icon

Je bežné, že 4-ročné dieťa číta a píše?

17. nov 2023

Je bežné, že 4 ročné dieťa vie čítať slová, napise dlhe vety na pc, vie pocitat, aj do sto, ale aj po 5 do sto..noze to byt nahradenie nejakej frustracie?

Strana
z2
autor
17. nov 2023

Nie bežné,ale ci to je normálne

simsalabim
17. nov 2023

Je to normalne. Su take deti… sikovne.

koniarova
17. nov 2023

Môj vedel. A dodnes je šikovný. Ale zase zaostáva v iných činnostiach. Frustrácia? Prečo? To pochybujem.

mamina7070
17. nov 2023

hej jasne moja mala uz vsetky Zuzanky v tom veku precitane

pimpa12
17. nov 2023

Aj moja sestra to vedela a ešte kopu iných vecí, neskôr sa ten rozdiel vyrovnal s ostatnými deťmi.

koniarova
17. nov 2023

@pimpa12 áno. Veľakrát to ostatné decká dobehnú.

autor
17. nov 2023

Nechcem ho v tom podporovat, ze aby čital, myslim ze to je dobre, ci? Vie to, fajn, odpoviem na otazky, ale myslim ze nepotrebuje vediet sa ucit citat dalej, nejak to rozvijat aj matematiku, ta ho bavi.. bude mat 5 v aprili.

kacena4
17. nov 2023

ak ho tobavi rozvojaj ho moj je nadany a v skolkarskom veku mal hlbsie poznatky o temach co ho bavili ako ja ako napr. staroveky egypt, zvierata, kludne mu kup pozicaj z kniznice (my sme chodili tam) encyklopedie ktore ho zaujmu a to ze vie citat vety je jedna vec, dolezite je citat s porozumenim aby vedel co cita, kup mu edukacne hry na rozvoj matiky (napr. nasobilku) zvladne to lavou zadnou drzim palceky

mogaa
17. nov 2023

Sú také deti, aj keď je ich málo....ale čo s tým ďalej?oveľa dôležitejšie bude čo potom s tým urobí po nástupe do školy....

slavomira236
17. nov 2023

Moj ako 5rocny cital v skolke detom pred spanim...dcerka mala 2,5 mesiacov vedela precitat vsetky pismenka velkej abecedy . Do skolky nastupila 2,5 r. pocitala ucitelke deticky ma prechadzke ihrisku..kazde dieta je sikovnejsie na nieco ine. Syn ako 4,5 rocny sa hral a rozpraval si anglucky pri tom..mal to z youtubu. Je ina doba dnesne deti toho vedia ovela viac ako my niekedy ..

lilke
17. nov 2023

Montessori pedagogika pre cca. tento vek pripisuje senzitivne obdobie pre čítanie, u všetkých detí, treba ho využiť. Deti sa omnoho rýchlejšie naučia čítať ako v 6 rokoch v 1.triede. Zapíš drobca do knižnice, nech si vyberá aj sám. Nech si nájde vzťah ku knihám, rozvija svoje schopnosti, slovnú zásobu, vyjadrovanie, fantáziu.
Podpor ho aj v matematike. Ale nech robí sám, čo ho baví, nenut ho.
Aj naše obe deti v 4 rokoch, bez akejkoľvek pomoci, začali samy čítať. Matematika tiež, aj na spôsob slovných úloh, aj násobilka, delilka (nie spamäti, ale výpočet v hlave). Paradoxne,synovi omnoho dlhšie trvalo naučiť sa sebaobsluhe (napr. zavazovanie šnúrok až ako 5-r.), či samostatnosti. Nuž, každý je šikovný v inom, a treba vychytiť a podporiť aj slabiny.

egonsk
17. nov 2023

ked ma dieta na nieco nadanie, treba ho v tom podporit, urcite nie to umelo potlacat.
Ja som u svojich chlapcov nenasiel absolutne ziadne nadanie na nic, iba mladsi sa dokaze ucit z pocutia, takze napriek tomu, ze sa mu ex nevenuje, tak zatial zvlada skolu.
Ja mam od detstva par konickov na ktore mam velke nadanie, zial deti ziaden nezdedili 🙂

ivangeline
17. nov 2023

Mozu. Su. Moj by uz teraz mohol do skoly. ;D Ale aj nie su. Deti su rozne. Tak ako aj ludia. Niektorych to proste bavi..

simona92101
17. nov 2023

Dcera zacala citat ked mala nieco cez 2 roky.vonku citala spztky na autach,vsetky znacky aut,velke napisy.vie pisat tlacene pismena.my sme ju nebrzdili ked ju to bavilo...

