icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

guiseppinka
17. jún 2016

@mawka by si sa divila, v kolkych roznych oblastiach sa sturovci angazovali... o ich osvetovej a ludovychovnej praci som robila bakalarku a poviem ti, ze neviem neviem ci aj v kvantovej fyzike by si sa so sturovcami nestrela. A samotny stur nebol iba spisovatel, ale to vies aj sama 🙂 a nahodou je to celkom zaujimava kapitola nasich dejin...

sardinka335
17. jún 2016

@strelicia no tak napr. ja učtovničku nemozem robit ani kebyze som ochotna....na toto som dutá jak bedna gytu.... 😀 😀 😀 Mna by v tu ranu vyhodili....učtovnictvo? Ani obraz ani zvuk... 😀

strelicia
17. jún 2016

@zuzana76 suhlasim. nakoniec sme sa zhodli.

zuzana76
17. jún 2016

@mawka je to presne tá

strelicia
17. jún 2016

@mawka tak napr. ten stur...ja to neberiem ako memorovanie sa zivotopisu nejakeho uja co davno zil, ale budovanie narodneho povedomia, mne sa to paci aj ma to zaujima (chapem ze niekoho ineho nemusi), ale napriklad na Stura by sme mali byt hrdi, akurat nedavno som tu mala v praci anglicanov a to by si sa divila ako sa ti zaujimali o SK historiu. Oni su asi viac k tomu vedeni, ako my. Oni sa velmi venuju literature. A mne sa to paci. Je pre mna dolezite poznat svojich predkov a speci Stura, aky to bol clovek, ako sa kedy zachoval, co urobil a co neurobil. A ako si aj sama napisala, ...
...koho na zs chyti literatura, tak sa jej bude venovat aj mimo skoly, samostudiom.
Suhlasim. A co ak by tu literaturu nemal? ako by vedel ci ho chyti ci nie? Tym si vlastne vysvetlila dovod, preco si myslime ze aj pre niekoho mozno zbytocne ucivo nemusi byt tak zbytocne.

dai
17. jún 2016

@somavi ahoj . velmi s tebou suhlasim🙂 ja som velmi otvorena co sa vzdelavania tyka - kazdemu podla toho svojho, hlavne nech ludia nemrncia... moznosti je uz teraz milion, da sa najst co mi bude najviac vyhovovat🙂
ale presne to co ty pises - tie kamaratstva, riesenie problemov bez pritomnosti rodicov, hladanie svojho postavenia v kolektive et c. ... tieto vztahy vydrzia mnohokrat najdlhsie ( ja sa akurat idem stretnut so spoluziackami zo zakladky tento vikend🙂 )
a kto ti casto v zivote najviac pomoze, podrzi ta? velakrat to je sice rodina, velakrat ale prave tito kamarati z skol... si vsimnite len nasu politiku - aj ked to je asi blby priklad🙂 ale predsa - vsetko spoluziaci, kamarati z detstva etc. ...
a jasne, deti aj co su doma nejakych kamaratov budu mat, aj moje deti maju kamosov mimo skoly a skolky... ale teda gro ich dolezitych vztahov tvoria prave tie skolkarske a skolacke vztahy...

strelicia
17. jún 2016

@sardinka335 ja si veru o ziadnej inej profesii nedovolim povedat, ze to moze robit hocikto 🙂 ja by som napr. nemohla robit ucitelku - ja by som to proste psychicky asi nezvladla 🙂 niekomu sa to moze zdat lahke, ale je to o pristupe. Moze byt lahke robit ucitelku co detom da nieco lepit, malovat, alebo ich vyzenie na dvor a nejak specialne sa im nevenuje.....a potom moze byt ucitelka, ktora je empaticka, vsimava, pozorna, ma oci na stopkach, dokaze ludskym pristupm dieta presvedcit preco to a toto nemoze, alebo musi, alebo dokaze a hlavne ma chut riesit problemy aj inak ako len trestom....tak prosim, to je PANI ucitelka...toto by som ja nedokazala. A velmi to obdivujem. A to bol len jeden priklad.

