Je dlhý spánok v škôlke dôvod na zmenu?
Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.
@ivankatal pozri, moj nazor je takyto. Naco dietatu povies "zatvor ocka"? Nemoze oddychovat s otvorenymi? Ved si zavrie, ked bude chciet. A navyse, nevyrusujes touto vetou deti, co chcu spat? A po druhe, ak ty ako autorita dietatu povies "Misko, zatvor, ocka", to dieta to berie od teba ako prikaz a rovnako to budu interpretovat ostatne deti, ktore to budu pocut. A potom povedia - uplne spravne - ze Miskovi ucitelka kazala zatvorit si oci.
Uz sa mi to fakt viac nechce rozoberat, ale zhrniem to - poobedny oddych ano, ale nie neprimerane dlhy s prikazmi zatvor si oci, nesmies mat knizku a podobne.
Ahoj, my sme mali podobnú skúsenosť, nedalo sa dohodnúť v škôlke, že náš 3,5 ročný syn už nespí a že by si potichu listoval knihu alebo pomáhal pani učiteľkám s niečím.. podotýkam, že syn bol pokojné pohodové dieťa.. dovtedy sa sám aj doma tešil na večerné spanie.. po týchto zážitkoch v škôlke, kde musel ležať 2 hodiny a čučať do plafóna, aspoň cikať ho pustili, tak skončili doma pohodové večery s tešením sa na zaspávanie, odvtedy nerád chodil spať, vyvádzal, už by som ho do takej škôlky nedala.. našťastie tam chodil iba pol roka, zmenili sme škôlku, kde si pol hodinu oddýchli nespáči po obede a potom sa potichu hrali vo vedľajšej miestnosti.. argument, že ostatné deti kvôli nespáčom nebudú chcieť spať, je blbosť, zaspia do pol hodiny.
Ak sa Ti dá, zmeň škôlku, sú aj také, kde sa dá dohodnúť. Držím palce 🙂
@katuska93 ja nerozumiem,ak ti tam dieťa trpí,si na materskej,tak prečo proste nechodíš poňho na obed. Ako krátko? Veď píšeš,že o tretej už pred makový robia. Dve hodiny spia...takže ho tam máš na čo? Mne spávali poobede do sest rokov a dlhšie,škôlku mali tak,že nemuseli a mohli spávať,dokonca v prvom ročníku sa poobede ukladali na koberec a oddychovali. Keď si vedela,že tvoje dieťa je nespavec,mala si hľadať inú škôlku,sú škôlku,kde nespavaju
@maciatkolulu no lebo doma by predsa otravoval súrodenca, ktorý chce spať. To, ze otravuje decka v skolke, ktoré tiez spať chcu, to uz je zanedbateľné. Tomu sa hovorí ohľaduplnosť 👌 ale hlavne, že nie je doma a ona s nim nema starosti.
Inak, presne, nechapem, naco ho tam ma tie 2 hodiny, keď teda údajne nespi a hra sa. Vsak nech si ho vezme poobede domov a potichu sa jej môže hrať aj doma. A je po probléme, vybavená vec 👍
@lienka.7 vy si tu domýšľate take veci, že je to neskutočne. Škôlka je služba pre rodiča. To ze je matka na materskej neznamena že ma na starosti výhradne len deti a domácnosť… mňa neskutočne rozčuľuje ako je v našej spolocnosti zakorenené, ze ked je matka doma s mladším dieťaťom a v skolke vznikne nejaky problem, automaticky moze byt matka doma aj so starším, ved hadam to nebudeme riesit, ked mamu ma doma. Ja som bola cely cas pracujúca matka na rodicaku. Ked dieta spalo venovala som sa praci a staršie dieta bolo v skolke. Keby mi niekto povedal, ze si mam brat dieta na obed domov lebo sa im nechce riesit akýkoľvek problem, tak by som asi pani ucitelke slusne povedala ze by mala zvážiť, ci ma primeranú pracu…
@simsalabim ano,môže to tak vnímať,ale práve od toho som tu ja-rodič,aby som mu to vysvetlila a nerobila z toho drámu. Môj syn tiež nespí,koľkokrát mi povie,že ho "zlá pani učiteľka napomínala", ale vie prečo, je si toho vedomý že ostatní chcú spinkať,inak ma škôlku a aj pani učiteľku rád a tak to pre mňa absolútne nie je téma. Porozprávame sa,vysvetlím a nie vypisovať na MK aké je to týranie. Dá sa urobiť kompromis, napr.po hodinke ísť niečo robiť za stôl,ale ak učiteľka z nejakého dôvodu trvá na ležaní,tak sa môže autorka aj postaviť na hlavu alebo nadávať na MK,nič tým nezmení. V škôlke sa všetko netoci okolo jedného dieťaťa a poviem vám tak,že buďte radi,kým riešite len to,ze vaše dieta "musí lezat"
@barbr pozrite sa- tie deti sú v prvom rade naše. Ak nám nevyhovuje systém aký funguje v škôlke a nie sú ochotní sa dohodnúť,treba hľadať riešenie- iná školka alebo si ho vziať na obed . Ich absolútne nezaujíma kto co robí doma a keby mali riešiť kazde dieta 100% podla jeho potrieb a predstáv rodičov,tak moc toho za deň nespravia.
