Je montessori harmonogram v škôlke vhodný?
Ahojte, ide o zmiesanu montessori skolku, kedze nemame uz miesto v ostatnych skolkach, a nemam skusenosti vobec s dennym harmonogramom.
Dcerka mi chodila na montessori kruzky, mala ich vacsinou rada, ale je podla mna dost hrava a velakrat nesedela pri cinnostiach, ale skumala a objavovala triedu. Ma ale iba 3 roky.
Do normalnej statnej skolky pojde az v 5 rokoch.... 😏
Pripajam ten harmonogram.
8:00 – 9.30 Volna hra, spolocna priprava ranajok, tvorenie
9.30 – 10:00 joga pre deti
10.00 – 10:20 Desiata
10.20 – 12.20 Pobyt vonku
12.20 – 12.40 babkove divadlo
12.40 – 13.00 Obed
13.00 – 13.15 prezliekanie
13.15 – 15.00 citanie rozpravky a spanok/odpocinok
15.15 – 15.30 Poobedny zdielaci kruh
15.30 – 15.45 Olovrant (ak pocasie dovoli, tak vonku)
15.45 – 16.30 Volna hra a odchod domov
Co poviete, dat ci nedat?
Tak ako ostatní, súhlasím, obed a spánok posunutý o hodinu. Robila som v súkromnej škôlke a aj tam bol obed pre 3 deti o 11.30 a spánok od 12-14. Ja osobne by som nedala, moja ma síce len 2 a pol, ale nevydržala by nejesť a nespať do 12.40.
@ktochytavzite lenže tvoje deti nie sú celá škôlka. U nás z 22 deti nespali len 3 deti, všetky ostatné zaspali do 10 minút, pretože väčšina vstavaná skoro. Ak dieťa zaspí tak neskoro, ide samozrejme aj večer neskôr spat a to ja osobne by som určite nechcela.
@yelena159
@slniecko66 Dúfam, že žartujete. Ako učiteľke by mi určite prospelo dať dieťa pred telku a mať pokoj, ale toto ak niekto dnes robí je proste dosť zlý učiteľ. Nerozvijas u dieťaťa žiadne veci. Doma rodičia permanentne posadia s tabletom, mobilom ci telkou. Viem to žiaľ z toho co dennodenne vidím.
@simca06022011 Príde mi to šialene ze telku v školke priam niekto berie ako skvelý nápad
@mimka1402 u nás v škôlke kvôli telke vyhodili učiteľku, to bolo denno denne a ona si ďobala do mobilu 🙈 veľa rodičov sa ozvalo keď nám doma 3 ročné deti hovorili že už sa nudia lebo pozerajú furt ten istý diel labkovej patroly 😡 reku prosím? nevedeli ani jednu básničku, pesničku, žiadny výkres sme namali.... blbá štátna škôlka. ale muž nechcel voziť do súkromnej 🙄
Autorka, veď skús. Za mňa je to len blbo posunute, neviem si predstaviť svoju triedu malých dať spať až tak neskoro. A najmä byť v najväčšom slnku von. To je tiež za mňa nezmysel.😀 harmonogram čo si dala, je posunutý o hodinu a cca pol, porovnávam štátnu škôlku.
Obed 11:10, spánok 11:35 cca, spia do 13:40 cca, tak olovrant a tak ďalej.😀
@mimka1402 ved normálne ... ešte som zla, keď si myslim, že to do škôlky nepatrí🙂 sú tam deti, majú sa hrať spolu a nie sa otupievat pozeraním telky. Ved doma to dobehnú. Deti do 3r nemaju telku pozerať a bezne celovečerné rozpravky... neter ledva 4rocna? Merida? Ručala cele týždne ako sa bála ... nič im neujde... Maju času až až na pozretie všetkých skvostov :D
@zuzanka.zuzu Ale udrela si mi do živého, som v štátnej.😁 Televízor fakt nepatrí, deťom pustím niekedy spievankovo, či keď bola téma telo, tak bol raz jeden život. Alebo niečo náučné - rozumej, trvá to max 20min.😀 Nebudeme si klamať, že učiteľ mobil nemá, často má kvôli rodičom, ale to už ťažko vysvetliš z akého dôvodu.😀
@simca06022011 Ja som sklamaná koľko malých detí dokáže hneď ovládať mobily, tablety a keď zistíš čo hrajú, vôbec to nemá edukačný efekt... Som z mladej generácie učiteľov.😀 Takže technológie beriem ako súčasť. No mám v školke veľmi veľa detí, ktorym rodičia hodia mobil, tablet a neriešia. Na deťoch to vidno,jemná, hrubá motorika či logické premýšľanie strácajú. Dnešní predškoláci sú v hroznom stave, nevedia držať ceruzku, nedokážu nič, samé odklady. Proste žiaľ vidno, že veľa rodičov má dieťa ale nevenuje sa im a očakávajú, že učiteľka v školke zvládne naučiť každé dieťa všetko vo všetkých stránkach na dvesto percent... Nedá sa to.😀