strelicia
17. jún 2016

@mawka presne, ja tu diskutujem uz skoro od zaciatku diskusie, a stale sa snazim prist na to, co su vlasnte prinosy DV. ale tak isto ma zatial nic nepresvedcilo. Vlastne som sa tie vyhody ani poriadne nedozvedela. Mam znamu a ta tiez zvazuje DV a ked sme zacali diskutovat a zacala som sa zaujimat co su tie vyhody, a zacali sme to rozoberat, tak cukla a odkazala ma na kopec literatury, ze vraj to je obsiahla problematika.

dai
17. jún 2016

@strelicia ahoj ... len k tej literature... citat som zacala ako 6rocna a neprestala doteraz... nie, literatura v skole ma k tomu neviedla, ale rodicia - doma sme mali velku kniznicu a otca som najcastejsie videla s knihou v ruke...
moja dcera ma 9 a podobny vzor doma - naucila sa citat plynule za 2 mesiace a odvtedy najcastejsie chodime do martinisu ci panta rhei, kazdy tyzden nova knizka, plus dalsie 3-4 zo skolskej kniznice...
cize napr. v tejto teme ja sa skor priklanam k vzoru rodicov a ich dolezitej ulohe pri smerovani deti ( ja som napr. vystudovala historiu - opaet, dostala som sa k nej cez mojho otca ktory ju miloval a miluje a zalubila som sa aj ja aj bratia... )

mawka
17. jún 2016

@strelicia ano, suhlasim, preto pisem, ze treba sa ucit zaklad, ze je dobre, ze v klasickom systeme sa to ucia a ze si ma moznost kazdy vybrat, co ho bavi a co nie. piseme o tom istom, len kazda z ineho pohladu. proste mas deti, ktore literatura nijak nenadchla, tak hoci sa ju ucia, nevytvorili si k tomu vztah, ale napriklad vynikaju v inych predmetoch.
osobne vela citam, velmi vela. mozno az choro, priemerne dam okolo 15 knih mesacne. milujem poeziu, zbieram klasiku, o ktoru nikto nema zaujem, ale napriek tomu vsetkemu ma nasi sturovci neoslovili. nezaujali a tiez mohlo byt vsetko inak. zato milujem prekliatych napriklad. a ano, keby som nechodila do skoly, tak si nemam z coho vybrat. ale stale budem tvrdit, ze zbytocne sme sli v niektorych veciach do hlbky. tolko sme preberali sturovcov aj na SJ aj na dejepise, tolko nam to tlacili do hlavy, az sa mi to zrejme znechutilo. zaujimave, ze druhu svetovu sme prebehli ako z rychlika a este nam dali neuplne informacie. ale zase vidis, zaujima ma to, studujem si sama o tom. niekoho zase mozno viac zaujme pravek, niekoho ww2 a niekoho studena. ale hlavne, koho co zaujima, uz si ide do hlbky sam od seba. lebo chce. tazko ja budem synovi tlacit do hlavy literaturu a ze sa musi ucit turcina ponicana (co aj dal, ale skor to odrapoval ako predniesol), ked v tom nema proste zalubu. zase z biologie je spica, tomu sa venuje aj pomimo. a zase ini spoluziaci maju problem s biolou lebo ich neoslovila a miluju slovinu. preto hovorim, treba zreformovat skoslky system, ale - ponechat instituciu skoly.

