Čo hovoríte na schválenie povinnej škôlky?
Čo na to hovoríte ?
@maciatkolulu este raz a naposledy. Je to povinne, ale ak ma rodic ukoncene stredoskolske a vyssie vzdelanie, moze si dieta nechat doma aj od 3 rokov tak ako doteraz. Cize ja som to nazvala ze je to “povinne” - ale len pre nevzdelanych.
Nemusi pritom absolvovat ziadne papierovacky, jednoducho dieta do skolky neda. Nasledne je nutne len preskusanie v skolke podla vlastneho vyberu vo veku 4 rokov. Uz rozumies? Nabuduce by bolo vhodne si najprv aspon precitat k comu sa vyjadrujes.
@anonym_073c04 čo? Preskúšanie? Tak ako doteraz. Aha.
čo je na tom zlé. za mňa je to v poriadku.
do mš by mali chodiť aj deti s osady - aspoň by sa čo to naučili z hygieny a samozrejme aj deti postihnuté.
@anonym_f2378c tak to nechci mat z osady dieta ,kde by malo byt tvoje..ono sa troska nauci v ms/zs ,ale pride domov a prd z toho,lebo tie podmienky su tam na grc...mali by do nich investovat a urobit oddelene ms/zs
@anonym_073c04 čo? Preskúšanie? Tak ako doteraz. Aha.
@maciatkolulu ono si o tom staci daco prestudovat na nete 🙂 aby si tu potom prskala. ked uz chces ostat domka ucit.
Ja sa toho trochu bojím. Možno moje postrehy nie sú dobré, aké jednak neviem, či chcú postaviť nové škôlky, a keď aj, kde zoberú kvalifikované učiteľky? Keď za chvíľu budú musieť aj tak mat povinne VŠ (co vnímam ako pozitívum), akebo to budú riešiť raj, že navýši počet detí na 1 učiteľku, čo zase bude len v neprispeh detí.
Chápem cieľu co najskôr socializovat deti z marginalizovanych rodín, len teda ci ostatné deti nebudú trpieť v takej triede (my sme mali na gymply chalana, ktorý celych 5 rokov, kým konečne neodišiel bol ne prispôsobivý, vyrušoval na hodinách, neučil sa a nespolupracoval) a namiesto normálneho napredovania budú sa riešiť tie problémové deti ktoré neovládajú úplne základy kvôli zanedbávania povinnosti rodičov (nemyslím teraz deti s diagnózou, ale napr deti z ciganskej osady.) chápem, že čím skôr sa integruju, tým lepšie pre nich a aj pre spoločnosť, no len ci sa s ich mentalitou bude s tým dat niečo urobiť.. Myslím si, te aby deti napredovali, treba spoluprácu rodičov a škôlky. A keď doma sa žije na smetisku (u nás neďaleko doslova 150ludi býva v 3domoch a vo dvore všade smeti v takých kopcoch) tak darmo bude škôlka učiť deti k niečomu inému.
Aby som to skrátila - aby to nebolo tak, že marginalizovane deti zaplnia škôlky a "bežný" rodičia radšej si budú brať deti do súkromných škôlok za veľké peniaze, lebo nechcú riešiť dookola vši, svrab, a to ze ich deti kvôli iným pôjdu do regresie kvôli iným deťom.
Je to len môj názor, moje obavy, možno to vidím zle, tak namiesto hejtov privítam slušný protinazor a budem len rada, ak mi dáte iný pohľad na vec a možno to budem vidieť neskôr aj ja v inom svetle.
@bolarazjedna do bodky som tohto názoru presne. Hlavne v Košiciach už mame jasno, že pravdepodobne pôjde do súkromnej škôlky. To nielen svrab a vsi budú deti, ktoré tam zostanú pri kope deti z osád, to budú žltačky, kožné ochorenia, plesne, no brrr. Až mi je z toho zle. Ale jasne, my budeme označovaní za neprisposobych určitej lebo ved oni sú chudacikovia. Mám na to svoj vyhranený názor, lebo fakt nie je dňa keď ma neprenasleduje s kočíkom nejaká ciganka s minimálne 3 deťmi nech im niečo dám. Toto keby ste zažívali, ženy, každý deň no máte dosť. A to viem že do konfliktu s nimi nemôžem ísť, lebo veď muž by ich potom prizabil. Koľkokrát mi zhucia do kocika, také detiska a dobre vedia čo robia. Slzný sprej je samozrejmosť na prechádzkach cez deň, a to sa ešte môžete aj báť keď idete vyhodiť smetie že v tých klietkach kde nikto nebudí, vám budú chcieť čip ukradnúť, lebo veď postupne im mesto obmedzuje vyberanie smeti. Fakt týmto to nevyriešime povinná škôlka, treba začať inak, organizácie fungujú, ale nezmôžu veľa. Proste tieto osoby takto zostanú, na úrovni zvieratiek, s prepáčením, pokiaľ sami nebudú chcieť.
