icon

Je správne nechať staršiu dcéru doma zo škôlky?

beatrice1111
14. nov 2025

Ahojte
Starsia dcéra nastúpila tento september do skolky. Zo začiatku dala 4 tyzdne v skolke, potom bola dva tyzdne doma (covid) potom zase 3 tyzdne škôlka a dva tyzdne doma. Mala sopel ale nič vazne, pre istotu som ju teda nechala doma. Z toho vznikli 4 vyrazky a jeden deň zvýšená teplota a zase bolo dobre. Mladšia (9m) o pár dni vysoké horúčky a vyhadzana po celom tele. Z vyteru jej vyšiel streptokok. Takze berie atb. Začínam rozmýšľať či bol vobec dobrý napad davat starsiu do skolky keď teraz vsetko schyta aj mladšia, samozrejme najhoršie som na tom vždy ja😀 alebo muž lepšie povedane. Je mi jasne že imunitu si musí vybudovať asi hlavne ten prvý rok. Do skolky chodí rada. Myslite že by bolo spravne riesenie nechať ju s nami doma? Alebo naskočiť na tento kolobeh chorôb? Starsia to vždy zvlada super 2 dni a je po probléme.. ale mladšia to je horšie vždy a ja ešte keď mam chora okolo nich behať no koniec. Neviem ako ďalej, ďakujem za kazdu radu.

andrea_82
14. nov 2025

Ako stara je mladsia dcera? Ak to nie je uplne male babatko, sestru by som nechala v skolke. Aspon budu mat obidve tieto skolkarske choroby za sebou.

beatrice1111
autor
14. nov 2025
@andrea_82

Ako stara je mladsia dcera? Ak to nie je uplne male babatko, sestru by som nechala v skolke. Aspon budu mat obidve tieto skolkarske choroby za sebou.

@andrea_82
Zabudla som dopísať, mladšia ma 9 mesiacov
Človeka už kadečo napada preto rozmyslam a rozmyslam a na nič som zatiaľ neprišla 😅

anonym_61155f
14. nov 2025

@beatrice1111 ahoj, ja by som nechala v škôlke.
Lepšie teraz všetko prejsť, keď si doma. Než keď nastúpiš do práce a budeš v kolektíve neobľúbená mamička chorých detí.

pinkgirl
14. nov 2025

@beatrice1111 ak ju necháš doma, budete sa veľmi izolovať od bežných vírusov/chorôb. Ty si doma, vyliečiš sa aj deti v pohode. Nechaj dcéru v MŠ.

euka210
14. nov 2025

@beatrice1111 ja som aj kvoli tomu dala starsieho do skolky ako 4r, mladsi mal necele 2r. Ale aj tak mi to bolo na figu, lebo v zime sa narodil treti a ten vsetko schytal neskor uz od oboch. A potom po nich ja...to bolo uz pravidlo. Ale ked on siel do skolky, tak ostatne deti boli vkuse chore a on veselo chodil do skolky a malokedy bol chory. Zavisi asi od viacerych faktorov, ale mozno castym chorobam ako babo, ma teraz lepsiu imunitu.
Ked to zvladas a mala do skolky chodi rada, tak by som skolku nerusila.

luccija
15. nov 2025

@beatrice1111 mladšia bude rovnako chorá, keď nastúpi do škôlky nemalujme si to na ružovo.Ja by som ju nechala doma, ale ty sa rozhodni podľa seba či máš kapacitu venovať sa dvom deťom či dcéra nebude plakať, že chce ísť za detmi...Su deti, ktoré su choré každý rok a stále až do 8-9r a nielen prvý v skolke

marianarem
15. nov 2025

@beatrice1111 To, ze mladsia uz nebude v skolke nic chytat, nemusi byt vobec tak. Poznam pripady, ked mladsie nechytalo az tak vela ako starsie, ale aj opacne. Moj maly je od nastupu do skolky chory aj 12-15× do roka a uz 4. rok. Presne najhorsie pre mna bolo, ked sme to schytali obidvaja s muzom a ako matohy sme museli dalej tahat domacnost, syna, robotu. Ja som to vyriesila proste respiratorom cez najinfekcnejsie dni dietata plus Isoprinosine na podpory imunity. Toto radikalne znizilo aj frekvenciu aj silu mojich chorob a znasa sa to cele lepsie.

