Čo robiť, keď 3-ročné dieťa nebavia hračky?
Ahojte, má tu tiež niekto 3r dieťa, ktoré nebavia hračky? Ako vypĺňate dieťaťu čas? My stále chodíme von, snažím sa vymýšľať aktivity doma, kupujem pracovné zošity, chodíme von s rovesníkmi,ale moja malá sa nevie ani za svet chvíľku prehrať s hračkami. Popravde čakala som v tomto veku, že už ju to aspoň čiastočne chytí, ale čokoľvek dostane, baví ju to chvíľočku a potom to hodí medzi ostatné hračky. Vkuse chodí len okolo TV (môže sledovať pol hodinu ráno a poobede/vecer), leží na gauči, váľa sa po zemi... Neviem čo robiť, no nechcem robiť animátorku od rana do večera.
Poznam to velmi dobre, aj moja mala take obdobie, ze sa s hrackami moc nevedela prehrat ale ako dovrsila 4 roky, tak sa pekne zacala hrat a potom som si povedala, ze to bolo asi len dalsie obdobie
A nie je to práve tým, že jej stále ty vymýšľaš program keď ste doma?
@anonym_autor dlho sme nemali doma žiadne hračky okrem stavebníc a iných kreatívnych blbostí. Keď sa nechceli deti hrať, tak sa nehrali ale animátora na celý deň som im nerobila nikdy 🙂
@anonym_5da02e my máme všetky možné hračky, dostáva to väčšinou do daru, keďže sme veľká rodina a každý pri každej návšteve niečo donesie.. akurat že ja už neviem, ako ju zabaviť, dnes ako som vypla telku, ľahla si na koberec, potom do chodby a ležala tam ako bez duše… potom som ju vzala von a kým som dokončila obed, zase len chodila po dome, z miestnosti do miestnosti, ľahla si na gauč atď.. nulový záujem, nič ju nezaujalo, s ničím sa ani na tých 20 minút nezahrala..
A nie je to práve tým, že jej stále ty vymýšľaš program keď ste doma?
@13uzivatelka11 ale ja nevymýšľam stále niečo.. ráno keď sa zobudíme, nechávam si čas aj pre seba, svoju hygienu a raňajky.. kým navarím obed, tiež sa musí zabaviť sama.. máme počas dňa pár takych blokov, keď ju nechávam vyhrať sa samu a ja sa venujem povinnostiam.. takže určite jej nie som každú minútu za zadkom
@anonym_5da02e my máme všetky možné hračky, dostáva to väčšinou do daru, keďže sme veľká rodina a každý pri každej návšteve niečo donesie.. akurat že ja už neviem, ako ju zabaviť, dnes ako som vypla telku, ľahla si na koberec, potom do chodby a ležala tam ako bez duše… potom som ju vzala von a kým som dokončila obed, zase len chodila po dome, z miestnosti do miestnosti, ľahla si na gauč atď.. nulový záujem, nič ju nezaujalo, s ničím sa ani na tých 20 minút nezahrala..
@anonym_autor ved ju nechaj tak... co je na tom, ze lezi... mozno si nieco predstavuje, rozvija fantaziu...
vsak ju nechaj valat sa po zemi a gauci, ked bude chciet, ak nieco si vezme... :D niekedy potrebuju deti a cim dalej to bude viac aj taky cas.. pre seba... ked pride na to ze sa nudi, nieco si najde a bude sa hrat. Hlavne nech to ma bezpecne, a kludne aj hodinu nech sa vala ked ju to bavi :D
vsak ju nechaj valat sa po zemi a gauci, ked bude chciet, ak nieco si vezme... :D niekedy potrebuju deti a cim dalej to bude viac aj taky cas.. pre seba... ked pride na to ze sa nudi, nieco si najde a bude sa hrat. Hlavne nech to ma bezpecne, a kludne aj hodinu nech sa vala ked ju to bavi :D
@simca06022011 veď ja ju nechám, len sa snažím prísť na koreň veci, prečo ju nič nabaví a o nič nejaví záujem.. keď sa každý boží deň len váľa po zemi, leží na gauči tak, že neviem či jej niečo je alebo je to ozaj len z dlhej chvíle, tak ma to už irituje.. lebo vkuse niečo dostáva, máme kopec hračiek rozdelené v troch miestnostiach a nevie sa zabaviť ani na chvíľku.. od decembra nastupuje do škôlky, tak som zvedavá, ako sa bude hrať tam
a aké má hračky? tie s ktorými by sa mala hrať ... a vôbec - načo máte doma TOĽKO hračiek??