mawka
17. jún 2016

@dai my chodime do kniznice, lebo ma kupovanie knih - proza, poezia stalo strasne peniaze 😀 takze teraz tieto poziciavame a kupujeme len literaturu faktu, encyklopedie.
a suhlasim, mne mamka robila v kniznici, tiez som sa de facto s knihou narodila. a vidia to deti doma, tak citaju tiez. sice maly len fakty, ale mala hocico, ta to hlta. keby to doma nevideli, tak bohvie ako by to bolo. u nas je to doslova uchylka. knihy, kam sa pozries a stale nejaka musi byt v ruke. nedokazem citat knihy v pc, v citacke, musim mak papierovu klasiku 🙂

dai
17. jún 2016

@mawka ja by som este dodala, ze by bolo vhodne zrelativizovat hodnotu znamok v sr systeme... uplne s tebou suhlasim v tych zaujmoch... problem je ze my vseobecne vzdelanie na strednej skole podmienujeme nejakymi znamkami - ktore od skoly k skole maju uplne inu vypovednu hodnotu... detto rodicia ocakavaju od deti same jednotky zo vsetkych predmetov lebo tak boli oni zvyknuty z memorovacej skoly... u nas na skole napr. deti same jednotky nemaju - mam pocit ze od 2hej triedy ani jedno, v niecom su silni - tam maju jednotku, v niecom priemerni, tam maju aj 3ku, v niecom slabi - kludne dostanu u nas na skole v 2-3tej triede aj 4ku na vysvecku - a pritom ta ich 4ka sa rovna urovnou vedomosti mnohokrat 1tke na klasickej skole☹

strelicia
17. jún 2016

@mawka berem. neviem ako to chodi dnes na skolach ale ani ten system vyucby nebol bohvieco. Teda niekedy ano, ale zase....je to o pristupe. Ucitel a ucitel. My sme mali uplne uzasnu slovencinarku a dejepisarku, tak mna mozno aj preto nadchla pre tieto predmety. Chcela som aj ist studovat slovencinu a historiu, dejiny. Nuz, ale som zistila ze z niecoho treba aj zit, a neviem ci by ma to uzivilo. Ale tak som spokojna s tym co robim. Neni to moje vysnivane, ale naplna ma to. A to mi staci ;)

dai
17. jún 2016

@mawka my mame aj citacky - muz aj dcera🙂 muz si nato zvykol, on si stahuje aj svetove noviny a tak... dcera ale tiez ide viac po papierovej forme... my aj vela pocuvame kvoli reci... my zatial teda kupujeme, kedze mame este sesternicu podobne postihnutu a baby si vela knih vymienaju a poziciavaju... ale mas pravdu - je to relativne draha zabavka a tiez sa ju snazim odkazovat na kniznice🙂

mima4
17. jún 2016

@mircalla
problem je, ze vacsinu sikovnych a nadaných deti s velkym potenciálom slovenske skolstvo "udupe".

strelicia
17. jún 2016

@dai tak to sa mi zase paci. Lebo mne pride totalne zvratene, ked sa aj tu na MK niekto stazuje, ze v skole dali prvacikovi horsiu znamku ako jednotku, ako ho to len zrani a poznaci na cely zivot. ?????? To ti ludia chcu ozaj zit cely zivot v iluzii? To oni tie deti poznacia, nie ta zhorsena znamka. To dieta to v pohode ustoji....ak ma vytvoreny spravny pristup vychovou.
Paci sa mi to realisticke znamkovanie a nebala by som sa toho systemu, pretoze ked ma niekto mozno horsi priemer na vysvedcku, tak robi prijimacky na SS a tam sa ukaze, ze na to ma a je sikovny aj ked mal mozno horsie znamky ako ten druhy. Na to tie prijimacky su. Aj tak sa potom v skutocnom dospelom zivote nepozera na znamky ale na to, co si z tej skoly odniesol, a ako dokaze sam pracovat na sebe.

sardinka335
17. jún 2016

@strelicia presne ...ja mam uplne ze rešpekt pred povolaniami - nech aj kopač kanalov...
frčim s malou von tak sa pridam ked bude spat, papa

petkovadanuska23
17. jún 2016

@laduska79 Dieta potrebuje kolektiv pre boha ziveho...To ho chcete drzat doma pri maminejbsukni chudacika?Deti sa Vam raz zato podakuju...Budu vidiet cudzie deti a budu ako padnuty s marsu-laknuty...

