Dať dcérku do školy v Rakúsku alebo na Slovensku?
Ahoj,
práve sa nachádzam vo fáze rozhodovania, či dať dcérku do školy vo Viedni alebo na Slovensku. Sú tu maminy, ktoré dokážu porovnať obidva školské systémy, ide mi o základné školy. Dcéra chodí do súkromnej škôlky vo Viedni, ale nie som spokojná, mám pocit, že za posledný rok "ohlúpla" (či ako to nazvať), lebo škôlka je na štýl "ring voľný", program si robia deti samé, neviem či je to neschopnosťou učiteliek alebo je to tak normálne 😖 , ale za celý rok sa nenaučila nič a ako som mala možnosť vidieť na besiedkach, tak ani ostatné deti, lebo pesničky si vždy odspievali učky samé, decká len koktali, a myslím, že to nie je až taký problém naučiť dieťa 2-3 piesne za pol roka. Až sa rovnako učia deti na Volkschule, tak potom ďakujem pekne.
Ja som počas svojich školských čias bola pravidelne v kontakte s deckami z Rakúska, v jazykových táboroch aj z Nemecka a teda vedeli vždy podstatne menej ako my. Hoci viem, že školstvo aj na Slovensku ide dole vodou, učivo sa prerieďuje, ale sestra je učiteľka, takže v prípade potreby by vedela pomôcť.
A ešte jedna otázka - je niekde vo Viedni niečo ako výtvarná škola pre deti? Kde môže chodiť viac rokov, kde sa postupne učia techniky kreslenia (na Slovensku tak fungujú umelecké školy, ktoré decká ukončia absolventskými skúškami a chodia tam v poobedňajších hodinách). Nemám záujem o kurzy, ktoré trvajú 2-3 mesiace, ale niečo trvalé.
Ak máte niekto skúsenosti s obidvoma školskými systémami, plus s výtvarnou školou, prosím napíšte mi svoje postrehy. Trebárs aj do súkromnej správy.
Ďakujem 🙂
@evaevaevaeva
ahojky mozete nam poradit ake pooziadavky musi dieta splnit , aby mohlo nastupit do rakuskej skolky?
dakujeme
@bela333, no, do statnej skolky je casto podmienkou tri roky a bez plienky (su vynimky v jednom i druhom). Ak hladas vo Viedni, treba sa nahlasovat vopred, skolky su dost plne a do "vychytenych" sa casto treba hlasit aj rok-dva vopred. Ak chces skolku zadarmo (nie v celom Rakusku mozne), potrebujes trvaly pobyt v spolkovej krajine skolky. Deti obvykle zacnu do mesiaca az troch mesiacov rozpravat nemecky.
Moj muz je Rakusak, byvame aj v BA aj v hornom Rakusku - cez vikendy,sviatky, prazdniny,aby 7 roc.dieta poznalo obe krajiny.Este stale byvame hlavne v BA.To kam dam dieta do skolky a skoly som riesila a riesim snad stale.Je to sialene.Chceli sme ho dat do Hainburgu.Co som mala znamych a mali deti v okolitych Rakuskych dedinach, no nakoniec sme sa dopracovali k nazoru, ze dedinska skola je vzdy len dedinska ci v Rakusku alebo na Slovensku.Syn chodil v SK do nemeckej skolky Wonderland, este ked tam bol vtedy zaujem,teraz su tam uz len male deti.Bola som v podstate spokojna.Co so zakl.skolou? Horne Rakusko a tvaly pobyt alebo zostat v BA? V Hainburgu sme mali prislub aj starostu aj riaditelky skoly,ze tam moze nastupit,len zapl.skolne co by stalo skolu na vzdelavanie pretoze nema pobyt v Rakusku.Lenze, tolko deti z BA sa navalilo do Hainburgu s pobytom,ze nas nakoniec nevzali pre nedostatok miesta,nemali sme pobyt.Triedy su natrieskane na maximum.Takze co dalej? Skusili sme sukromnu skolu slovenskeho typu,to bol omyl roka,odisli sme po 2,5 mes. Teraz sme vo vybornej jaz.statnej skole, kde sa celkovo prebera rychlejsie ako na inych stat.skolach, jazyky su kazdy den, ucitelka na cudzom jazyku komunikuje len v cudzom jazyku.Skola je postavena na projektoch, takze sa z toho tempa mozme zblaznit.Ciel mame IBD program na Novohradskej.Nikde inde v okoli by syn nemal sancu tak kvalitne a financne lacno vystudovat IBD program ako v BA.Ved sa pozrite co to stoji vo Viedni.Basket.halu Hant arenu mame cez cestu, dieta hra basket - aj rodinna tradicia.K tomu hra v ZUS na fautu,na klavir,chodi na vytvarnu.V klube hra sach.V 7 rokoch aktivne komunikuje v slovencine,nemcine v anglictine.Mala som velku obavu ako to pojde na Slovensku,som velmi spokojna.Mame stastie na skolu, na triednu ucitelku, na ucitelov ZUS,na trenerov.Som velmi vdacna, ze to je tak ako to je,uprimne.
