Domáca škola - dieťa nechcem dať do škôlky a ani do školy
Mám už tretieho synčeka, má síce zatiaľ necelých desať mesiacov. No už pri prvých dvoch som veľmi uvažovala nad domácim vzdelávaním
a teraz to tu mám zas. Nemala som odvahu začať s tým a ani nijaké skúsenosti z okolia, či podporu. Každému sa to zdalo, že som šiši, keď dieťa nechcem dať do klasickej školy. Vidím, že by som bola iste lepšie spravila, keby som ich vzdelávala individuálne... v čom boli dobrí, sa zhoršili a v čom zlí, zlepšili... takže sú priemer. To nadšenie z nových vedomostí opadlo asi už v prvom ročníku, vytratilo sa úplne v druhom.... a tak vážne premýšľam, či sa pustiť týmto smerom. Dá sa úplne obísť vzdelávanie v škôlke ? Je tu na strednom Slovensku nejaká komunita, ktorá takto funguje a má už viacročné skúsenosti? A čo rodičia, nájde sa niekto taký, čo to zrealizoval a funguje takto aj sám, bez podpory nejakej komunity? Musím si urobiť vysokú školu pedagogickú/ čo už asi nestíham/, alebo si najať súkromného učiteľa na obdobie škôlky? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
@zuzana76 prepac , ale už som došla do štádia, že nechem reagovať, ušlo mi to....
Prečítaj si posledné dve strany, vsak to je stále dokola....
Slušné som tu odpovedala na všetky otázky, ukázala druhu stranu veci, už som chcela aj skončiť, ale odpovedala som na dalsie otázky, ale človek je tu ako ovca uprostred vlkov, už to beriem veľmi osobne, vacsina posledných príspevkov je len o spochybňovani, točíme sa tu dokola a úprimne v mojich očiach táto debata stráca ore mna zmysel..... prisla som sem podporiť zakladateľmi,stravila som tu veľa hodín z dnesneho dňa s cieľom osvetliť......
Ale nech napisem čo napíšem, je to zbytočné, lebo ak sa človek nechce dať presvedčiť, nedá sa....
Takze sa lucim.....
Všetko podstatné je napísané na predoslych stranách.
Dovidenia,damy♥
@mircalla chodila som do jasli, skolky, skoly, druziny, kruzky, pionierske tabory 2x do roka, preboha a som tu. a silna. a zazila som kadeco. odjakziva baculka, sa mi vysmievali, ale moji rodicia boli ti, ktori ma viedli, ze si to nemam brat osobne, nemam si to vsimat, ucili ma ako take blbe posmesky odpinkat, az som nakoniec bola jedna z najoblubenejsich. rovnako kedysi neexistovalo, aby sme sa doma stazovali, ze tento kamarat nam urobil hento alebo ze sme sa pobili alebo neviem co, toto sme si riesili medzi sebou vylucne ako decka. teraz sa privelmi riesi. decka nevedia riesit konflikty. my sme sa aj pobili, poohovarali, ofucali sa na seba a za par dni sme boli zase kamosi, kamosky. neubudlo z nas, sme schopne osobnosti a stale budem hovorit, ze preto, lebo nam nikto rite neofukoval. tak to proste je. no boze, niektori ucitelia ma nemuseli, ini ma milovali, v niektorych predmetoch som bola slabsia, v inych nadpriemerne super a co? znamky su mi teraz na nic, akurat sa smejem na vysvedceniach a v zivote riesim take veci, ze keby nebolo skusenosti s velkym kolektivom, tak ich dnes riesit neviem. a fuuuuurt sa tu najde niekto, kto tu bude tvrdit opak.
http://svet.sme.sk/c/7086762/nemecky-zapisnik-d...