1mina
15. nov 2025

Nechala by som v škôlke. Ja som tak mala 4 ročnú v škôlke a tiež do roka mladšieho syna doma. Dcéra škôlku fakt zbožňovala, plakala keď ochorela že musí istať doma 😂 chorôb sme si užili požehnane, na ňu sa nalepilo všetko v tej škôlke, od streptokokov, angín, grcaciek, mononukleózu mala, zápal pľúc 🙈 no ja som bola na prášky. Ale v škole prvý rok bola zdravá až na jednu chrípku a kiahne. Druhý rok zatiaľ tiež ok. A mladší si to bohužiaľ ako bábätko ako prebral všetky choroby od nej, ale keď nastúpil do škôlky on je už minimálne chorý.

lilke
15. nov 2025

Ako vyššie napísali, rovnaká skúsenosť. Obe deti si vďaka skolkarovi naraz budovali imunitu, a ja som s nimi bola doma. Asi 2 roky boli ozaj kritické, viac doma. 3.rok bol už ok, a to mladšia akurát nastúpila do škôlky, minimálne chýbala. A ja som z práce temer nevynechavala.

anonym_484b4e
15. nov 2025

@beatrice1111 dieťa potrebuje kolektív, socializáciu, niečo nové zažiť, učiť sa. Určite ju nenechaj doma bez príčiny, bez ochorenie infekčného. Potrebuje sa rozvíjať, formovať do budúcna. Je to dôležité 🙏

anonym_67d492
15. nov 2025

@beatrice1111 keď si nevybuduje imunitu teraz, bude si ju budovať keď nastúpi do školy a bude ti stále chorá potom, keď bude potrebovať byť v škole. Určite ju nenechávaj doma. Každá mama si týmto prechádza, úplne každá, ako začne škôlka tak idú z choroby do choroby, tak to prosto je.

anonym_80420a
15. nov 2025

@beatrice1111 týmto jej akurát znížis imunitu ATB a podobne.Nevyliecene respiračné choroby vedú k astme.Ty si zrátaj koľko je v škôlke a aký to má prínos pre rodinu.Ak by nechodila tak menšia nemá atb

anonym_805ea6
15. nov 2025

U nas to bolo naopak,vsetci ochoreli a drobec nic. Gastritida presla cez starsieho syna,mna,muza a drobec nic. Vsetci sme mali covid,teploty,ledva sme mali oci otvorene. Drobec nechytil nic. 😃 kazdy organizmus je iny,ak su ochorenia caste,tak je dobre poradit sa s odbornikom.

patta89
15. nov 2025

Moj syncek zacal chodit do skolky a v oktobri sa mu hned narodila sestricka...Neprestal tam chodit, chodil tam stale - sestra od neho skoro nic nechytila. Teraz maju 5 a 2r, doteraz sestra nie je chora a od 4,5r ani on.

beatrice1111
autor
15. nov 2025

Ďakujem pekne vsetkym💖

dory11
19. nov 2025

Nieje to zaručene ako tu niekto píše že keď teraz bude mladšie. Choré že po nástupe bude menej choré aj to mladšie keď nastúpi stále môže byť chýba
Mám kamarátku má dve deti z rozdielom cca rok staršia nastúpila minuli rok mladší to všetkom chytalo bol na Tom horšie ako jeho staršia sestra aj mu preto museli vybrať nosné mladé urgentne ešte skôr ako mal 3 roky lebo ich mala tak zvedsene že mu tlačí na uška .teraz na stúpil aj on a stále je chorý

nttnnt
22. nov 2025

@beatrice1111 som na tom podobne syn 4roky tento rok nastupil do skolky a furt ma sopliska zelene vo vytere moraxellu a mala 9 mesacna samozrejme vzdy s nim ochorie a ja takisto..nebavi ma to…najradsej by som ho tiez nechala doma, ale ja nemam cas tolko sa mu venovat…je to na prasky

beatrice1111
autor
22. nov 2025
@nttnnt

@beatrice1111 som na tom podobne syn 4roky tento rok nastupil do skolky a furt ma sopliska zelene vo vytere moraxellu a mala 9 mesacna samozrejme vzdy s nim ochorie a ja takisto..nebavi ma to…najradsej by som ho tiez nechala doma, ale ja nemam cas tolko sa mu venovat…je to na prasky

@nttnnt
Veď práve že ani tak ani tak 🥲

anonym_94458d
22. nov 2025
@beatrice1111

@nttnnt
Veď práve že ani tak ani tak 🥲

@beatrice1111 to, ze ju teraz necháš doma jej nepomoze, lebo bude bývať chorá aj potom. Je to proste v imunite. Treba na tom pracovať. Vitaminy, ale celoročne, nie iba teraz, lebo je zima. U mladšej môžeš začať už teraz. A inak aj mne nosí staršia domov všetky "lahodky", ale paradoxne mladšia sa drží oveľa lepšie. Ochorie každý 3-4x. My s mužom po každý krát. Dokonca mladšia ako 6 mesacne babo nedostala ani 6.chorobu od nej.