icon

Je škôlka nutná?

huahua
12. mar 2016

Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, že či dávate všetky staršie detičky automaticky do škôlky. Ja mám doma štvorročného drobca, som na materskej ešte s malou princeznou a uvažujem, či ho vôbec dať od septembra do škôlky, či nestačí len potom ako predškoláka, len všetci po mne pozerajú ako keby mi šibalo.
On sa do škôlky veľmi nehrnie, aj keď ideme po meste a idú deti zo škôlky na prechádzku, tak sa ne ne nechce ani pozrieť. Nechce tam ísť, lebo tam nebude môcť byť so mnou a nepomáha ani vysvetľovanie, že ja sa po neho vrátim, on chce byť so mnou. Je pravda, že je na mňa dosť naviazaný, ale zlepšuje sa to, kedysi bola len maminka, teraz už vpohode ide aj s tatinom na noc k starým rodičom.
Chodíme spolu von, na ihrisku sa hrá s ostatnými deťmi (teda skôr vedľa nich), rozpráva sa bez problémov aj s cudzími dospelými, ak som pri ňom nemá problémy. Pokiaľ je v známom prostredí s ľuďmi, ktorí sú mu "sympatickí", tak sa mu pusa nezatvorí. Pri deťoch je väčšinou "pozorovateľ" a ten, čo ustúpi, požičia, je dosť citlivá povaha...
Osobne si myslím, že na škôlku ešte ne je dosť zrelý, ale ako som už spomínala, okolie to skôr vníma tak, že už mu to treba, že je na mňa moc naviazaný, že potrebuje viac vybiť energiu (prestal cez obed spávať, tak k večeru je už dosť nervózny a hyperaktívny). Tak budem vďačná za každú radu a podobnú skúsenosť...

michaelkanr
12. mar 2016

@sam2 ja som tu precitala prispevky a vela mamiciek, ktore dali dieta hned ako sa dalo do skolky, same napisali, ze nevedeli co s dietatom doma robit, ze v skolke sa dieta viacej rozvija. Nuz tak na zaklade toho som si dovolila napisat, ze su to menej kreativne maminy😉 Nevedela som ze nekreativita je smrtelny hriech😀 resp popisat to co je zjavne z prispevkov😉

sam2
12. mar 2016

@michaelkanr jasne ze to nie je hriech 😉 Ale podla mna ani ten najkreativnejsi program matky nedokaze nahradit detsku spolocnost..... 😊

juhseverzapad
12. mar 2016

@michaelkanr napr. ja som absolútne nekreatívna matka! Mám 3 dcéry a som rada, keď idú z domu do školy, škôlky! Bože to je doma kľud!! A teraz som hnusná mater! 😀

michaelkanr
12. mar 2016

@sam2 podla mna zas do isteho veku (a ten sa u deti lisi, ale skor nez 2, -2,5r to podla mna nebude) nic nenahradi matkinu blizkost😉
Dieta potrebuje rovesnikov ked sa ich dozaduje, navyse predpokladam ze nikto nezije na samote u lesa-takze sa s inymi detmi stretava.
Ja v tomto doverujem dietatu, pokial ma mamina moznost ostat s dietatom dlhsie doma, lebo citi ze je to pren vhodne, tak by nemala dbat na reci-dieta nutne od 3 rokov skolku potrebuje! Nebude nijak zanedbane ani o nic svetaborne nepride.

sam2
12. mar 2016

@michaelkanr a este ja si o sebe myslim ze som kreativny clovek 😊 Ale moja kreativity mu detsku spolocnost nenahradi. Tu mu zial ponuknut nemozem

michaelkanr
12. mar 2016

@sam2 inak este jedna vec-zas silou mocou byt doma, hoci zijeme z ruky do ust resp ma to tazko nebavi, tak to hovorim kategoricky nie. Potom mamicky zavidia aj ciganom prispevky a myslia si, ze stat ich ma povinne zivit do aleluja. Ked sa tak nedeje, tak tu narasta extremizmus...a to je katastrofa☹

marcelatje
12. mar 2016

@andulinne aj syna dáš do škôlky keď bude mať 5?

