icon

Čo robiť, keď sa 3,5-ročný škôlkar chová ako pubertiak?

5. jún 2025

Prosím vás čo je toto za obdobie? On odvrava, zlosti sa extremne a za totálne kraviny, nič nemá rád, nič nechce, nechce jest, nechce ísť na vylet, nema nás rad, veci co mal predtým celkom rad už neche. Nechce sa kŕmiť sam ale vyžaduje odo mna aby som krmila,robí všetko komplet do opaku a vrámci výchovy ci bežného správania sa, je to sním extrémne náročné. Kedy skončí toto obdobie?

maxik24
5. jún 2025

Toto obdobie skonci, ked zacne mat chlalca pravidla, a hranice. Vie, ze si to moze dovolit, tak to robi. Neexistuje, aby som tak velke dieta krmila, obliekala, skakala podla neho. To mam deti dve, a vychovavame respektujuco, s laskou, so "seberovnostou" ale zaroven s pevnymi hranicami. 3,5r dieta sa tak uz spravat nema. Nespava na obed, ze? Moze byt unaveny. Dnesne deti maju obrazovky od narodenia, kolko casu denne pred nimi travi? Kolko poje sladkosti a popije sladkych vod? Ustupujes, ked sa hneva?

autor
5. jún 2025
@maxik24

Toto obdobie skonci, ked zacne mat chlalca pravidla, a hranice. Vie, ze si to moze dovolit, tak to robi. Neexistuje, aby som tak velke dieta krmila, obliekala, skakala podla neho. To mam deti dve, a vychovavame respektujuco, s laskou, so "seberovnostou" ale zaroven s pevnymi hranicami. 3,5r dieta sa tak uz spravat nema. Nespava na obed, ze? Moze byt unaveny. Dnesne deti maju obrazovky od narodenia, kolko casu denne pred nimi travi? Kolko poje sladkosti a popije sladkych vod? Ustupujes, ked sa hneva?

@maxik24 spáva este stale na obed, doma aj v školke, únavou to nebude. Sladkého je veľmi málo, skor ovocie doňho tlačím, a televízor ma veľmi obmedzený, sú dni kedy ho ani nezapneme. Mobil a tablet to vonkoncom ešte nemal v rukách. Ja som razna a nerozmaznavam ho, ked už je to veľmi zle a robí veľký cirkus tak mu bez hanby dám aj po riti. A keď sa ukludni, tak mu vysvetlím ze preco dostal po tej riti... Ma pevný režim od narodenia, nie na minúty ale istotu a rituály opakovania veci ma zzite. Ťakze neviem, kde robím chybu..

sisska96
5. jún 2025

Studena voda ak je už neovladatelny?

marsmykkok
5. jún 2025

žeby preťaženie zo škôlky? Skús si všímať, či napríklad cez víkend, prázdniny to nebude lepšie. Podľa mňa si len musí zvyknúť na škôlku.

veronika_sk000
5. jún 2025

u nas presne to iste, podla mna obdobie vzdoru, doteraz to bol zlatucky chlapcek, na vsetkom sme sa vedeli dohodnut a teraz skusa a skusa a skusa..ja neustupujem, hranice su pevne dane, takze je u nas vela placu a aj kriku, nie vzdy to davam s kludom anglicana, musi to len prejst..je to normalny vyvojovy stupen 🤷 sme v tom spolu 💪

berenika39
5. jún 2025
@sisska96

@sisska96 ? jako napít? Nebo?

berenika39
5. jún 2025

Jasně že to přejde, u někoho dřív nebo později. Je to úplně běžný vývoj, hledá se a zkouší, co jeho chování udělá. Zkouší to blbě, uznávám, ale tak to ve třech letech je. Jestli to jde, nejdi proti němu - prostě i když se zlobí, čertí, nechce - ok, vidím, že jsi naprdnutej...pro tříleťáka je totiž zákaz, ne, nesmíš, přestaň v podstatě pokyn, dělej to dál....to tak mají. Všechno naopak. Hodně pomáhají jasné domluvené hranice - co budeme dělat, až se najíš? A dodržet to. Řád, pravidelnost.. Přiznané emoce jsou velkej pomocník.

