icon

Dávate odklad do školy kvôli korone?

9. jún 2021

Za normalnych okolnosti by som syna dala do skoly (nema ziaden problem), ale bojim sa pandemickej situacie a online vyucovania.. uvazujete niekto.podobne?

maminkadeticiek
9. jún 2021

A moze sa to vibec este?Co ja viem tak uz o tom moze rozhodnut iba riaditel skolky.Nie je taky nejaky novy zakon?Nie som si ista.A kvoli korone by som odklad nedavala.

pribinak
9. jún 2021

Nie, koľko mu budeš dávať odklad? Rok, dva, tri, .... ten odklad mu môže ublížiť viac ako pomôcť

bagre
9. jún 2021

neuvažovala som vôbec nad tým - teda minulý rok. A prežili sme aj online vyučovanie...

jana_eyre_2
9. jún 2021

Moja dcéra je tento rok prváčka.. nevravím že online je ideálny stav, ale nebolo to nič také nehorázne strašné aby sa preto dával dieťaťu odklad.. mám dvoch školákov (ešte tretiaka) a skolkara.. samozrejme každý to asi vníma inak, ale nemyslím že toto by bol správny dôvod na odklad.. avšak rob ako uznas za vhodné..

felicita027
9. jún 2021

Ani my nedávame odklad najmä preto, že syn je decembrový a tak by išiel do 1.triedy skoro v 8 rokoch

tramtada31
9. jún 2021

Ak na to intelektuálne má, tak ho zápis. U nás jeden spolužiak zostával v škôlke a citil sa zle aj on, aj my. A to si to pamatam ako dnes a uz je to viac ako 25 rokov. Deti už majú medzi sebou väzby, netrhala by som ich

autor
Autor odpoveď zmazal
katulienkax
9. jún 2021

@bagre prezili prezili ale tie nervy !!! Ak zavru skoly tak ich odnesiem obe tomu plagiatorovi Grohlingovi na online vyucovanie a este mu dam aj home office a druzinu spravim rovno v parlamente nech si to ti posranci skusia rokovat pri vrieskajucich detoch ako my sme mali pracovat ehm oni si mysleli ze mame dovolenku

bagre
9. jún 2021

@katulienkax nechcela som dávať prežili do úvodzoviek 🙂 - dcéra 8.r, syn 3.r , druhý 1.r a ešte 3 ročák doma - boli aj krízy, hoci ak ide o prváka, to mi vyhovovalo najviac, lebo sme doobeda za hodinu mali všetko hotové a vedela som, na čo dať pozor. Problém bol, že sa mali každý deň o 17. pripojiť a ťahali 1 a pol hodiny online. Syn striedal netopierie polohy a ja som si priala radšej letieť na mesiac ako tam sedieť každý podvečer... Ale keď som sa rozhodovala či škola, tak som to absolútne neriešila. A u nás to bola kombinácia detí 3 školáci - čo nie každý má..

bagre
9. jún 2021

a ak sa školy nezavrú a on ostane v škôlke - nebude sa nudiť?

autor
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
9. jún 2021

Ak je júlový tak naozaj veľa nestratí rokom navyse.. moja dcéra je októbrová, čiže jej zle vychádzajú roky.. na školu mala skôr, ako reálne išla a vôbec v škôlke nestradala (názor o tom že by školu zvládla skôr, je aj učiteliek, okolia, nie len moje pozorovanie aby zase nevznikol dojem nadrzania vlastnemu dieťaťu) išla ale až ako takmer 7r.. škola ju teraz veľmi baví, patrí k najlepším žiakom v triede, je troška popredu ale je veľmi spokojná a myslím že na správnom mieste..

Ale kvôli korone a online vyučovaniu, by som sa nerozhodovala.. môže to tak byť aj najbližších pár rokov že sezónne bude prebiehať online výučba..

