Deti narodené na začiatku roka: Kedy nastúpiť do škôlky?
Ahojte maminy tie ktore mate deti narodene hlavne v prvych mesiacoch v roku mam par otazok ohladne skolky. Mam skoro 2 rocne dvojicky (v marci 2 roky) a zaujimalo by ma ako je to u takychto deti s nastupom do skolky. Dvojicky budu mat v septembri 2,5 roka tak riesim ze samozrejme ak ich vezmu tak ci ich zvladnem odplienkovat, ci sa budu vediet same najest, same obliect. Pride mi to momentalne ako este velky kus cesty aby boli tak samostatne.
Ake su vase skusenosti ze ako to zvladaju deti v takom veku? Pockali by ste radsej rok? Cokolvek,nejake postrehy atd budem velmi vdacna dakujem🙂
Mám dve deti, jedno januárové, druhé marcové. Obe šli do škôlky v septembri ako 2,5-ročné. Keďže som sama učiteľkou, musela som sa v septembri vrátiť do školy. Počas šk.roka by som nemohla a zas byť pol roka na neplatenom voľne som nechcela (aby šli až ako 3,5-ročné). Máte ešte čas, určite sa dovtedy naučia veľa nových vecí 🙂 neboj sa dopredu.
Ja mam syna narodeného vo februári, teraz bude mať 2r a plánujem ho dat do školky aspoň na pár hodín od septembra 2025. Odplienkovany je, papa sam, vyzliecť sa vie, pri obliekaní spolupracuje a zas tie učiteľky pomôžu, usmernia... Ak to bude zle, dám ho od januára 2026.
Dcera bude mat 2 v aprili. Odplienkovana uz je cez den, na nocny spanok este plienku ma. Obliect sa nevie, vyzliect ano. Planujem ju dat do skolky az po 3 rokoch - cize v sept bude mat 3r a 5m. Aj ked je sikovna ;) posledne dieta, chcem si ju uzit este
Moja je marcova v aprili sme na 2r odplienkovali a isla normalne na 2.5r do škôlky v septembri
Mam februarovu, marcoveho aj apriloveho. Februarovu nevzali od septembra, volali sme inde ci ju vezmu, vzali ju od januara, mala skoro 3. Aprilovy mal 2 a v septembri siel. Obaja sa vedeli napapat- lyzica do ruky a skusat a trenovat(teraz bude mat moj v marci 2 a od hladu by neumrel)- aj v skolke sa prezlecie ak sa zaspini 🙂 odplienkovanie budem riesit v lete az, verim, ze ti zvladne(starsi zvladli). Obliekat sa starsi pri nastupe vedeli(zips nie) a pani ucitelky im pomohli. Najmladsi skusa, verim, ze este natrenujeme kym pojde do skolky. Ak mas obavy, mozes skusit prihlasku dat od januara(ak teda vasa skolka berie pocas sk.roka).
Mám februárového, išiel ako 2,5 ročný, zvládol to v pohode, ale oni boli cela trieda taká z mini deti. Za mna výhoda, že budete 1/2 roka vlastne ešte doma a môžete v pohode absolvovať adaptáciu, pripadne prvé choroby.
Ja sa len chcem opýtať, keďže mám aj ja marcové dieťa a neviem ako to chodí.... Taká možnosť nie je, že dieťa nastúpi až v januari/marci?
@bolarazjedna je to o dohode so školkou.
Ak budú mať miesto, vezmú aj počas roka.
Môj je májový ,nástup mal 1.marca
Marcova dcéra išla do škôlky ako 3,5ročna v septembri
Mám tiež dvojičky, sú narodené 27.12., ale od septembra som ich chcela dať do MŠ a ja do práce. Dcéra v pohode, syn sa neodplienkoval. Takže sme sa s riaditeľkou dohodli teraz od januára po prázdninách. Ale ak by bol aj malý bez plienky,išli by určite od septembra.
Čo sa týka tej samostatnosti, učiteľky rátajú s tým. Na jeseň som sa v MŠ pýtala, čo musia vedieť a oni povedali,že nič, so všetkým pomôžu. Ale samozrejme sa potešia, ak sú deti samostatnejsie. Dokonca v 1 MŠ (dávala som do 2 prihlášku) tieto 2,5 r. deti síce musia byť odplienkovane na deň,ale počas spánku môžu mať plienku. Takže ak ich takých malých vezmú,neobavala by som sa,že sú nesamostatni.
