Je dlhý spánok v škôlke dôvod na zmenu?
Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.
@andreatytler aj tu, kde zijeme my, je to tak. neviem si predstavit, ze moje dieta (vlastne vsetky nase), ktore nespava cez den od 2-2,5 roka by pri nastupe do skolky zrazu muselo spavat. Ono, hlavne nasu najmladsiu,by ani neprinutili. A 2 hodiny ticho lezat uz vobec nie. A davom sa ona neda "stiahnut". Na to je prilis inteligentna a ma svoju hlavu (mala pred par dnami 5 rokov).
No ja neviem. Zla skolka, zle metody ci SVP. Ale mamicka je doma na MD/RD a je jej zatazko ist si po dieta 11.30 (lebo kolektiv financie bla bla). Radsej nech tam chúďa 2:15 leži.
Fakt si myslim ze ak sa rodičovi da, mal by si svoje dieta vyzdvihnut skor
@minutka tak s touto logikou nemusím dávať dieťa do škôlky vôbec, keď som na MD. Asi si to nečítala celé, lebo píšem, že v tom čase mi druhé dieťa spí. A tiež že to staršie je v škôlke rado a chce tam byť. Neviem, prečo by som ho mala brať domov, ono nechce ísť domov, len mu je ten spánok dlhý. Plyšák do postele alebo knižka by to vyriešili, ale jasne, radšej nech mater príde po neho, než že by mu učiteľka podala hračku, aaach
Vsetko zle je na nieco dobre. Aspon sa nauci byt 2 hodiny ticho a prisposobit sa ostatnym a nejakym pravidlam. Vaetci to robime, nie?
@katuska93 dve a štvrť hodiny listovať v knižke? Zvládneš to? Naše deti, kým prečítame rozprávku, kým sa uhniezdia, je 1 hodina a spinkajú možno hodinu, sú takí , čo ľahnú a spia, ale tých je málo, väčšinou sa mrvia veľmi dlho, kým si nájdu miesto. Oddychnuť si treba. Ja mám ozaj kľud, ako piše vyššie, väčšinou si robim čo potrebujem dokoncčiť, dnes som len pisala a lietala hore dole zo spálne do triedy a naspäť a vycikať a vyzlieť pocikané, pomojkať plačúce... Kto nezažil, povie, že potrebujem dve hodiny kľud. Ochh
@mooonika1975 ja áno :D moje dieťa samozrejme nie, a prečo by aj malo? Však presne ako píšeš, prečíta sa rozprávka, deti sa pomrvia, prejde hodinka, väčšina už zaspáva a to jedno nespavé čo nespí a ani spať nebude je už riadne unudené, učiteľka mu podá knižku, 10 minút si potichu listuje, potom sa zas chvíľu mrví, potom sa 15 minút pohrá s plyšákom, zas sa pomrví... Nie je to ideál, ale určite lepšie, než dve hodiny tam nemať nič. Neviem, prečo sa nemôže dieťa ticho hrať, keď už ostatné spia. Učiteľky hovoria, že aj ostatné by sa chceli hrať, ale keď všetky spia, tak to predsa nemá koho lákať.
@katuska93 lenže jeden zaspáva, druhý už sa budi a tak nikdy nie je, že všetci spia. Takze by sa všetci chceli hrať
@mooonika1975 tie, čo sa už zobudili sa už predsa môžu hrať. A učiteľky vedia, ktoré deti nespávajú a teda ani nezaspia
@katuska93 ako hrať? S legom na posteli?
@mooonika1975 nie, s tamburínou a bubnami...
