icon

Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy

laduska79
15. jún 2016

Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂

mawka
17. jún 2016

@m.i.r.i u nas, chvalabohu je viac deti na etike ako na nabozku, takze neriesim a deti sa rozhodnu same, ked vyrastu, comu chcu verit a comu nie. s najvacsou pravdepodobnostou ale krestania nebudu. dovolim si povedat, ze chvalabohu. nech ostanu radsej neutralni. lebo z viery este nic dobre nevzislo, mam pocit. drsne vyhlasenie, ale je to tak. a je jedno o aku ide. iba zloba zakryta pozlatkom dobroty

m.i.r.i
17. jún 2016

@mawka ved to. Keby sa

m.i.r.i
17. jún 2016

@mawka ved to. Keby sa radsej

m.i.r.i
17. jún 2016

@mawka ved to. Keby sa radsej ucili aj o inych nabozenstvach. Mat rozhlad ktore co hlasa

m.i.r.i
17. jún 2016

@mawka ved to. Keby sa radsej ucili aj o inych nabozenstvach. Mat rozhlad ktore co hlasa. Mozno by sme inak chapali

m.i.r.i
17. jún 2016

@mawka ved to. Keby sa radsej ucili aj o inych nabozenstvach. Mat rozhlad ktore co hlasa. Mozno by sme inak chapal rozdielyi

mima4
17. jún 2016

@mawka pretoze na telesnu chodia aj krestanske deti, ale zas je moznost dat to ako kruzok, ale nevnucovat to vsetkym. Proste respektuj a budes respektovana. Pre krestana to nie su len obycajne cviky.

m.i.r.i
17. jún 2016

Prepacte....mobil

m.i.r.i
17. jún 2016

@mawka my ideme do skoly na dedine takze smola...na etike

m.i.r.i
17. jún 2016

Po dvaja za

m.i.r.i
17. jún 2016

Rocnik...Uz nepisem...na mobile asi neviem

horana1
17. jún 2016

@whitecat666 To by slo, aj ked aj to moze byt osemetne. Ked dieta citi ze rodicia skolu "neuznavaju", preberie ich postoj, aj po case, predsa len domov formuje najviac. Tazko, velmi tazko zistit ci to vyslo z neho alebo bolo ovlyvnene, ci bolo len slabsie a si vybralo cestu mensej manahy.

Ked som ako mala chodila na treningy gymnastiky chcela som to po case vzdat. Prvotne nadsenie pominulo a mne sa nechcelo. Trener s rodicmi povedali, vydrz este rok a potom sa rozhodni, takto to budes stale striedat ako ponozky. Vydrazala som, prekonala par kriz a totalne ma to pohltilo. Naucilo ma to makat, stat si za svojim, vydrzat, mat kondicku, primknut sa k niecomu a nieco z toho vydolovat. Velmi sa to hodilo aj v inych oblastiach.

Uz len ked sa im nebude chciet rano vstavat (prave za toho pol roka je zima a to sa vstava aj nam najtazsie.), tak sa rozhodne ale z lenivosti a titulu mensieho premahania. Pojde lahsou cestou. Pri prvom konflikte v kolektive. Nema este tu potrebnu sebevladu a namiesto opory a laskavej pevnosti dostane lavirovanie typu: nechces, sak nechod....

mawka
17. jún 2016

@m.i.r.i paradoxne, mala je v skole na dedine a tiez maju viac etikarov. z coho som bola prekvapena aj ja. a nielen u nej v triede, ale celkovo skola ma viac deti na etike ako na nabozku. 😉

zuzana76
17. jún 2016

@mima4 podla mna by to boli len obycajne cviky, pokial sa to len cvici a cvici to obycajny ucitel s detmi na hodine, nemusi celu tu zostavu a vsetko, ale nieco z toho vytiahnut, tak podla mna je to ok, ked to nespajam s duchovnom, nie?

whitecat666
17. jún 2016

@horana1 Keby som skolu neuznavala nikdy by som ani nezvazovala ich do nej dat...
Inak ja kazde rano vstavam pri vychode slnka a idem si zabehat. Myslis, ze by som nechala deti spat doobeda? 😀
Pokial nie su chore alebo sa nekonalo nejake vecerne plavanie alebo oslava tak urcite nie.
Poobede musia ist na kruzky a dovtedy sa musia stihnut nieco naucit (alebo sa zahrat) a ist von.
Domace vzdelavanie neznamena podpora lenivosti.

mojkamojka
17. jún 2016

@mima4 rovnako ako nepatri odpocet z mojich dani na Cirkev, ja si to nezelam a niekto ma k tomu nuti lebo Vatikanska zmluva....Teba proti tvojmu presvedceniu nikto nenuti cvicit jogu.