Nebij ho, prosím.

simona1306
5. jún 2025

aj unas je to momentalne tak :D dcera ma tiez 3a pol roka, v skolke a aj vsade inde zlate dieta , ucitelky ju chvalia , a pride domov a zacne to :D plac za vsetko, nepocuva, krici, zlosti sa za kazdu blbost, nechce jest , nechce nic :D hold, asi sa len musi doma vyburit :D je to na nervy ale isto toto obdobie prejde jak u nas tak ak u vas 🙂

sisska96
5. jún 2025
@berenika39

@sisska96 ? jako napít? Nebo?

@berenika39 Autorke som písala, nie tebe ;)

majlo1234
5. jún 2025

Ahoj v mojom svete😆 u nas to trochu zlepsil fakt, ze pomaly zistuje, ze moje slovo plati a preto sa mu neoplati moc hystercit, nic si nepomoze

berenika39
5. jún 2025
@sisska96

@berenika39 Autorke som písala, nie tebe ;)

@sisska96 bude autorka vědět?

fok
5. jún 2025

U nás je detto 🙏🏻🫠

fok
5. jún 2025

A plus začal cikat do nohavíc. Normálne prečura denne stvoro nohavíc má nás v pazi. Doteraz s tým problém nemal

terezkaarthuramax
5. jún 2025
@sisska96

@sisska96 to je hrozne! To by som nikdy nikomu nespravila

majlo1234
5. jún 2025

Napriklad ked sa moj nechce najest, neje. Oni nie su hlupi, prave naopak, ma ta precitanu a vie, ze mu vyhovies a nakrmis. Rovnako s obliekanim, a inymi vecami.

fok
5. jún 2025
@majlo1234

Napriklad ked sa moj nechce najest, neje. Oni nie su hlupi, prave naopak, ma ta precitanu a vie, ze mu vyhovies a nakrmis. Rovnako s obliekanim, a inymi vecami.

@majlo1234 a keď niekam potrebujete ísť tak ide holý? Či nejdete? 😀

deedol
5. jún 2025

len kukam na niektore tie rady, ci to autorky myslia vazne. uf.

autorka temy, je to uplne normalne, bud len laskava a dosledna a ono to prejde. toto je taka prva puberta. ty si premysli, co si este ochotna urobit (napr. ja som nemala problem ani v tom veku obliect/vyzliect, ked bol unaveny, vedela som, ze to vie aj sam, ale mala som pocit, ze prave v nejakej chvili potrebuje moju starostlivost a pozornost, tak som mu ju dala. nijako som ho tym nerozmaznala), a co uz je hranica, ktoru nesmie prekrocit.

adaluc338
6. jún 2025

Podla mna je to zmenou. Zo skolky asi teraz nastupil, nedavno nie? U nas sa takto spravala dcera ked som priviedla domov braceka. Ked som sa snou o tom rozpravala povedala mi ze spomina ako sme boli len 3, ako mala menej rokov ako som bola snou doma, ako sme byvali inde...potom mi sadla na kolena ako 6 rocna a spravala sa ako male zle babo.... 🫣 daj tomu cas, musi si zvyknut na zmenu. Skus po skolke stravit s nim viac casu.

majlo1234
6. jún 2025
@fok

@majlo1234 a keď niekam potrebujete ísť tak ide holý? Či nejdete? 😀

@fok ano, holy, veci som mu nahadzala do auta. Akoze ja pomozem s tym, co nevie- obut sa, tricko cez hlavu, ale co vie, to nepomozem😆Ved si potom dva krat rozmyslel, ci bude vymyslat. Pripadne to proste bolo obdobie, lebo preslo😆

libusak
6. jún 2025

Ja si myslim, ze chlapca ma obdobie vzdoru a skusa, kolko znesies, kym pride trest.
Nerobis nic zle. Stale rovnako pevna ruka a hlavne vydrzat