@bolarazjedna do bodky som tohto názoru presne. Hlavne v Košiciach už mame jasno, že pravdepodobne pôjde do súkromnej škôlky. To nielen svrab a vsi budú deti, ktoré tam zostanú pri kope deti z osád, to budú žltačky, kožné ochorenia, plesne, no brrr. Až mi je z toho zle. Ale jasne, my budeme označovaní za neprisposobych určitej lebo ved oni sú chudacikovia. Mám na to svoj vyhranený názor, lebo fakt nie je dňa keď ma neprenasleduje s kočíkom nejaká ciganka s minimálne 3 deťmi nech im niečo dám. Toto keby ste zažívali, ženy, každý deň no máte dosť. A to viem že do konfliktu s nimi nemôžem ísť, lebo veď muž by ich potom prizabil. Koľkokrát mi zhucia do kocika, také detiska a dobre vedia čo robia. Slzný sprej je samozrejmosť na prechádzkach cez deň, a to sa ešte môžete aj báť keď idete vyhodiť smetie že v tých klietkach kde nikto nebudí, vám budú chcieť čip ukradnúť, lebo veď postupne im mesto obmedzuje vyberanie smeti. Fakt týmto to nevyriešime povinná škôlka, treba začať inak, organizácie fungujú, ale nezmôžu veľa. Proste tieto osoby takto zostanú, na úrovni zvieratiek, s prepáčením, pokiaľ sami nebudú chcieť.
@anonym_26b1d4 svrab aj vsi mame v skolke, kde nie je ziadne dieta z osady 🙂 este nieco?
o to viac ma zaraza ze k nam chodia mamicky co sa hraju na panicky, 80% zien ma v hlave nasrane, a potom to tak vyzera. deticky maju svrab aj vsi a ine nemoci. a pritom tam chodia z rodin panov podnikatelov , ziadna rodina u nas v skolke nie je chudobna !!!
@maciatkolulu ono si o tom staci daco prestudovat na nete 🙂 aby si tu potom prskala. ked uz chces ostat domka ucit.
@anonym_008eac koho mám doma učiť? Naozaj si nepochopila nič z toho čo som písala....nevadí,aj takí musia byť.
Ja som za
deti sa maju vzdelávať vychovávať
A keď rodič nemá na to kapacitu ,tak nech je v škôlke povinne
@anonym_26b1d4 ja ti verím,ja som bola zdesená z liptovského Mikuláša. Boli sme v tescu a bola som v šoku.
@anonym_008eac koho mám doma učiť? Naozaj si nepochopila nič z toho čo som písala....nevadí,aj takí musia byť.
@maciatkolulu rada sa hram na blbu aby som tu zapadla. lebo niektore ozaj ...🙂 pekny dnik ti prajem
@anonym_26b1d4 ja ti verím,ja som bola zdesená z liptovského Mikuláša. Boli sme v tescu a bola som v šoku.
@maciatkolulu soku z coho? chces aby sme este viac marginalizovali Slovensko? a vies o tom ze aj v skolke kde nie su CIGANI, pardon za vyraz, sa moze vyskytnut svrab vos ci mrla?
@maciatkolulu soku z coho? chces aby sme este viac marginalizovali Slovensko? a vies o tom ze aj v skolke kde nie su CIGANI, pardon za vyraz, sa moze vyskytnut svrab vos ci mrla?
@anonym_008eac v šoku z toho ako to Tesco vyzeralo. Celé okolie. Predavačka čo hovorila ,no ano,bola som v šoku a toto vyrieši povinná skolkarska dochadzka,nuž držím palce.
