icon

Dávate deti v tejto situácii do škôlky?

lajka65
27. nov 2021

Ahojte žienky.mam doma 4 ročného chlapca a 1,5 ročného.
Ten starší chodí bez problémov do školky ,teší sa ,chce tam chodiť ,ide o to že teraz je ten covid a čítala som že sa nemajú spájať triedy ,v piatok ich v jeho triede boli len traja.tak samozrejme ich dali k starším,čiže nespal ani na svojej postieľke ,bol v kolektíve s inými deťmi čo doteraz nebol.vsetko chápem že ich je málo chceju udržať škôlku ale prišlo mi zle keď som si pomyslela že spal na inej postieľke a nie na svojej ,niesom puntickarvale dosť dav bacha teraz cez covid keďže niesom ockovana lebo ešte kojim- malého .
Tak som sa rozhodla že ten starší už do škôlky do vianoc nepôjde a pôjde až v januári.vsade píšu že nikde sa nemajú spájať triedy ani škôlky ani školy lebo covid a bla blaaa.este by som pochopila že sa spolu hrajú ale aj spia na iných posteliach po niekom?dávali by ste teraz dieťa do škôlky v takom prípade keď som doma s druhým?

Strana
z2
elviku11
27. nov 2021

@simsalabim teraz od pondelka nebudú ani kruzky v škôlke? Ani také kde je trieda osobitne, že sa s nikým nespájajú? Nevidela som to ... Kde to píšu? Vďaka 🙂

evica8370
27. nov 2021

@lajka65 ja som v 9m tehu a syn 4,5 r chodí normálne do škôlky. Doma mám ešte 2,5r dcéru. Syn už bol 3x chorý, soplík a kašeľ, pred mesiacom som aj ja chytila ale v pohode sme zvládli. Tiež ich spájali v škôlke lebo veľa detí chorých ale to patrí k tomu. Neriešim. Bude normálne chodiť ďalej do škôlky 😉

queen_mary
27. nov 2021

Ja mam jaslickara a nechavam ho doma do konca roka:/

jvlo
27. nov 2021

Dávam a budem dávať. Odbavujeme sa tu už 2 roky na deťoch,ktore za nič nemôžu. Myslím, že neexistuje na Slovensku človek, ktorý nepočul o vakcíne. Kto chcel, dal si ju, kto nie nie... Rizika sú každému známe. Moje deti mali kovid, zvládli ho v pohode. Nebudem ich obmedzovať pre nikoho cudzieho. Snažím sa aby mali čo najnormalnejsie detstvo,to je moja rodičovská povinnosť. Veľmi dobre sa im obmedzuje deti, tie ich totiž neposlu do teplých krajín ako dôchodcovia...

asia83
27. nov 2021

@lajka65 Moja je predškoláčka, so synom som doma a dcéra chodí do škôlky normálne. Dosť bola doma. Myslím, že tu pozitíva socializácie prevyšujú negatíva, o ktorých tvrdí konzílium.

asia83
27. nov 2021

@jvlo 👏🏻 Konečne správny názor. Presne ste to vystihli.

mooonika1975
27. nov 2021

nooo, nespájať triedy, tak ti poviem, skutočnosť je úplne iná, spájajú sa, dokonca ich niekedy presunieme aj dvakrát . Chýbajú učiteľky, alebo si čerpajú voľno, keďže ho máme za celý rok bez prestávky v práci , veľa . Takže u nás sa aj ráno spájajú, aj poobede, aj cez deň . A to sme v čiernom asi pomaly už dva mesiace

janulik2008
27. nov 2021

My tiež nechceme ale malá je predškolacka bohužiaľ 😔

elizabet173
27. nov 2021

@kristina2412 lenže ak budú dve učiteľky pozitívne a jedna bude mať choré dieťa, tak sa spájať budú, pretože ak je trojtriedka, tak nemôžu tri ťahať dva, tri týždne desať hodín denne, lebo padnú zase tie

hama007
27. nov 2021

Nie nedám. Naposledy išla po mesiaci do škôlky a po 1 a pol dni som pre ňu musela ísť. Týždeň liečenia s ATB lebo moraxella v nose a candida v hrdle 🤦‍♀️ Hrozne noci, keď som myslela ze sa soplami zadusi.
A to ešte neviem či sa jej candida nedostala do čriev. V pondelok nesiem vzorku. Keď áno, tak antivirotika a opäť týždeň doma.
Som v pokročilom štádiu tehotenstva a aj kvôli tomu ju nechcem dať do škôlky, aby som znížila riziko nákazy coronou.
Upratovať už nevládzem, tak si urobíme príjemné vianočné pečenie a výzdobu 🤗 bude nám fajn. 🤗

kristina2412
27. nov 2021

@elizabet173 my máme tried 5 a vždy ma v zalohe učiteľky na dôchodku ktoré rady prídu pomôcť.

