tym hlbsie, klzu po povrchu a vykrikuju len nejake svoje dojmy. No ale co vlastne chceme, vlada je odrazom spolocnosti, takze ono nie je nic zvlastne, ze to tu vyzera tak, ako vyzera..
Dôležité je ale uvedomiť si fakt, že aj keď sa odporúča dať dieťa vo veku 3 rokov do materskej školy a posunúť proces socializácie na ďalšiu úroveň, nesmieme zabúdať na to, že máme pred sebou dieťa, ktoré je individualita a osobnosť. Nezáleží teda úplne tak na veku, ako na tom, či je samotné dieťa na to pripravené, vyvinuté a či zvládne odpútanie od matky.
Čiže je normálne počkať, netlačiť dieťa zbytočne do škôlky len preto, že dosiahlo tri roky a že napríklad sused tam už chodí.
Áno. Niektoré deti potrebujú dlhší čas na prechod z kolektívu rodiny a blízkych do kolektívu materskej školy, iné sú na to pripravené v tomto veku troch rokov. Vnímanie dieťaťa a jeho potrieb zabezpečí to, že dané vývinové procesy a sociálne zmeny budú prebiehať „ľahšie“ práve vtedy, keď ich bude prežívať pripravené a vyzreté dieťa
@maciatkolulu este raz, ak mas pocit ze tvoje deti nie su pripravene na kolektiv, od toho su lekari, ktori pisu odporucania.
@maciatkolulu este raz, ak mas pocit ze tvoje deti nie su pripravene na kolektiv, od toho su lekari, ktori pisu odporucania.
@anonym_008eac do škôlky? No dobre. Len trochu neskoro. Prežili sme,aj bez papiera. Vážne,ver mi. Detské soplokove obdobie sme nemali,žijeme. A sme normálni.
@anonym_073c04 tak,neobávam sa...majú 27 a 25 a 12. Ten extrem je len ten,že to úbohé posledné dieťa bolo doma do päť rokov a je v pohode prvák na Rakúskom osemročnom gumnaziu. Bez stresu,absolútne komunikatívne dieťa bez žiadnych Traum z neskoršieho nástupu do kolektívu. (Asi je to aj tým,že pod sedením doma nebolo len to sedenie)Žiadne traumy nemá ani jedno. Pardon,akurát druhé doteraz nemôze cítit zopár veci,nastupovala do škôlky necelé tri roky mala. Vydržali sme pol roka,potom súkromná. Menší kolektív,v škôlke so sestrou,individuálny prístup.
Nevidím vo svojich príspevkoch nič extrémne,teda pokiaľ považujes za extrém,aby sa rodič rozhodoval sám🤷,tak hej. Som extrémna.
@maciatkolulu rodic sa stale moze rozhodnut sam, nechapes? To sa ti cely cas snazim vysvetlit. Ani do skoly ho nemusi dat ak mu zabezpeci individualne vzdelavanie, o jeho prinose/nevhodnosti uz tato debata nie je.
@maciatkolulu rodic sa stale moze rozhodnut sam, nechapes? To sa ti cely cas snazim vysvetlit. Ani do skoly ho nemusi dat ak mu zabezpeci individualne vzdelavanie, o jeho prinose/nevhodnosti uz tato debata nie je.
@anonym_073c04 aha,tak potom aká povinná? Domáce vzdelávanie má ak už nejaký ten piatok,len to obnáša vybavovačky a teda absolvovať to kvôli škôlke pri trojročnom dieťati. Ale inak potom je zbytočná debata,ak to nie je povinné,všakže.
@anonym_073c04 aha,tak potom aká povinná? Domáce vzdelávanie má ak už nejaký ten piatok,len to obnáša vybavovačky a teda absolvovať to kvôli škôlke pri trojročnom dieťati. Ale inak potom je zbytočná debata,ak to nie je povinné,všakže.
@maciatkolulu este raz a naposledy. Je to povinne, ale ak ma rodic ukoncene stredoskolske a vyssie vzdelanie, moze si dieta nechat doma aj od 3 rokov tak ako doteraz. Cize ja som to nazvala ze je to “povinne” - ale len pre nevzdelanych.