laduska79
autor
17. jún 2016

@fidka79 keď myslíš, rada si vymením tvoje zdravie so svojím. Mám veľa obmedzení, veľa vecí som sa musela vzdať, ale moje deti sú pre mňa darom, nerozumiem, prečo by to bol výsmech pracujúcim matkám. Ja som tiež pracovala, až do tehotenstva a bolo to pre mňa náročné, ale čo mám sedieť doma a ľutovať sa, že toto a toto sa mi stalo, a preto nemôžem toto a ono?

whitecat666
17. jún 2016

Ja nechapem ako moze niekto tvrdit, ze domace vzdelavanie je zle a rodic tym dietatu ublizuje alebo naopak, ze skola nie je pre dieta vhodna. 😒 😨 😕
Kazde dieta je ine a ma individualne a odlisne potreby.
To je ako ked niekomu vyhovuje mat zivnost a pracovat z domu. Nie kazdy tuzi byt cele dni v praci od rana do vecera, robit dookola to iste a s tymi istymi ludmi.
Vacsina rodicov chce pre svoje dieta len to najlepsie a berie do uvahy v prvom rade povahu svojho dietata.
Na obranu domaceho vzdelavania musim povedat, ze rodicia, kt sa pre tento system rozhodnu to nerobia kvoli tomu aby svoje dieta obrali o kolektiv. Zvacsa ide o ludi, kt maju cas i prostriedky na to aby sa 100% venovali rozvoju dietata (vozia deti na kopec kruzkov, bravaju ich denne do muzei, vela s nimi cestuju a ucia ich v praxi).

mima4
17. jún 2016

@whitecat666
ono, to co je vacsinove sa povazuje za normalne a spravne a preto ludia maju take postoje.

dai
17. jún 2016

@whitecat666 ahoj... uplne nesuhlasim ze domace vzdelavanie riesia najmae zamozni ludia - ti sa velakrat praveze rozhoduju priam pre internatne vzdelavanie☹ co je teda pre mna opacny extrem...
ja jediny problem toho domaceho vzdelavania fakt vidim v tej zlatej klietke a v overprotection... proste ked je mama vzdy niekde za rohom dieta si uplne ine vztahy vytvara, ked mama vsetko za dieta vyriesi tak sa neuci v schopnostiach ktore napr. ja pokladam za velmi dolezite v tomto svete... pre mna teda hlavny prinos skoly je najmae v socializacii a interakcii v cisto rovnocennom ( relativne ) kolektive... ked mi dcera rozprava o veciach co v skole riesi s detmi...jemine, keby som pritom tak by sa to uplne inak riesilo🙂 takto sa ale ona uci ako zaujat postoj, ako si presadit nazor, ako ustupit ked je potreba etc. ... a hlavne sa uci aj samostatnosti...
obrovske plus DV je samozrejme individualny pristup... ja ked s dcerou doma preberam ucivo co oni robili na 3och hodinach a nerozumie tak mi velakrat staci 30 minut a porozumie... ale o tomto zivot v buducnosti nebude, ona sa bude musiet naucit koncentrovat aj vo velkom kolektive, vyselektovat dolezite informacie aj z velkeho textu, najst si svoj sposob chapania...
ja napr. by som bola za dv keby mam napr. 5-6 deti v malych vekovych odstupoch - v takom kolektive je napr. zastupena socializacia co som spominala, aj ked stale tam ma svoju rolu matka ako dohliadac... ale predsalen tie deti sa musia naucit tolerancii a spolupraci - ak by ich teda mama vzdelavala formou malotriedky...