@anonym_008eac a neospravedlňuj sa za výraz,oni sú cigáni a sú na to hrdí. Nastuduj si😉
@anonym_008eac v šoku z toho ako to Tesco vyzeralo. Celé okolie. Predavačka čo hovorila ,no ano,bola som v šoku a toto vyrieši povinná skolkarska dochadzka,nuž držím palce.
@maciatkolulu ja som bola v krompachoch napriklad. ano aj v Topolcanoch je zaujimava stvrt, take najdes vsade.
u nas su ''slusne a bohate rodiny'' a kazdy rok, ozaj kazdy rok riesime v skolke a v skole vsi, mrle, svrab. toto nie je zial len o ''NICH'' toto je vseobecne o rodinach. preto ked sa poukazuje len na NICH, malo by sa poukazovat na vsetkych, ktori nevedia svoje deti riadne aj hygienicky vychovat.
@maciatkolulu rada sa hram na blbu aby som tu zapadla. lebo niektore ozaj ...🙂 pekny dnik ti prajem
@anonym_008eac to je stratený prípad, skúšala som aj ja, nechápe…🤷♀️ neprečíta si nič a mudruje dokola si ide svoje 😁
@anonym_008eac to je stratený prípad, skúšala som aj ja, nechápe…🤷♀️ neprečíta si nič a mudruje dokola si ide svoje 😁
@anonym_073c04 ja tiez nie vzdy pochopim, a obcas som blba, no ako sa hovori : nobody is perfect. 🙂 a ja nemam problem si to priznat.
@maciatkolulu ja som bola v krompachoch napriklad. ano aj v Topolcanoch je zaujimava stvrt, take najdes vsade.
u nas su ''slusne a bohate rodiny'' a kazdy rok, ozaj kazdy rok riesime v skolke a v skole vsi, mrle, svrab. toto nie je zial len o ''NICH'' toto je vseobecne o rodinach. preto ked sa poukazuje len na NICH, malo by sa poukazovat na vsetkych, ktori nevedia svoje deti riadne aj hygienicky vychovat.
@anonym_008eac bežné vsi človeka nedesia. Ale verím tomu,že by si nebola nadšená,kebyže Jens tvojimi deťmi taká echt cigánska komunita z donútenia,že nechcú a nechceli. Už vidím ako sa s takými hada učiteľka,že soplave decko do škôlky eeee,som si istá,že by sisa tešila.
@anonym_008eac bežné vsi človeka nedesia. Ale verím tomu,že by si nebola nadšená,kebyže Jens tvojimi deťmi taká echt cigánska komunita z donútenia,že nechcú a nechceli. Už vidím ako sa s takými hada učiteľka,že soplave decko do škôlky eeee,som si istá,že by sisa tešila.
@maciatkolulu u nas mame dieta v skolke, kde otecko je riaditelko velke firmy a maju prachy, nemaju sa zle. a decko? to je tak nevychovane, bije kope nadava ..vies , ono je to o ludoch, ja chapem ze ludia maju strach, preto verim ze v takych specifickych triedach sa najmu asistentky uciteliek, aby sa celej situacii pomohlo. ja som v zahranici, neviem ako to je na slovensku. ale my tu mame aj asistentky. a teda ozaj cumim, ze slusne ciste rodiny, velke auta a choroby a drze deti. a niektore deti v skolke ver, ze maju horsi slovnik nech dospely ozraty chlap.
Áno ,idem si svoje. Som rada,že ste mojmu chabemu povedomiu anonymne vliali čo to,teda sa snažili ,ale tak no,nie vždy sa podarí🤣. Tak vám ďakujem za snahu. Len nerozumiem prečo ste také anonymné 😉,sa hanbíte za názor,či ho máte iný ako vaše teraz inonazorove kamosky,či čo? Asi to či co.
Áno ,idem si svoje. Som rada,že ste mojmu chabemu povedomiu anonymne vliali čo to,teda sa snažili ,ale tak no,nie vždy sa podarí🤣. Tak vám ďakujem za snahu. Len nerozumiem prečo ste také anonymné 😉,sa hanbíte za názor,či ho máte iný ako vaše teraz inonazorove kamosky,či čo? Asi to či co.
@maciatkolulu mne to nevadi 🙂. papa idem pracovat.
