icon

Dovolenka počas školského roka

2. sep 2025

Ahojte, ideme tento mesiac na dovolenku a máme predškoláka. Chodí do škôlky už tretí rok, vrátane všetkých prázdnin a učiteľky hrozne riešia že teraz vymešká. Strčili nám do ruky papier na potvrdenie lekárom. Všetkým je úplne jasné, že akákoľvek pečiatka od lekára bude výmysel, na vymeškanie máme rodinné dôvody. Bude to presne 7 školských dní, keďže tam padne 1 deň sviatok. Chceli sme ho však 2 dni pred dovolenkou nechať doma, lebo ja už mám dovolenku celý týždeň, aby sme neriskovali, že ochorie v kolektíve. To by už bolo 9 dní. To fakt je tak prísne, že dieťa sa bude o 7-9 dní v roku menej hrať v škôlke a už je problém? To nie je ani len toľko že vymešká učenie nejakého písmenka v škole alebo ja neviem... Keby to bolo dieťa čo teraz nastúpilo do škôlky a malo by to nejaký logicky dôvod prečo nesmie vymeškať tak ešte pochopím, ale on je v škôlkach (množné číslo lebo cez prázdniny je vždy v inej) je pečený varený, perfektne funkčný a socializovaný. Tento rok som ešte vyberala dovolenku na september a síce som si bola vedomá povinnej dochádzky, nečakala som že to budú tak riešiť. Čo by ste robili? Fakt mám ísť otravovať doktorku že dajte mi ospravedlnenie? Musí to byť pediatrička alebo je jedno kto to potvrdí? Ja si zo školy pamätám že aj vo vyšších ročníkoch spolužiakov rodičia brali na dovolenky hocikedy počas roka a nič sa nedialo.

Strana
z2
mimimoje
2. sep 2025

@anonym_autor učiteľky s týmto nič nemajú, im je jedno, či je v škôlke alebo nie. V zákone je ale niečo iné, keďže predškolská dochádzka je už povinná. Choď za riaditeľkou a požiadaj o uvoľnenie, tak sa to robí aj na ZŠ. A ani lekárka s tým nemá nič spoločné.
A btw. v predškolskej triede už nejde len o hranie alebo nehranie sa.

anonym_36a696
2. sep 2025

predskolaci maju povinnu dochadzku nie preto aby sa nieco naucili ale aby rodicia pochopili co je to zodpovednost nosit dieta pravidelne na vzdelavanie... a je mnoho rodicov ktory to absolutne nevedia pochopit

minesasubu
2. sep 2025

syn síce nastupil teraz do školky ale ideme tiež na pobyt , zo školky vymeška cca 4-5 dní a riaditeľka vravela len že ak dieťa vymešká 5 dni(vrátane vikendu) tak máme len poslať bezinfekčnosť
ako ste ospravedlnovali doteraz ? vždy muselo byť tlačivo od doktora

anonym_a31422
2. sep 2025
@minesasubu

syn síce nastupil teraz do školky ale ideme tiež na pobyt , zo školky vymeška cca 4-5 dní a riaditeľka vravela len že ak dieťa vymešká 5 dni(vrátane vikendu) tak máme len poslať bezinfekčnosť

@minesasubu autorkin syn ale vymešká 9 dní, tam už nestačí ospravedlnenie od rodiča. Nad 7 pracovných dní ospravedlňuje lekár. Je tvoj syn predškolák? ten musí mať ospravedlnenú čo i len 1 hodinu absencie. Bezpríznakovosť je o niečom inom.