sam2
12. mar 2016

@michaelkanr samozrejme, ak to nie je nevyhnutne aj ja trvdim ze do 3rokov dieta potrebuje matku a nie pani ucitelku 😊 Ale nie vzdy je to v dnesnej dobe mozne.
Ja som mala moznost nastupit do prace skor ale nesla som. Do 3 rokov chcem byt s alexom, ale potom som jednoznacne za skolku ☺️

jana_eyre
12. mar 2016

@sam2 to je pravda - nedokaze..

ale dieta, ktore je doma namiesto skolky nie je izolovane od inych deti.. teda aspon v nasom pripade urcite - my mame v okoli 3 rovesnikov mojho syna, co do skolky nechodia a vidavaju sa casto a potom je tu asi tucet 2-3 rocnych deti, ktore stretavame denne a syn ma medzi nimi kamaratov, ktorych taha.. spokojne su deti male, aj velke..

cize aj to, ze predpokladas, ze dieta je doma sa nestretava s rovesnikmi je tak trocha hadzanie do skatulky 😉

lenkad26
12. mar 2016

@andulinne 100% sa stotoznujem s tymto pre mna identickym nazorom!!!! 😉

sam2
12. mar 2016

@jana_eyre ja som to nikde nenapisala ze sa nestretava. Ale vacsi kolektiv bez mami nezaziva 😊
A ja mu bohuzial rovesnikov poskytnut neviem 😂

huahua
autor
12. mar 2016

@michaelkanr áno, áno, presne takto to vnímam aj ja. Len okolie si myslí niečo iné. Tak som už pomaly začala pochybovať o svojom zdravom rozume. Suseda je zo mňa zhrozená, lebo ona dala dcéru už od 6. mesiaca do jaslí a išla do práce a ja váham, či ho dať v štyroch rokoch do škôlky. Je pravda, že nie je s deťmi zavretý v jednej miestnosti a nekreslí si s nimi, nepapá s nimi, nespinká s nimi, ale veď ja ho neizolujem. Máme známych, chodíme von medzi ľudí, medzi deti. To že sa ešte stále cíti istejší keď som pri ňom podľa mňa nie je žiadna katastrofa, veď je to dieťa. Myslím, že do istého veku, ktorý je u jednotlivých detí rozdielny, je matka ten najdôležitejší človek v živote dieťaťa a tú žiadna pani učiteľka, nech je akokoľvek dobrá, nenaradí.

jana_eyre
12. mar 2016

@sam2 detska spolocnost je vzdy spolocnostou, ci tam uz mama je alebo nie je..

kikina84
12. mar 2016

@jana_eyre ale tu nejde o to sa s detmi stretavať,ide o ten sposob adaptacie a respektovania napr.učiteľky,aby sa naučili počúvať a plniť nejaké úlohy..Podľa mna na to jeden ročník predškolský nestačí,dieťa sa tieto veci učí počas celého pobytu v škôlke..Tu sa bavíme o dvoch rôznych veciach..a v škole nebude môcť sedieť maminke pri sukni..Ved sa v tej škôlke učia toľko pozitívnych vecí ..Ja sa stále snažím prísť na to ,v čom je to pre dieťa pozitívne nedať ho do škôlky a nech to pozerám z ktorejkoľvek perspektívy,tak som nato neprišla..prepáč 😒

juhseverzapad
12. mar 2016

Nechcem nikoho uraziť ! Mamini, nie ste až príliš zaťažené na vlastné deti?