Pre nich je to práca a dodržiavajú v nej určite pravidlá tak,ako aj vy vo svojej. Sama ste písali,ze keby mali aspoň knizku tak nerušia. Tak v škôlke by pri knizke nerusili ale keď padne reč,že by malo byť doma,tak to už nie,lebo vy máte prácu? Teda vas by tušilo,ale v školke nie?Mne to príde sebecké,nič viac nič menej.
@ivankatal ak by dodržiavali pravidlá, ktoré sú pre ne btw záväzné, tak by táto téma nevznikla. Už to tu spominam asi 3x. Pravidlá určuje zákon a SVP, to je presne to, podľa čoho sa učiteľky musia riadiť. A zákon nariaďuje prihliadať práve na individuálne potreby detí a SVP upresňuje, ako má vyzerať odpočinok a opäť zdôrazňuje individuálne potreby. Či pravidlá dodržiavame len tie, ktoré sa hodia? 🤔
@ivankatal vase prirovnanie zodpovedá tomu ako keby som dala dieta do skoly a chcela aby tam k nemu pristupovali ako v skolke…. Nikto tu nechce aby skolka rušila odpočinok. Rodicia chcu aby sa bral ohľad aj na deti, ktore tolko oddychu nepotrebujú. Mam aj ja jedno absurdne prirovnanie, rovnako absurdne ako 2 hodinové ležanie na lehatku v MS. Občan potrebuje vybavit nejaky problem na urade ( sluzba statu občanovi rovnako ako skolka). Na urade mu povedia ze toto sa vybavuje len hodinu denne medzi 8-9, aj ked úradne hodiny su denne od 8-15. Občan ale v tom case pracuje, dovolenku si vziat nemoze. Mohol by to vybavit poobede, lebo pracovnú dobu ma do 14.00 takze úradne hodiny stíha. Tak úradnícky mu paradne poradia, ze v meste ktore je 100 km od mesta kde občan byva to moze vybavit hocikedy, alebo mu daju tip na súkromnú osobu ktora mu s tym pomoze ked jej zaplatí 200 eur aj ked keby si to vybavoval sam nestalo by ho to nic. Lebo predsa clovek ktory je tu hodinu denne na tom urade nemoze prist inokedy, pretože on uz takto do tej prace chodi 30 rokov a hadam to kvoli tomu jednému občanovi nebude menit a v živote s tym nik nemal problem. Asi by ste vypenili keby sa vam to stalo ci? Nežijú vsetci v mestách a nemaju na vyber z 20 škôlok. Skolka je sluzba a vsetko sa da vyriesit, len treba chciet. Nevravte ze sa neda dôjsť ku kompromisněu riešeniu.
Kvôli tomuto beriem moje dieťa na obed domov
@stendys bože chúďa
@autor veď normálne pre ňu choď na obed. Ja som tiež ešte doma, dávam ju tam na pár hodín aby bola s deťmi, niečo vyrobila, prešla sa, majú raz za týždeň tanečnú. Tých pár hodín je úplne originál a potom pekne domov bez stresu. Moja tam nechcela ani ležať, vyhrážajú sa jej, že keď bude behať tak jej zavrú zajačika do skrinky a takéto.... Pre mňa je to win win situácia. Ona sa pohrá, učiteľky ani dieťa nemajú stres, doma ide skoro spať.
@akvi a ja napíšem zase,ze ak považujú za kompromis to,že dieťa iba leží, tak ci sa vám to páči alebo nie,nespravíte nič. A písaním na MK zaručene.
