icon

Je škôlka v Bratislave len pre tých, ktorí tam majú trvalé bydlisko?

beatastrapakova
5. sep 2013

Ahojte maminky, prosím Vás ako je to v Bratislave so škôlkami? Radi by sme sa presťahovali. Musíme mať trvalý pobyt ak chceme štátnu škôlku? Ako to máte s platbami? Čo treba všetko nakúpiť? Skôr by som sa z finančného hľadiska bavila iba o štátnych škôlkach, bohužiaľ na súkromnú určite nemáme. Dcérka mala vo Feb. 4 roky a do škôlky chodí už 3rok, takže nebude nováčik Ďakujem za všetky informácie 😵

daneso
5. sep 2013

@sharmana pardon omyl 19.1.2011

sharmana
5. sep 2013

@daneso aj som si myslela 😉

deniseee
5. sep 2013

@sharmana no, mozem porovnat statnu skolku do ktorej chodil moj prvorodeny a skolku sukromnu, do ktorej chodi maly kamaratky... nasa skolka je stara budova. O tom, ze potrebuje vymalovat, zateplit, okna vymenili az pred troma rokmi, kazdy rok sekaju travnik rodicia, lebo peniaze na taketo veci naozaj nie su..., hracky su len tie, ktore nanosili a nosia rodicia a daruvaju skolke (este dobre, ze dnes maju deti tolko strasne vela hraciek)... a to sme radi, ze mame kam dat deti. Kamaratkin maly chodi do krasnej budovy s nadherne udrziavanou zahradou. Je samozrejme zateplena, dokonca maju aj na leto akysi system chladenia, no tak, aby detom nefukalo..., okna nove, budova vymalovana, vsetko v tip-top stave, chodi ich ucit aj nejaka anglictinarka, na zahrade su krasne preliezky, deti sa ucia neviem akou pedagogikou, stale maju nejake vylety... a viem, ze rodicia sa tam radi stretavaju aj cez vikendy, kedy si tam zvyknu urobit nejaky kurz a co ja viem, co este... ale ona plati tych 500, na rozdiel od nas. Takze si myslim, ze to asi nie je porovnatelne, kolko skolka realne dostane penazi na jedno dieta

nibiru
6. sep 2013

@deniseee to nepomože mi sme tiež stali prvý poradie je ako som písala ak ostane volné tak vezmú 3r ak nedajbože chýbaju nijaké do počtu volá sa na miestny úrad oddelenie školstva a ten dáva zoznam detí (to sú rodičia ktorý sa boli stažovať alebo prosiť nech sa školka nájde) a príjmajú sa deti odtial.takže ak envezmú jednoznačne ísť na miestny úrad kde je trvalý pobyt dokonca oni sami dokážu rýchlejsie nájsť skôlku i ked budeš musieť dochádzať ako teraz ja hoci mám školku za domom ale nevadí o rok skúsim požiadať o preloženie.

maznacik007
6. sep 2013

@beatastrapakova ak tam nemas trvaly pobyt tak ti niekde ani nepreberu prihlasku .... v podnajme ti tazko da niekto trvaly pobyt ... nechcu davat ani prechodny ....
treba hladat sukromnu niekde na okraji ... v okolitych mestach a dedinach je rovnaka situacia ako v BA ... nepobrali stovky deti ani s trvalym pobytom ....
alebo si najst niekoho na opatrovanie...
ceny skolok zavisi od mestkej casti ale treba ratat ze niektore statne maju vyssie naklady lebo mestka cast si odsuhlasila rezijne naklady na kuchynu co sa doplaca kazdy mesiac k strave...
ale myslim ze si zacni hladat cim skor miesto v sukromnej skolke ono tie lacnejsie a ako tak dobre su tiez obsadene a na poradovniky .... ale mozno od septembra 2015 nieco v normalnej cenovej relacii zozenies
bohuzial toto je realita BA a okolia a to tazko niekedy ludia z regionov chapu ... my sme sa stahovali naopak, tu som musela dceru prihlasit do skolky ked mala pol roka a po znamosti (vtedy sa to dalo) aby mala miesto v tri a pol roku potom sme sa prestahovali kusok dalej ale iny kraj okres ... a sla som v auguste sa spytat do skolky na konci augusta ze ako to tu funguje ... s prihlaskami a zobrali mi ho hned od septembra a urovnou je to skolka ktora sa s mestkou neda ani porovnat uplne uzasna ... takze asi tak ..

