Druhý odklad školskej dochádzky
Ahojte maminky,
moj prvorodeny je narodeny v auguste 2008 a uz je druhýkrát predskolak. Narodila sa mu ale teraz v septembri sestricka a menili sme skolku, tak sme tento odklad privitali.
Dnes si ma ale ucitelka odchytila a mi odporucila, aby sme dali odklad znova, ze syn sa nesustredi a neplni zadane ulohy. Proste ze rozumovo je zdatny, ale emocionalne na skolu este nezrely.
Uplne ma tym vyviedla z rovnovahy, neviem mysliet na nic ine. Viem, ze je velmi zivy, ale druhy odklad?
Mate niektora skusenosti s tym, ze dieta je tri roky predskolakom? Alebo ho predsa len dat v septembri do skoly? Neublizim mu tym, ked nebude stihat?
@yukki Jasne ze to dobre nie je... v tomto pripade potom fakt lepsia "nalepka" uz pred skolou... 😉 takze na "nalepkovanie" asi zmenim nazor 😉 😉 😎 😎
alebo este keby sa zmenil system a umoznoval by preventivnu integraciu a pomoc uz pri vaznom podozreni na problemy v skole... proste hocico co by umoznilo pomoct skor ako po 8 rokoch...to uz je dost neskoro.
@yukki presne...lebo ako je to bezmocnost rodica /ale aj ucitela/ ze v predskolskom veku obehas vsetkych odbornikov, s dietatom pracujes, chodis po logopedoch, psychologoch, spec. pedagogoch...mas take a take odporucania ako s dietatom pracovat... a bum skola, nema nic schvalene, odklepnute musi tahat s ostatnymi 😖 😖 😖 😖
zeny to je o prachoch o nicom inom ... vedia to aj skor my sme taky pripad ale prachy su prachy asi maju nejake kvoty alebo co ....
@majkapatko ty len sa v tom CPPPP pýtaj-ak ich celý rok pripravujú, budú ho mať preklepnutého a dobre ti poradia, aký systém vzdelávania zvoliť, aj školy väčšinou poznajú už a tak
@maznacik007 a na co vsetko sa prachy najdu 🙄 🙄 🙄 🙄 az ma dviha 😝
@mawka Plne s tebou súhlasím 🙂
@jolinka dnes je trend aj detičky nieže s poruchami učenia...pozornosti.....ale aj s ľahkou mentálnou retardáciou integrovať v normálnych školách. pred zaškolením som uvažovala o špeciálnej škole, až som to možno trochu v CPPPP podsunula odborníkom,( v odkladovom roku sme týždenne aj dva razy občas navštevovali CPPPP na špeciálnom programe pre deti s odkladom), tam-a aj nezávisle v inej ŠPPP sa vyjadrili, aj klinický psychológ,že do špeciálnej školy nepatrí, ani by ju tam nemohli prijať. Nemohli.
A čo sa odkladov týka, je to prípad od prípadu.
Paušálne odsúdiť odklady je ľahko, pokiaľ človek denne nepracuje s nezrelým dieťaťom s poruchami.
U jednej mojej dcéry bol odklad nevyhnutný a užitočný, u druhej potrebný nie je, ide do školy načas.
no baby, nechcem sa nikomu vysmievat, ale musim sa zasmiat nad tym pisanim. Na SK to velmi riesia. Takmer kazde nemecke decko, aj nasi (prvak a druhak), pisu podobne ak nie horsie. O pravopise radsej pomlcim. A nemaju ani nijaku poruchu poruchu. Ja uz sa nad tym ani nerozculujem. Pisu ako pisu. chyby poopravujem a na ine uz kaslem. Mozno si dieta same niekedy uvedomi. Ucitelia nic neopravuju, nic neriesia. Jasne, ze nechcem mat z deti debilov ale ja tu nie som na suplovanie ucitelky. Aj tak uz dost s nimi precvicujem. Mne tiez nepride nik robotu porobit. Najhorsie na tom je, ze tu fakt nic neriesia, nevysvetlia. Este aj to som musela deckam vysvetlovat, ze medzi slovami su medzery, na konci vety bodka a na zaciatku velke pismeno. 😠 😠 😠 😠 😠
@yukki ano ano... ale nakoniec tato tema nebola o odklade dietata s vaznymi poruchami ale o zdravom dietati, kde druhy odklad by uz bol nadbytocny.