Tretieho mám narodeného 5.9. a sama som zvedavá ako to bude keď bude predskolak..

veronice
9. jún 2021

... A ja dufam ze ked budu rodicia deti bezdovodne (resp. Kvoli korone) odkladat ich skolsku dochadzku, moje dieta sa nejakym zazrakom dostane do skolky skor ako v piatich rokoch... 🙈😁 (len chcem povedat ze vsetko so vsetkym suvisi 😉) Ale k veci... Ta pliaga tu moze byt este nielen tento september, ale kludne aj ten dalsi a dalsi... Chapeme sa... Odkladat skolsku dochadzku len kvoli korone mi pride zbytocne...

autor
Autor odpoveď zmazal
bagre
9. jún 2021

tak to už musíš sama rozlúsknuť čo bude lepšie - nik nevie reálne odhadnúť čo bude a dokedy vlastne... aj škôlky môžu zavrieť, tam síce odpadá učenie, ale venovať by si sa mu nemohla ako by chcel. Ja by som na to pozrela skôr cez syna - teda to, čo o ňom píšeš či mu prospeje keď ostane ešte rok. Aj keď rozumiem tvojim obavám.
Môj je živé striebro - už od narodenia - a vedela som, že hoci je júlový, tak jemu odklad v tomto smere nepomôže. Vedomostne bol na tom o 2 roky dopredu podľa testov.

jana_eyre_2
9. jún 2021

@autorka myslím že je určite lepši prípad ak ide dieťa neskôr ako keby malo ísť príliš skoro - tým by sa dalo ublížiť viac.. ale ak ostane dlhšie tak sa nebude diať nič zásadné, navyše ak je v škôlke spokojný..

matkahelka
9. jún 2021

@maminkadeticiek nikdy o tom riaditel skolky nerozhodoval. odkial riaditel skolky pozna zrelost dietata? vzdy to bolo na posudeni skolskeho psychologa, ale posledne slovo mal vzdy rodic. resp. prve aj posledne. nech da psycholog posudok akykolvek, rodic svoje dieta pozna najlepsie.
autorka- urcite prvostupniari doma celoplosne nebudu. ani tento skolsky rok neboli. teda ano, tusim 3 tyz. po novom roku. covid tu bude este velmi dlho, kvoli tomu by som odklad neriesila

jana_eyre_2
9. jún 2021

@matkahelka prvostupniari boli tento školský rok doma od zimných prázdnin do aprila.. minulý školský rok to bolo od marca do mája..

euka210
9. jún 2021

treba si pozriet ako to je. Doteraz mohol dat odklad aj rodic, ale sa mi nieco zda, ze uz moze dat len psycholog, ze nie je zrely. Ked je julovy, tak na psychologicke vysetrenie...rozumovo moze byt, ale emocne nie. Ja som tak mala septembroveho.

sasesoe
9. jún 2021

Ahoj, ak chces odklad, potrebujes spravu/odporucanoe zo specialno pedagogickeho centra, a toto dorucit riaditelke MS. Predpokladam, ze ste boli a mas a uzen zvazujes, kam ho finalne dat. Co Ti tam povedali? Ako ho zhodnotili? Ty si asi aj tak najlepsie poznas dieta - odhliadnuc od.korony, aky mas Ty z neho pocit? Pandemiu neovplyvnis a i. Ez nej sa moze nieco individualne.prihodit a dieta je dlhsiu dobu doma (mali ste uz ovcie kiahne?). Rozhodnutie je na Tebe. No radila by som sa s niekym, kto dieta pozna. Napr.pani ucitelky v MS

matkahelka
9. jún 2021

@jana_eyre_2 tak hadam neratame zimne prazdniny za vypadok vyucby. a nie vsetci boli doma do aprila, nasi boli v skole tyzden pred jarnymi prazdninani, cize zac. marca. bolo na riaditeloch, ci budu v skole len deti rodicov kritickej infra, alebo vsetky deti. u nas boli vsetky. a viem o dalsich 3 skolach len tu v okoli, kde to bolo rovnako.takze opakujem, nebolo to celoplosne.

