Je dobré vziať dieťa na výlet bez mamičky?
Ahojte, mám teraz dosť veľkú dikemu. Ide o to, že budúci týždeň mám vziať svoju sestru (o mesiac má 4roky) aj s mojím priateľom na výlet do Tatier. Jedná sa o 3 dňový výlet, teda 2 noci by spala mimi domu. Nikdy nemala problém so mnou tráviť čas, veľakrát som ju niekam brala na celý deň ale teda nie na noc. Na noc bez mami myslím že ani nikdy nebola, spala u krstnej/babky občas, ale vždy s mamou. So mnou je vždy rada, nakoľko pracujem v zahraničí a často ma nevidí tak vždy sa teší na mňa a kým som doma je často nalepená len na mne. No tentokrát ja neviem, či ma nejaké blbé obdobie alebo čo, ale začala mať hystericke záchvaty plaču, kvoli hocičomu. Boli sme na ihrisku, ideme z ihriska domov a nechcela, vkuse rev a len opakovala ‘na ihrisko, na ihrisko’ stále dookola. (Robí to hlavne keď je unavená/nemá poobedný spánok ale aj mimo toho)Takisto zostala strašne neposlušná, a robil naprieky, keď vie, že niečo nemôže, robí to naročky stále dookola. Napr. behá bosá, chcem jej obuť papuče, vyzuje si ich. Položím ju na gauč, nech aspoň nestojí s bosími nohami na zemi a ona naročky ide naspäť na zem, takto to zopakuje aj 20 krát, nezostane proste na tom gauči… nikdy nebola veľmi fixovaná na jedného človeka, napr. mama mohla v pohode odísť do práce, vždy sa rozlúčila a mohla ju vidieť odchádzať neplakala ani nič. No aj to asi 2 dni dozadu som bola s ňou, mama bola v robote, večer som ju šla uspať výmýšlala a nakoniec z ničoho nič sa posadila a začala plakať a dookola opakovať mamina mamina. Nakoniec sa nám ju s priateľom podarilo uspať nejak v kočíku, no bola to katastrofa. Dnes v noci sa zasa v strede noci zobudila, a zase hysterický rev s opakovaním ‘rozprávku’ nakoľko chcela rozprávku a pochopiteľne o 2 v noci proste nebude tu rozprávku pozerať… trvalo to asi pol hodinu. Ja som ju potom ukľudnila, mama už nevedela čo, ja som si všimla že keď sa snažím jej pozornosť odviesť inam, začnem jej niečo hovoriť, keď sa na to chytí tak sa ukludní a prestane plakať. No a ja teraz fakt neviem čo spraviť, či to risknúť a vziať ju so sebou, ja naozaj veľmi chcem, no bojím sa že bude hentak vystrájať, poprípade že v noci sa zobudí a začne znovu mať také hysterické revy, že nebudem vedieť čo s ňou a nič nebude pomáhať, priateľ už je viac naklonený k tomu že ju s nami neberieme, keď vidí, čo robí… len mne to je ľúto, už som jej o tom hovorila, kde všade pôjdeme, chcela som aby zažila niečo iné, mala nejaký program.. lenže je to také, že keby nahodou niečo, tak nebudem vedieť čo spraviť, mama bude ďaleko, neni to take že sadne do auta a o chvíľu ju môže prísť zobrať, keby náhodou… boli ste niekto v takejto situácií, poprípade ako by ste sa rozhodli, je dobrý nápad ju brať so sebou? 🥲Vopred ďakujem za všetky rady…
@s_338 bojíš sa, že tvoj priateľ bude naštvaný. Je to tvoja sestra, a ty sa bojíš že tebe s priateľom pokazí víkend? Z toho co píšeš, máš ju veľmi rada ale narúša vám to s priateľom plány. Na jednej strane chápem- nie je to vaše dieťa a nie ste povinní suplovat jej rodičov. Ale na druhej strane by som to videla tak, že nebude ani nejak extra chápavý otecko.
4r dieťa vycíti ci ho niekto chce alebo nie. Je rozmaznana. Okolo nej sú len dospelaci, je stredobodom vesmíru, predvádza sa, putá pozornost... možno by to chcelo trochu pevnejsiu ruku, jasnejšie pravidlá, a poznat dôsledky. Neboj sa byť raznejsia.