@anonym_autor požiadaj riaditeľku oficiálne (písomne) o uvoľnenie. Ak s tým bude súhlasiť, jej rozhodnutie slúži ako ospravedlnenie absencie.

autor
2. sep 2025
@anonym_36a696

predskolaci maju povinnu dochadzku nie preto aby sa nieco naucili ale aby rodicia pochopili co je to zodpovednost nosit dieta pravidelne na vzdelavanie... a je mnoho rodicov ktory to absolutne nevedia pochopit

@anonym_36a696 ešte raz, náš syn je v škôlke tretí rok vrátane prázdnin. To nie je že teraz prišiel a netuší čo je to nejaký režim

autor
2. sep 2025
@minesasubu

@minesasubu doteraz nebol predškolák čiže sme len zavolali že je chorý, to bolo párkrát za rok. To bolo skôr kvôli odhláseniu z obedov

patka06
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_36a696 ešte raz, náš syn je v škôlke tretí rok vrátane prázdnin. To nie je že teraz prišiel a netuší čo je to nejaký režim

@anonym_autor Nerozumiem tomu, si si vedomá povinnej dochádzky a teraz sa čuduješ, že pýtajú ospravedlnenie?
Predškolská je povinná, pretože je to príprava do školy - je jedno či je dieťa v MŠ prvý, tretí alebo štvrtý rok. Ak tam dieťa nie je podľa zákona rodič môže ospravedlniť 7 vyučovacích dní z dôvodu choroby - NIE dovolenky
Ak idete na dovolenku aj škôlkára musí uvoľniť riaditeľka na základe písomnej žiadosti rodiča. NIE, že vám strčia papier a nech lekár /aj vy klamete/, že dieťa bolo choré

autor
2. sep 2025
@patka06

@anonym_autor Nerozumiem tomu, si si vedomá povinnej dochádzky a teraz sa čuduješ, že pýtajú ospravedlnenie?
Predškolská je povinná, pretože je to príprava do školy - je jedno či je dieťa v MŠ prvý, tretí alebo štvrtý rok. Ak tam dieťa nie je podľa zákona rodič môže ospravedlniť 7 vyučovacích dní z dôvodu choroby - NIE dovolenky
Ak idete na dovolenku aj škôlkára musí uvoľniť riaditeľka na základe písomnej žiadosti rodiča. NIE, že vám strčia papier a nech lekár /aj vy klamete/, že dieťa bolo choré

@patka06 no veď mne je jasné a ja si ani nechcem vymýšľať. Ale tak keď to tak chcú, vymešká tých 7 dní a budem sa tváriť že bol chorý. Neviem k čomu je to dobré, ale ok.

mimimoje
2. sep 2025
@anonym_autor

@patka06 no veď mne je jasné a ja si ani nechcem vymýšľať. Ale tak keď to tak chcú, vymešká tých 7 dní a budem sa tváriť že bol chorý. Neviem k čomu je to dobré, ale ok.

@anonym_autor ale prečo sa máš tváriť, že je chorý? Normálne choď za riaditeľkou a písomne si vypýtaj uvoľnenie z dochádzky, veď sme ti to tu viackrát písali. Tak sa to robí aj na ZŠ a vždy sa to tak robilo (aj 30 rokov dozadu, keď mňa chodili rodičia pýtať do školy)

patka06
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Netvárila by som sa, že bol chorý,
Dala by som riaditeľke žiadosť o uvoľnenie a hotovo.
Tu si to ona buď chce uľahčiť alebo nevie ako sa to správne robí.

autor
2. sep 2025
@patka06

@anonym_autor Netvárila by som sa, že bol chorý,
Dala by som riaditeľke žiadosť o uvoľnenie a hotovo.
Tu si to ona buď chce uľahčiť alebo nevie ako sa to správne robí.

@mimimoje dobre, urobím to tak, ďakujem.

@patka06 toto všetko máme len od učiteliek. Totiž včera sme to povedali, dnes sa to riešilo ďalej a riaditeľku sme v živote nevideli, od včera je škôlka organizačne zlúčená s inou a novú riaditeľku nepoznáme, je úplne inde v rámci mesta a nemali sme ju ešte kedy stretnúť, nie to sa s ňou ešte rozprávať a riešiť toto

patka06
2. sep 2025
@anonym_autor

@mimimoje dobre, urobím to tak, ďakujem.