sam2
12. mar 2016

@jana_eyre inac toto bude asi na debatu na dlhuuuuu dobu 😂😂😂😂😂😂 lebo kazda strana si pojde svoje 😂😂😂😂😂
Takze ja to z mojej strany uzavren: kazda mamina nech kona ako uzna za vhodne. Vsetkym nam ide aj tak o to iste: o blaho a stastie tych malych ludi 😊😉

marcelatje
12. mar 2016

@juhseverzapad bolo by divné ak by sme boli zaťažené na cudzie 😀 😀 😀 😀 😀

juhseverzapad
12. mar 2016

@marcelatje Ja milujem,ale nie som zaťažená! 😀

winni
12. mar 2016

@mmmj súhlasím s tebou, moja Bábika vie počítať do dvadsať od dvoch rokov, do desať po anglicky. Spieva, krásne rozpráva, leporelá miluje, vie ich všetky naspamäť, cca 25 atď a to milujem, keď mi niekto zahlási, že jeeej ty určite chodíš do škôlky, NIE nechodí! Sme spolu, ľúbime sa, tešíme sa zo života, spievala som jej od narodenia, či pri zaspávaní, či pri hraní a zostalo mi to dodnes, spievam pri varení, vonku na záhrade a ona sa to krásne naučila a knižkujeme stále. Deti? Chodíme ku babke, má tam tety, krstných, sesterničku o pol roka mladšiu a chodíme aj do centier, občas. Moja mama musela do práce a "odložila" ma do škôlky, teraz to ľutuje, lebo sme si ku sebe cestu ani v dospelosti nenašli.. Asi to vo mne niečo zanechalo, ja neviem. Dcérku do škôlky dam, ale plánujem len na 4 hod tak dvakrát do týždňa, nech je medzi vrstovníkmi. Je priebojná, inteligentná, múdra, šikovná .. Mám neterku, ktorú švagriná dala do jasličiek od necelých dvoch rokov, je zlatunká, tiež šikovná, múdra ale .. je utiahnutá, rozplače sa pre všetko a keď sa švagriná vzdiali preč, koniec. Plač, plač, plač. Takže .. môj názor, užívam si svoju bábiku naplno, moje malé dievčatko, lebo viem, že raz mi vyrastie a už sa nebude chcieť tak mojkať ako teraz, veď ten čas tak rýchlo beží. Nie som dokonalá matka, ale som milujúca maminka.

marcelatje
12. mar 2016

@juhseverzapad 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

jana_eyre
12. mar 2016

@kikina84 ja mam pocit, ze v niektorych temach sa vyjadrujem stale dookola.. nikto tu nepozna nikoho osobne, nikto nevidi do systemu danej mamicky ako to u nich doma chodi, ako sa dieta uci doma plnit ulohy a pocuvat /na svojho syna sa zvacsa stazovat nemozem, hoci niekedy to je narocnejsie/

JA nikde netvrdim, ze v skolke sa neuci pozitivne veci, narozdiel od niektorych mamiciek, co tvrdia, ze deti co do skolky nechodia musia byt automaticky zakriknute a nesamostatne..

KAZDE dieta je ine, KAZDA matka je ina a ma iny styl vychovy..

ja som napr. celkom striktna zena, deti maju ulohy, ktore dodrziavame, tak ako v skolke, mame aj taky rezim ako v skolke odmalicka.. tak isto netvrdim, ze svojho syna do skolky nedam - ak ho vezmu pojde tam od septembra, bude mat 4,5r - cize dva rocniky skolky pred sebou - dufam, ze dostatocny cas na to, aby sa nemusel drzat maminej sukne - co sa nedrzi ani teraz..

ak sa ale niekto rozhodne dat dieta az do skoly - prosim je to jeho rozhodnutie a urcite nebudem tvrdit, ze z toho dietata automaticky musi vyrast dieta, ktore nebude schopne sa adaptovat a bude bojazlive - pretoze tieto vlastnosti su skor vrodene ako ziskane /aj ked ciastocne sa aj ziskavaju/ tak ako ani netvrdim, ze dieta, co do skolky ide skor musi byt automaticky odstrcene.. mozem znova len zopakovat - kazdy je iny a kazdemu vyhovuje nieco ine..