a aké má hračky? tie s ktorými by sa mala hrať ... a vôbec - načo máte doma TOĽKO hračiek??
@biba_18 a čo mam návštevám zakazovať, aby malej doniesli darček? Sme široká rodina, ktorá keď sa stretne pokope, tak len z otcovej strany je nás 30 + ešte mamkina strana. Hej, navstevujeme sa súrodenci, aj bratranci/seternice, aj ja sa navštevujem s mojim krstnými, aj moja dcera sa stretáva so svojimi krstnými. Proste je nás veľa. Vždy niečo schovame, po čase vyberieme, niečo sme presunuli do izieb na poschodí. Akože zase nie je to tisíc kusov hračiek. Zo všetkého ma niečo - bábiky, kocky, stavebnice, kočík, knižky, aj autíčka či bežné plastové hlúposti…
@anonym_autor 1. Príliš veľa hračiek na výber- nevie si ani len vybrať s čím sa hrať, príde frustrácia a nehrá sa s ničím, úplne stačia 2-3 na očiach, ostatné schovať. 2. Nestihla sa nudiť natoľko, aby sa hrala 🙂
@anonym_autor podľa mňa má toho veľa, je tým prehltená ...
Ak ma vela hraciek, treba aby si teda nastupila a vytriedila. Daj proste bokom vsetko co uznas za vhodne, co uz je pre mensie deti prec a co pre vacsie zatial tiez odloz. A obmienaj. Je dost mozne ze tie aktivity co mate, je pre nu dost a prave ked je sama, chce mat klud. A vala sa... :D deti si takto aj svoju fantaziu buduju, nieco si predstavuje, riesi v sebe :DD
@anonym_autor mozno ju len nechať žiť normalny detský život a neplanuj jej každú minútu. Podľa mňa je to preto.
A najmä zredukuj počet hraciek. Nechaj vonku 5-6 zvyšné odloz. Potom vymenís
@anonym_autor chapem, ze potrebujes, aby sa dieta chvilu zabavilo, ale preco nevyhnutne hracky.... skus senzoricke aktivity, raz senzoricky piesok, potom plastelinu, ano, bude neporiadok, presypavat fazule, cestovinu, natrhat papier na male kusky, potom ho priliepat tycinkovym lepidlom.....
@anonym_autor k tym hrackam, zober mensie krabice, pobal do nich hracky, vzdy nechaj len jednu krabicu, ostatne odloz, potom po par dnoch krabice vymienaj, moje deti sa vedeli zabavit aj tym, ze sa prehrabavali v krabici s hrackami, ktore dlhsie nevideli.
@anonym_autor mozno ju len nechať žiť normalny detský život a neplanuj jej každú minútu. Podľa mňa je to preto.
A najmä zredukuj počet hraciek. Nechaj vonku 5-6 zvyšné odloz. Potom vymenís
@lienka.7 neplánujem jej každú minútu, mam počas dňa aj “me time”.. ráno mam svoju rutinu, každý deň varím, vtedy sa tiež “hra” sama.. určite jej nechodím 24/7 za zadkom.. a tých hračiek zase nemá toľko, že by to u nás vyzeralo ako v kútiku.. to vôbec nie.. máme to rozdelené vonviacerych izbách, takže ani na pohľad to nepôsobí tak, že by toho bola plná miestnosť.. v obyvacke ich má zložené v prehľadných policiach..