@patka06 toto všetko máme len od učiteliek. Totiž včera sme to povedali, dnes sa to riešilo ďalej a riaditeľku sme v živote nevideli, od včera je škôlka organizačne zlúčená s inou a novú riaditeľku nepoznáme, je úplne inde v rámci mesta a nemali sme ju ešte kedy stretnúť, nie to sa s ňou ešte rozprávať a riešiť toto

@anonym_autor Používate Edupage? tam by mala byť žiadosť na odoslanie

autor
2. sep 2025
@patka06

@anonym_autor Používate Edupage? tam by mala byť žiadosť na odoslanie

@patka06 vypísalo mi to že môj triedny učiteľ nepovolil zadávanie elektronických žiadostí.

patka06
2. sep 2025
@anonym_autor

@patka06 vypísalo mi to že môj triedny učiteľ nepovolil zadávanie elektronických žiadostí.

@anonym_autor neviem, čo s tým má triedy učiteľ, až tak sa v Edupage nevyznám, ale to to sú všeobecné žiadosti
Ak nejde cez Edupage, napísala by som na papier a ráno s dieťaťom podala učiteľke, nech odovzdá riaditeľke alebo ak máte dosť času poslať poštou

karollka21
2. sep 2025

@anonym_autor od tohto šk.roka platia nové pravidlá, týkajú sa aj predškolákov. Pozri Váš šk.poriadok, ako máte absencie ukotvené

zuzubb007
2. sep 2025

Pre predškolákov platia pravidlá ako pre školákov, nikoho nezaujima, že ste v škôlke tretí rok, a učiteľky nemajú nič s tým netreba sa na nich zlostiť, musia mať potvrdenie a hotovo zákon je zákon, doktorka a hotovo

autor
2. sep 2025
@zuzubb007

Pre predškolákov platia pravidlá ako pre školákov, nikoho nezaujima, že ste v škôlke tretí rok, a učiteľky nemajú nič s tým netreba sa na nich zlostiť, musia mať potvrdenie a hotovo zákon je zákon, doktorka a hotovo

@zuzubb007 tak z tohto môže byť "problém" keby to učiteľky niekam nahlásili, že neospravedlnene vymeškal. Ja ale neviem prečo by to robili, čo nahlásia na sociálku že chúďa dieťa sa má tak zle že lieta k moru? 3 roky sa poznáme a teraz riešia takúto blbosť, mne to príde až smiešne, aby som tu dávala dôvody, prečo má dieťa pobyt pri mori práve teraz. máme doma umierajúceho človeka, ktorému musíme zabezpečiť starostlivosť v čase dovolenky, celý rok nemôžeme nikam odísť ani na deň, lebo nemá s kým byť, vyšlo nám to na september a teraz sa budem doprosovat učiteľkám. Fakt je to vec čo sa dá obísť x spôsobmi ktoré budú klamstvo, ale budú to akceptovať, keď človek povie pravdu, musí dávať žiadosť pomaly na ministerstvo. Ale ok napíšem riaditeľke žiadosť, ak zamietne, pôjde do škôlky aj tie 2 dni a ospravedlnením mu 7 ja.

zuzubb007
2. sep 2025
@anonym_autor

@zuzubb007 tak z tohto môže byť "problém" keby to učiteľky niekam nahlásili, že neospravedlnene vymeškal. Ja ale neviem prečo by to robili, čo nahlásia na sociálku že chúďa dieťa sa má tak zle že lieta k moru? 3 roky sa poznáme a teraz riešia takúto blbosť, mne to príde až smiešne, aby som tu dávala dôvody, prečo má dieťa pobyt pri mori práve teraz. máme doma umierajúceho človeka, ktorému musíme zabezpečiť starostlivosť v čase dovolenky, celý rok nemôžeme nikam odísť ani na deň, lebo nemá s kým byť, vyšlo nám to na september a teraz sa budem doprosovat učiteľkám. Fakt je to vec čo sa dá obísť x spôsobmi ktoré budú klamstvo, ale budú to akceptovať, keď človek povie pravdu, musí dávať žiadosť pomaly na ministerstvo. Ale ok napíšem riaditeľke žiadosť, ak zamietne, pôjde do škôlky aj tie 2 dni a ospravedlnením mu 7 ja.