valy
6. sep 2013

my sme byvali v ruzinove a musela som obidvom detom platit sukromnu skolku, bola to riadna palka - so stravou okolo 700 EUR, ale bez TP sa so mnou v statnych ani nebavili. inak, pocula som aj take veci, ze staci dat konkretnu sumu, ktora sa Ti ale aj tak po dvoch - troch mesiacoch neplatenia sukromnej skolky vrati, a miesto dostanes. lenze to sa mi protivi. ale su asi ludia, co to tak asi bohuzial robia. najhorsie na tych sukromnych skolkach je, aj ked je tam dobra starostlivost, ze je tam malo starsich deti, cez 4 roky, lebo kazdy radsej hocijakym sposobom vybavi statnu skolku.

deniseee
6. sep 2013

@nibiru bohuzial, casto ist na miestny urad, nepomoze. Jednoducho ked skolka moze zobrat povedzme 60 deti, ale hlasi sa jej 220, tak chapem aj tu riaditelku v skolke, ze ona ju proste nenafukne... a miesto pre tolko deti nema. Smolu maju potom male deti, pretoze prednostne beru tie, ktore dovrsili vek 5 rokov. Ked som davala prveho syna do skolky ja, vtedy sa trieda pre trojrocnych otvorila, ale rok nato, uz neotvorili tuto triedu vobec, pretoze mali tak vela deti prihlasenych 5 rocnych, ze to bol problem, a mohli zobrat len tie. Navyse, ako tu uz niekto pisal, realita je taka, ze rodicia deti nechavaju o rok dlhsie doma, nejdu hned do skoly... a opat to odobera miesto tym, ktori by mohli prist. U nas takto odislo z triedy do skoly len asi 6 deti (moj maly tiez siel do skoly), ostatne ostali o rok dlhsie v skolke. Ale problem s miestami v BA je uz aj tak ovela zufalejsi. Tu sa riesi skolka, ale haha... u nas v BA je to skor uz o miestach na zakladnych skolach... ked siel syn do skoly, resp. na zapis, prisli aj rodicia s dievcatkom, ze pracuju v BA, kusok od nasej skoly, ale boli z dedinky za BA. Ani ich nezobrali k zapisu, vraj maju tolko deti, ze ich nie su schopni prijat ani z tych ulic, ktore pod nich patria. Aj nam hned skontrolovali, z akej ulice sme, a ci pod nich spadame... A ked som pozerala stranku skoly minuly rok, tak mali cervenym napisane, ze maju otvorenu o jednu triedu viac, nez maju dovolene mat, a nie su schopni prijat vsetkych prvacikov z tych ulic, ktore pod nich patria, lebo je vela deti... cize kam sli taki rodicia, ktorych deti neprijali do ZS, kam sa hlasili, to netusim. Nas nastastie prijali.

beatastrapakova
autor
6. sep 2013

@maznacik007 v septembri 2015 už malá nastupuje do školy.. ďakujem za príspevok ale naozaj nemám 200e mesačne na to aby som platila súkromnú škôlku..som slobodná matka 😉

maznacik007
6. sep 2013

@beatastrapakova no ale ani ta skola vybavit v BA nemusi byt take jednoduche ak tam nebudes mat trvaly pobyt ... 😉 😒
tak si toto pozistuj dopredu ... ani ako predskolacku ti ju vziat nemusia ak nemas TP. 😒

beatastrapakova
autor
6. sep 2013

@deniseee vau nemala som ani tušenia, že situácia v BA je takáto strašná. Ja som z Levíc a tu to tiež nie je sranda, ale zas 3-6 ročné deti sú prijaté všetky...skôr tu mamičky dávajú už aj mladšie deti do škôlky ak nemajú už plienku. Skôr je problém s takýmito deťmi. Potom ešte to, že sú pomiešané triedy...napr sú 3 triedy predškolákov, ale v jednej z nich nebolo dosť na plnú triedu tak tam dali deti od 4 do 5 rokov...Takže napríklad aj moja dcérka si dva krát zopakuje predškolskú triedu, lebo teraz má 4,5 roka ale už chodí do predškolskej triedy ...no ale to čo sa deje u Vás v BA je mnohokrát horšie. Kompetentní pred tým zatvárajú oči? Predpokladám, že učiteliek by na otvorenie ďaľších škôloch bolo dosť a tiež aj priestory by sa našli...
A čo sa týka tej školy, vážne by ma zaujímalo, kam tie deti potom išli, keď nemajú dosť miesta. So škôlkou to nie je až taký problém ale škola - to už je iná káva.

