Dieťa nechce vypracovať zošity
Ahojte
Od mala sa snažím so synom vypracovavat zošity. On však nemá záujem a mňa to hnevá. Od septembra bude predškolák no on absolútne nemá záujem vypracovať zošity 😒
@tomi97 suhlasim, dobre napisane, ale prvu vetu si si ozaj mohol odpustit
@tomi97 ty mi nemáš čo hovoriť kto má a nemá mať dieťa.
Su zošity pre deti od cca troch rokov na IG nejedna mamička dáva dieťaťu vypracovať zošit a nie je to len 10 minútová záležitosť
Vzdy mi bolo luto deti premotivovanych matiek. Nechaj deita byt dietatom. Uloh a pracovnych zositov bude mat dost v skole.
Podla mna to prehanate, naco by mal skolkar vypracovavat pracovne zosity? Ak sa nauci pisat, pocitat, citat skor ako pojde do skoly, bude sa tam nudit... je to uplne zbytocne sekyrovanie dietata.
Inak ja sa tiez povazujem za trocha premotivovanu matku, ale nutit skolkara vypracovavat pracovne zosity ma teda doteraz nenapadlo. Oni sa v skolke naucia hravou formou co budu potrebovat v prvom rocniku v skole a to uplne postacuje.
@tomi97 pracovné zošity nestoja 2€ a dieťa sa učí. Samozrejme malý sa aj hrá. Hrajeme sa aj spolu, atď ale zošity sme robili aj my ako predškoláci
Vieš, ale tie deti, to na rozdiel od tvojho môže baviť. Môj syn má 10 rokov a kreslí horšie ako moja 5 ročná dcéra. Neznáša sedieť nad písaním čohokoľvek, kresliť mi v živote nechcel, pracovný zošit som ani neriešila, čo je, lebo … načo … Syn bol mimoriadne zručný, miluje lego, má svoje kufre s náradím, vie rozmontovať, zmontovať veci, 4-5 ročný s dedkom betónoval, pracoval s uťahovačkou, šroubovákom, náradím … Najmladšia dcéra má tri a tej keď dám farbičky a papier, bude si čarbať aj hodinu. Prestaň život svojho dieťaťa riešiť cez instagram 🤦♀️, vnímaj, čo baví tvoje dieťa a to rozvíjaj.
@tomi97 neviem čo trepeš o roku 2010, ale toto všetko určite ovláda každý z nás a aj autorka určite vie, že existujú aj nejaké tvorivé aktivity, pri ktorých sa dá niečo vyrábať.. aj sama povedala, že to robí.... ja som sa zamerala na pracovné zošity, lebo sa pýtala na tie... a spomenula som hlavný dôvod, prečo sa robia.. nie že to je jediná činnosť.. a taktiež nikto nedefinoval čas, ktorý má pri tom dieťa strážiť... napísala som, že aj ked je to pre deti možno nudná činnosť, tak sa tým niečo sleduje a nie je len tak z nudy... nemám pocit, že pracuješ s deťmi od 2 do 6 rokov, takže mňa naozaj nemusíš poučovať čo všetko sa dá s deťmi robiť a tváriť sa, že si objavil teplú vodu...
Aj ja som mojej nakúpila minulý rok. Bola predskolacka, škôlka zatvorená a vykašľala sa mi na to. Ale ja som ju nenutila. Teraz je prváčka a ide jej škola 👌
Záleží aj aké zošity si nakúpila, lebo to je podľa veku a niekedy deti nezvládnu hneď úlohy pre "svoj vek" a to ich frustruje, ale zvládnu úlohy pre mladšie deti a to ich motivuje robiť úlohy častejšie, spolu s pochvalou, či malou odmenou. Plus obsah je dôležitý ja som dcérke nakúpila zábavné úlohy pre najmenších škôlkárov, keď mala 3 a pol roka lebo potrebovala cvičiť motoriku, mala ju veľmi oslabenú. Boli tam jednoduché úlohy, najprv ani ona nechcela, ale potom ju to začalo celkom baviť, cez leto každý deň pár strán vypracovala s mojou pomocou, pomáhala aj motivácia, že potom pôjdeme na zmrzlinu a dovolila som jej často vyberať úlohy zo zošita, ktoré chcela robiť. Má svoje obľúbené, napr. spájať bodky do obrázka, spájať čo k čomu patrí, hľadanie rozdielov, má veľmi rada a bludiská. A top bol stierateľný zošiť, kde sa písalo fixkami, ten tak používala, až ho poničila, musíme jej kúpiť nový. A ak ho zaujímajú autá, skús nájsť úlohy na túto tému, to mi pomáha pri oboch deťoch nájsť úlohy na tému, ktoré majú rady. Ale občas proste nechcú, sú to malé deti tak to netreba siliť, ako predškolák- školák bude vypracovávať toho dosť, netreba mu to znechutiť už teraz.
Ak potrebuje trénovať motoriku, dobrá je okrem zošitov aj plastelína, maľovanie štetcom/prstami, písanie do piesku atď., na nete sa dá pohľadať kopec dobrých nápadov.
@autorka
Ahoj. Napíš mi súkromnú správu, možno pomôžem🙂
Tiež patrím medzi tie, ktoré by nemali mať deti.😀 Špeciálna pedagogička doporučila pracovné zošity a po troške sme trénovali sústredenie na takúto činnosť, postupne sa to zlepšovalo, čas sústredenia sa postupne predlžoval. Dôležité bolo, aby v tom čase bolo dieťa najedené, oddýchnuté. Tie pracovné zošity mali veľkú výhodu hlavne v tom, že ja ako rodič som presne vedela, v čom dieťa zaostáva. Takže potom v prvom ročníku som už vedela, ktorému predmetu treba venovať viac času a pozornosti a naopak čo vôbec neriešiť. Keby som takéto poznatky nemala, tak v prvom ročníku sa sústredím na nepodstatné veci.
ahoj, popravde som z tvojich prispevkov sokovana z toho co vlastne ocakavas od svojho dietata....
hlavnou vyvinovou ulohou v detstve je hra, ktora plni mnozstvo uloh, nie vypracovanie pracovnych zositov.
tvoje dieta sa potrebuje hrat, tak ako ono chce, ma skakat v gumakoch v kaluziach, behat po vonku, bicyklovat, lozit po preliezkach.....cim si trenuje hrubu motoriku, strihat, trhat papiere, lepit, stavat lego, ale aj kreslit podla vlastneho vyberu mu zlepsuje jemnu motoriku, na pracovne listy bude mat dost casu v predskolkom rocniku.
ak nechces mat psychycky vycerpane dieta uz v skolke tak sa vykasli na instagram, niektore deti to bavi ine nie, nechaj dieta byt dietatom.

A nie je to tým, že to robia v škôlke a doma sa mu už nechce? U nás v škôlke mali také tie Chrobáčik a podobne, prispôsobené veku, tu niektorí zjavne nechápu, aké “pracovné zošity” máte na mysli… z mojej skúsenosti, dievčatká to asi baví viac, chlapcov menej. Ale detské časopisy sú farebnejšie, to by ho mohlo viac zaujať, možno aj nejaké zošity s nálepkami. Podľa mňa je fajn, keď ho k tomu vediete, určite to nevzdávajte, napriek názorom, že to ešte netreba, dieťaťu treba ponúkať rôzne podnety, stále je lepšie dať mu “pracovný zošit” primeraný veku ako mobil či tablet s YouTube videami aj na niekoľko hodín denne 🤷🏻♀️