marianarem
17. nov 2023

Nerozumiem, preco ho v tom nechces podporovat a co to ma spolocne s frustraciou. Proste ho tieto veci zaujali a venuje sa im. Moj ma necele 4 roky a uz toto tiez vie, citat kratke slova zacal ako 2.5rocny. Teraz uz ovlada aj grecku abecedu, precita kratke slova, do 100 napocita aj po grecky (boli sme na dovolenke v Grecku a odvtedy sa tomu akosi venuje). Ked ho to zaujima, tak ja ho v tom podporujem. Moji rodicia boli presne taki, ze len co u mna videli zaujem o nieco, tak to vsemozne podporovali. Ako dospela to hodnotim ako jednu z najvacsich prednosti ich rodicovstva. Vypestovalo to vo mne pocit, ze sa mozem v zivote pustit, do coho chcem. Nikdy, ked ma nieco zaujalo alebo ked som nieco potrebovala spravit, tak sa neobjavila myslienka, ze "to nie je nic pre mna." Moj pristup je pozhanat si informacie, potrebne vybavenie a smelo do toho. Naozaj za toto som rodicom vdacna.

renab
17. nov 2023

Mam 3 deti a vsetky to, co pises, v styroch rokoch ovladali. Frustrovane nebolo ani jedno z nich.

miadi
17. nov 2023

Uplne normalne u nas pozaduju v skolkach aby toto vedeli 4+ rocne deti . Ratat do sto abecedu citat podpisat sa. Atd.

mikadooo
17. nov 2023

Nie je to bežné. Nemyslím si, že to má súvis s frustráciou. Skôr mu niečo v mozgu "docvaklo" skôr ako rovesníkom. X rokov sa v škole bude MUSIEŤ učiť, ak sa teraz učiť chce sám od seba, pokojne nech číta, píše, počíta, určite mu to neuškodí. Ja by som mu nebránila, vidím v tom len pozitíva, že je taký šikovný, aj keď ešte "nemusí" 😁.

loliki
17. nov 2023

Je to o vývoji mozgu, možno viac jednej hemisféry. Bolo by dobré prebrať to so psychológom, aby ste správne usmerňovali celý vývoj a na nič nezabudli.

vilma7
17. nov 2023

Nie je to bežné. Aspoň ja som také dieťa poznala len jedno a mam podozrenie, ze ma aspenger. Pretože je tam dosť veľký problém v socializácii.

alickapusinka
17. nov 2023

aj moja neter je taká chodi do montesory škôlky.

msnesquik
18. nov 2023

@vilma7 ja cumim, kolko ludi tu pise, ze je to bezne a ze ich deti to vedeli 🙈 nie, nie je to bezne

kristiii
18. nov 2023

@simona92101 presne aj môj, ŠPZkami a značkami áut to začalo. Tiež mal 2-3 roky.
Autorka, absolútne nerozumiem, prečo spomínaš frustráciu. Sú proste deti, ktoré sú v tomto šikovnejšie, zas v niečom inom môžu zaostávať. Môj syn napríklad nevie kresliť. A neviem, či je to bežné, ale určite je to normálne a kľudne ho v tom podporuj, ak ho to baví.

h2
18. nov 2023

Nie je to bežné, ale existujú také deti, nie je to zase nič až tak neobvyklé. Moji rodičia majú odložený medzi obrázkami, ktoré som kreslila, ako dieťa, aj jeden "nákupný zoznam", ktorý som písala, keď som mala 3 a pol roka.

freepalestine
Autor odpoveď zmazal
nenne27
18. nov 2023

Moj syn cital harryho pottera detom v skolke nahlas.na strednej ptm ledva preliezol z matiky:D a snurky mu este v prvom rocniku viazal spoluziak...
Tvoje dieta moze byt extra nadane ale takisto moze byt uplne normalny priemerny stredoskolak...poznala som viac takychto deti co v utlom veku sokovali ze vedia citat pisat pocitat apod....ako dospeli studenti boli uplne priemerni...

nenne27
18. nov 2023

@msnesquik hej vela deti to vie...nie je to az take sokujuce...ale neskor sa to vacsinou vyrovna a ich rovesnici co to nevedeli su ptm v skole este aj lepsi...kazde dieta je vynimocne a vynika v tom ci onom...niekto je schopny citat v 4 rokoch a niekto vie zase nieco ine - dokaze napr fyzicky veci ktore ine deti nevedia# bicyklovat lyzovat atd...alebo prejavit empatiu, byt nesebecke atd

ivuska027
18. nov 2023

Aj ja som to v tom veku vedela a aj môj syn vedel. Nepríde mi to extra. V Britanii sa učia v 4 čítať, písať, počítať.

autor
18. nov 2023

vdaka za rady.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2