maznacik007
6. sep 2013

velmi pekny clanok ku problematike, ak mas ist sama s dietatom robit do ba za priemerny plat tak sa to neoplati ...
http://ekonomika.sme.sk/c/6924540/o-com-je-vas-...

a k tej skole ano dostanu miesto ale na skole kde by svoje dieta nedali /agresivne deti, zli ucitelia, deti narkomanov a pod/ a preto im zasa priplatia sukromne skoly tie nie su tak drahe povacsinou ako tie skolky ... ak dochadzas z okolia tak tiez volis sukromnu alebo napr. alternativnu ...

a ano kompetentni nad tym zatvaraju oci a to nie je len BA ale cele okolie ... v Senci sa viac ako polovica prihlasenych deti do skolky nedostala a to splnali vsetky podmienky aj TP ... asi tak .. skoly su preplnene sedem prvych tried v jeden skole .. a tak ..

nibiru
6. sep 2013

@deniseee nevravím že vždy pomôže ale ak majú volné že deti nenastúpili volajú tam referendki majú zoznam detí,ktoré majú predpoklad na ozdravné pobyty,že nenastúpia do mš a podobne.oni majú presný zotnam kde sa meisto uvolnilo a kde je plno o každom volnom mieste vedia vo svojom obvode čiže ty nemusíš behať po škôlkach ani by ti to nepomohlo pretože prvé idú deti zo zoznamu na miestnom úrade.

deniseee
6. sep 2013

@beatastrapakova v BA je pomerne dost sukromnych skol, a viem o dost detoch, co tam realne chodia. Tak ako tu uz niekto pisal, aj sukromne skolky su pomerne plne. Uciteliek by mozno do skolok aj bolo, ale co sa tyka priestorov, to je uz ina kava... u nas je z byvalej skolky kadernictvo + kniznica + tam ma tusim ambulanciu nejaky zubar... z dalsej skolky je taky podnik, kde siju oblecenie a zo zadnej strany je najaka herna (automaty) ci co..., z dalsej budovy, v ktorej bola skolka, je budova v ktorej su policajti... tych skolok tu bolo predtym ovela viac a keby sa realne pootvarali ako skolky, tak by asi miesta nechybali, ale budovy su prenajate... resp. rozpredane a tak sa neda pocitat s tym, ze by z nich opat boli skolky.
Inak si myslim to, co napisala maznacik007, a teda, ze za priemerny plat sa ti prist do BA neoplati... jednak je tu ovela drahsie, a ak nemas skolku, pripadne nemas naozaj min. 300 Eur mesacne na sukromnu skolku... tak to je problem...

deniseee
6. sep 2013

@nibiru to je mi uplne jasne, aj suseda odvedla tak vybavovala, ale vraj tam mali uz vyse 120 staznosti, ze ich deti nevzali... takze im ani nedali sancu a veru sa ani neozvali, ze by sa uvolnilo

beatastrapakova
autor
6. sep 2013

Nuž baby po týchto príspevkoch veľmi zvažujem či to skúsiť alebo nie...avšak opýtam sa na rovinu. Môj nástupný plat 730e v čistom plus stravné lístky by nebol slabý plat ani na BA. Či myslíte si opak? Ďakujem 🙂

dai
6. sep 2013

@beatastrapakova ak mas perspektivu rastu a strasvne listky v hodnote aspon 100 euro tak to na zaciatok nie je zle... ak tvoj muz zaraba podobne a mate zabezpecene byvanie tak by vam z toho vysla aj ta sukromna skolka...