kikavadi
27. nov 2021

Ja mám 5 ročnú v školke, doma 2 ročného. Teraz mám dcérku v karanténe už týždeň, jej spolužiaci sú z veľkej časti pozitívni, moja je našťastie zatiaľ negatívna. Deti sú v pohode, horšie sú na tom ich rodičia (ockovani aj neockovani). V utorok má nastúpiť do škôlky, no nepôjde, hoci je tam rada. Pôjde po novom roku, ak sa situácia znormalizuje. Keď som doma, nebudeme zbytočne riskovať. Jedno umrtie na covid nám v rodine stačilo.

mondolina
27. nov 2021

@jvlo
presne tak, moje decko bude doma a niekto bude chodiť na čierno do posilky, kaderníčke...

simsalabim
27. nov 2021

@elviku11 Hovorili to vcera v spravach. Viac neviem, moje deti su uz velke.

jana_eyre_2
27. nov 2021

Neviem úprimne.. príde mi to už jedno keď dve staršie deti chodiť musia, ale on sa bude doma nudiť, on je extrovert a ja mu jednoducho nestačím.. býva často chorý, v októbri bol v škôlke týždeň, v novembri tiež takze som s ním viac ako dosť.. minuly týždeň bol doma, lebo kaslal.. teraz konečne môže ísť a nemá... Súrodenci pôjdu ak budú zdraví a jemu je to ľúto, tešil sa že keď konečne vyzdravie pôjde.. keby ostali starší jasne že ho doma nechám určite ale takto mi je ho ľúto.. možno ho dám len na jeden dva dni z týždňa.. on je tam najmenej zo všetkych deti a vidno na ňom že mu kolektív chýba...

jana_eyre_2
27. nov 2021

Ešte dodám, že môj 5r syn chodí do škôlky len na 4h..

evica8370
27. nov 2021

@hama007 hmm môj názor, že by dostala tak ci tak, aj u nás syn 2 dni v škôlke po prázdninách a potom týždeň doma. Je to normálne, keďže sa deti stretli v kolektíve. Imunita sa buduje. Tiež som tehu a tesne pred pôrodom a syn chodí normálne do škôlky.

jamidea
27. nov 2021

@lajka65 urcite dat dieta do ms. Socialny kontakt, budovanie imunity, "ucenie sa". 4rocne dieta by malo chodit do ms ak je zdrave.

kubkovamama
27. nov 2021

@lajka65 tiez sa rozhodujem,ale zrejme nedam.Sme v karantene kazdu chvilu,lebo starší chalani chodia do skoly,nedavno prekonala koronu a bohuzial ma nasledky a lepšie jej bude doma.Druha vec je,ze dlhodobo potrebujes asi potvrdenie od pediatra,neviem ci maju všetky skolky rovnaké "sposoby",a samozrejme sociálne kontakty,to ma mrzi,dcera je v škôlke rada.A triedy u nas nespajaju,aj ked je tu malo deticiek,predtym sa nakazili medzi sebou,odvtedy sa nespajaju.Ak ti intuícia hovori nedavaj,tak nedavaj.

maris5
27. nov 2021

U nas ked spajaju triedy, tak kazdy spi vo svojom. Upratovacky zbalia cely obsah postele, vratane plachty a prelozia do spalne v ktorej spia. Cize sa nestane, ze dieta spi v posteli po cudzom. Len nezavidim upratovavkam ked robia kazdy den taketo postelne rosady.

elizabet173
27. nov 2021

@maris5 nemyslím, že to musia robiť každý deň, denne sa zloženie detí až tak veľmi nemení, zopár pribudne, zopár zostane doma.