@anonym_autor neospravedlnis mu žiadnych 7 dní, to nemôžeš, nad 5 dní musí byť potvrdenie lekára, a áno nahlasuje sa to ak si spravíš po svojom bacha aby ťa nenavštívila socialka, pravidlá su pravidla platí to na cele Slovensko, nie len na tvoje dieťa to sa neboj

anonym_ae7883
2. sep 2025

je mi to luto, lebo bezneho cloveka uz necaka len otrokarcina v praci s par dnami dovolenky pocas roka, co je nic, ale zacina buzeracia uz v detstve, ak je dieta napr. alergik skus to potvrdenie od lekara, my sme boli koncom roka, ale presne sme sa trafili do 5 dni, tak to neriesili

patka06
2. sep 2025
@zuzubb007

@anonym_autor neospravedlnis mu žiadnych 7 dní, to nemôžeš, nad 5 dní musí byť potvrdenie lekára, a áno nahlasuje sa to ak si spravíš po svojom bacha aby ťa nenavštívila socialka, pravidlá su pravidla platí to na cele Slovensko, nie len na tvoje dieťa to sa neboj

@zuzubb007 MŠ predškoláci majú 7 vyučovacích dní po sebe
5 je na ZŠ

svetlonos
2. sep 2025

Takéto cviky okolo predskolakov! Keby tak menšiny a ich deti takto riesili a nie normálnych ludi...
Nežijeme na sk a tiez som to riešila keďže maly je predskolak teraz. A môžu vynechať okrem prazdnin a choroby este 5 týždňov extra.
Véd nech dajú dietatu papiere co ma vypracovať pocas neprítomnosti a vybavene. Pikial dieta z nejakého dôvodu povinnú skolku nevie absolvovať tak co? Nič! Proste ide aj tak si školy. Homeskoling tak isto 😁 tam nikto neospravedlňuje.
Je to skrátka len šikana.
Dohodni sa s riaditeľkou a vybavene. A ze je to pre rodicov aby sa učili zodpovednosti, wtf??
Tak snáď vedia, ze deti bud chodia do skoly alebo maju výučbu doma.

zuzkaa1991
2. sep 2025

@anonym_auto boli ste za riaditeľom skoly?stačí podla mna oznámiť podpísať papier....ak by mali problém odniesla by som papier od lekara ....ved aj zo zs mozete ospravedlniť dieťa z rodinných dôvodov po dohode s riaditeľom

autor
2. sep 2025
@anonym_ae7883

je mi to luto, lebo bezneho cloveka uz necaka len otrokarcina v praci s par dnami dovolenky pocas roka, co je nic, ale zacina buzeracia uz v detstve, ak je dieta napr. alergik skus to potvrdenie od lekara, my sme boli koncom roka, ale presne sme sa trafili do 5 dni, tak to neriesili

@anonym_ae7883 zhodou okolností je alergik, ale príde mi to na hlavu otravovať a zaťažovať lekárov. Toto by malo byť pochopiteľné pre každého normálneho pedagóga po ľudskej stránke, veď predsa nie sme socky čo im je nejaké vzdelanie ukradnuté.

autor
2. sep 2025
@svetlonos

Takéto cviky okolo predskolakov! Keby tak menšiny a ich deti takto riesili a nie normálnych ludi...
Nežijeme na sk a tiez som to riešila keďže maly je predskolak teraz. A môžu vynechať okrem prazdnin a choroby este 5 týždňov extra.
Véd nech dajú dietatu papiere co ma vypracovať pocas neprítomnosti a vybavene. Pikial dieta z nejakého dôvodu povinnú skolku nevie absolvovať tak co? Nič! Proste ide aj tak si školy. Homeskoling tak isto 😁 tam nikto neospravedlňuje.
Je to skrátka len šikana.
Dohodni sa s riaditeľkou a vybavene. A ze je to pre rodicov aby sa učili zodpovednosti, wtf??
Tak snáď vedia, ze deti bud chodia do skoly alebo maju výučbu doma.

