Je moja dcéra pripravená nastúpiť do škôlky?
Dcéra ma dva roky a tri mesiace. Mala by nastúpiť v septembri do školky. Odplienkovať ju chcem na jar alebo v lete. Uvidíme ako nám to pôjde. Ale nemám z nej dojem, že by bola pripravená ísť do školky. Rozpráva veľmi slabo, opakovať slova začala len po dovršení druhého roka života. Sama jej veľmi nerozumiem. Je veľmi živá a je ťažké ju zaujať na dlhšie čas. Môžno aj práve preto ešte dobre nerozpráva lebo moc nespolupracuje. Určite nie je autistka. Je veľmi, veľmi zlý jedák. Neviem si predstaviť ako bude jesť vo škôlke, keď nechce jesť ani doma a nikto jej tam nevyhovie, že jej budú dávať mlieko a rožky dookola. Mám z toho stres lebo vidím, že nie je na takej úrovni. Ľudí a deti má veľmi rada s tým by problém nebol si myslím, ale s komunikáciou a stravou áno. Veľa trucuje a nedá sa s ňou zatial dohodnúť, ak chcem, aby sa na chvíľu zastavila, tak jej musím pustiť rozprávku alebo jej čítať knižku, ak ju chcem napríklad obliecť. Myslíte, že to dokážeme do toho pol roka nejako natrénovať alebo že pol rok je dlha doba na to, aby urobila pokroky? Ona je take šidlo, stale v pohybe a ma velmi divoku dusicku. Nemyslim si, ze je zla, ale ze ma taku nesputanu povahu s ktorou sa tazsie pracuje, nikdy nebola pokojnym dietatom. Nechce ani sama zaspavat. Je velmi naviazana na ludi.
Male deti robia obrovske pokroky do cca 6 rokov. Dozrievaju. Cize v jej pripade je polrok dost dlha doba. Velmi sa moze zmenit za ten cas. Ja mam tiez presne taketo dietko ako opisujes a na konci aprila oslavoval narodky a uz je prvacik v skolke a ok. Nie je to 100%-ne dieta v zmysle poslusnosti, reci, jedenia a spania ale take pokroky ako robi, ci uz v reci, ci uz v socializacii su ozaj markantne, jedlo stale nic moc…ale velmi mu skolka a rezim prospieva.
Moja bola tiež neriadena strela 🙂 Máš ešte 8 mesiacov cas kým pojde do skolky, to je pre takéto malé deti vela času na posun vpred. Ja som sa tiež bála ako to bude najmä koli respektovaniu, neraz mi učiteľka hovorila ze idú na prechádzku všetky deti rovno len naša opačným smerom. Trvalo to len kratko a vieš čo? Naučila sa, učiteľky ju chvália ze je šikovná, nemajú s nou žiadny problém. Hovoriť nejako veľa nemusí, len aby vedela kedy potrebuje ísť na WC a zakladne samoobsluzne cinnosti aby vedela.Ostatne deti ju v tomto potiahnu a rozkeca sa ti a veľa veci aj odsleduje 🙂
V septembri budeš mať doma úplne iné dieťa. Moja tiež slabo jedla. Chodila domov po obede a vyhladovaná. V skôlke jej málokedy niečo chutilo. A oni sa v škôlke správajú úplne inak ako doma. Základ je mať šťastie na dobré učiteľky, ničoho iného by som sa neobávala
do septembra ďaleko, ona sa bude úplne inak správať v školke ako doma, môj tam toho tiež veľa nezje, povedala by som, že prvý rok nezjedol 99 % jedál, tento rok mi už oznámili, že zjedol napr. kelovú polievku, čo doma by neexistovalo :D takže sa tým netreba trápiť, môj nerozprával vôbec, okrem možno 5 slov, išiel do škôlky ako 2,5 ročný, každý týždeň doniesol zo škôlky nové slovo, v novembri už rozprával celými vetami, teraz je vedúci vystúpení a "ťahúň", ktorý najlepšie ovláda pesničky, básničky a pod :D 2. rok v škôlke, s obliekaním im pomáhali p. učiteľky. ako nám povedala p. riaditeľka pri zápise, keď dostane učiteľka triedu s takýmito malými deťmi, tak nehovorí len 1 jazykom, ale 15, kým sa zladí s deťmi :D

s odplienkovani by to mohlo vyjst a co sa reci tyka tak to dobehne v skolke. myslim si ze dolezite je aby sa vedela pytat cikat alebo na zachod a mozno este tak vypytat si napit 🙂