@barbr nie,počítam s tým,ze matka ktorá pracuje na plný úväzok je rada,že má kde nechať dieťa-niekde ,kde sa mu btw.venujú,zoberú ho von,tvoria s ním atď.a nerieši to,že jej dieťa chúďa musí 2 hodiny ležať.
Keby sa s každým dalo dohodnúť na kompromise,tak nevznikne táto diskusia. Evidentne sa nedá a už je na autorke,či to bude riešiť inak,ale tu to určite nevyrieši..
@ivankatal ale ak dieta kvoli tomu odmieta skolku atd tak to zaručene riesi. A riesi to dennodenne ked presviedča svoje dieta ze tam ist musi lebo ona musi ist do prace. A miesto toho aby jej v skolke povedali ze ok vieme to urobit takto a takto povedia nie. U nas sa lezi so zavretými očami dve hodiny a ak sa vam nepaci preložte dieta inam… pričom by stacilo povedat ok vyskúšame skrátiť odpočinok a potom si moze potichu nieco robit, ak nedodrží pravidlo bude lezat 2 hodiny. Da sa to vysvetliť uplne normalne aj dietatu a to velmi rychlo pochopi ze bude mat výhodu ak dodrží pravidla. A beriem, ze nie s každým sa da urobit kompromis, niektori rodicia si myslia ze sa okolo nich a ich deti točí svet, rovnako ako si to myslia aj niektore ucitelky.
@ivankatal písaním na MK si autorka prišla po radu a názory, aby vedela, ako ďalej postupovať. Ja toto našťastie už riešiť nemusím. A keď bolo v MŠ moje dieťa, tak naša škôlka individuálne potreby detí rešpektovala. Je naozaj zaujímavé, že niekde sa to dá a niekde sa hľadajú dôvody, ako sa to nedá. A nerozumiem o akom kompromise píšeš. Ešte raz, predpísaný odpočinok, má stanovenú minimálnu hranicu, ktorá je 30 minút. Potom sa má prihliadať na individuálne potreby detí. Kompromis bude akurát tak to, že tie deti, ktorým stačí tých 30 minút, tak ďalšiu hodinu a pol budú vykonávať kludnejsie aktivity. Tu sa môžeme baviť o kompromise. A nie to, či dieťa bude ležať s otvorenými očami alebo spať.
…nečítam to celé lebo je tu už milión komentárov ja len taký postreh keďže Som dieťa učiteľky v MS- toho času už na dôchodku dávno.
Mama bola učiteľka. Stará skola už má 70r.
Boli to časy keď učiteľky chodili ešte v bielom plášti bielych nohaviciach dostávali ortopedické šľapky - biele aby bolo vsetkym jasne keď vstúpia do škôlky kto je učiteľ a kto upratovačka či kuchárka (to len tak pomimo keď vidím teraz tie učiteľky v leginach poobliekane často dosť nevhodne…).
Moja mama v čase keď deti spali - oddychovali písala metodické plány, vymyslala záverečné programy, pripadne pripravovala veci podklady na další deň.
Kontrolovala dochádzku, písala posudky (keď mala predskolakov)…atd atd.
Bolo toho dosť. Samozrejme že pila aj kávu :D lebo mala klud konečne.
Takze v tom čase keď deti sú na lehatkach aj ti učitelia mali svoju “úlohu”.
Samozrejme sa stavalo aj vtedy že niekto nespal.
Mama ho dala po hodine hore ale! Žiadne že hrať sa.
Nespis? Ok.- ku stolu a vytiahla mu nejakú logickú hru z izoláčky. Alebo staval puzzle, ak boli dvaja pexeso.
Take ktoré predtým nevideli…
Nebol to trest za spanie- ale proste nebudeš tu behať alebo šušťat alebo hrmotat po triede a rušiť ostatných.
Vždy to boli aktivity pri stole a na rozmýšľanie.
Takze tak.