Co viem v Rakusku je v kazdej casti iny vzdelavaci system, Vieden samostatne,asi ako u nas teraz na skolach, ze pri prestupe sa musi aj dobiehat ucivo.Keby sme v Linzi, moj muz by prve hladak skolu bez Turkov,...jemu by to vadilo aby jeho syn chodil do skoly plnej migrantov.Viem, ze napr.prvy polrok sa v Linzi pise len tlacenenymi pismenani.Mame rodinu vo Wernsteine, pri nem.hraniciach, a tam ta skola je hlavne pohoda, proste skola na rakuskom vidieku.Nikto deti nestresuje, malo sa ucia, slabe naroky.13 roc.deti maju problem povedat jednu anglicku vetu spontanne.Kruzok max.1, stale lietaju po vonku.
Takze si myslim, ze vidiek sa da porovnavat s vidiekom, hlavne mesto s hlavnym mestom atd.Tak ako v BA su dobre sukromne aj statne skoly, ak aj vo Viedni su urcite dobre aj sukromne aj statne skoly, len ich najst, len tam byt prijaty... Ovladam,co je to za problem.
Len zelam,nech vyberiete tak, ze budete spokojni aj rodicia aj dieta.Vela stastia a odvahy neprestavat hladat az po spokojnost. Nam sa to podarilo.Osobne vrelo odporucam ZS P.Marcelyho na Drienovej a Spojenu skolu Novohradsku v BA - super statne skoly, kde treba makat a milion aktivit pomimo.
Velky rozdiel medzi Slovenskom a Rakuskom je v ZUS systeme.Na Slovensku sa ucielia viac snazia, robia s detmi aj nadcasovo zadara, kolko treba, najma pred koncertmi.Hodobnu mame 2x do tt. viac ako pol ci 3/4 hod. navyuc.hodinu ( na kazdy nastroj) plus teoria.V Rakusku to je raz do tt. asi pol hodinu co ja viem hlavne u takych 6-7 roc.deti.To je celkovo malo.Napr. syn chodi do ZUS na nastroj od 4 rokov.Tu to funguje.
Na druhu stranu, viem co je to dochadzanie, ci do skolky alebo prvej ZS, sme sa trepali cez celu BA, je to velmi vycerpavajuce.Plnu nadrz len na dopravu do skolky - do skoly raz tyzdenne, takze extra dost vela penazi na prepravu.Tak vela dochadzat, je vyslovene blby napad, hovorim z vlastnej skusenosti, teraz ked sme v skole za 5 min.autom a to aj v ranne spicke, je to velmi pohodlne.
ahojte baby! 🙂 mám iba 13 rokov, a moja mamina chce ísť bývať do Viedne..
je to veľmi ťažké rozhodnutie tu na Slovensku nechať svoju celú rodinu..
nejakú školu? dobrú? strednú školu myslím.. 🙂
ďakujem za odpovede🙂
ahojte,može mi niekto poradit ake su popladky v rakusku ked dieta ide do skoly 1 ročnik a kolko stoji rodiča cely mesiac,obed a družina dakujem
Dobrý deň, prosím , neviete mi niekto poradiť kam a ako môžem prihlásiť 12 ročného syna do školy v Rakúsku? Riešim to až teraz, lebo až včera nám potvrdili pracovné miesta, ale možno je už aj neskoro? Na Slovensku teraz ukončí šiesty ročník, ale vôbec neviem, kde sa tu mám ísť opýtať, žijeme v 18tom bezirku, čítala som tu veľa názorov, niekto je spokojný, iný nadáva, nemôžem nájsť ani presnú adresu na Nemecko- českú školu, ktorá by tu údajne niekde mala byť. Prosím, poraďte mi, ak môžete, budem veľmi vďačná.
Ahojte, môže mi niekto poradiť, prosim?