dominika6
17. jún 2016

@whitecat666
ked majú deti doma,nemajú teda asi dva platy,čiže nejaé dovolenky a výlety,divadlá,muzeá,vystúpenia,krúžky,športy,plavecký,lyžiarsky,školy v prírode(ktoré trvajú týždeň),na to asi rodičia mať nebudú financie...deti sú doma,lebo bud ako je autorka ZŤP že vie že do práce už nepôjde,alebo má dieťa zdravotný problém,ktroý mu bráni chodiť denne do školy...
z môjho pohladu ak dieťatu nič nebráni chodiť do školy a nieje vyslovene introvert,čo sa nedokáže nikam začleniť,alebo vyššie spomínané veci tak nieje dôvod ho držať doma...🙂...

dominika6
17. jún 2016

niekto tu písal v tejto téme že DV normálne funguje v Amerike a 80% detí sú doma ...ked sa tu ideme opičiť po Amerike,potom to tak u nich aj vyzerá,ked dieťa príde na strednú školu a nezlváda absolutne kolektív,býva šikanované,však to vidíme na všetkých filmoch o teenegeroch, aké rozdiely tam sú a potom mladým hrabne v bedni a vystrieľajú polku triedy...
možno blbý príklad ale tam to speje...
potrebujú zažiť život v kolektíve aby im život dal,,facku,, a vedeli sa o seba postarať v každej situácii,nie byť doma len hladkaní a chválení 🙂

whitecat666
17. jún 2016

@mima4 suhlasim. Nie sme v Californii, tu este ludia posudzuju kazdu drobnu odlisnost ako nieco pritiahnute za vlasy.
@dai uplne suhlasim s tym, ze deti musia byt aj v kolektive. Ak je niekto jedinacik, nema bratrancov, sesternice a jeho rodicia sa pravidelne nenavstevuju s ludmi, kt maju deti v rovnakom veku tak skola bude pre dieta urcite prospesna.
Ale myslim, ze normalny clovek, kt vzdelava svoje dieta doma by do toho nesiel pokial vie, ze jeho dieta sa nema kde dostat do skupiny deti a tym sa naucit zvladat aj tieto veci... Tym chcem povedat, ze domace vzdelavanie neznamena byt zatvoreny doma bez ludi. Prave naopak je to o tom, stretavat popri zazitkoch roznych ludi, komunikovat s nimi, nadvazovat nove priatelstva a zaroven byt schopny zaujat vlastny nazor a postoj na odlisne zivotne situacie.
Na ZŠ je dieta 9 rokov s 30timi rovnakymi detmi, nevravim, ze sa nenauci s nimi riesit konflikty ale urcite mu to neda viac ako aktivny zivot (napr. spoznavanie kultur prinasa toleranciu) pocas, ktoreho bude neustale nadvazovat vztahy s novymi ludmi (tym vzniknu vazby, ktore si dieta musi vytvorit same, casto tych ludi musi sam oslovit a zacat konverzaciu, nestaci, ze ta k niekomu posadi ucitelka a prirodzene zacnes debatu lebo co ine mas cez prestavku robit).
@dominika6 ja som nepisala kontretne o zakladatelke (ani som necitala jej prispevky). Moj prispevok bol o mojej predstave kvalitneho domaceho vzdelavania.
Nie je DV ako DV a nie je skola ako skola (vsetko sa lisi od pripadu k pripadu v kvalite).