Mám 5 ročného syna, od malička sa nevedel sám hrať a nevie, rad sa hra vo dvojici. Tak ako píšeš radšej sa bude váľať po gauči na zemi atd.. nebavia ho hračky. Keby som vedela že sa s nejakou bude hrať tak mu ju kúpim 😀 má rad spoločenské hry (teda vo dvojici). Čo vie robiť sám? Postavi si lego ale to už musím naňho nakricat aby niečo robil a nenudil sa 😀 je veľmi spoločensky. Som z neho niekedy veľmi unavená 😀 mám ešte dve menšie deti nemám čas sa mu venovať. Nie je to podľa mna obdobím, jednoducho taký je.
@lienka.7 neplánujem jej každú minútu, mam počas dňa aj “me time”.. ráno mam svoju rutinu, každý deň varím, vtedy sa tiež “hra” sama.. určite jej nechodím 24/7 za zadkom.. a tých hračiek zase nemá toľko, že by to u nás vyzeralo ako v kútiku.. to vôbec nie.. máme to rozdelené vonviacerych izbách, takže ani na pohľad to nepôsobí tak, že by toho bola plná miestnosť.. v obyvacke ich má zložené v prehľadných policiach..
@anonym_autor tak najprv píšeš že jej robíš program vymýšľaš aktivity a že má plno hračiek a potom vlastne presný opak 😀
deti rastu, ak sa vela vala, mozno si len potrebuje uvolnit chrbatik...nemusi ju to boliet, ale mozno nieco citi a neciti sa komfortne, potom ju logicky nic nebavi...opytaj sa jej ci ju nieco neboli, ak neboli, tak sa s nou rozpravaj...a nechaj jej priestor aj cas...lebo ak je dieta uplne fit, nieco na aktivitu sa vzdy najde...mozno je nachodena z vonku, a je unavena...
@anonym_autor tak najprv píšeš že jej robíš program vymýšľaš aktivity a že má plno hračiek a potom vlastne presný opak 😀
@13uzivatelka11 čítaš a rozumieš? Robím program, lebo sa mi dieťa len váľa po zemi a sama do ničoho nezabrdne. Tak sa ju snažím aspoň do niečoho motivovať a hlavne ju niečo nové naučiť. Či ju mam nechať celé dni len ležať a nezaujímať sa? A píšem v komentároch, že máme počas dňa niekoľko blokov, kedy mam čas vyhradený len pre seba. Áno, mame kopec hračiek. Ale rozhodne nie sme nejaká náhradná hernička ani detsky kútik. Hračky sú rozdelené v 4 izbách na dvoch poschodiach. V detskej izbe sú len hodené v krabici, niečo je uplne schované. Je toho dosť, ale rozhodne nemáme zahádzaný dom, ani nemám pocit, že má toho násobne viac ako vidím u niektorých kamarátok.
Tak ja na tvojom mieste zruším najskôr TV, za mňa 3 r.dieta ozaj nemá čo toľko pozerať veci, ktoré vobec nevie spracovať. A to je jedno že sú to rozprávky, či pesničky. Hodina denne (aj polhodina) je na také malé dieťa veľa.
Odporúča sa na tyzden maximálne toľko hodín, koľko ma rokov. Čo je u tvojej maximálne 3 hodiny týždenne (ona ma viac ako dvojnásobok).
A potom nebude chodiť len okolo telky...aj pracovné zošity sú z môjho pohľadu pre 3.r.este skoro.
Ak robíš nejaké činnosti v kuchyni, tak ju zapajaj, aj v domácnosti, jasné že to bude potom trvať dvojnásobok dlhšie, ale ak si na materskej, nemáš sa kam ponáhľať..ten cas mate viac menej na to, aby ste sa mali čas tomu dieťaťu venovať.
@anonym_autor mne by nevadilo, ze sa vala. Nieco kreativne nemate? Nech si pocas toho, ako varis plastelinuje, malovanie vodou, vodovkami, trojrocna uz kludne koralky, magneticke knizky. Lego alebo nejake skladacky? Moze vyrabat pre plysakov ohradky.