Nemusi pritom absolvovat ziadne papierovacky, jednoducho dieta do skolky neda. Nasledne je nutne len preskusanie v skolke podla vlastneho vyberu vo veku 4 rokov. Uz rozumies? Nabuduce by bolo vhodne si najprv aspon precitat k comu sa vyjadrujes.
@anonym_autor za mna veľmi čudný zákon a nedomyslený. Čo je vlastne cieľom? Splní to ten cieľ?
Už teraz je povinná predškolská dochádzka, čo nejaký vyznam ma.
Ale najmä ta možnosť individ.vzdelávania diferencovaná podľa dosiahnutého vzdelania nedava zmysel. Ak je cieľom, aby dieťa išlo do kolektívu, mamička do prace, tak sa asi nezmení nič, pravdepodobne bude mat ta matka dieťa na IV a bude doma rovnako ako doteraz. Pokial je mamička doma s mladším a staršie si chce z nejakého dôvodu nechať doma (cíti, že nie je pripravené, hoci bars odplienkovane, v septembri malo 2,5 roka - v januári ho nezoberú atď.), tak len kvôli vzdelaniu SOU, tak urobit nemôže..
A škôlky môžu mat chaos, kedy ma byt nástup takého dieťaťa? Počas celého roka, keď dosiahne vek 3r v ktoromkoľvek mesiaci?
Podľa mna zle nastavené kritéria, pravidla, kedy, čo, ako, pre koho, ktoré maju hlavne riešiť to, čo je zámerom reformy a nie zavadzať všeobecne paušalizované nariadenia. Ak chcú podchytiť výchovu marg.rom.komunity, nech tak urobia. Ale nie týmto.
@bolarazjedna myslím, že toto bude žiaľ realitou, že rodičia nebudú chcieť riešiť dokola vši, svrab, prípadne žltačku a budú hľadať iné alternatívy. Ešte by ma zaujímalo, kto tie deti z osád bude v tej škôlke učiť a ako dlho vydrží- Nie som rasista, ale byť učiteľkou v takej škôlke a nosiť domov takéto chuťovky a nakaziť opakovane rodinu za ten plat...
@anonym_949464 sesternica učí v škole kde je veľa spoluobčanov. má kde aké prípravky na lezúci a skákajúci hmyz
@anonym_autor za mna veľmi čudný zákon a nedomyslený. Čo je vlastne cieľom? Splní to ten cieľ?
Už teraz je povinná predškolská dochádzka, čo nejaký vyznam ma.
Ale najmä ta možnosť individ.vzdelávania diferencovaná podľa dosiahnutého vzdelania nedava zmysel. Ak je cieľom, aby dieťa išlo do kolektívu, mamička do prace, tak sa asi nezmení nič, pravdepodobne bude mat ta matka dieťa na IV a bude doma rovnako ako doteraz. Pokial je mamička doma s mladším a staršie si chce z nejakého dôvodu nechať doma (cíti, že nie je pripravené, hoci bars odplienkovane, v septembri malo 2,5 roka - v januári ho nezoberú atď.), tak len kvôli vzdelaniu SOU, tak urobit nemôže..
A škôlky môžu mat chaos, kedy ma byt nástup takého dieťaťa? Počas celého roka, keď dosiahne vek 3r v ktoromkoľvek mesiaci?
Podľa mna zle nastavené kritéria, pravidla, kedy, čo, ako, pre koho, ktoré maju hlavne riešiť to, čo je zámerom reformy a nie zavadzať všeobecne paušalizované nariadenia. Ak chcú podchytiť výchovu marg.rom.komunity, nech tak urobia. Ale nie týmto.
@tiika tak ti poviem že je škoda že ten návrh už nie je dávno . aspoň deti s diagn. ako PAS, ZŤP a pod. by chodili do mš a nie boli doma lebo nechcel ich nikto do mš. a keďže matka ich nemala kde nechať tak pekne krásne musela s dieťaťom zostať doma. aký to malo význam aby ženy s VŠ vzdelaním sedeli roky doma? V našom 60 tis. meste na str. SK ani jedna mš pre postihnuté deti a žiadna iná mš dieťa do stavu zobrať nechcela. čo mali tí rodičia podľa teba robiť? Bolo to spravodlivé pre tie deti?