jednu matku bavi byt doma a da svojim detom dostatocne vela podnetov a kontaktov s rovesnikmi a druha to urobi inak popri praci a skolke..

kikina84
12. mar 2016

@huahua ale ved celý život ti nebude dieťa pri sukni behať a vyseť na cecku..treba dať deťom priestor,aby sa vedeli brániť a rozvíjať aj inak ako pri maminom zadku.Len ked si non stop pri nom,kde sa tieto veci naučí? kks ..no potom sa divíme,že sú decká nepriebojné a šikanované,lebo šak mamička zamna všetko vyrieši a čo by som sa ja snažil,šak maminka príde a vybaví..Je smutné že si rodičia predstavujú škôlku len ako priestor,kde sa deti cely den nahanaju po triede a cez obed si schrpunu aby nabrali silu na dalsie hranie a behanie po triede,šak to môže robiť aj na ihrisku pred domom a s maminkou za zadkom 😀,tak načo skôlka..Dám ho tam do predškoláku a budeme veriť že dobehne za ten necelý rok všetko to,čo sa deti učili postupne počas predošlých 3 rokov a z toho bude ešťe väčsinu predškolského ročníku doma,lebo žiadny styk zo škôlkovými chorobami nebol,čiže žiadna imunita ..no naozaj perspektívne pre dieťa.. 🙄

juhseverzapad
12. mar 2016

@kikina84 Pekne napísané 🙂

huahua
autor
12. mar 2016

@kikina84 a tie deti, ktoré išli do škôlky až od troch rokov dobehnú všetko to, čo sa "učili" deti, ktoré išli už do jaslí?

juhseverzapad
12. mar 2016

@huahua Čím skôr sú deti z domu preč, tým lepšie. Naučia sa samostatnosti!

jana_eyre
12. mar 2016

@juhseverzapad tak jednej co napise, o mamickach ktore same seba nazvali malo kreativne vycitas ze ich oznacila za neschopne len preto, ze zopakovala ich nazor o nizkej kreativite a druhej, co napise o mamickach co maju deti doma a podla nej jej len behaju okolo zadku a musia byt tym padom nepriebojne napises ze pekne napisane.. zvlastne..

lenkad26
12. mar 2016

"Cim skor su deti z domu prec, tym lepsie" preboha...vyrok jednej milujucej matky...

juhseverzapad
12. mar 2016

@jana_eyre Nepochopila si ma, nie som kreatívna matka, milujem svoje deti, ale milujem aj to keď sú v škole, v škôlke a doma je ticho!

juhseverzapad
12. mar 2016

@lenkad26 Ty vieš asi prd o tom, čo je milovať! Nie si náhodou rozvedená?

lipiancanka
12. mar 2016

@huahua ahoj🙂ja som do skolky nikdy nechodila dokonca ani do pripravky a dovolim si tvrdit ze sa to na mne negativne nepodpisalo;)najprv som bola doma s mamkou a potom u babkky..kreativna som bola vzdy dokonca az prilis a nepoznala som co je nuda...v pohode som sa zaraddila do kolektivu a takmer nikdy som nebola chora. Najstarsieho syna som dala do skolky az po 4 rokoch...zvlada to dobre aj ked radsej je doma s mladsim..krasne sa vedia pohrat spolu. Teraz sa nam narodilo babatko a stredny syn bude mat 4 roky a ja ho do skolky nedavam. Bude s nami doma.zle mu vychadzaju roky a musel by chodit tri roky do skolky...podla mna privela..chodime na ihriska maju uzasnu fantaziu...byt s detmi ma bavi...kolektivu si uziju este dost aj povinnej skolskej dochadzky...ak to tak citis ze vam bude lepsie doma tak sa nenechaj dotlacit nazormi a pripomienkami inych;)