jana_eyre_2
9. jún 2021

@matkahelka nerátam do toho zimné prázdniny, píšem že to bolo od zimných prázdnin.. čiže ak mám byť presná od 7.januára áno do marca kým nepovolili aspoň rodičom čo nemôžu pracovať na homeoffice, ostatní mali byť doma do apríla.. to určite nie sú tri týždne ako si písala v prvom príspevku 😉

autor
9. jún 2021

@sasesoe dakujem pekne. Papier samozrejme mam. Raz mi ho z CPPPAP neodporucili (pozornost hlavne) a raz odporucili. Ucitelky su jednoznacne za skolu aj vsetci z blizkeho okolia. Ja si nejak myslim ze rok v skolke mu neublizi, ako som spominala chodi tam rad a tiez je dost citlivy, nechava si rozkazovat od ostatnych deti aj ked je oblubeny, nevie sa moc branit, skor je taka zalobabka.. o skolu extra zaujem nema..ale tak nevie si to predstavit samozrejme..kiahne sme mali a teda najviac si neviem predtsavit ako mu vysvetlovat doma veci kedze prvy rocnik he zaklad.. tiez ma omnoho vavsi respekt pred ucitelkami ako mnou.. keby nebola corona asi ma nieco taketo nenapadne..ale u nas sli skoly az po velkej noci..

autor
9. jún 2021

@jana_eyre_2 presne tak u nas to pustili az po velkej noci.. kvoli trom tyzdnom by som takto neuvazovala..

mogaa
10. jún 2021

ono je naivné si myslieť že teraz sa očkuje a korona zmizne.....možno to v budúcnosti nebude tak masívne, ale korona tu stále bude, vždy bude časť ľudí čo nebudú očkovaní a aj tie opatrenia v nasledujúcich rokoch stále budú....či menšie alebo väčšie to nevie nik, záleží ako vôbec(a či vôbec) očkovanie ovplyvní mutácie v zimných mesiacoch......

mogaa
10. jún 2021

tým som teda chcela povedať, že pokiaľ si myslíš že o rok bude situácia iná ako tento rok, môžeš byť ešte prekvapená a odklad by som neriešila....

nikaeli
10. jún 2021

O odklade povinnej školskej dochádzky nerozhoduje rodič a určite to nefunguje tak, že dieťa nezapíšeš do školy kvôli Covidu. Odklad môže odporučiť poradňa na základe nejakého dôvodu školskej nezrelosti a ty ako rodič môžeš/ nemusíš súhlasiť. Podľa toho čo píšeš, už tento papier máš - kvôli čomu mu navrhli odklad? len preto, že je citlivý? myslíš, že o rok si už od detí nenechá rozkazovať? nie som si istá, či je jemnejšie povaha dieťaťa ten pravý dôvod na to nechať ho o rok dlhšie v MŠ. Ak má predškolský vek a mal by ísť v septembri do školy, mala si ho už zapísať. Do školy sa dieťa zapisuje aj v prípade, že ten odklad má - to sa potom uvedie do spisu a rodič dostane rozhodnutie o prijatí do ZŠ, resp. o odklade povinnej školskej dochádzky na rok.

sasesoe
10. jún 2021

No ja mam pocit, ze tie centra si tam niekedy pisu, co chcu, resp co rodic ocakava/chce... ono jedna vec je zvladnut prvy rocnik a druha vsetky dalsie. Bude najmladsi a "rok pozadu" i b tych syarsich, ked zacne puberta atd... osobne mam pocit, ze pokial je najstarsi (jedinacik) skor by som letnym detom dala odklad. Deti, kt maju starsich surodencov zas mozu mat lepsie, ak uz idu do skoly, lebo starsi ich tahaju a aj oni mozu mat v sebe vacsiu motivaciu tam cim skor zapadnut a odkladom zas to moze byt "udupane". Ja dufam, ze uz takto hromadne sa skoly zatvarat nebudu, ale tak nikto nevie, ako bude, ked ide o moje dieta, tak by som sa nespoliehala na rozhodnutia niekoho ineho. Ty si matka, cize rozhodnutie je na Tebe. Ale si aj "len" clovek. Mas pravo sa aj pomylit a urobit chybu. Cize ja Ti odporucam rozhodni sa podla seba, ako to citis, ale uz to potom spatne neries. Niekto nevie, co by skutocne bolo, keby...Drzim palce

mariska1989
10. jún 2021

Mám prváčku a v pohode sa to dalo neboli zas toľko doma ako druhý stupeň. Nevidím v tom význam dávať odklad