@anonym_008eac veď to, ale ziadne odporúčanie a nazor lekárov kvoli individuálnemu vzdelávaniu doma zákon nevyzaduje, staci stred.vzdelanie, čiže veci neposúva dopredu
Mne to vadi len zo sebeckych dovodov, bojim sa, ze sa najmladsej neujde miesto v skolke, lebo tam budu deti, ktore to maju uz povinne a ani tam nechcu ich matky, aby tam chodilo.
Mne to vadi len zo sebeckych dovodov, bojim sa, ze sa najmladsej neujde miesto v skolke, lebo tam budu deti, ktore to maju uz povinne a ani tam nechcu ich matky, aby tam chodilo.
@strelkyna1 ich matky nemaju co vymyslat, a chodit do prace. a nie trcat doma na zadocku.
@tiika tak ti poviem že je škoda že ten návrh už nie je dávno . aspoň deti s diagn. ako PAS, ZŤP a pod. by chodili do mš a nie boli doma lebo nechcel ich nikto do mš. a keďže matka ich nemala kde nechať tak pekne krásne musela s dieťaťom zostať doma. aký to malo význam aby ženy s VŠ vzdelaním sedeli roky doma? V našom 60 tis. meste na str. SK ani jedna mš pre postihnuté deti a žiadna iná mš dieťa do stavu zobrať nechcela. čo mali tí rodičia podľa teba robiť? Bolo to spravodlivé pre tie deti?
@anonym_f2378c určite nebolo, rovnako ako pre matku. Teraz take dieťa MŠ prijat musí, nezáleží na tom, či je na to pripravená? Je jedno, či ma dieťa nejakú diagnózu a môže ísť do akejkoľvek škôlky? Alebo ho mamička radšej diagnostikovať ani nedá? Reforma totiž toto nerieši.
@strelkyna1 a miesta bude, rodi sa menej a menej.
@strelkyna1 ich matky nemaju co vymyslat, a chodit do prace. a nie trcat doma na zadocku.
@anonym_008eac Ale ked to financne nepotrebuju alebo nechcu, tak preco ich nutit nasilu. Nasa skolka je dost natesno s miestami a takto mam sancu, ze vezmu aj trosku mensie dieta, ale ked bude povinna skolka, tak si budem musiet pockat, kym budem mat na to zakonny narok.
@anonym_008eac a čo tie ostatne matky, ktoré do prace chodit chcú, chcú umiestnit dieťa do MŠ, ale nebudú mat (možno) miesto?
@anonym_008eac a čo tie ostatne matky, ktoré do prace chodit chcú, chcú umiestnit dieťa do MŠ, ale nebudú mat (možno) miesto?
@tiika tak ja verim ze na toto tie mudre hlavy v politike mysleli.
@anonym_008eac Ale ked to financne nepotrebuju alebo nechcu, tak preco ich nutit nasilu. Nasa skolka je dost natesno s miestami a takto mam sancu, ze vezmu aj trosku mensie dieta, ale ked bude povinna skolka, tak si budem musiet pockat, kym budem mat na to zakonny narok.
@strelkyna1 nutit nasilu pracovat ci nutit na silu dat dieta do skoly?
@strelkyna1 a miesta bude, rodi sa menej a menej.
@anonym_008eac miesta v MŠ nezávisia od pôrodnosti, ale od zriaďovateľov, financií, personálnych kapacít

Nejako sa to upravovalo? Malo to byt povinne od 4 rokov ci?
To je uz hadam aj kazde dieta v skolke. To ze to daju povinne snad iba pomoze. Len sa zamyslam kde to vsetko daju.... priestory. Ucitelia.
@maryetta nasla som toto
„Návrhom sa rešpektuje právo zákonných zástupcov rozhodnúť, či ich štvorročné alebo trojročné dieťa bude povinné predprimárne vzdelávanie prednostne plniť formou individuálneho vzdelávania alebo využijú možnosť, aby ho plnilo formou pravidelného denného dochádzania v pracovných dňoch v rozsahu najmenej tri hodiny denne,“ uviedol rezort v materiáli.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/983844-revolu...