A prave tieto nepotrebne odklady nepriamo skodia detom, ktore ten odklad a individualny pristup fakt potrebuju. Ja som velmi stastna ze nasa mala sa z toho relativne dobre dostala nepotrebujeme takto preverovat nas uzasny system integracie a pomoci dys detom 🙄
@yanni sak ano...ale tieto nemecke deti skrabu a nedodrzuju pravopis...lebo nie su na nich kladene naroky...ale v pripade ze nemaju problem sa casom pismo vypise a gramatiku budu vediet tak ako ich skola pozaduje.
Bohuzial u skutocnych poruch ucenie nejde tak len o pismo ci chyby, tie deti sa nedokazu rovnocenne ucit, ide to viac do hlbky,
@yukki Moj syn mal v druhaku presne tieto cvicenia velmi podobne. Mozno trochu krajsie pisal, ale to je vsetko. My sme mali obrovske stastie, ze synova ucitelka mala roky skusenosti s pracou s detmi s poruchami ucenia zo zahranicia. Takze vobec od nas neziadala skatulkovanie ani papiere. V triede sa jej zisli deti mimoriadne nadane bez poruch ucenia, deti mimoriadne nadane s poruchami ucenia, deti s tazkymi poruchami ucenia s priemernym intelektom, jeden asperger a pol triedy bezne sikovne deti. Dokazala perfektne odhadnut mieru, do akej je ktore dieta schopne poruchy kompenzovat skvelou pamatou a kedy su uz nutne ustupky. Niektorym detom dovolila pisat od zaciatku tlacenym pismom, jedno dievcatko pise len velkymi pismenami. Papiere a diagnostiku ziadala len vynimocne, pokial na dieta jej osobitny pristup zafungoval a napredovalo, nevyzadovala nic. Syn je tretiak a teraz pise diktaty na 0-1 chyb akurat ich "speci" skupinke deti diktutuje triedna vychovavatelka pomalsim tempom. Strieda diktaty s doplnovackami, aby aj dysgrafici mali sancu, ukazat, ze rozumeju ucivu a ziskat dobre znamky. V matike je cela trieda dopredu, detom dava tri urovne prikladov na ulohy, aby vsetci napredovali ako vladzu. K rieseniu mozu prist kazdy svojim sposobom - niekto logicky, niekto graficky, niekto prakticky, vedie ich k tomu, aby dokazali svoj sposob predstavit ostatnym. Na prirodovede a vlastivede vyuziva to, ze mnoho deti ma hlboke znalosti v nejakej oblasti, ucia sa jeden od druheho a syn chodi domov s takymi vedomostami, ze len cumim. Kazde dieta dostane sancu v niecom vyniknut, ucitelka si to celkom dost strazi.
To, ze moj syn mal stastie na tuto ucitelku povazujem za jeden s najvacsich darov, ake sme od zivota dostali. Z problemoveho dietata mame po troch rokoch dieta scitane, mudre, tvorive (to bolo vzdy, ale teraz ho tak vnima ja okolie). A je mi luto, kolko detom by sa mohol ich zivot uberat inym smerom, keby dostali dar podobny. Este podotykam, ze ziadny iny ucitel tuto triedu nezvlada. Ked sa supluje, deti aj ucitel su na hospitalizaciu. V triede je 24 deti. Ale ked vidia ich vysledky, vystupenia na besiedkach, pozoruju prezentacie projektov, neveriacky krutia hlavami.