Odkial si? vo viacerych vacsich mestach minuly rok otvarali v skolkach triedy pre 2+ rocne deti, kde v triedach su po 2 ucitelky a deti nemusia byt plne samoobsluzne (odplienkovane ano).
Moja isla 2*5 a odplienkovava bola od 2rokov. Sama jedla sama sa obliekala aj cesala vlasky. Len copik jej ucitelka robila
A este sa mi ucitelka stazivala ze ju nevola utriet zadok..🤣ze vsetky deti ju volaju len moja nie.
Úplne ti neporadím, aj keď mám 2 januárové deti. Syn išiel do škôlky až keď mal 3 roky a 8 mesiacov, keďže ten september predtým ho neprijali. Dcéra má dnes 2 roky, najesť sa vie sama (aj keď častejšie je rukami ako lyžicou 🙈), vie si vyzliecť nohavice a ponožky, to je všetko, ešte má plienku. A teda chcela by som ju dať od septembra do škôlky, ale obávam sa, že ju nevezmú z kapacitných dôvodov. Aj som prekvapená koľko mamičiek tu píše, že im deti išli do škôlky skôr ako mali 3 roky.
Obe deti mam v januari. Obaja isli az potom v septembri ked mali 3,5 roka. U nas pocas skolskeho roka neberu a ako 2,5 rocne by som ich nedala. Este sa tam nachodia dost,staci aj tri roky chodit do skolkym
Fuha zeny dakujem ale teraz ked to citam kolke z vas mali deti tak samostatne v takom veku ako su moje dvojicky tak na mna prisiel neskutocny stres. Odplienkovanie ani skusat nejdem to az v lete lebo to by bola katastrofa, samostatne obliekanie?kazdodenny boj vobec prezliect z pyzama. A samostatne krmenie? To nehrozi, dve nejedacky co nechcu ani rukami jest nie este lyzickou.
Nestresuj sa zbytocne🙂. Ja som s mojou bojovala 2 roky s jedlom. Doslova bojovala, cista psychiatria(ona sa vedela najst ale nechcela). Prisla do skolky a prvy den zjedla vsetko. Skoro ma porazilo 😂. Najmladsi sa rozhodol bojkotovat lyzicku posledne dni, je rukami alebo krici neee. Idu mu zuby, nic teple nechce, papa jogurty. A maju este dost casu. Ak by sli od septembra, tak za 7-8 mesiacov vedia spravit deticky obrovsky pokrok 😉 zase ak fakt nebudu pripravene, pojdu o rok, nic sa nestane. Nie kazde dieta je rovnake. Ja som pri prostrednom pocitala s tym, ze nezvladne adaptaciu mozno a nakoniec nebol problem.
Fakt nemusíš mať stres. Tých pár mesiacov je tak dlhá doba. Niekedy aj týždeň. Vidím to podľa mojich. Dcéra ani za nič sadnúť na serbel, neobsedela by kebyže ju tam prilepim. Absolútne sa letné odplienkovanie neosvedčilo ani u jedného z mojich detí. A zrazu, jedného dňa,ona chce cikať, za týždeň odplienkovana - 2r.4mes. Syn to je ťažší oriešok vo všetkom. Toho som ja začala odplienkovat teraz na jeseň a veru sme sa trápili taký mesiac. Len som sa bála,že ak to nechám naňho,tak to do januára nestihne. Jedenie to isté, žiadny záujem o to,aby čo len chytili lyžičku, syn to ani nevedel, tak som to nechala tak. Po nejakom čase som skúsila opäť a zrazu sa sami najedli. Prezliekanie? Mohla som sa aj na hlavu postaviť. Dcéra zakaždým nervy, nehrozilo aby sa to naučila, syn ten čistá flegma,nezáujem o akúkoľvek sebaobsluznu činnosť. Konečne okolo Vianoc prejavili záujem a ide im to myslím že fajn. Takže ono je to fakt otázka času a možno sa ti zdá,že sa toho nikdy nedockas,ale môže to všetko prísť ako blesk z jasného neba. Ja som z týchto bola už frustrovaná,lebo staršia išla do škôlky 2mes.pred 3.narodkami a bola už dlho dlho samostatná.
@pohodacka03
@dominika126
Dakujem za povzbudenie 🙂 ☺️

Aj môj išiel 2,5 ročný, odplienkovany bol od 2 rokov a zvládol to super 🙂 najedol sa sám, vyzliecť sa vedel, obliecť mu pomohli ...