@wuala2020 ved ale voci takémuto prístupu tu nikto nic nenamieta. Iste zeny tu tvrdia, ze ked niektore deti spia 2 hodky tak to maju robit vsetky bez výnimky a tie co spat nevedia maju 2 hodiny ležať, niektore este aj so zavretými očami. Lebo ina cesta nie je. Tak ako to robila vasa mamka by to malo byt vsade. Ale chvalabohu ze v bielych plastoch uz ucitelky nechodia, este teraz sa mi ježia chlpy ked si na to spomeniem 😉
@wuala2020 tak ja som sa práve opýtala môjho dieťaťa, či si pamätá, čo robievali učiteľky, keď deti mali spať, tak som sa dozvedela, že si lustili krížovky alebo tam vôbec neboli. Takže asi tak. S tými metodickymi planmi si ma pobavila. Tomu môže uveriť len niekto, kto nikdy neučil.
@akvi a stále nechápem čo je na tom smiešne..
veď som nenápisala že písala metodicky plán len..a dosť bodka.uviedla som aj iné veci..čo ešte viac si nepamätám.
Chcela som tým povedať že písala- úradovala.
A na to potrebuješ klud aby to malo hlavu a pätu.
Ale neprišla som sa sem hádať ani doťahovať za slovíčka.
Mrzí má tvoj komentár že si má tak vysmiala.
Couz.
Idem radšej spat.
@wuala2020 ja zase nechápem, kde vidíš to, že som ťa vysmiala. Pobavila ma veta o metodických plánoch, pretože to je proste hlúposť. Ty si si to vztiahla na seba a cítiš sa blbo. Ale to je tvoj konstrukt a ja naozaj nemôžem zato, ako sa cítiš. A aj s tým "uradovanim", chápem, ako to myslíš, ale je to tiež len také vytváranie dojmu strašného objemu práce, ktorú musí učiteľka akože spraviť. Keďže viem, koľko asi tej papierovej práce je, tak to dokážem posudit a je to proste úplne zavádzajúce vytvárať tu ten dojem vyťaženosti. Väčšina učiteliek má proste dve hodiny kľudu a nechcú oň prísť. To je celé a opäť, vôbec nemám potrebu to nijako hodnotiť, len konštatujem a je mi to úplne u prdele, nezávidím im ich prácu. Takže prosím ťa, skús si nič nedomyslat. Zároveň si stále myslím, že nie je v poriadku nedodrziavat záväzné predpisy, kôli tomu vznikla celá táto debata.
@katuska93 ja mám 3 deti a dve mladšie určite nespavali v škôlke. Keď náhodou zaspali raz za štvrť roka tak sa to nedalo prehliadnuť, pretože potom doma nevedeli zaspať aj do pol noci. Ale musím povedať že to znášali našťastie celkom dobre, nikdy sa na to nestazovali ale určite ich to otravovalo, že museli ležať. Ale keď som sa ich na pýtala tak povedali ze počúvajú rozprávky a že musia ležať čo sa im nepáčilo samozrejme. A staršia tak ta bola pravý opak ta spala každý deň, ešte ju aj museli budiť a v predškolskej tam mali skrátený odpočinok a tam sa sťažovala že ju budili že jej sa dobre spalo. Deťom sa napriek týmto problémom v škôlke páčilo a majú len dobre spomienky 😁
@akvi je predpísaná minimálna hranica,nie maximálna. Ak je to nastavene v konkrétnej škôlke na 2 hodiny a nedovolia dieťaťu hrať sa,nezostáva vám nič,len mu to vysvetliť. Potreby kolektívu v tomto prípade sú nad potrebami jedneho/dvoch detí. Ak tam teda ta učiteľka nie je,ako môže vaše dieťa napominat až zatvorí oči? Tak isto,ak len potichu ležká na nizkej postieľke,ako vidí, čo robí učitelka vpredu za stolom? Povedalo vám všetko o učiteľke a ostatných a zabudlo spomenúť,že ono zrejme len tak v tichosti neležalo..bežná prax. Všetci sú zlí,len ja som super. Ja osobne by som si dieťa,ktoré je potichu ani nevšimla a už úplne mi je jedno,či má zatvorene alebo otvorené oči..len nech odpočíva a neruší. U nás to je tiež v každej triede inak,niekde po hodinke učiteľky v tichosti dorabaju s deťmi co nestihli ráno,inde ležia.
A mimochodom,tematické okruhy, plány a prípravy na týždeň si učiteľky robia pravidelne aj teraz. Predstavte si,že v niektorých škôlkach učiteľky robia aj rôzne prezentácie,tak isto tie rekvizity na chodbách a k rôznym temam(vianoce,veľká noc,zimna výzdoba,...) sa nerobia tiež samé a nie,nie sú každý rok rovnaké,tak ako program ktorý s deťmi trénujú na rôzne príležitosti sa nevymyslí sám. Su témy,ktoré treba obsiahnuť ale už je na každej učiteľke,akou formou to pojme. Tak možno to nezapadá do vašich predstáv alebo nemáte toľko informácií, ale je to fakt.