asia83
27. nov 2021

@kikavadi Lebo nijako inak, iba od dieťaťa v škôlke, koronavírus dostať nemôžete.

elizabet173
27. nov 2021

@asia83 koronavírus môžeš chytiť kdekoľvek, ale ak sa dá niektoré riziko eleminovať, prečo to neurobiť. Chápem, že si nenechá doma deti matka, ktorá pracuje z domu, nemôže od PC odbiehať k deťom, ísť s nimi von, kedy sa jej zachce, ale aj je mamina na MD s druhým dieťaťom a chce si staršie nechať doma, prečo to neurobiť. Tak či tak to onedlho bude potrebné, pretože zatvárajú niektoré MŠ z dôvodu pozitívnych detí, alebo zamestnancov.

kikavadi
27. nov 2021

@asia83 kde som písala, že inde ho dostať nemôžem?! Čítajte s porozumením, keď už chcete rýpať

ivula0807
27. nov 2021

Mam doma 3 a pol rocnu,manzel na HO a ja vacsinu tyzdna na Home office (dva dni som v praci, zvysok z domu). Dceru som sa rozhodla uz cely december nedat do skolky. Minuly tyzden uz nebola. Dnes vecer prisiel email ze v jej triede je pozitivne dieta, deti v skolke spajaju...som rada ze aom sa tak rozhodla. Zo skolky donesie od septembra vsetko mozne aj nemozne...

andrea_prestastna
28. nov 2021

@naloxon to vazne? A cely personal je OP?

elizabet173
28. nov 2021

@kristina2412 tak to sa im divím, že dôchodkyne sa v súčasnej situácii hrnú pomôcť do škôlky, kde je v triede vyše dvadsať detí bez rúšok.

naloxon
28. nov 2021

@andrea_prestastna Dnes to riaditeľka prepisala a upravila podmienky a čo platilo včera dnes už neplati🤣. Takže môžu do škôlky všetci Asi sa to nedalo personálne pokryť.

jasminkaj
28. nov 2021

@elizabet173 bohužiaľ je to "normálne" asi všade, že deti spia v cudzích postieľkach. Aj dcéra tak spávala týždeň vo svojej, ďalší týždeň vo vedľajšej triede.. podľa toho ktorá učiteľka mala poobednú, v tej triede sa deti spájali. A švagriná učiteľka mi potvrdila, že o žiadnom prenášaní matraca/vankúšov... nikdy nebolo ani reči. Upratovačka pomáha s prezliekaním postelí raz za 14 dní, prípadne ak sa niekto pociká.. Druhá švagriná má deti v škôlke v BA a vraj tiež spia niekedy na postieľke, ktorú si majú sami vybrať (keď sú spojení). Inak celý systém predprimárneho vzdelávania má podľa mňa obrovské rezervy a nič sa na tom nezmení pokiaľ sa komplet nevymení stará éra učiteliek a neprídu nové, ktoré práca nielen baví, ale reálne chcú deti aj niečomu naučiť.

A k otázke autorky - nie, nedala by som dieťa do škôlky ak by som bola doma či už na MD, RD a podobne 🙂 Inak ja som opačný prípade - už som chcela prestať kojiť 2-ročného syna, ale v decembri mám mať 3.dávku Pfizeru, tak ešte chvíľu vydržím kojiť, aby mal protilátky aj z tej 3.dávky 🙂

A argument, že doma sa dieťa nudí alebo že si chcem oddýchnuť, nenávidím 😈 Som rodič a viem ako svoje dieťa zabaviť vždy... A áno, bývam unavená, ale neodkladám ho do školského zariadenie keď si chcem oddýchnuť.. na to sú starí rodičia, krsní rodičia a ľudia, ktorí sa jeho prítomnosti aj potešia 🙂

majka1921
29. nov 2021

Riesim rovnaku dilemu momentalne. Mam 4 rocnu a 2 mesacne babo. Manzel je navyse na homeoffice. Na jednej strane jej chcem dopriat skolku, na strane druhej vsade vyzyvaju nechat deti doma.... Asi pred sviatkami uz necham doma a po novom roku pojde aj keby co bolo, pokym budu skolky otvorene. Beriem to tsk ze skor ci neskor sa s tym stretne

Strana
z2