inak ja si myslim, ze DV moze byt super pre deti, co sa chcu neskor venovat niecomu umeleckému, ale deti, co su skor intelektualne nastavene, teda chcu studovat napr medicinu, pravo, prirodne vedy atd... tak tam skor skola dominuje podla mna
@myzma neuviedla si ani jeden protiargument ci agrument za, ak si to precitas, ale nevadi. v kazdom pripade je to tvoje rozhodnutie, napisala som k tomu svoj nazor. nemyslim, ze ide o spochybnovanie, len dost logicke otazky ci skor obavy....mozno na zamyslenie....nic iracionalne
@myzma nechcem úplne zatracovať DV.. ale treba tu napísať aj odlišný pohľad na vec, lebo niektoré maminy tu reagovali štýlom - počujem o tom 1x, ale - hurá, pridajte ma do skupiny, idem si učiť dieťa sama doma... Nech sa môžu naozaj zamyslieť a vybrať si. Vo vašej skupinke im nevýhody asi nikto nepovie... 😝
@laduska79 musis mat urcite pedagogicke vzdelanie bez toho deti ucit nemozes ani co sa skolky tyka. Povinna je dochadzka pre deti od 4 rokov alebo minimalne musi ist do predskolskej t.j. 1 rok pred nástupom do skoly. Mam znamu a jej nevesta ma tiez 3 deti. Ma pedagogicke vzdelanie a do skolky nechodili ale je velky rozdiel medzi jej detmi a tymi ktore chodia do skolky. Tie jej sa vôbec nevedia v kolektive zaradit, su ako z retaze utrhnute ked su napr. niekde na ihrisku s cudzími detmi ..... Skolkovane deti sa totiz ucia aj to ako vychadzat v kolektive iných seberovných ludi a to ty doma nenasimulujes ani keby co bolo. Plus sa ucia aj dodrziavat urcite principy , navyky. Doma k detom si benevolentnejsia. Ano isto mas rezim vstavanie, hygiena, ranajky, desiate....... ale ty k tomu musis zapocitat aj starost o domacnost, kazde dieta v inom veku ine potreby. V skolke su deti plus minus v rovnakom veku v jednej triede spolu stoluju, umyvaju sa, vzdelavaju sa, hraju sa........ Ak sa ti nepaci comu sa venuju v skolkach detom a zda sa ti to malo tak Ti nik nebrani aby si sa svoiim detom az pridu domov venovala v tych oblastiach ktore si myslis ze su zanedbane. Necitala som si co pisu ine dievcata dala som ti iba svoj pohlad na danu vec kedze mam o tom viac menej info z prvej ruky. Ja by som to urcite na Tvojom mieste prehodnotila lebo tym ze budes svoje deti tymto spôsobom izolovat tak je predpoklad ze v dalsom zivote az budu dospele budu mat VELKY problem zaclenit sa do kolektivu iných ludi a kooperovat s nimi a to si myslim ze nechces dat svojim detom do vienka. Neodsudzujem Ta ale vlastne ani nechapem dovody ktore Ta vedu k takemu zmyslaniu.
Nepamatam sa presne, v ktorom roku zrusili povinny predskolsky rocnik. Jeden cas to bolo tak - mozno aj teraz je to tak - ze posl. rok pred skolou sa neplati "skolne", len strava.
nebudem reagovat na predchadzajuce prispevky, ale neda mi - nikdy vam nenapadlo, ze niektori rodicia proste nechcu, aby sa deti ucili nieco, co niekto v minulom storoci si povedal, ze je dolezite a v akom veku je to dolezite? Kolko percent z toho, co sa uci v ZS je realne pre zivot dolezite? Kolko zrucnosti by clovek potreboval a mal by im venovat ovela viac casu, ako sa tomu venuje v skole, ak vobec sa tomu nejaky cas venuje? Nikdy vam nenapadlo, ze v dnesnej dobe uz nie je dolezite vediet o vsetkom vsetko? Je uplne nezmyselne ohanat sa nejakym "vseobecnym zakladom", ako sa to casto robi.. To, co je vseobecny zaklad pre moje dieta, nemusi byt vseobecny zaklad pre ine dieta.. Takze ja chapem cestu DV aj v tom, ze proste nebudem ucit deti veci, ktore su nanic.. A necham ich, aby si nasli to svoje a tomu venovali cas.. Samozrejme, ponukam dietatu vsetky mozne moznosti, vytvaram tzv. podnetne prostredie, ale nebudem predsa nutit moje decko, ktore z fyziky ma nastudovane veci, co sa ucia na strednej, aby sa zaoberal ja neviem zemepisom, ktory ho vobec nebavi.. Nie kazdy ma sancu dat dieta do skoly, kde sa toto respektuje, ba priam vacsina ludi na SK v tomto momente tuto moznost nema.. Tak DV je jeden zo sposobov. Vas strach z DV je vlastne strach z neznameho.. Skuste sa zamysliet, preco to vo vas vyvolava taku vasen..Mozno pridete na zaujimave veci.. A btw.., ja nemam dieta v DV. 🙂
@zuzana76 vo waldorfe sa ucia upne ine....
@maciatkolulu na waldorf
No presne @akvi a este jedna poznamka, mne osobne napr. vyslovene prekaza, ze skolsky system kazi charakter mojho dietata v tom zmysle, ze sa veci uci nie pre vedomosti, ale pre dobre znamky, pre cervene body a pod. Vytraca sa prirodzeny zaujem, lebo ten sa v skole dost nepodporuje.
@maciatkolulu na waldorf mam tiež svoj názor, keďže som veriaca svoje dieťa by som tam nedala a nenechala formovať, môj názor, iným waldorf môže vyhovovať, myslím ale že aj waldorf ide podľa vzdelávacieho programu
@jamabe moje deti boli "rozmaznavane" na waldorfe a jedna isla na osemrocne a druha dokoncila zakladnu skolu tam a ani jedna nemala problem s prechodom na strednu dzunglovu skolu 😀 😀 😀 a ani jeden ich spoluziak...tak ja neviem, treba sa asi opytat psychologov, oni by ti to vedeli vysvetlit, ze pokial deti naberu istotu v tom najdolezitejsom vyvinovom veku, su odolnejsie v starsom... nie je to vobec tak, zeby boli utiahnute, prave absolventi takychto skol su uspesnejsi a priebojnejsi. Mam svoje osobne skusenosti.