nana85
6. sep 2013

@dai je to slobodna matka,takze manzel asi nie

beatastrapakova
autor
6. sep 2013

@maznacik007 Ďakujem za skvelý článok. Je to veľmi zaujímavé a určite aj pravdivé. Je pravda, že napriek tomu, že v Bratislave sú vyššie platy máte aj vyššie náklady. Život v Leviciach je určite lacnejší. Ak si však odpočítam náklady ako nájom + všetky poplatky spojené s bývaním, škôlka a električenka ostáva nám na stravu ešte stále o dosť vyššia suma ako v Lv a to všetko len pri nástupnom plate. A predpokladám , že potraviny u Vás stoja v supermarketoch toľko čo u nás 🙂
Ak sa mýlim tak ma prosím opravte 🤐

bets
6. sep 2013

o par rokov budete riesit vsak skolu. teraz sa este deti ako tak umiestnili, ale co ked terajsi silny rocnik skolkarov pojde do skoly. doteraz bolo mozne ako tak dietatu vybrat konkretnu skolu, ale co bude neskor....
ja som v case zapisu mojho prveho mala stres a to situacia nebola az taka zla...
u nas pri BA nie je 9rocna skola, je mala pre 4 rocniky s kapacitou max. 1 trieda na rocnik. ale u nas je viac ako 800 deti s trvalym pobytom (6-15r.), cize na celkom slusnu velku skolu. je snaha postavit skolu, riesi sa to aj na najvyssej urovni ale nula bodov. samosprava nema peniaze na postavenie skoly len zo svojho rozpoctu, eurofondy sa nedaju cerpat pre zapadoslovensky kraj. odpoved z min.skolstva, nemate socialne znevyhodnene skupiny, nemate narok, je to vas problem, my s tym nic nemame, dovidenia, ziadne peniaze. nepomohla ani peticia, riesilo sa to aj osobne. najblizsia stvrt BA odmietla uz 2. rok prijimat deti do skoly bez TP.
smeruje to rovnako ako v skolkach, ze skoly budu musiet prijimat len deti s TP, aj to mozno budu radi, ked umiestnia vsetkych. budu sa rusit ucebne, zriadovat triedy v provizornych priestoroch, vsetko na ukor kvality vyucby.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
dai
6. sep 2013

@nana85 to som nevedela...tak potom asi sukromna skolka odpada...
@bets tento rok uz podla mna na lepsie skoly mimo obvody v ba deti nedostanes... my sme sice mali v plane pokracovat v skole tak kde dcera chodila aj do skolky ale skusmo sme isli pozriet na 2 statne skoly s dobrou povestou v starom meste ( obvodovo tam nepatrime ale pracujem tam a realne byvame v pesej vzdialenosti ) - na zapise malu vychvalili do nebicka, vyslovene sa tesili ze z takej dobrej skolky chce ist k nim na skolu ale nakoniec sme dostali kvoli obvodu zamietave stanovisko...
fakt je ze ked chces tak tam svoje deti preboxujes - zial korupcia v tomto funguje vo velkom - kedze mi nato nemame zaludok a po zapise a konkretnejsich info o skole sme vlastne uz nemali ani zaujem sme sa nato vykaslali a pokracujeme v skole ktora je spojena s nasou skolkou a je tiez v starom meste...
co som pocula podobna situacia je aj v ruzinove a v petrzalke... predpokladam ze ani v dalsich obvodoch to nebude ine...

inak co sa tyka skolky tak moj syn prave nastupil do skolky kde chodila aj dcera - ich triedu tvoria vylucne surodenecke deti ktore maju prednost ( napriek tomu som maleho zapisovala uz pomaly v septembri minuleho roka a s riaditelkou bola v neustalom kontakte kvoli miestu ) - a to teda hovorim o sukromnej skolke... nikto z vonku sa tam tento rok nedostal

bets
6. sep 2013

@dai no vyborne. myslela som, ze teraz este ine obvody dokazu prijat do skoly aj deti z ineho obvodu. moji obaja uz chodia do skoly, ktora nema obvod a museli prejst vyberom. situacia pri mojom 10r. uz v case riesenia skolky a skoly bola tazka a to este nebol taky boom, ako je teraz...
najviac ma hneva, ze zapadoslov.kraj sa neriesi, nedaju sa cerpat prostriedky z eurofondov, ani zo statneho rozpoctu, hneva ma ta diskriminacia deti, ktore nie su zo socialne slabsieho prostredia, tieto nase deti nemozu chodit do skoly, ktora nebude improvizovat na vsetkom od vybavenia, velkosti triedy, poctu ziakov az po uroven jedalne...