Ty asi deti nemas co? Je to bezne detske spravanie, nie neposlusnost ale nezrely mozog, ktory nezvlada naval emocii.
Ja som vcera dietatu vysvetlovala, ze tam nemoze ist lebo este nie je dost velka. Tak som mala narok na hysak ze ona uz je velka. Aj deti maju emocie a emocie sa neovladaju, on Ta proste trafi ako blesk z cisteho neba... a potom ju treba zvladnut, to uz sa da, ale nie u malych deti. Moze byt smutna, frustrovana atd a ty "odvadzas" jej pozornost, namiesto riesenia pocitov. Ja viem, nie je to Tvoje dieta a fucking four je narocne obdobie, ale na druhej strane nie je to nic nezvladnutelne. Zalezi aj od toho, ako ste na tom s priatelom a dovolenkou. Dieta vytrhnute z bezneho prostredia, prestimulovane atd moze zle reagovat. Ale dvaja dospeli by to mohli zvladnut pri troske snahy. A suhlas s
@simona20201309 hodila by som rec s priatelom, ci sa len boji, lebo nevie ako na to alebo ci to jednoducho nie je jeho a teda nebude mozno nic moc otecko
Nebrala by som.
Za prvé liezlo by mi nezmyselné gravčanie na nervy nemala som také deti rada ani ako dieťa lebo ,,hádzanie,, sa o zem som ani vtedy nepochopila a za druhé také dieťa môže vystrojiť čokoľvek za sekundu len žeby urobilo naschvál, môže dôjsť k úrazu a to by som na zodpovednosť mať nechcela.Za ďalšie, súrodenec nie je autorita.
Ešte by som počkala kým podrastie, bude mať viac rozumu, ukľudní sa.
A čo sa priateľa týka, nevypovedá to nič o tom aký bude otec, môj muž tiež nechce byť v blízkosti neustále urevaných cudzích detí ktorým nič nemôžeš povedať, nie si pre nich autorita, majú ťa totálne u zadku a sú zamamičkované.
On taký nebol ani ja nie tak nám to vadí.
Vlastné dieťa môžeš vychovávať a musíš zvládať tieto situácie.Pri cudzích nemusíš zvládať nič lebo cudzie dieťa je proste cudzie dieťa a aj tu je kopec matiek ktoré cudzie deti neznesú.
Nikdy človek nebude mať takú trpezlivosť a lásku ani k súrodencom ako ku vlastným deťom.
@medda_beda tak to tomu decku nemali sľúbiť.... ja som nenávidela takéto klastva dospelých.
Mozno v cudzom prostredi bude mat ine podnety, ktore ju zabavia natolko, ze nebude mat cas na taketo hystericke zachvaty 😄 a keby ste bookli nejaky apartman aj pre mamu a isli aj s nou?
@simona20201309 Koľkokrát za život sa človek na niečo teší a nevýjde to.Tak jej to vysvetlia inak tak aby to na svoj vek pochopila niečo si vymyslia prečo sa na výlet nepôjde.
Vieš je trochu iné keď si v tom veku zreljšia ako keď začneš plakať uorostred noci za mamou, vystrájať že chceš to a hento.
Ja som v tom veku chodila už na týždeň zo škôlky preč.
Autorka nemá deti, môže sa hocičo stať.Ja by som si také dieťa na zodpovednosť nevzala.