@jolinka ono nejde vobec o to, ze skrabu a nedosdrzuju pravopis. Keby nezmenili osnovy pred par rokmi, tak by pravopis dodrzovali a zosity by im trhali. Ako to aj bolo. len teraz sa stale berie psychika dietata. Ved chudaci, bude z toho hotovy, ked bude mat v zosite cervene more. No tak akurat. A ked rodicom na tom nezalezi alebo nemaju cas este kazdy vecer 2-3 hodiny suplovat ucitelov a opravovat chyby a prepisovat, tak to potom tak vyzera. Zial takto pisu skoro vsetky deti. Nemas ani sajnu pri porovnani zistit, ci to dieta ma nejaku poruchu pisania. taktiez citanie. Mna uz ide porazit. Ja uz som aj extra pracovne zosity nakupila, kde su len pismenka a dokonca aj predtlacene sipkami ako sa maju pisat a precvicujeme vela cez vikendy a prazdniny. Tiez sa neucia pisane pismo. Tlacene pis ako sa ti zachce. Velke male to je jedno. Ale to nie je problem dietata, popripade nejakej jeho poruchy ucenia (tu ani nezistis), to je problem skolstva a ucitelov. z teraz nie su ucitelia ako volakedy, ze im na detoch zalezalo. Odbrnkaju si co maju v osnovach a navyse nerobia nic.
Najlepsie zisti ucitel, ci ma dieta nejaky problem. On je s nim pol dna, dalsieho pol dna ucitel v druzine, popripade ako nas stredny, je v celodennej skole, ucitelia (nie vychovavatelia) su pri detoch cely den. V skole robia aj domace ulohy. Ty ako rodic nemas ani moznost zistit, ci ma problem alebo nie. Na rodickach je vzdy hlaska, vsetko ok. Tak si urob obraz. No neurobis. Ked vidim zosity najstarsieho a stredneho, to ako keby jeden pisal. Takmer ziadny rozdiel. Tak su obaja blbi alelebo to ma tak byt? Nejake psycho sa tu neriesia, len uz fakt ked sa dieta veeeeeelmi vymyka z priemeru, hlavne v spravani. Na nejake extra osnovy ci asistenta mozes zabudnut. To maju tak deti co su mentalne ci telesne postihnute a integrovane v normalnej skole. napr. downici.
ahojte kocky, nas maly mal/ma: dyslexiu, dyskalkuliu, dysortografiu, ADHD a nadpriemerny intelekt. asistenta sme nemali, mozno vdaka tomu, ze ucitelka nemala az taky cas, tak siel normalnym tempom aj napriek integracii a myslim si, ze mu to pomohlo. dnes uz cita plynule, sekne sa len obcas. matika je cista katastrofa, ale podla mna to suvisi s nasim systemom, uz som tu spominala, prakticka matika ziadny problem, hole cisla velky problem. hyperaktivita sa uz vyrazne zmiernila, no pozornost udrzat je stale problem. pisanie je uz ok. paradoxne y/i ziadny problem, ale makcene, ciarky, to zabuda stale, ale uz menej ako na zaciatku. prechod z prveho stupna na druhy vynikajuci, dokonca ma lepsie znamky teraz ako piatak. bojovali sme najviac v prvej a druhej triede a od tretej sa to zacalo upravovat. maly si stale mysli, ze sa s nim ide podla integracie, ale vobec nie. akurat ze ucitelky vedia, v com je problem a prihliadaju na to potom pri hodnoteni. ak pisu diktat zamerany na vybrane slova, tak pozera na to a nad makcenami a dlznami prizmuri oci. podla mna je to o uciteloch. napriklad vynika v biologii, na obcani, na etike, mudruje, diskutuje, ma vlastne nazory, zaujima ho politika, o com ine deti este nemaju sajnu alebo ich to nezaujima este. malovanie ho dokaze upokojit, pri tom sa sustredi. inak ale usta mu idu stale pri tom. tiez vieme uz, ze akonahle ma citat nieco pre neho nezaujimave /skolske ucebnice/, tak ma zrazu straaasne velku dyslexiu 😀 ale ked cita encyklopediu alebo sa pripravuje z bioly na olympiadu, nema problem precitat suvisle latinske nazvy rastlin. ono tie decka s tym dost teda vybabravaju, ked su vacsie. preto som rada, ze ide normalnym tempom a to ho posuva. a som presvedcena, ze casom to bude ok a ked bude dospely, nebude to pre neho taky hendikep. ved kopec slavnych ludi, vedcov, lidrov maju tieto poruchy a funguju. len si proste musi najst svoju oblast, ktorej sa bude venovat. bankar zrejme z neho nebude ani uctovnik, ale na druhej strane ma vysoko nadpriemerne verbalne schopnosti, co niekedy moze byt u neho na uzitok, ak by sa chcel zivit ustami ako napriklad pravnik, politik a tak. ma neskutocne vyvinutu logiku pri rozpravani, argumentuje tak, az mi pada sanka a aj ucitelom. v tomto je asi po mne. logicky mi cisla nejak moc nehovoria, ale zato pri vyjednavani a obkecani absolutne ziadny problem. a tiez som mala napriklad problemy s pisanim, akurat nikto to vtedy neriesil ako nejaku dys a nakoniec som sa sama vypisala tak, ze mam naozaj krasopis. matiku som na ZS absolutne nechapala, s fyzikou to boli nocne mory a potom stacilo na strednej, ze mi bola vysvetlena inak, plus moj exmanzel mi ju vysvetlil tak, ze behom dna som pochopila to, co som nechapala cely druhy stupen na ZS. takze netreba lamat palicu, vsetko sa moze este otocit 🙂 a este tito nasi dys-experti mozu slavne spec ped a psychologicky niekedy strcit do vrecka.