deniseee
6. sep 2013

@beatastrapakova vsetko zalezi od toho, ake drahy budete mat prenajom, a ten je tu v BA naozaj dost vysoko (ak si navyse prenajmete vybaveny byt nabytkom a pod., tak bude este drahsi, ak bez vybavenia, bude vas stat vela vlastny nabytok), taktiez su dost vysoke poplatky za uzivanie bytu, aspon co platila moja teta v Sali a my... to sa neda ani porovnat... naklady na skolku mozno nie su az take vysoke, ak mate statnu skolku vybavenu, ale treba pocitat aj s takymi nakladmi, ako je SVP, vsetky aktivity na ktore sa prispieva a pod. Dost nakladov cloveka ani nenapadne, a pritom su. Tiez som sa v zime v horach rozpravala s pani, ktora pod Tatrami zije, a pytala sa na nasho prvacika... my sme len zahorekovali, lebo len poplatky a to vsetko, co sme museli kupit vyslo pred prvym skolskym rokom skoro 300 Eur a samozrejme su tam opakujuce sa poplatky kazdy mesiac a kopa dalsich penazi. Ona zase na nas pozerala ako na zjavenie, ze u nich v skole vsetko dostali, este aj farbicky a veci na vytvarnu vychovu, ze u nich skola ziada granty, prispieva sa neviem z coho vsetkeho, vybavenu skolu mali krasnu (a veru sukromna nebola), lavice i ucebne neporovnatelne krajsie ako tu v BA. Ked som videla fotky, ani sa mi verit nechcelo. Tu je to zial tak, ze na vyber velmi nie je, kvalita vyucby zacina byt uplne strasna (co hovori u nas vyse 90% rodicov), ucitelia v podstate uz velmi nemaju zaujem. Tu skoly ani nemaju zaujem menit nieco k lepsiemu, ved deti je tu aj tak az moc vela, tam pod Tatrami mi ta pani vravela, ze u nich sa o deti skoly priam biju, ze aby sli k nim a tak vselico pre deti vymyslaju...
My sme napr. minuly rok dostali vychovavatelku, taku mladu... ale ze by sla s detmi von, nechala ich vybehat, alebo by si s nimi spravila ulohy??? Ani omylom... deti celu dobu po vyucovani sedeli v triede a kreslili alebo sa hrali na mobiloch a pod. A uprostred dna sme mali volnu hodinu, potom sa pokracovalo s vyucovanim... a preco? No, lebo ucitelka ucila v tu hodinu inde a oni nevedeli inak urobit rozvrh... a ked som sa stazovala, ze je to tak uz druhy rok, zatial co ina trieda to tak nema... tak mi povedali: Nepaci sa vam nieco? Mozte si platit sukromne skoly a decko si od nas zobrat... a bola som vybavena ako ziadost na byt...
Myslim, ze z mojich slov je jasne, aka velmi som tunajsou situaciou znechutena. Ale tak, ako mam pocit, ze situacia so skolkami tak bude za chvilu vyzerat aj inde po Slovensku, tak je mozne, ze aj do inych regionov pride situacia so skolami tam, kde je to aj tu v BA.

@bets situacia, ktoru opisujes, uz v BA je. Zial.

dai
6. sep 2013

@bets tak oni fondy tiez mozu cerpat, ale na skole musi byt niekto schopny kto napise nejaky projekt a podobne, aby to nebolo postavene len na socialnom zazemi - mam jedneho kamarata ucitela ktory takto ziskal uz vela penazi pre ich skolu - je to v petrzalke...
@deniseee hm, to je zle... my sme skoncili v sukromnej skole a skolke a teda az na tie peniaze som s ucitelmi velmi spokojna zatial😉 u nas vyzdvihnuje deti po vyucovani automaticky im pridelena druzinarka, ide s nimi na obed, nasledne robia domace ulohy a potom idu von... tam malu vyzdvihujem... a v skolke sa snazia nenormalne - krasny kreativny program robia detom - fakt som momentalne v takom stadiu nadsenia😀 dufam ze skoro neopadne