@ivankatal ale ty chapes, ze ty ho nemas co napominat, ze si ma zatvorit oci? 1) Ako tym on rusi ostatnych? Vyrusujes ich prave ty svojim napominanim! Preco mu to vobec hovoris? 2) Tym, ze chces, aby zatvoril oci, ho nutis oddychovat tak, ako to vyhovuje tebe a nie jemu. On ma odpocivat, nie odpocivat so zatvorenymi ocami atd. 3) Nijako tam nezohladnujes individualnu potrebu toho dietata. Bohuzial, je to tak.
Ja nijakym sposobom nespochybnujem a ani nechcem spochybnovat pracu uciteliek - v diskusiach o skolstve sa ich tu skor zastavam a rada by som bola, keby sa zlepsili platove podmienky a ocenenie spolocnosti, aby tu pracu robili naozaj sikovni ludia plni nadsenia. Ale co nemam rada, je rigidne trvanie na veciach, lebo "to tak vzdy bolo", bez zamyslenia sa nad tym, ako to urobit lepsie, pozerajuc iba na kolektiv (tak, ako to robil Makarenko, ktoreho filozofiu vychovy dietata v kolektive prevzala komunisticka strana) a neprihliadajuc na jednotlivca. Aj v tejto diskusii je vidiet, ze niektore skolky sa stale drzia tejto kolektivnej filozofie, lebo im to vyhovuje, a niektore su ochotne urobit veci, ktore inde v ziadnom pripade nedovolia - kratsi oddych, knizka, otvorene oci, hracka....
A preto sa ma to tak dotyka, lebo moja dcera bola obetou inam velmi dobrej skolky, ktora deti nutila lezat so zatvorenymi ocami vyse 2 hodin a velmi dobre viem, ako velmi tym trpela moja dcera. Je uz dospela, ale bohuzial, si to zivo pamata. Bohuzial, v BA sme nemali inu moznost skolky (sukromna bola vtedy nad nase moznosti).

@mooonika1975 súhlasím s tebou...mám dcérku ktorá mi doma od 2 rokov nespala...v škôlke som bola za to, aby išla pekne oddychovať s deťmi...a čuduj sa , spáva doteraz takmer najdlhšie..musia ju budiť.....to s tým miešaním detí je blbosť....deti by začali isto vymýšľať všetky, že nechcú spať.....a tiché hranie......ako povedzme si na rovinu.....možno keď sa hrá jedno dieťa samé v nejakom kútiku...ok...ale keď je viac ,,nespavcov,, pokope,neviem si predstaviť ako by ich niekto každú minútu upozorňoval 🤦🤦🤦 neverím tomu ,že každá jedna čo tu tvrdí že jej dieťa vie byť tichucko celú hodinu (a ešte pri hre s viacerými deťmi ktoré nechcú spať), tomu verí...mne sa už zdá v poslednej dobe že mamičky sú moc precitlivene a myslia si že ich dieťa bude riadiť cely ich život...veď predsa treba rešpektovať všetko čo 4 ročné dieťa napadne...áno beriem,treba každé dieťa akceptovať,ako aj jeho potreby..myslim ale že netrpí žiadne dieťa tým,keď ho napr. ten učiteľ alebo niekto usmerni, navedie k nejakej aktivite...ked nejaké dieťa nerado tvorí,nerado strihá...tak ho podľa vás treba dať bokom do kútika sa hrať? Veď tie deti sa musia naučiť aj trpezlivosti, nejakému režimu.., uvedomujete si vôbec že tie deti sa musia v určitých veciach aj prispôsobiť kolektívu, pochopiť že sa netočí všetko len okolo nich?? Ja svoju dcéru nadovšetko milujem,ale už ona sama vie,že režim v škôlke musí rešpektovať tak isto, ako musíme nejaké pravidlá v práci rešpektovať aj my rodičia....aj keď uznávam že nejaký kompromis by pani učiteľky mohli spraviť po nejakom čase oddychu,lebo 2 hodiny ležať bez pohnutia sa mi zdá veľa pre 4 ročné deti.