Syn bude studovat od septembra na strednej škole na Slovensku. Chceme ísť bývať do Viedne. Neviem ako vyriešim synove štúdium na strednej škole vo Viedni, keď nevie nemecký jazyk. A vôbec ako sa vybavuje stredná škola v Rakusku?
Dobry den.Chcem na istu dobu odcestovat aj synom do Holandska mesto Hagg.Nakolko maly neovlada jazyk tak mam pochybnosti no bolo mi povedane,ze tam maju slovensku skolu cize maly by sa ucil po slovensky.Nevie mi niekto potvrdit tieto info.Dakujem
@pisturicek Ahoj. O ziadnej skole neviem. Skus kontaktovat SVK ambasadu a ich sa spytat, mozno je to nieco nove. a oni by o tom mali vediet. Kto ti dal taketo info? Ale pochybujem, ze je to pravda pretoze ziadny oficialny spolok Slovakov a Cechov v NL neexistuje (okrem FB skupiny) a teda nema kto taku sklu riadit. 5 rokov som pyvala priamo v DH, ale naozaj som o takom nepocula... Ak chces, viac sa spytaj tu- https://www.modrykonik.sk/forum/holandsko/hladame-maminky-z-holandska-na-pokec/
Ahoj.Byva tam jeden znamy a on mi dal to info.Nechcem tam ist na stalo cize hladam skor ucitelku ktora by ucila mojho syna.Ale velmi pekne dakujem 🙂
@ervenka Ahoj.Byva tam jeden znamy a on mi dal to info.Nechcem tam ist na stalo cize hladam skor ucitelku ktora by ucila mojho syna.Ale velmi pekne dakujem za info 🙂
@pisturicek ak budete prihlaseni na uradoch, tak si musis vybavit, ze chces ucitelku na doma. Inak mozes mat problemy... Deti v Nl chodia do skoly od 4rokov a od 5 je skutocne povinna dochadzka, odklad je takmer nemozny...
@ervenka len najst taku ucitelku bude problem ☹ kamaratka je ucitelka a ucila svoje deti doma a na sk chodili na preskusanie cize to mala jednoduchsie
Ahoj,zijem v A,neviem sice porovnat slovensku verzus rakusku skolu, kedze moj syn je prave predskolak a buduci rok nastupuje do skoly. Viem len povedat, ze nie kazda skolka je rovnaka. Tak isto ako aj skoly. No mozem ta ukludnit, ani statna skolka nie je o nic lepsia. Moj syn tiez nevie basnicky, nespievaju ,nerecituju a len sa hraju!!!! Az mi je to trapne, ked pridem na SVK a babka sa opyta: co si sa naucil v skolke... NIC ! Myslim si vsak, ze rakuske skolky, skoly su lepsie vybavene ale o vzdelanosti nebudem rozpravat, kedze mam este skolkara. Z vlastnej skusenosti mozem vsak povedat, ze mne skola v A dala poriadne zabrat, ziadne ´´lažo-plažo´´ Zalezi len, kad dieta das. Na sukromnu by som nedavala... radsej volit statnu skolu, ci uz na SVK alebo A 🙂))
Odporucam kazdemu zastancovi slovenskej statnej materskej skoly absolvovat s detmi jeden cely den - ak vas tam pustia. Deti musia denne absolvovat 4 povinne cinnosti. Kto je pomalsi, ma smolu. Komu sa nechce kreslit, lebo radsej by staval hrady, ma ju tiez. Pocas cinnosti (povinnych a predpisanych) casto prosia, ci sa uz mozu volne hrat. Spolu. Nie tancovat, recitovat, pocuvat, pozerat a hlavne sediet, sediet a cakat a cakat na ostatnych. Kym sa ruky umyju, kym ostatni dojedia... Kruzky v MS su najstresujucejsia a najzbytocnejsia zalezitost pre deti. Pretoze kruzky byvaju kedy moze lektor, casto aj pocas spanku. Deti sa budia, aby mohli ist spievat po anglicky. Pretoze velku uroven a zmysel to pre predskolakov nema. "Deti, my ideme modelovat, ty Janko s Marienkou utekaj hore, mas Tanecnicek!!"
Deti v slovenskom statnom skolstve sa ucia hlavne discipline. Ale na ukor kreativity a vlastneho prejavu. Ja by som ovela radsej dopriala dietatu hru s kamaratmi cely den (pod dohladom a usmernovanim), ako takyto vojensky rezim.