maznacik007
6. sep 2013

@beatastrapakova no tie naklady na stravu sa daju porovnat ... ked kupujes v akciach oblecko zozenies aj lacnejsie ako v regionoch ..
ale su tu vyssie naklady na deti v zmysle ze nezozenies statnu skolku, skolu, viac platis u lekarov, vacsina len na platene terminy, zubari, viac sa vybera v skole... lebo BA kraj nedostava eurofondy takze skoly skolky vyberaju od rodicov na opravy ... atd atd..
a co sa tyka prace tak neviem o aku poziciu ide ale treba ratat aj s tym ze ked je dieta chore tak platis opatrovatelku a nevies to riesit rodinou, a dufam ze vo svojom vypocte ratas so sumou za sukromnu skolku lebo do statne sa nedostanete.. takze ono to cela ta vyhodnost zavisi od vela inych veci .. tiez su tu vacsie poplatky napr. za smeti a pod.. len zrps v BA je v pohode 150 EUR na rok a tak .. proste to treba zvazit z kazdej strany .. 😉

to som ti chcela ze moj muz sa pred 12 rokmi pristahoval z Levic do BA a ako sme mali deti tak bol zhrozeny urovnou sluzieb tu ... tu co je ako sukromne bol v Leviciach standard v statnej a to od skol, skolok lekarov atd ... my sme sa prestahovali nedavno relativne do TT kraj a musim to potrvdit ... neporovnatelne ... s vynimkou TT nemocnice

maznacik007
6. sep 2013

v kazdom pripade ak teraz nastupis tak treba hlavne poriesit tu skolku mozno ze ist sama a malu nechat u rodicov a hladat tu skolku ... neviem mozno sa stane zazrak ... aj ked ja osobne neverim

geenna
6. sep 2013

@beatastrapakova mne sa zda ze ked sa stahujete a dieta riadne chodilo do skolky ze vtedy beru dieta do skolky. Ine je ked si podavas ziadost pocas roka to nezoberu ale ked sa stahujete z ineho mesta tak je to ine. ale zalezi od kazdej skolky vsade su ine podmienky ciuz externe alebo interne. No a v BA je tedariadny naval drzim palce...

beatastrapakova
autor
6. sep 2013

@maznacik007 tak by to asi bolo najľahšie a najrozumnejšie ako píšeš ale v tomto smere mi rodičia nepomôžu...radšej mi dajú viac peňazí ako sa celý týždeň starať o malú....ľúbia ju, pomôžu atď ale toto by som od nich chcela veľa...

sharmana
6. sep 2013

@deniseee áno, ale ty nevidíš to, čo sa nezverejnuje, kolko stojí mestský úrad každá škôlka aj s celou svojou réžiou. Ver mi, že to vychádza viac, než keby z tých 500 eur matkám dali príspevok 260 na miesto v súkromnej škôlke 😉
To že rodičia prispievajú na nejaké veci v škôlke je vec nepovinná, keby rodičia neprispeli a bolo by to v havarijnom stave, musí zasiahnuť Miestny úrad. Súkromná škôlka si to financuje sama a musí si riešiť sama aj prípadné havarijné stavy a aj obmienať hračky, inventár, spotrebný materiál. O starosť menej pre Miestny úrad.

Okrem toho jednalo by sa predsa o menšiu časť detí, ktoré sa len neumiestnili v štátnych materských školách. A základom je, že všetci rodičia by museli pracovať a samozrejme tým odvádzajú do miestnej pokladnice aj peniaze. Preto by mali mať nárok aspon na preplatenie časti školného v súkromnom zariadení, ak nevedia poskytnúť v štátnom pre nedostatok miesta.

sharmana
6. sep 2013

@deniseee vieš kolko stoja "štátne jasle" v Bratislave? a tiež patria pod Miestny úrad. Pre nerezidentov konkretnej mestskej časti stáli miinulý rok 260 eur 😉 Pre rezidentov 200. Plus strava samozrejme. A to je tam akože dotácia ešte Mestskej časti. Tak aby si vedela kolko vychádza také dieťa v štátnej škôlke. Je to určite minimálne 300 eur.