@mooonika1975 prečítaj si posledných pár komentárov. Hľadáš dôvody, ako sa to nedá. Čo tak skúsiť porozmýšľať, ako sa to DÁ. Je pravdepodobné, že nespavaju tie isté deti. Tak ich v prvom rade uložím tak, aby sa nemiešali s tými, ktoré zaspia hneď. Aj v spálni sa dajú vytvoriť zóny. Mi nevrav, že je taký veľký problém dovoliť po pol hodine kľudu nespavcom vstať a presunúť sa do nejakého kútika, kde sa budú môcť v tichosti hrať. U nás sa dalo ísť aj do triedy, učiteľka nechala otvorené dvere a v triede sa deti hrali a pridávali sa k nim aj tie, ktoré sa prebudili. A vieš, zaujímavé je, že v tej istej triede pri jednej učiteľke to šlo bez kecov, druhá najprv frflala, ale našťastie tá prvá bola riaditeľkou.
@akvi v tichosti hrať? Už toto je totálna blbosť
@katuska93 dúfam, že tvoje dieťa ráno keď sa prebudí, tak kým vstanes, tak tá nechá spať a ono sa potichúčky vedľa teba v kútiku hra. 😂 hej hej, chápem.
@mooonika1975 zbytočne s tebou debatovať. Áno, máš pravdu, nedá sa to inak, deti musia trpieť, zoceli ich to 🙄😐😔
@akvi ak oddych je utrpenie pre 4 ročne dieťa, tak ok. Dúfam, že doma si vyberá , kedy ide spať. Účiť ho treba , že všetko sa zariadi podľa jeho želania, cely svet sa otočí. 👍👍👍
@luccija nerobme z toho vedu, nebavíme sa o divých zveroch, ale o deťoch. To je ozaj tak veľký problém sedieť pri dverách a mrknut očkom raz do spálne, raz do herne, kde btw mali deti kútik, v ktorom sa zdržiavali, kým väčšina spala. Čiže žiadne pobehovanie po herni, kľudná činnosť buď pri stole alebo v kútiku na to určenom.
@mooonika1975 oddych je utrpenie vtedy, ked 1) musis oddychovat vtedy, ked nechces a tak dlho, ako nepotrebujes 2) musis oddychovat sposobom, ktory ti urcia. Nutit dieta, ktore realne nema potrebu spanku lezat so zatvorenymi ocami 2 hodiny nema nic spolocne s laskavou, avsak primerane prisnou vychovou. Ta by vzala do uvahy potreby dietata a umozmila by mu trebars 1) lezat 30 minut a potom vstat, ak nezaspi 2) listovat si v knizke a po polhodine vstat, ak nezaspi 3) hrat sa potichu s plysakom v postielke a potom vstat, ak nezaspi.
@simsalabim myslím , že si treba zaplatiť skromní škôlku, kde bude jedna učiteľka sedieť pri dieloch , čo spia a druha pri deťoch čo nespia.
@mooonika1975 nehnevaj sa, toto je alibizmus. Da sa to. Napriklad tak, ze sa "spoja" dve triedy. Jedna ucitelka bude s detmi, co spia a druha s tymi co nespia.
@simsalabim už sa nevyjadrujem, nemáte ani potuchy
@mooonika1975 v com??? V com sa lisi davat v 1 triede pozor na spiace deti a v druhej druha ucitelka na hrajuce sa??? V com je to ine ako davat pozor na spiace a o 2 hodiny hrajuce sa deti jednej triedy? Akoze fakt, toto mi rozum neberie. Ved mi to vysvetli, nech to pochopim 🤷♀️
@katuska93 zaplat si sukromnu skolku, kde si ty budeš určovať co a ako. Alebo zmen spánok mladšiemu a chod si po dieta, keď ti vadi, ze ma odpočívať. Nikto ho nenúti spať, ale má oddychovať. Pri hraní sa totižto neoddychuje.
@mooonika1975 súhlasím s tebou, normalne žasnem, kolko je tu múdrych matiek. Ze nie sú tými ucitelkami, na ktoré stále nadávajú 👌 by som ich potom chcela vidieť, ako by súčasne dávali pozor na spiace aj hrajúce sa deti zároveň. Nedajbože by sa niečo stalo, zrovna taka matka ako autorka by prvá vypisovala sťažnosti. 👎
@simsalabim takze takto, dve triedy, teda, lebo dve učiteľky, , teda v triede budú dve triedy , 46 deti, dám tých 46 deti do postele všetky? Alebo si budú vyberať kým pôjdu do spálne, či idu alebo nejdú späť, či ako?