@svetlonos presne toto ma rozčuľuje. Ja som človek ktorému veľmi záleží na vzdelaní, nech deti majú úlohy, povinnosti, nech ich učia veci čo mnohí považujú za zbytočné, pretože mozog treba trénovať. Ale vážne, dovolenka s rodinou na 7 dní + 2 dni ktoré nechcem riskovať zbytočne že ochorie, keď môže byť doma.. podľa mňa toto by malo byť úplne pochopiteľné pre učiteľky ktoré poznáme tretí rok. Bývalá riaditeľka mavla rukou, že to vyriešime, ale jedna učiteľka sa cíti dôležitá. Lenže bývalá riaditeľka už nemá funkciu, takže to musím riešiť s inou ktorú som ani nevidela a meno som si musela nájsť na stránke inej škôlky pod ktorú organizačne už patríme.

autor
2. sep 2025
@zuzkaa1991

@anonym_auto boli ste za riaditeľom skoly?stačí podla mna oznámiť podpísať papier....ak by mali problém odniesla by som papier od lekara ....ved aj zo zs mozete ospravedlniť dieťa z rodinných dôvodov po dohode s riaditeľom

@zuzkaa1991 ako som už písala, od včera škôlka organizačne patrí pod inú a naša riaditeľka už nie je riaditeľka, takže zajtra napíšem žiadosť riaditeľke, ktorú som nikdy nevidela.

anonym_ae7883
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_ae7883 zhodou okolností je alergik, ale príde mi to na hlavu otravovať a zaťažovať lekárov. Toto by malo byť pochopiteľné pre každého normálneho pedagóga po ľudskej stránke, veď predsa nie sme socky čo im je nejaké vzdelanie ukradnuté.

@anonym_autor ja zdielam rovnaky nazor, je to urcite zbytocne prestrelene

letfenixa
2. sep 2025

@anonym_autor prečo osočuješ učiteľky? To je ako zabiť posla. Sú štatom nastavené pravidlá, máš dieťa v štátnej škôlke, treba sa im podriadiť.

slavomira236
2. sep 2025

@anonym_autor treba napisat ziadost riaditelke. Ta bud podpise alebo nie. A nie nemusi

autor
2. sep 2025
@letfenixa

@anonym_autor prečo osočuješ učiteľky? To je ako zabiť posla. Sú štatom nastavené pravidlá, máš dieťa v štátnej škôlke, treba sa im podriadiť.

@letfenixa som zvedavá či takto buzeruje aj neprispôsobivých občanov ktorí na nejakú dochádzku kašľú, tam sa asi môže postaviť aj na hlavu. Je to o ľuďoch a o dohode, pochopení, keď nenahlasia oni že má vymeškané, snáď sa nepôjdem nahlasovať sama. Zrovna tam bolo kopec rodičov a nechápal ani jeden z nich. To je ako policajt ktorý nerieši prekročenie rýchlosti o 2 km/h. Môže, ale keď nie je blb, tak nebude.

vladuska20
2. sep 2025

Ako predskolak je uz vedeny ako skolak,takze uz davno plati,ze deti v predskolskej triede musia nosit ospravedlnenky ako deti v skole.Nie je to nove,uz davno toto existuje.Aj mna to vtedy zarazilo,no ale ucia sa,pripravuju do skoly tak preto.

Strana
z2