@strelkyna1 to znie diskriminačne ale skor pre tie ostatne matky, ktoré nemajú len základne vzdelanie a potrebujú umiestniť dieťa, ak si budú musieť platiť súkromnú skolku..cele zle toto.
@anonym_008eac zákon môže vzbudiť ešte viac zašti voci tejto MRK, ak oni miesto pre deti budú mat (hoc o to nestoja) a nedostanú ho iné deti (trebárs mladšie, no matka by chcela ísť do prace). Oni sú v pohode, ak je choré dieťa zostane doma, niektoré škôlku navštívia 2x do roka, oni deti do skolky chodit nútiť nebudú, ak nechce, pretože hoci je povinná pre predškolákov, postih nie je žiadny
@scila tak inak, aby to bolo pochopené, nech si rodičia ostanú aj do 10r s deťmi doma ale nech je to platené do 2r, potom to bude na financovaní rodičov. A financie, ktoré by šli rok na RP a ZP ľudí na RD sa môžu použiť na vylepšenie školstva (ale to je len môj mokrý sen, viem ako to tu (ne)funguje). To už snáď nie je neempatické. 🙂 Mimo to fuj fuj neempatické vyspelé národy, kde matky chodia do práce od 6-18mes dieťaťa, je nižšia nezamestnanosť a vyššia životná úroveň.
@anonym_e8060d poznám dosť žien žijúcich v tých vyspelých krajinách, viem ako fungujú, viem tiež, že mnohé z tých detí do tej škôlky/ jaslí nejdú, ale ženy sú doma, alebo majú skrátený úväzok a striedajú sa s mužom, alebo majú babky či ženy na stráženie. A tiež poznám zopár detí, ktoré boli skoro strčené do zariadení a odrazilo sa to na ich psychike. Takže opakujem - každé dieťa je iné a tieto všeobecné BLA BLA BLA o tom, ako vo vyspelých krajinách chodia aj keď často nechodia mi fakt lezú na nervy.
@anonym_e8060d poznám dosť žien žijúcich v tých vyspelých krajinách, viem ako fungujú, viem tiež, že mnohé z tých detí do tej škôlky/ jaslí nejdú, ale ženy sú doma, alebo majú skrátený úväzok a striedajú sa s mužom, alebo majú babky či ženy na stráženie. A tiež poznám zopár detí, ktoré boli skoro strčené do zariadení a odrazilo sa to na ich psychike. Takže opakujem - každé dieťa je iné a tieto všeobecné BLA BLA BLA o tom, ako vo vyspelých krajinách chodia aj keď často nechodia mi fakt lezú na nervy.
@scila chodia nechodia, je jedno, systém majú nastavený tak ako majú. Ľudia sa tam nepriživujú na dávkach ale spoliehajú sa na seba a 2x si rozmyslia koľko a kedy si urobia deti - to je to, čo tu potrebujeme. Ako som písala, nech sú matky doma s deťmi aj do 10r, ale nemusíme ich my ostatní živiť a zredukovalo by to aj množstvo diskusii o tom “mám 20€ a rodičák je za 2 týždne” 🙈 Tu treba riešiť celok, nie jedincov. Drvivá väčšina detí by nástup do zariadenia zvládla aj v skoršom veku. Mimo to, v škôlke je presne vidieť, ktoré deti nastúpili až ako 4-5r. Sú to nesamostatné jedince spravujúce sa ako 1 ročné deti (mám priamy kontakt), takže nepíšem to tu len tak, že mám pocit alebo “kamoška to tak má”. Možno tak jedno z 10 detí príde do škôlky pripravené (z tých starších). Koho je to chyba? Za mňa je aj prehnaná starostlivosť o dieťa vlastne zanedbávanie, lebo je tam zanedbaná samostatnosť dieťaťa - určitý druh sebsrozvoja. Ja viem, čo psychológia aj psychiatri odporúčajú ale to pri zdravých vyzretých rodičoch, väčšina rodičov sú emočne nevyzretí a preto je pre deti (vhodne Zvolené rešpektujúce) zariadenie lepšie ako byť doma 🙂🤷🏼♀️.
čo je na tom zlé. za mňa je to v poriadku.
do mš by mali chodiť aj deti s osady - aspoň by sa čo to naučili z hygieny a samozrejme aj deti postihnuté.