@beazpk no uplny suhlas... akurat som to tu riesila.. mala od kedy je v statnej skolke mala take problemy ako nikdy, jeden a pol mesiaca s revom, sklesla nalada, ani si len nezaspievala doma... co bolo na nu nezvycajne. Az ked ochorela a ostali sme doma dva tyzdne tak som pochopila co je vo veci! Ze necakaju ju, vsetci vsade utekaju stale, cakaju, nahanaju deti rychlo jest, rychlo pit, rychlo cikat... nezaostavat, nezabavat sa... a potom ako stroje lahnut a zaspat, ledva zaspia vstavat, poskaldat postele... deeti co maju anglictinu utekaju same na anglictinu pocas spanku ich zobudia skor napr. (povodne mala byt AJ v jeden den do 15:30, teraz je na obed - vlastne po obede!!!). Kym si mala zvykla bol to cirkus, teraz je to cirkus z toho dovodu ze jej viditelne neprospieva pochod so stadom, cize sa nam vo vsetkom stavia do opozicie a mame teda doma riadne cirkusy.. so skolky soms i vypocula ze si "robi co chce a neposlucha" no bodaj by nie.. chcu sa hrat, plastelinovat, zabavat a ucitelky im vymyslaju aktivity ako pubertakom/skolakom.... ze pracovne zosity pre 3,5-4 rocne deti... som skoro padla na zadok... jednoznacne jej najdem zase sukromnu skolku bez pardonu.. moje dieta sa v sukromnych jasliach naucila ovela viac,bola mila, ucitelkam pomahala a bolo citit ze nie je cviceny robot, ale lubene dieta a so spokojnym srdcom som ju tam rano nechala a vecer cakala, kym sa jej chcelo ist domov vobec :P a nie teraz ked beriem dieta stastne zo skolky, rpetoze konecne ide prec... a o aktivitach by som pomlcala... staci si pozriet facebook sukromnej skolky a statnu si predstavit... zaspali dobu.
Juuj taka som vytocena 🙂))
Ahojte, neprečítala som si úplne všetky prípevky až do konca, ale môžem opísať svoju situáciu. Moja dcérka ukončila na SK 1. ročník ZŠ, potom sme sa presťahovali do Rakúska a znova nastúpila do 1. ročníka kvôli reči.Takže viem perfektne porovnať 1. ročníky v oboch krajinách. Na SK sú podľa mňa viac vedené k tomu, aby mali väčší rozhľad a už v 1. ročníku začali s anglickým jazykom. V Rakúsku je to volnejšie - aj čo sa týka rôznych vystúpení pre rodičov, tak to bola aj dcérka prekvapená, že takmer nič. Sme tu druhý rok a zatiaš vystupovala 1x na konci šk.roka. Tento rok nebude nič, lebo to robia len každé dva roky. Musikschule je len hudba a trochu tanec, ale divadlo a výtvarná nie - čo je tiež veľká škoda. ja osobne som učila divadlo na ZUŠ na SK. Ak niečo také pre dcérku chcem zabezpečiť, nakoľko jej to chýba, tak to viem zrealizovať len tak, že založím divadlo ja sama a ukážem im ako to na SK funguje a čoho sú deti schopné, keď sa im človek venuje :D
@maximka4 Ahoj, je dost mozne ze ho daju do toho isteho rocnika, ktory prave na SK absolvoval - aspon u nas tu v hornom Rakusku to tak urobia, ale samozrejme po pohovore s rodicom...je to pre dieta menej stresujuce, lebo sa sustreduje cely rok hlavne na jazyk a nie na konkretne ucivo, ktore uz v podstate absolvoval. Moj synovec je teraz na SK v 7. rocniku a od septembra nastupuje v Rakusku znova do 7. rocnika.
Este taky jeden moj postreh z rakuskeho prostredia deti - deti ostavaju dlhsie detmi a uzivaju si to - nemaju kazdy den iny kruzok a nechodia domov len vecerom. V druzine je z celeho 1. stupna dokopy max. 10 deti. Ostatne chodia domov na obed a obeduju doma, potom domace ulohy s rodicom, ktory je vacsinou vzdy po ruke, nakolko tu je zauzivane, ze matky pracuju len na pol uvazok. Moja chodi do druziny, lebo ja Slovenka pracujem na plny uvazok :D Inak sa ani neda 🙂 Moja dcerka je pokojna a spokojna, nakolko ju malbu viem ucit ja sama 🙂 Co sa tyka divadla, tak sme ostali v spojeni s priatelmi zo Slovenska a sem tam prezijeme na SK nejaky ten workshop.

@sis12
ahoj mozes nam poradit co sa tyka nastupu do rakuskej skolky ake maju poziadavky atd.. dakujeme