@mimka1402 ale neuvedomuju si to, lebo si myslia, ze "je to uz normalne dnes". Ale presne mobily, cucanie do obrazoviek = velmi ovlyvnuje vyvoj, wellbeing dietata aj potom tinedzera. Tatko daju mobilcek, ved nech maju pokoj. Ved aj mama a oco su stale s mobilom = dieta opakuje len to co vidi. A nasledky nevidia. TO ze deti vedia skor ovladat mobil, ako rozpravat, nikomu nepride divne
JA nemam nic proti tomu v cakarni dat deitatu tablet, pozriet mášu, alebo zahrat sa nieco = ale odtial potial. Isli sme kedysi s malou k starym rodicom, ledva sedela, uz ju nalozili na gauc medzi vankuse a tablet na kolena a nech sa hra... :D Tiez som bola za kravu, ktorej to vadi a nepamatali sa ako sa pred xrokmi hadali s nami doma, ze nemamae cumiet do pocitacov :DDD
@mimka1402 inak my sme boli v 2 statnych a nepustali im rozpravky :DDDD v sukromnej skor, ale ako som pisala take veci ako sppievankovo, cize si pri tom tancovali a spievali... skor im hrali divadlo alebo velke knihy si citali v kruhu a tak...
@pininka1 V nasej sjolke je obedny spanok okolo 12:30 do 14:30,v strednej triede malokto zaspi.
@mimka1402 kde som povedala, ze telka je skvely napad? No myslim si, ze ucitel je tiez len clovek.. a neviidim nic priserne na tom, ze si mozno raz za cas nieco pozru. Tak isto aj ja som len clovek som sama na dieta musim spravit x veci doma, mam tazku fyzicku pracu. Takze sa mam povazovat za zlu mamu, ze si niekedy pozrie rozpravku?
@slniecko66 Neviem od koho chceš lepší názor a pohľad, objektívny než od pedagóga, ktorý s tými deťmi je každý deň. Ja vravím o školke a nie o doma. V školke je to nevhodné a uľahčovanie si svojej práce. Sama na dieťa môže dieťa sa hrať, mať iné aktivity než len tablet. Ale to som už písala inde aké to máva dôsledky.
@mimka1402 pekny den. Nerozumieme si
Učím v MŠ, síce v špeciálnej, ale keďže mám aj syna škôlkara, viem, že to majú približne rovnako.
V tom, čo si uviedla, je cca hodinový rozdiel - posun. Napr. u nás desiatujeme o 8,30. Obedujeme 11,30. Olovrantujeme 14,30. Medzi jedlami by mal byť 3 hodinový rozdiel. Spinkáme od 12ej do 14ej. Voľná hra, pohybové aktivity a zdravotné cvičenia sú do 9ej. Po desiate je vzdelávacia aktivita, cca od 10,30 pobyt vonku.
Nie, v MŠ sa nepozerá telka.
Spia aj predškoláci, resp.oddychujú na lôžku.
Podla mna tam nic nechyba, jedine sa mi zda zvlastne, ze tak neskoro poobedny spanok. V nasej skolke sa uz o 12 vracaju z obeda, prezliekaju sa a idu spat. O 14.30 su uz deti po spanku a aj po olovrante, skolka sa odomyka a uz od vtedy mozu rodicia vyzdvihovat deti
Moj chodi do monte skolky a maju harmonogram teda omnoho skromnejsi - do 10 volna hra pricom desiata je vylozena a najedia sa do 10 kedy kto chce, o 10 ranny kruh, 10.30-12.00 vonku za kazdeho pocasia, 12 obed, 13. spanok kto chce, kto nechce tvorenie alebo volna hra, 14. stredniacka/preskolska, 14.30 poobedny kruh, 15.00 olovrant vacsi a pak von, medzicasom spaci sa najedia a pridaju sa na dvor von.
Ano na monte skolku je tam malo volnej hry ktora je v monte systeme dost dolezita. Dost som nepochopila to babkove divadlo.
Aj mne to príde že nejak neskoro jedia a spia. Inak podobne ako v každej inej škôlke.

@pininka1 normalny cas na spanie,moje vsetky deti uz same mali posunuty cas na spanok okolo 14,v skolke preto nikdy nezasoali,lebo o 12:30 bolo zavcasu.