moni73
17. jún 2016

Kam ste sa to až dostali? Mňa akurát napadlo, ráno, že mne aj škola pripadá ako náboženstvo. Je to velmi zo široka, ale vidím tam istú paralelu.
Nikde som nepísala,.že každý sa naučí všetko. Ale väčšina je schopná absorbovať väčšinu😊. Nepísala som, že niekto sa zrazu rozhodol a išiel operovať. Písala som o človeku, ktorý to 5 rokov zblízka sledoval a asistoval a porovnávala ho s absolventom medicíny.
Koľko z vás robí presne to, čo ste vyštudovali?
Koľko z vás vie aké je hlavne mesto Azerbajdžanu, niečo o priemysle, hdp, národnom jedle? (bolo to tu spomínané, že to patrí k všeobecnému rozhľadu)
Dv vám pripomína väzenie. Čo vám pripomína škola? Tam je ten, kto má vždy pravdu, tam sa musí ticho sedieť, tam musíte robiť presne to, čo po vás niekto chce.
Pravidlá a povinnosti? Samozrejme, ja som len písala, že to čo je povinné zo zákona, by sme si väčšinou sami nevybrali. Je teda škola výhra?
Nevyjadrujem sa ani za ani proti dv. Nech si rodič vyberie podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.
Moja dcéra chodila normálne a bezproblémovo 3 roky do obyčajnej štátnej ms. Od začiatku školy to ide dole vodou. Jej škola rozhodne neprospieva. Ani vedomostné ani ľudsky. Napriek tomu som si vedomá toho, že pre jej ďalší rozvoj by nebolo dobré ani dv. Ja preto už dlho, možno 2 roky, hľadám alternatívu.
Niekto písal, že za to aký význam majú známky môžu rodičia. Môžu, ale až v druhom rade. Rodičia sú rôzni, učitelia a odborníci by mali rozhodnúť o prinose známok. Sú potrebné? A teraz sa spýtajme, ktorá z vás je za zrušenie znamkovania? Aj %totálne hodnotenie je pre mňa znamkovanie.

moni73
17. jún 2016

@mojkamojka mňa napriek môjmu presvedčeniu nútia vodiť dieťa do školy. Vďaka za našu tolerantnú školu, ktorá z dochádzky nerobí vedu.

mojkamojka
17. jún 2016

@moni73 a co ti brani vzdelavat doma?

moni73
17. jún 2016

@mojkamojka píšem vyššie, domáce vzdelávanie nie je podľa mňa správna cesta. Pre moju dcéru určite nie.

mojkamojka
17. jún 2016

@moni73 cize ty nechces decko ani vodit do skoly ani vzdelavat doma...zaujimave A k znamkam or hodnoteniu ano su dolezite, su motivacne, lebo ak decko nema ziadnu spätnu vúzbu nema dovod cokolvek robit co sa mu nechce, co ho nezaujima

rudkocam
17. jún 2016

@myzma mozes prosim aj mna?

moni73
17. jún 2016

@mojkamojka deti nie sú do školskej dochádzky, tj cca 6,5 roka znamkované. Chceš povedať, že nič nevedia?

moni73
17. jún 2016

@mojkamojka nemá dôvod robiť čo sa mu nechce a čo ho nezaujíma. Svätá pravda. Prečo ale nerobiť to, čo ho zaujíma?! Keď by tebe dal niekto knihu, čo ťa ale vôbec nezaujme, čítala by si ju s chuťou? Čo by si si z nej odniesla? Malá by si chuť čítať ďalšiu knihu, ktorú ti ten človek odporučí?....

mojkamojka
17. jún 2016

@moni73 vsade su hodnotene slovne, doma, v skolke...A este otazka ako si to predstavujues pri 12 rocnom pubisovi bez z akehokolvek hodnotenia?

moni73
17. jún 2016

@mojkamojka tak isto ako pri 5ročnom. Mám 10,5 ročnú dcéru a známky sú mi ukradnuté a vediem k tomu aj dcéru. Dosť zle pre postavenie učiteľa.

mircalla
17. jún 2016

@moni73 ja som na to, co ma zaujima a co nie dosla az na strednej. dokonca matika, ktoru som neznasala som ju zacala mat vdaka jednemu ucitelovi, ktory vedel ucivo zaujimavo vysvetlit rada a odrazilo sa to aj na vysledkoch

mojkamojka
17. jún 2016

@moni73 preco nerobit to co ho zajuma? Lebo po a) nie vzdy v zivote bude robit len to co ho zaujima b) co ak ho o pol roka zacne zaujimat nieco ine? c) co ak v buducnosti bude chciet robit nieco k comu bude potrebovat poznatky z istej oblasti a on zosti, ze nema ani elementarne zaklady a tak bude mat len dve moznosti to co mu chyba sa bude musiet dlho pracne doucat alebo sa na odbor vykasle d) A v praci potom co? Bude napriklad uctovnik, ale jeho bude bavit uctovat iba dodavatelske faktury tak na odberatelske sa vysere? Lebo jeho to nebavi?

mojkamojka
17. jún 2016

@mircalla presne tak dobry ucitel vie latku podat tak, aby to ziakov bavilo a mozno sa potom rozhodnu aj pre odbor kde je dany predmet dolezity...Ja som nemala rada biologiu a ze aku prefektnu diplomovku som potom aj vdaka vedomostiam z tohoto odboru dala (nestudovala som odbor biologia, ale teda vedomosti o ludskom tele som v diplomovke zurocila perfektne, bo som si zaklady nemusela dostudovavat).

sisaka
17. jún 2016

@moni73 to vazne tvoje dieta doma robi Len to co ho zaujima a co chce? Len skola je prakazkou, kde musi robit aj to, co sa mu nechce? Ja som rada, ze je v zivote nejaka pestrost, ze robime aj veci, ktore sa nam nechcu o to viac sa tesime na veci, ktore sa nam chcu. Niekedy sa musime preluskat cez veci, ktore sa nam nechcu, aby sme nieco dosiahli. Uspesny Koncert dietata, za ktorym su hodiny cvicenia aj nudnej teorie, ktora nikoho nebavi. Vyhraty hokejovy turnaj za ktorym su hodiny treningu, ked by dieta radsej behalo po vonku ako po sty krat nacvicovalo backhand vystrely na branku.... Keby som nechala deti robit si Len to co sa im chce nikdy by neboli tam kde su teraz. mna Len zaujima, co vyrastie z deti, ktore robia Len to, co sa im chce a co ich bavi.