Moj je pohybovy-skace po gauci, robi kung fu, beha od stene k stene, hrame sa na gorily, bojujeme…proste pohyb, on sa doteraz s hrackami proste nevyhra
Tak ja na tvojom mieste zruším najskôr TV, za mňa 3 r.dieta ozaj nemá čo toľko pozerať veci, ktoré vobec nevie spracovať. A to je jedno že sú to rozprávky, či pesničky. Hodina denne (aj polhodina) je na také malé dieťa veľa.
Odporúča sa na tyzden maximálne toľko hodín, koľko ma rokov. Čo je u tvojej maximálne 3 hodiny týždenne (ona ma viac ako dvojnásobok).
A potom nebude chodiť len okolo telky...aj pracovné zošity sú z môjho pohľadu pre 3.r.este skoro.
Ak robíš nejaké činnosti v kuchyni, tak ju zapajaj, aj v domácnosti, jasné že to bude potom trvať dvojnásobok dlhšie, ale ak si na materskej, nemáš sa kam ponáhľať..ten cas mate viac menej na to, aby ste sa mali čas tomu dieťaťu venovať.
@anonym_bc62a4 ako vies, že ma niekoľkonásobok hodín pred TV? To som kde napísala? Cez víkend televízor nesledujeme vôbec, sme von, na návštevách alebo u babiek. TV využívam max počas dni, keď som s ňou sama doma a potrebujem si niečo urgentne vybaviť alebo počas rana, keď si chcem nechať pol hodinku pre seba. Máme dohodu, že pol hodinu ráno si každá z nás môže vybrať ľubovoľnú aktivitu. Áno, často si zvolí telku, ale nie je to pravidlo. To je všetko.
@anonym_bc62a4 pracovne zošity ešte nie sú pre ňu? To je čo za blbosť. Veď sú to omaľovánky, nálepky, obrázky ma suchý zips a pod. To nie su zošity na precvičovanie abecedy, čísel alebo žeby sa učila čítať a počítať 🙈
@anonym_autor mne by nevadilo, ze sa vala. Nieco kreativne nemate? Nech si pocas toho, ako varis plastelinuje, malovanie vodou, vodovkami, trojrocna uz kludne koralky, magneticke knizky. Lego alebo nejake skladacky? Moze vyrabat pre plysakov ohradky.
@senta_sofia kreatívne áno, vydrží chvíľu, ale to musím byť pri nej.. zapajam ju aj do domácich prác.. skôr som cielila čisto na tie hračky, že som čakala, že v 3r ju to aspoň ako tak zaujme.. aj kvôli tomu, že máme v okolí dost rovesníkov a keď vidím fotky mamičiek, ako sa ich deti hrajú, trochu mi to vŕta v hlave, že moju nič nebaví
@senta_sofia kreatívne áno, vydrží chvíľu, ale to musím byť pri nej.. zapajam ju aj do domácich prác.. skôr som cielila čisto na tie hračky, že som čakala, že v 3r ju to aspoň ako tak zaujme.. aj kvôli tomu, že máme v okolí dost rovesníkov a keď vidím fotky mamičiek, ako sa ich deti hrajú, trochu mi to vŕta v hlave, že moju nič nebaví
@anonym_autor co je pre teba chvila? Deti neudrzia dlho pozornost, je to prirodzene v takomto veku.
@anonym_autor co je pre teba chvila? Deti neudrzia dlho pozornost, je to prirodzene v takomto veku.
@senta_sofia závisí od aktivity.. niečo ju baví 2-3 minúty, niečo 10 minút, vodné omaľovánky si kedysi išla aj 20 minút. Dnes ju už nebavia….
@senta_sofia závisí od aktivity.. niečo ju baví 2-3 minúty, niečo 10 minút, vodné omaľovánky si kedysi išla aj 20 minút. Dnes ju už nebavia….
@anonym_autor mozno bude mat nejaku poruchu pozornosti, mozno je v obdobi, ked potrebuje pozornost

@anonym_autor dlho sme nemali doma žiadne hračky okrem stavebníc a iných kreatívnych blbostí. Keď sa nechceli deti hrať, tak sa nehrali ale animátora na celý deň som im nerobila nikdy 🙂