@yanni Dcerina ucitelka tu na slovensku ma podobny pristup. Ja sa idem z toho zosaliet, ale zase vidim, ze dcera nema strach sa do veci pustat. Pise si "knihy", ilustruje si ich sama. Je taka samostatnejsia a odvaznejsia. Neboji sa zlyhania. To su klucove vlastnosti pre podnikanie. Tak sa utesujuem, ze aj ked bude pologramotna, bude mozno bohata 🙂. A spolieham tajne na spellcheck v pocitaci 🙂.
Moja staršia dcéra má tiež diagnostikované ľahšiu formu ADHD, poruchy učenia a sústredenia + v 11 rokoch sa prišlo na to, že je tam aj percepčná porucha sluchu (takže kombinovaná porucha). Jeden rok mala odklad a potom išla do nultého ročníka (už som o tom písala). Je integrovaná už od 1. ročníka. To znamená, že má individuálny učebný plán, ktorý ale nepozostáva z toho, že by niečo z učiva mala vynechané, iba sa k nej pristupuje individuálne (tzn. že napr. má na písomke menej príkladov z jednotlivých druhov, ale učivo musí zvládnuť alebo napr. keď bola mladšia, tak nemusela písať na matike odpoveď celou vetou, ale napríklad doplnila iba matematický údaj a tak rôzne). Mali sme šťastie, že učiteľka volila vždy podľa potrieb, keď videla, že niečo by kľudne zvládla, skúsila plnú verziu ako mali ostatní žiaci (čiže nerobila štýlom, musím mať menej a hotovo), ak to nešlo, skúsila jednoduchšiu písomnú verziu a doskúšala ústne a tak podobne. Napr. diktáty boli vždy kameň úrazu - tvrdé - mäkké i-y doma nebol problém, keď mala povedať vybrané slová - bez problémov, ale ako náhle bol v škole diktát - tak červené more, no skrátka katastrofa, čo dokázala vyrobiť. Alebo doma diktát dobre a v škole hrôza - väčšinou povynechávané písmená, dĺžne, mäkčene - 0 bodov. Občas učiteľka vyskúšala aj namiesto diktátu doplňovanie i-y a pod.
No môžem povedať, že sme sa teda natrápili ... a to poriadne ... A trápime sa doteraz - teraz prešla na druhý stupeň - je piatačka, strojčeky na uši totálne ignoruje, podľa veku by mala byť určite oveľa samostatnejšia a určite sa lepšie vyjadrovať (je to katastrofa), pohybovo je tiež riadne ťarbavá. Ale robíme, čo môžeme a nevzdávame sa (teda skôr ja, ako ona) - skrátka MUSÍ a hotovo. A viete čo, dievčatá - odmenou mi bolo minuloročné testovanie okrem iného aj IQ, kde dosť poskočila (a to som si myslela, že hodnota IQ je daná a vekom nemenná, ale bolo mi vysvetlené, že to tak nie je a je to tým, že sa stále rozvíjame po duševnej, rozumovej, motorickej aj sociálnej stránke). Čiže, nech sa to zdá, akokoľvek ťažké, nevzdávajte sa!!! Ale musím sa priznať, že prvé 4 roky (vrátane nultého ročníka) sme doma riešili školu dennodenne až do večera (čiže pre mňa nebolo nič len práca v robote a hne´d po príchode "celopoobedná fuška" s dieťaťom, ktoré sa bráni zubami - nechtami, nevie, nechce, nechápe - tiež toho mala za celý deň dosť - a po večeroch a nociach dorábanie domácich prác.) Takže ak má odklad pomôcť, tak je určite na správnom mieste mojej dcére pomohol a veľmi!!! U druhej nebolo čo riešiť a išla do školy načas.