horana1
17. jún 2016

@whitecat666 Nemam nic proti domacemu vzdelavaniu, len chcem reagovat na to ze bude 9r. medzi 30 rovnakymi ludmi. Jednak nebude, kolektivy sa mierne, niekedy aj viac miesaju, zlucovanie tried, odchod niektorych, prichod inych. Ale ide o to, ze prave ta realtivny stalost toho skolskeho kolektivu, ktory je zaroven dzunglou vztahovou, ale aj hierarchiou tym ze sa stretavaju kazdy den a nielen kedy sa mi chce zo surodencom ci bratrancom, z toho robia nieco, kde sa dieta musi presadit a najist si svoje miesto, rolu. Je to priprava na pracovny kolektiv. To sa neda nasimulovat ani rodinnymi stretnutiami ani sebelepsimi kruzkami, ani dopredu pripravenym vyladenym prostredim kde bude matka brat dieta, medzi same ine pokojne a do toho zapalene deticky (teda rozne tie pracovne sretnutia doma sa vzdelavajucih), toto je uplne specificky typ ostrielania sa. Nestaci ze si dieta dobrovolne samo nieco zacne iniciuje. Toto je nieco do coho je vsadene nezavisle od chcenia, vole a musi si poradit s vsakovakymi, aj menej prijemnymi javmi. Ale na tom sa prave dost nauci. Osobne to napriek nie vzdy prijemnym zazitkom beriem ako jeden z hlavnych prinosov skoly, ostatne by som aj nasimulovala a ucit ho vo svojej linii mozem aj popri skole, ale toto nie.

mircalla
17. jún 2016

@whitecat666 co sa tyka DV - aku dostane dieta spatnu vazbu? od koho? len od ucitela, co je casto aj rodic. co spatna vazba od spoluziakov? co ucenie sa od spoluziakov, spoznavanie ich myslienok, napadov, vymena nazorov ci informacii? tiez dieta nevie, ako na tom je v urcitych predmetoch v porovnani s inymi detmi, kedze nema ako porovnavat. o veciach ako budovanie vztahov ani nehovorim.

V skole travi dieta vacsinu dna s inymi detmi plus ma kruzky a chodi von s kamaratmi.
Dieta co ma DV travi x hodin zavrete doma plus ma kluzky a chodi von s kamaratmi tu podstatne mensiu cast dna - socialne vazby zdaleka nie take ako v skole. Ono ak je to DV mozne len prvy stupen, tak aj tak do tej skoly pojde.

mima4
17. jún 2016

@dai čo ja tak vnimam, tak ludia, co tieto veci riesia aj v mojom okoli, vsetko ide o inteligentných sikovnych a dobrych rodicov zijucich v peknych manezlstvach, tak ako keby mali strach, strach pustit dieta do reálneho sveta, boja sa on, boja sa, ze dieta sa ocitne v kolektive s detmi z nefunkcnych rodin, s agresívnymi detmi, vulgárnymi... ze sa stretne so sikanou, vysmievanim..hlavne ak rodicia vychovavaju dieta citlivo, vnimavo .... Poznam rodiny, ktorých deti ani do skolky nechodili. Okrem toho su debaty aj o tom, preco deti davat vychovavat instituciam a preco si toto neplnia rodicia.... no tieto veci su dost diskutabilne...

maca_p
17. jún 2016

@sisaka joga je vyborna na drzanie tela, precvicenie vsetkych svalovych partii, bojovnik proti skrateniu sliach a stuhlosti svalov. taku dynamicku powerjogu by som povinne zaviedla do ucebnych osnov ZS, aspon 2x do tyzdna 😉
mam na 1000% za to, ze joga by v silne katolickom slovensku nepresla ani do druheho citania 😝 😝
http://modlitba.sk/?p=2235
http://mojpribeh.sk/sprava/leopold-j-jablonsky-... do pekla s takymto nazorom farara - exorcistu. rozum sa mi zastavuje nad jeho nazormi a ucenim...
http://www.saj.sk/casopis/pravdaopl.htm - mam za to, ze biskupi a slovenska katolicka cirkev ovela viac opantava svojich veriacich a sposobuje ich stav zavislosti, nez joga

http://bodymind.cvicte.sk/joga-1/nepaci-sa-mi-m... iny názor 😉

maca_p
17. jún 2016

@mima4 v rodine napr. s dietatom s aspergerovym syndromom je uplne na mieste obava presne z toho vsetkeho, co si vymenovala. nejde pritom o obavu, ze to nezvladne dieta, ale obavu o to, ze to nezvladnu ostatne deti a nastanu problemy, ktore si vyzerie dieta so zdravotnym znevyhodnenim. 😉