@s_338 slečna má pomerne štandardné správanie 4 ročného dieťaťa 😄 ak ju zobrať chces (je to tvoja sestra, teda riad sa svojim pocitom a nie priateľom) tak ju kľudne zober. Áno, je veľmi pravdepodobné že čo to riešiť budeš musieť. Ale čo môže pomôcť je napríklad kúpiť jej nejakého plysiaka ktorého jej dáš až na mieste pred spinkanim 🙂 že chce s ňou spinkať a tešil sa na ňu aj na výlet. Ďalej môžeš sa s maminou dohodnúť na videohovore pred spaním ak by robila cirkus. Takisto pozor na prestimulovanie, vtedy vedia extrémne vystrajat 😁 náš malý keď začne po veľkých bratoch kričať a nedá sa s ním už nejak rozumne rozprávať alebo sa dohodnúť je to jasný signál že sme kúsok premeškali vhodný čas na spánok (áno, občas sa to stane aj skúseným maminam 😁). Rozprávku takisto nepúšťať dlho. Večer sa snažiť mať len kľudné aktivity, teda žiadne naháňanie, atď. Vziať obľúbenú knižku, čítať jej, atď. Držím palce 🙂
@simona20201309 aby som uviedla veci na pravú mieru..😅priateľ s tým nemá problém, často ju niekam berieme keď sme na sk, má ju rád a ona jeho takisto. To som len poznamenala, že on už je viac za to aby nešla keď vidí, čo tieto dni robí, nie je na to zvyknutý, nemá mladšieho súrodenca/malé deti v rodine.. takže o toto tu nejde že by som sa bála aby nebol nahnevaný😀ja skôr rozmýšľam skrz malú, aby to nebolo aj pre ňu a pre nás viac trápenie ako zážitok, bojím sa proste že bude veľmi zlá a chytí hentaký hysak a nebudem vedieť čo s ňou. Aj keď teda myslím si že ukľudniť ju zvládnem ale neviem ako by to bolo takto ďaleko od domu a pod. Tento výlet bol od začiatku plánovaný tak, že ju proste berieme, takže nám žiadne plány nenarúša. A ja viem byť aj ráznejšia, no netrávim s ňou 100% času, žijem mimo sk, tak to aké má pravidlá doma bohužiaľ neviem veľmi ovplyvniť.
@vanilkovazmrzka to bohužiaľ nie je možné
@tianna ďakujem za radu😊 áno, zrejme to je bežné správanie v jej veku, viem že deti majú rôzne maniere, len aj mama spomínala že takáto je až v poslednej dobe, ja keď som bola doma pred 3a pol mesiacmi tak takáto ešte nebola, samozrejme niečo tam bolo ale nie až takéto extrémy, tak som s tým nerátala😅proste vtedy by som sa toľko nebála, či to zvládne s nami a my s ňou, ale teraz ako to je tak mám obavy. Ale zrejme ju proste vezmem lebo jej chcem dopriať ten zážitok a tak, no uvidíme, ešte mám pár dní na premyslenie.
Tvoja swgra ma obdobie vzdoru, ktore casto aktivuje hlad a unava. Ked idete na ihridko, dopredu jej oznam,,ze o chvilu pojdete domov. Ked chce v noci rozpravku, spytaj sa jej, ci ide spat sama alebo ju mas uspat ty. Ked beha bosa, spytaj sa, ci chce tie alebo hentie topanky. Daj jej na vyber a uvedies jej pozornost inam
Ja by som ju na tvojom mieste nezobrala. Budete to mať všetci pokazené, aj ona bude len uplakaná a sklamaná, ak nebudete robiť všetko podľa nej a aj vy z toho budete na prášky... Chápem, že ju ľúbiš a všetko okolo toho, no ešte je maličká na takéto výlety bez mami aj s prespanim. A ohľadom toho, že ste jej už o tom vraveli a nesplnite slovo, tak ja mám 6 ročnú, čo si nepamätá kde sme boli keď mala 5, až keď jej ukážeme fotky, tak zrazu že ahá, už viem... Jednoducho 4r je ešte maličká a bude jej lepšie doma ako s vami na dovolenke. Takým malým deťom stačí malý výlet za zvieratkami alebo do parku a sú šťastné, nepotrebujú ktovie aké zážitky ktoré si nebudú pamätať
@s_338 Ja som asi mäkká 😅, ale zobrala som ju. Už ste jej to sľúbili a ide o dve noci v Tatrách, nie mesiac v zahraničí… To vystrájanie a robenie napriek robí aj moja 3r3m… To nie je o tebe, ale o nastavovaní hraníc a spracovaní emócií. A dieťa sa úplne inak správa, keď je mama blízko a keď nie.
Opýtala by som sa aj malej, či ísť chce, že to bude super, výprava s veľkou sestrou, dobrodružstvo…že už je veľkáčka a bude ti pomáhať, to u mojej zvykne zabrať, cíti sa dôležito 🙂. Zobrať obľúbenú hračku, nastaviť sa pozitívne, aktivovať všetky bunky trpezlivosti a bude to fajn 🙂

A jej mama na to co hovori? Vsak ona musi vediet, ci to zvladne alebo nie, ci vam nepokazi celu dovolenku alebo ano. Aj ked, ked bude v inom prostredi, bude zaujata, nebude tak vystrajat. Na jej vek je to normalne spravanie. Odvadzat pozornost je dobra strategia.