@zuzana76 tak moje deti sa ucili pisat pisanym az v druhej polovici druheho rocnika napr, dovtedy pisali tlacenymi pismenami, co ma aj logiku, pretoze je to jednoduchsie pre male deti a navyse tlacene sa aj viac pouziva v realnom zivote, kde pises pisanym? 😀 a som veriaca a nicim to nenarusalo moju vieru. Waldorf ma svoj sposob ucenia a boli sme spokojni a najma deti a to je pre mna prvorade, mali stastne detstvo, su sikovne a vedia ovela viac ako vedia ich vrstovnici na statnych skolach, vedia pracovat aj manualne napr. nemaju vsetko k hubicke
@akvi Mne vobec nejde az tak o to, co sa dieta uci. Ide mi o to, ze nie je v kolektive. Myslim v kolektive par hodin denne, nie medzi 4 stanami doma velku cast dna a potom ide von ci na kruzok.
Za druhe - tvrdenie nebudem ucit deti veci, co su mu nanic. Ako vies, ci prave konkretne dieta nebude mat zaujem o to, co je niekomu inemu nanic, ked ho to podla svojho rozhodnutia nebudes ucit? Dieta moze mat potencionalny zaujem o veci, ktore sa nikdy nedozvie, lebo ty ho to nebudes ucit. moj matka je chemicka a bavi ju to - asi by sa nou, kebyze ma domace vzdelavanie, nikdy by sa to hlbsie neucila. Nemyslim teraz ty doslovne, kedze nemas domace vzdelavacie, ale rodic dietata, co ho ma.
@zitaje nieco ako skolsky system.....co je skolsky system? myslis statne skoly? v dnesnej dobe je obrovske mnozstvo skol, mnohe idu podla svojho, staci si vybrat. naprikad narnia...
@maciatkolulu moje dieta chodi na cirkevnu skolu, pisu sice pisanym, ale nikto ich nedrezuruje za pismo, a to je syn lavak
@moni73 tak moj syn skonci v skole okolo jednej a tiez ma uz volno, v podstate odkedy pride domov uz sa iba hra
@maciatkolulu ja pisem stale pisanym
Inak neviem ci ste si vsimli, ale myslim, ze ziadna z vas, ktore chcete dieta ucit doma ste nenapisali dovody, ani zakladatelka Jednoducho - mam svoje dovody, preco chcem dieta nechat vzdelavat doma, ale nikdy nic specificke. Keby sa tie dovody uviedli, mozno by sa aj lepsie diskutovalo.
Nie je hanba otvorene napisat - moje dieta je ine, je prilis citlive, ma problemy s ucenim a chapanim, bojim sa ze skolu nezvladne, bojim sa sikany. Naozaj by som bola zvedava v kolkych pripadoch je to naozaj len presvedcenie, ze doma mu poskytnem kvalitnejsiu vyucbu ako v skole (co samozrejme neposkytnem)
@maciatkolulu v nasej statnej skole sa moj prvacik tiez ucil najprv tlacenym.
Hlavne ide o osobnost dietata mna,by ste tym ze ma nechate doma uplne zabili. Som totalne spolocensky clovek. Udrziavam altivne dlhodobe vztahy zo zs, kruzkov, ss...
Sama som organizatorka a y sa ludia stretli. Viem byt aj sama so sebou ale byt medzi ludmi je moj zivot. A ano aj sa posmievali aj vselico bolo ale boli sme deti... syn od oktobra vstava sam do skoly, rano obleceny a nastupeny pred dverami ze uz ide, sam na autobus tak sa tam teší. Asi je po mne... 😀
@zuzana76 tlaciva vypisujes pisanym, alebo iba v osobnom zivote? Ale ono to je nakoniec jedno... ja to myslim tak, ze pisane pismo sa NIKDE nepouziva, v praxi, na vacsine tlaciv mas napisane, vypisujte palickovym pismom a mne teda robi doteraz problem napisat male tlacene a 😀 😀 Tak vidis, ja by som zase nikdy nedala moje deti na cirkevnu skolu, mne tam chodi neter a fakt mi to pripada ako tvrda drezura ked maju povinne omse o siedmej rano 😉 Preto sme ludia taki zaujimavi, pretoze sme rozdielni a ja nikoho preto naodsudzujem za jeho nazor a nedovolim si hned niekoho kritizova, ponizovat a tak 😉
@akvi ano, len tu sa pise, ze druhy stupen uz na ZS alebo aj keby nie, tak potom stredna, tam sa maturuje napriklad zo slovenciny vieme ako. takze v DV nenauci tie blbiny - sama som sa vyjadrila, ze taky stur ma nezaujima, staci mi vediet kto bol, co spachal, ale holt, ked sa maturuje, tak sa maturuje detailne. a toto moze byt kamen urazu. ze 4 alebo 9 rokov sa to nenauci lebo to neni pre neho potrebne, ale ouha, potom sa zrazui na strednej bude sakra musiet ucit a dohnat to vsetko. nebude to potom tlak?

@jamabe ja si myslim, ze toto je hlavny dovod tychto rozhodnuti. ale kruta realita si aj tak pocka, a bude to horsie stylom hodeny rovno do hlbokej vody....som pragmatik.