@anonym_f2378c ved kvoli nim je to zavedene
@anonym_autor nic, ze spravne, deticky patria do kolektivu a nech matky nevymyslaju 🙂
@anonym_008eac nezijeme v jaskyni vzdialenrj 5km od okoliteho sveta. Ohananie sa " kolektivom" je vyhovorka bez premyslania😉
@anonym_f2378c ved kvoli nim je to zavedene
@stanislavicenka aj kvôli postihnutým deťom ktoré nikto do mš zobrať nechcel a špec. mš je málo.
zdravé vzdelané ženy sú roky doma za mizerný peniaz.
@scila chodia nechodia, je jedno, systém majú nastavený tak ako majú. Ľudia sa tam nepriživujú na dávkach ale spoliehajú sa na seba a 2x si rozmyslia koľko a kedy si urobia deti - to je to, čo tu potrebujeme. Ako som písala, nech sú matky doma s deťmi aj do 10r, ale nemusíme ich my ostatní živiť a zredukovalo by to aj množstvo diskusii o tom “mám 20€ a rodičák je za 2 týždne” 🙈 Tu treba riešiť celok, nie jedincov. Drvivá väčšina detí by nástup do zariadenia zvládla aj v skoršom veku. Mimo to, v škôlke je presne vidieť, ktoré deti nastúpili až ako 4-5r. Sú to nesamostatné jedince spravujúce sa ako 1 ročné deti (mám priamy kontakt), takže nepíšem to tu len tak, že mám pocit alebo “kamoška to tak má”. Možno tak jedno z 10 detí príde do škôlky pripravené (z tých starších). Koho je to chyba? Za mňa je aj prehnaná starostlivosť o dieťa vlastne zanedbávanie, lebo je tam zanedbaná samostatnosť dieťaťa - určitý druh sebsrozvoja. Ja viem, čo psychológia aj psychiatri odporúčajú ale to pri zdravých vyzretých rodičoch, väčšina rodičov sú emočne nevyzretí a preto je pre deti (vhodne Zvolené rešpektujúce) zariadenie lepšie ako byť doma 🙂🤷🏼♀️.
@anonym_e8060d áno, dva krát si v tom zahraničí rozmyslím či si urobia deti a preto tam majú toľko ľudí z tretích krajín, lebo toľko rozmýšľajú, že si ich radšej nespravia, však? 🙄
Nechaj tak, máš svoju pravdu, inú aj tak nepripustíš, nevidím význam v tejto našej "konverzácii".
@anonym_e8060d áno, dva krát si v tom zahraničí rozmyslím či si urobia deti a preto tam majú toľko ľudí z tretích krajín, lebo toľko rozmýšľajú, že si ich radšej nespravia, však? 🙄
Nechaj tak, máš svoju pravdu, inú aj tak nepripustíš, nevidím význam v tejto našej "konverzácii".
@scila no tak zase pozor,píšeš o ľuďoch,čo sú na sociálnych dávkach a cuckaju systém,čo bežná rodina nerobí a najmä nemá nárok,lebo aspoň niekto z tej rodiny zarába,čo ti,o ktorých píšeš nie a s radosťou sa rozmnožujú. A do škôlky nedávajú. Lebo škôlka v zahraničí nestojí 25 eur na celý deň.
Ja som učiteľka v materskej škole. Keď som bola na materskej deti mi do škôlky nechodili. Teraz som opäť na materskej a malý ako predskolak by mal ísť o rok do škôlky, ale ja ho budem individuálne vzdelávať. Takze do škôlky nepôjde.
@scila prešla si do témy čo je na Slovensku rómska časť populácie, ktorá tvorí úplne iný problém. Ale máš pravdu. Iný názor si nepripustím, proste by to bolo za mňa tak ako to je dnes, len o rok kratšie. A bolo by to fajn.

@anonym_008eac miesta v MŠ nezávisia od pôrodnosti, ale od zriaďovateľov, financií, personálnych kapacít
@tiika porodnost myslim tym ze je otazne do akej miery budu tento fakt zohladnovat, a to akej miery su schopni zvysit kapacity skolok. ci sa vie aj dobudovat nejaka cast atd atd. u nas sa dokubudovalo druhe poschodie..