@lienka.7 presne a nonsens dieťa, čo sa tichučko hra 😂
@mooonika1975 ale ty mi vobec nerozumies. Napriklad na poschodi su 2 triedy, A a B, kazda so svojou ucitelkou. Kazda trieda ma hernu a spalnu a svoju kupelnu. Kazda trueda ma 24 deti. Spolu 48. Po obede sa deti rozdelia - spiace deti z A aj B pojdu do spalne A. Dajme tomu ich bude 27. V herni A nikto nie je. Deti strazi ucitelka A. Nespiace deti z A aj B pojdu do herne B. Spalna B sa nevyuzije. Deti strazi ucitelka B. Je ich 21. Vyberat si bude rodic, kam dieta pojde. Ak sa ti nepaci toto delenie - ved deti sa bezne delia rano aj podvecer su spolu deti zo vsetkych tried. A ked niekto z ucitelov vypadne ci ked ma dovolenku, casto deti rozhodia do inych tried.
A nepovazujem za nonsens dieta, co sa tichucko hra. Dokazala to aj moja nespavkyna. Vedela, ak bude hlucna, ze pojde do postele. Deti velmi dobre chapu pricinu a dosledok, len treba byt dosledny. Moja cez vikend rano v dkolskarskom veku sama vstala, naliala si dzus, otvorila pripravenu musli tycinku a zapla rozpravky. Vydrzala, kym niekto z rodicov nevstal.
Cez poobedny oddych uz ako rok a pol-dvojrocna vydrzala 45 minut sa ticho hrat, kym nezazvonili kuchynske minutky. Naucila som ju to, aby som si mohla spratat po obede a dat si kavu. Ked som sa vrartila do prace, v cca tom veku, nemala s tymto problem ani moja mama ani opatrovatelka. Mimo tohto casu sla ako perpetum mobile, ale oddych respektovala.
@simsalabim ani to nečítam cele, ako zistíš , ktoré chce späť a ktoré nie? Podľa čoho? Podľa toho , že včera nespal, tak dnes tiež nebude? A keď budeš rozdeľovať deti, tak už vtedy nebude chcieť ísť späť žiadne, logicky. Vravím, končím. Toto je totálna hovadina . Môžeš sa realizovať .
@mooonika1975 ale ty nebudes zistovat od deti nic. Povie ti to raz za polrok rodic. Tak, ako rozhodne, ci dieta pojde na vylet alebo na kurz korculovania. A prepac, je mi luto, ze este stale tu panuje neflexibilita zauzivana od sociku. Ty sa ani len nechces zamysliet nad tym, ako by sa to dalo. Len vies, ze sa neda.
@simsalabim ty zase nechápeš jednu dôležitú vec. Spánok a skludnenie sa je pre deti dôležitejšie ako jedlo. A že rodič z toho robí des, potom dieťa to vidí rovnako . Ja som veľmi pokroková učiteľka, mám dieťa napríklad, čo vstáva o 5 ráno, samozrejme nechce späť, je hyoeraktivne a to , že ju naučíme chvíľu kľudne ležať, je pre nás úspech. Ďalšie dievčatko to iste, na posteli robila gymnastiku, teraz leží tichučko a oddychuje. Vidieť obrovský skok aj v kognitívnej oblasti, dostali sme ju ako take zvieratko z lesa a podobne mám príklady. Ale tebe to vysvetľovať už nejdem. Už fakt nie . Uzi si večer. 👍

@akvi urcite je to o tom klude. Nastastie to uz nemusim riesit, ale vtedy sa to nedalo riesit inak, ako potvrdenim od dr., ako som pisala vyssie.