Uvedomme si ale jedno - odklad nie je na to, aby sme deťom umelo predĺžili detstvo alebo skôr čas bez povinností a úloh.
A okrem toho dieťa je v CPPP pravidelne testované, ako sa ďalej vyvíja, aké má potreby, či netreba zmeniť
postupy prípadne individuálny plán, nové doporučenia alebo prípadne, či je ešte vôbec integrácia potrebná.
inak baby, musim potvrdit co tvrdi @mawka. Moji fotrovci su z jej maleho tohovi. Otec povedal, ze to bude taky politik ako hrom.
Ono to tie deti si automaticky kompenzuju nedostatky tym, co vedia lepsie. Zial my dospeli to uz tak neberieme a normalny ucitel, co jeho povolanie nie je povolanie len robota, si odkruti svoju sichtu a viac ho nezaujima. Prednesie na hodine co ma a ked nejake decko nestiha a nema potvrdenu nejaku poruchu na papieri, tak je to jeho problem. Zial je to tak.
@yanni sak ano, on tam riesil vtedy s mamkou take veci, ja som vobec netusila o com rozprava 😀 hodinu tusim spolu volali 😀 ale mne sa zase pacilo, ze tvoja mamka sa s nim bavila uplne normalne, dospelacky a on toto potrebuje. fyzicky je este dieta, ale mentalne absolutne dopredu. inak viem si ho predstavit ako politika a to fakt. a ked uz chce byt silou mocou vojak, tak nejaky karierny, pripadne minister. ja si ho neviem v afganistane predstavit. pretoze fyzicky je strasne drevo 😀 bambulak moj. preto nerobi ziadny sport. do lopty sa netrafi, ked ho ex ucil driblovat v behu pri baskete, tak nevedel skombinovat ruky, nohy a este sa nedajboze trafit do kosa. boli pady, nohy sa mu plantali. na telesnej hrali vybijanu, on radsej skocil pred spoluziacku, aby ju zachranil, dostal taku supu, ze padol zo stoja na hlavu a nasledne otras mozgu, no co ti budem hovorit 😀 mala je zase buclata buchticka, ale pohyb ma v sebe, stale tancuje, vrti sa, vlni sa, najnovsie chce hrat tenis, chodi na balet, na tanecny kruzok. kazdy z nich je iny, uplne.
@majkapatko Moje deti sú obaja disfatici a starší synček, keď mal ísť do školy, tak psychologička vyslovene odporúčala odklad: horšie sústredenie, zaostávanie v reči a grafomotorike, nezrelé chovanie... Môj manžel bol vyslovene proti odkladu, ja som bola veľmi na vážkach, hlavne keď mi učiteľka v MŠ povedala, že ďalší rok v škôlke mu toho veľa nedá... Mala som šťastie, že kamarátka mala susedov, kde u chlapčeka mali odporučený aj druhý odklad a rodičia si povedali, že toto teda nie a vozili synčeka do druhého mesta do prípravky... S malou dušičkou sme ho aj my zapísali do tejto prípravky, obávala som sa s akými deťmi tam bude chodiť a poviem Ti, že lepšie rozhodnutie som v živote hádam neurobila... (stálo to za ten rok jazdenia do druhého mesta). Za ten rok sa zlepšil v grafomotorike, polepšilo sa trochu aj chovanie a sústredenosť (i keď to je asi na dlhé lakte) a teraz je prváčik a zatiaľ (klop-klop) nosíme domov samé jednotky... Ja viem, že nie každý má v blízkosti takúto školu, ale skús sa popýtať, prípadne, či manžel nepracuje v BA, že by ho vozil do školy v BA - pochvaľujú si prípravku na Žehrianskej.🙂

baby, moja mamina pracuje ako učitelka v špeciálnej škole s takýmito detičkami, ake by ste potrebovali nejaké info-radu, ja sa jej opýtam